Min portfölj

Portföljen består av två olika typer av innehav. Vanliga innehav och Fixed income. Det där fixed Income är preferensaktier och obligationer via tex ETF:er. Tidigare hade jag även vad jag kallade kärninnehav som jag viktade extra tungt. Jag har justerat detta och låter nu inga enskilda bolag väga mer än cirka 7 procent i portföljen. Enligt min 7-procentsregel.
Realty Income (Ticker: O)
Swedbank
Telia


Fixed Income:
Corem Property preferens
Emilshus preferens
NP3 preferens

Uppdaterad 2024-05-06

Utdelningsschema (Pay date):

januari: Realty Income, Pimco PTY, Sagax D, Blackrock BME. Cohen & Steers UTF, Cibus Nordic, Wisdomtree Europe Equity Income ETF, Emilshus preferens, Corem Property pref, JPMorgan JGPI

februari: Realty Income,
 Pimco PTY, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, NP3 pref, Cibus Nordic, JPMorgan JGPI

mars: Realty Income,
Pimco PTY, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, SEB, Handelsbanken, Franklin LibertyQ European Dividend, Cibus Nordic, Handelsbanken USA Index Criteria B, JPMorgan JGPI

april: Realty Income,
 Pimco PTY, Sagax D, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, Telia, Cibus Nordic, Swedbank, Emilshus preferens, Corem Property pref, JPMorgan JGPI

maj: Industrivärden, Realty Income,
 Investor, Xact högutdelande, Pimco PTY, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, NP3 pref, Cibus Nordic, SEB Sverige Indexnära B, JPMorgan JGPI

juni: Realty Income, Pimco PTY, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, Franklin LibertyQ European Dividend, Aktiespararna Direktavkastning b, Cibus Nordic, JPMorgan JGPI, Aktiespararna Global Direktavkastning b

juli: Realty Income,
 Pimco PTY, Sagax D, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, preferens, Cibus Nordic, WisdomTree Europe Equity Income ETF, Emilshus preferens, Corem Property pref, JPMorgan JGPI

augusti: Realty Income,
 Pimco PTY, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF,  NP3 pref, Cibus Nordic, JPMorgan JGPI

september: Realty Income, 
Pimco PTY, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, Xact Högutdelande, Franklin LibertyQ European Dividend, Cibus Nordic, JPMorgan JGPI

oktober: Realty Income,
 Pimco PTY,  Sagax D, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, Telia, Cibus Nordic, Emilshus preferens, Corem Property pref, JPMorgan JGPI

november: Realty Income,
Pimco PTY, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, NP3 pref, Cibus Nordic, JPMorgan JGPI

december: Realty Income, Pimco PTY, Blackrock BME, Cohen & Steers UTF, Franklin LibertyQ European Dividend, Cibus Nordic, JPMorgan JGPI, Aktiespararna Global Direktavkastning b


Dividend carpet bombing

I  USA är det vanligast att bolagen lämnar utdelning kvartalsvis. Om man sätter samman en portfölj med "rätt" mix av bolag kan man enkelt få utdelning varje månad på året. Perfekt för de som är beroende av utdelningarna för sitt uppehälle, tex en pensionär. Detta kallas Dividend Carpet Bombing.
Exempel:
General Electric, januari, april, juli, oktober
General Mills: februari, maj, augusti, november
Pfizer: mars, juni, september, december

Det här har inte varit ett ändamål för mig när jag satt samman min portfölj men det har ändå blivit så att jag får utdelning flera gånger per månad. Jag har fyra olika innehav som betalar utdelning varje månad och jag har många innehav som betalar kvartalsvis. Detta ger mig ett mycket fint kassaflöde in i  portföljen. Ett kassaflöde som gör det möjligt för mig att köpa mer aktier varje månad i ur och skur!

264 kommentarer:

 1. Great portfolio. I wish I knew more about many of the companies listed there. As a U.S. investor we really don't know much about companies outside the country. Thanks for sharing.

  SvaraRadera
 2. Thanks!
  That's one big upside for me and swedish investors, beside all the swedish stocks we have very good access to US stocks. We understand english but most americans don't understand swedish.

  A bit of info about some of my holdings.

  Castellum is our Realty Income.
  Teliasonera is our AT&T.
  Fortum is our Consolidated Edison.
  H&M is H&M! =)

  Thansk for dropping by and leaving a comment.

  SvaraRadera
 3. Ser du för mycket risk i småbolagen? Annars hade väl bolag som t ex Malmbergs eller Electra passat fint?

  //Daniel

  SvaraRadera
 4. Jag har inget emot småbolag som grupp, jag har bara inte hittat något som passar mig vid ett tillfälle då jag inte hellre köpt något annat...

  Jag har tex tittat på Softronic och dess säsongsmönster. De har många år med utdelningar bakom sig. Aktien rör sig i ett ganska tydligt mönster år ut och in, i år verkar dock vara undantaget hittills. Kanske tur det, de kämpar med stadigt vikande marginaler.

  Malmbergs har jag inte värst koll på men skall kika lite. Electra är verksamma i en bransch jag gärna håller mig ifrån. På kort sikt har de gynnats av stort inflöde av nya partners i spåren av Experts konkurs. På lite längre sikt har de knappast tiden för sig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Petrusko, jag tycker idén med dividen carpet bombing är oerhört rolig och trevlig med det kassaflöde som det innebär från bra bolag varje månad.

  Men min fråga till dig är hur har din avkastning genom åren stått sig mot en indexfond som Avanza zero? (eller SIX30 Return index som är samma sak i princip, båda räknar med utdelningarna)

  Som vi vet är indexfonder väldigt svårslagna över tid.

  Det vore kul att köra två strategier samtidigt och över tid jämföra resultaten, ena halva av depån i utdelningsaktier och andra i stockpicking som jag gör lite för mycket idag med för mycket courtage som följd.

  Blev väldigt glad när jag upptäckte att du har en blogg!

  MVH Sandmann

  SvaraRadera
 6. Hej Sandmann,
  Tack för en lång och köttig kommentar. Ja Dividend Carpet Bombing är onekligen ett intressant koncept. Jag har från början inte fokuserat på just detta men i takt med att utdelningsfrekvensen ökat har jag tänkt mer på det. Nu tänker jag mer på det och fyller gärna upp med mer utdelningar månader som är utdelningsskrala.

  Jag har flera depåer hos Nordnet och Avanza och har även gjort insättningar varpå jag har svårt att gräva i hur jag presterat totalt. Jag mäter mig inte på det viset heller, iaf inte så länge jag ser att jag presterar ok.
  Min totala portfölj är värd mer än dubbelt nu vs för två år sedan. Detta är insättningar inkluderat, dock är de inte så stora att de utgjort en större del av värdeökningen. Jag tror mig ha presterat bättre än index.

  Jag gillar Avanza Zero som ett långsiktigt investeringsalternativ. Jag har den i min PPM och i mina barns månadsspar. Själv köper jag inte vanliga fonder i mina depåer då de ej passar min strategi kring urtdelningar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Kul att höra! Men äter inte den utländska källskatten upp en lite väl stor del av de amerikanska utdelningarna?

  SvaraRadera
 8. Sandmann:
  Om man har innehavet i ISK eller KF får man skatten i retur (med visst förbehåll i ett ISK).

  I mitt ISK håller jag de utländska utdelningarna under 3300 kr för att hålla mig under gränsen man är garanterad.

  Jag har mina utländska aktier i en KF i huvudsak. 15% utländsk källskatt dras vid utdelningstillfället men man får dem i retur vid senare tillfälle.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hm ok men 3300 kr per år eller per aktie menar du? Och vilken är den garanterade gränsen?

  Läste detta i vanliga frågor på skatteverket: "Ja, det kan du få. Men du kan inte få avräkning med ett större belopp än vad den svenska skatten blir på investeringssparkontot. Överskjutande avräkningsbar skatt får avräknas under senare år.
  "

  Lite krångligt, menar dom ens totala ISK-skatt per år alltså? Och då får man tillbaka året efter eller när källskatten någonsin blir lägre än ISK-skatten?

  MVH

  SvaraRadera
 10. Sandmann:
  500 kr per år är man garanterad i retur/kvittning 3300 kr utdelning med 15% källskatt blir ca 500 kr. Jag minns inte exakt hur regeln lyder men enkelt förklarat kan man säga att om man har bolån och betalar räntor för detta så är det max 3300 kr utdelning i sitt ISK som man skall hålla sig till då man inte får mer.

  Så ja, 3300kr totalt per person och år i ISK.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Sandmann: Hehe, jag skrev mitt svar medan du lade in ett nytt med den braiga länken. TAck, den förklarar det bra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Tackar okej jag förstår på ett ungefär. Tråkigt att förlora pengar där om ens utländska källskatt blir mer än 500 kr vilket inte är så svårt att komma upp i.

  Många bäckar små är det som gäller och man kanske skulle öppna en KF. Hur löser du detta?

  SvaraRadera
 13. Innan jag skaffade ISK hade jag alla utländska innehav i KF. När jag skaffade ISK trodde jag att man inte fick åter utländska skatten öht varpå jag inte köpte utländska aktier i det kontot. När jag snappade upp att man är garanterad 500 kr valde jag att köpa utländska aktier som genererar kring 500 kr källskatt i mitt ISK.

  Utländska aktier köper jag och äger med fördel i en KF. Det tar 2-3 år innan pengarna kommer i retur men när man väl är ikapp de första åren så får man ju varje år pengar i retur för skatt man betalat några år tidigare.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Låter kanon, bra idé att ha utländska aktier upp till 500 kr källskatt i ISK och sen mer i KF om man vill. Så ska jag göra tillsvidare.

  SvaraRadera
 15. I en vanlig depå hur fungerar det med källskatten då.. Kan det bli så att man får betala 30% svensk skatt och 15% källskatt eller får man alltid dra av källskatten då?

  SvaraRadera
 16. Hej Anonym,
  I en Vanlig depå betalar man alltid 30% skatt på utdelningar oavsett om det är 0, 10, 15 eller 25% i det land aktien är noterad i. Svenska staten lägger med nöje till så mycket som behövs för att komma upp i 30%.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 17. Ligger du fulltankad med aktier eller har du en kassa som väntar på en dipp?

  SvaraRadera
 18. Jag är alltid fullinvesterad i Aktier och Fixed Income. Jag köper mer flera gånger i månaden via de utdelningar jag får samt nytt sparande. Så dippar är jag alltid redo för.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 19. Corem Property pref
  Ratos preforde

  Funderingt båda dessa har du i din "väska" "pref" handlas och "köps" långt äver möjlig inlösen kurs.


  Borde det inte vara läge att byta till något som inte riskerar att lösas in 2015?
  kursen kan ju också rasa om bolagen får för sig att emittera nya "pref" som sänker kursen rejält?

  Klövern och Akelius genomförde det förra året och kursen sjönk ...

  Balder pref är ett av bolagen i samma läge handlas en bra bit över 2015 års inlösen kurs ...

  JAJ

  P.s
  Tackar för dina tips om "USA" börshandelade fonder :)

  So far god and :)

  SvaraRadera
 20. Hej JAJ,

  Corem Property preferens och Ratos preferens handlas som du påpekar över inlösenkurs. På nuvarande nivåer skulle jag inte köpa dessa. Jag har köpt dem under inlösenkursen och behåller dem tillsvidare. Direktavkastningen är god och de bjuder på riskspridning i min portfölj.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 21. Intressant portfölj!
  Hur ser du på din tyngd i fastigheter och PE?
  Jag förstår utformningen av portföljen iom att den har som syfte att generera utdelningar, men det finns många amerikanska bolag inom andra branscher som också ger utdelning ifall du vill ha en större bredd i nisch.
  Roligt med återkommande utdelningar:)
  Skönt att du inte har investerat i utdelningsbolag från Europa, som inte alls är jätteroligt just nu!
  Hoppas du fått lite uppsving av dollarn också!
  Hur ser dina GAV ut över portföljen?
  Hur står sig portföljen i ett vikande index?
  Du skriver att du gärna håller aktierna för alltid, har du funderat i banor kring att tajma index? (i motsatts till vad många vill tro, går det alldeles utmärkt att tajma sina köp och sälj i marknaden så snälla, bespara mig profetian)
  Tack för ett grymt inlägg, ska helt klart favoritmarkera detta!

  SvaraRadera
 22. Hej Robin,
  Vad menar du med PE, Private Equity? Jag har en väldigt liten exponering mot Private Equity i form av Ratos stamaktie.
  Beträffande fastigheter förstår jag mig på dem hyggligt bra och dessutom är det en sektor som presterat bra på lång sikt. Av dessa anledningar har jag valt att satsa extra på Realty Income och Castellum.

  Dollarn har bidragit starkt till värdeutvecklingen senaste året. Jag köpte en hel del USA-aktier under USD/SEK 6,5 kr. Det känns ju nice nu =)

  Jag har inga planer på att ändra min strategi som inte innefattar att försöka tajma index som du uttrycker det.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 23. Hej, väldigt intressant portfölj. Ifall du skulle rekommendera någon aktie att köpa in, vilken skulle det vara? För tillfället har jag:

  Hemfosa pref.
  Castellum
  Beijer Alma
  Investor (som jag haft ett tag och nu funderar på att sälja av och köpa något nytt)

  Jag är en lite mer "försiktig" placerare och föredrar hellre tråkiga stabila företag med bra utdelning än att satsa på ev raketer, och du verkar ha lite av samma sinnesbild :)

  SvaraRadera
 24. Hej Relativt ny,

  Några tråkiga/försiktiga bolag som kan vara värt för dig att titta närmre på:

  Teliasonera på ca 3-5 års sikt tror jag inte de kommer sänka utdelningen. Har man längre sikt än så måste man bevaka detta noga.

  Hufvudstaden: Fastighetsbolaget med kåkar på de hetaste, bästa lägena. Låg belåningsgrad (Jättelåg, kring 20%) och suverän utdelningshistorik. Människan kommer alltid behöva fastigheter, var inte rädd för att satsa på denna sektor, även om du redan har en stek i form av Castellum. Pålitlig verksamhet som håller i ur och skur. Fin på 10,20, 30-års sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 25. HEj

  Vad tror du om Bahnhof? Jag tycker att den verkar rätt lockande, men samtidigt är den listan på aktietorget med VD:n som absolut största ägaren. Dessutom är jag lite rädd att de skatteupplägg de har inte kommer hålla, vilket då kommer få påverkarn på aktien. Men det kanske iofs inte behöver vara något problem, utan en hanterbar risk. Företaget känns rätt stabilt trots i övrigt. Vad tror du? Är det en stabil aktie att ha i en portfölj under en längre tid?

  SvaraRadera
 26. Hej A,
  Jag har varit skeptisk till Bahnhof tidigare utan solklar anledning kanske. Litet bolag på en stor marknad har jag kanske tänkt. Det verkar som att de gör det de gör, bra. De har en intressant verksamhet om jag fattat det rätt att de har fullt fokus på bredband och äger fibernät.

  Jag har inte kollat närmre på Bahnhof och har ingen uppfattning om den är köpvärd eller ej.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 27. Tack för ditt svar. Jag har också lite svårt att sia om framtiden för Bahnhof, så jag avvaktar nog. Dock så har jag en fråga angående Realty Income som du har i din portfölj. Om man kollar på ex. Avanza så kan man köpa antingen den vanliga aktien eller preferensaktien för nästan halva priset. Eftersom jag inte har så bra koll på marknaden i USA, skulle du kunna förklara skillnaden mellan dessa? Får man lika mycket utdelning? I så fall känns det ju nästan bättre att satsa på preferensaktien.....

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 28. Hej A,
  Realty Income preferens har faktiskt högre utdelning fast å andra sidan är det en fast sådan. Den kommer aldrig höjas alltså. Preferensaktien värderas likt obligationer baserat på bla ränteläget.

  Om ett par år kan och kommer Realty Income lösa in preferensaktien för $25 st.

  Stamaktien däremot som kostar mer tar del av tillväxten i bolaget. Vinsten och utdelningen blir högre år efter år. När vinst och utdelning stiger gör även aktiekursen det, förr eller senare.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 29. Saknar procentuell fördelning av innehavet.

  SvaraRadera
 30. Undrar om man skulle kunna få dina åsikter på följande portfölj..

  Innehav, Andel av portfölj

  Northern Property REIT, 6,30%
  Cominar REIT, 12,34%
  Dream Office REIT, 3,43%
  WPC, 5,70%
  Kinder Morgan Inc, 8,40%
  Ratos, 19,63%
  TeliaSonera, 6,13%
  Fortum, 2,42%
  Hennes & Mauritz, 13,50%
  Investor, 7,73%
  Kinnevik, 11,58%
  Bonheur, 1,38%
  Aker, 1,46%

  SvaraRadera
 31. Hej Anonym,
  Det är nog en ok portfölj om de där REITsen äger fastigheter och inte lånportföljer som inte är ovanligt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 32. Hej

  Jag har gått i tankarna på ifall jag ska slå till på Realty Income (O) och Wells Fargo (WFC). Du har nog mkt bättre kännedom om den amerikanska marknaden, samt att du även äger Realty Income. Vad tror du? Är det för höga priser på dessa aktier just nu och hur tror du att en ev ökning av räntan i Usa kommer påverka dem?

  MVH
  A

  SvaraRadera
 33. Hej A,
  Wells Fargo följer jag ej men mitt svar är brett och passar även den. Om du investerar långsiktigt skall du inte lägga så stor vikt till valutan. Man kan även känna sig lugn över att börsen gått starkt osv om man placerar på mycket lång sikt. Givet att man inte får panik och säljer när det backar, för backa kommer det göra. Det gör det alltid.

  Realty Income har redan backat en del på ränteoro. Klart den kan backa mer men oavsett är det ett mycket fint bolag som stadigt höjer utdelningen. Köpa nu och behålla på mycket lång sikt tror jag är lysande bra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 34. Hej! Tack & bra blogg

  Tror du har skrivit om eller berört nästan alla dina innehav i denna blogg - utom Fortum!
  Vore intressant o höra ditt resonemang kring detta bolag. Ser du ngr möjligheter på sikt eller är det mer en defensiv stadig utdelare som ger dig riskspridning med sitt verksamhetsområde?

  // Gustaf

  SvaraRadera
 35. Hej Petrusko!

  Jag inspireras av dig och ditt sätt att tänka!
  Jag undrar hur stor andel av din portfölj du har investerat i "fixed income"/preferensaktier?

  Hälsar
  Lars

  SvaraRadera
 36. Hej Lars,
  Idag utgör Fixed Income ca 24% av min portfölj och jag funderar på att vikta upp det ytterligare.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 37. Tack, Petrusko!

  Jag är av samma uppfattning som du och använder preferensaktier som ett sätt att hedga risken utan att göra avkall på mitt långsiktiga avkastningskrav.

  Hälsar
  Lars

  SvaraRadera
 38. Bank of America preferens serie W verkar inte vara med i ditt utdelningsschema?

  SvaraRadera
 39. Hej Anders,
  Tack för din kommentar. Jag kallar den "BAC pref W" i utdelningsschemat.

  http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 40. Har aldrig tidigare varit inne i eft:er eller preferensaktier innan jag fick upp ögonen på din blogg. Gick t.o.m. in och köpte lite poster i såväl SDIV som SPFF. Ser dock att de rasar lika mycket de när börsoron gör sig påmind. Men det är väl ändå dumt att avyttra med SL innan utdelning sker?

  SvaraRadera
 41. Hej Lennart,
  SDIV har god riskspridning från hela världen. SPFF har stabila utdelningar från preferensaktier. Jag gillar båda och om/när du skall sälja kan jag inte hjälpa dig med.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 42. Hej,

  Tänkte köpa min första prefernsaktie till min portfölj. Vilken skulle du rekommendera just nu och varför?

  SvaraRadera
 43. Hej Petrusko,

  Gillar din blogg och din strategi. Om du har 100k och vill lägga det på fixed income. Hur skulle du göra då? Själv tänkte jag ca 45k var på Realty Income och Senior Housing Properties. Sedan 10k på Klövern eller Akelius.

  /A

  SvaraRadera
 44. Hej Anders,
  De du funderar på att placera i låter vettigt om det är på lång sikt, minst 5-10 år. Man är dock väldigt utsatt med bara tre innehav och dessutom med så stor viktning i två av dem. Det kan vara en ide att fördela risken på fler innehav.
  SPFF har god riskspridning inbyggt då den innehåller en rad olika preferensaktier. Den kan vara värd en titt, jag har skrivit ett inlägg om den. Googla petrusko spff.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 45. Hej,

  Tackar för svar. Jag glömde nämna, gällande fixed income så har jag redan Akelius och Klövern. Tanken är långsiktigt 10-20 år. Jag tänker bygga på portföljen med fler preffar mm. Dina innehav tycker jag verkar vara väl genomtänkta. Anledningen till viktningen är pga courtageavgiften. Vill få ut så mkt som möjligt. Bygger sedan vidare med fler innehav när jag sparat ihop ett större belopp.

  Ska nog tänka om då och börja med SPFF och något mer. Äger du SNH nu?

  SvaraRadera
 46. HEj Anders,
  Det låter som du har en bra plan. Nej jag köpte inte SNH idag. Jag slog till på JNJ. Jag är intresserad av SNH och kanske slår jag till under sommaren.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 47. Vad skiljer "kärninnehav" och övriga innehav?

  SvaraRadera
 48. Hej anonym,
  Jag har uppdaterat sidan med en kort förklaring av de olika innehavstyperna.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 49. Hej,

  Funderar ang återbetalningen av källskatten. Sker det årligen eller hur fungerar det?

  /Anders

  SvaraRadera
 50. Tjena Anders,
  Återbetalningen av källskatten i min KF hos Avanza tar 2-3 år. Surt kan tyckas men tacksamt att få den åter och smidigt att det sker automatiskt. Efter de första 2-3 åren är avklarade så blir den här returen en regelbunden kapitalinjektion varje år.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 51. Tjena,

  Jo, läst om det men inte förstått om när den sker. Varje januari eller är det löpande varje månad iom att du får utdelningar från USA varje månad?

  Lite surt men värt väntan :)

  A

  SvaraRadera
 52. Hej Anders,
  Jag får åter källskatten en gång per år och den kommer några månader in på nya året.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 53. Hej,

  Törs man fråga hur mycket utdelning du får från BLE varje månad? Jag svänger lite från dag till dag men närmar mig köp nu. Lutar åt SPFF och BLE just nu :)

  Anders

  SvaraRadera
 54. Tjena Anders,
  Jag har valt att inte publicera belopp i kronor beträffande portföljen.

  Utdelningen från BLE är mycket uppskattad, supernice att den tickar in varje månad.

  På kort sikt kan jag tänka mig att BLE är lite mer svajig kursmässigt än SPFF men på lång sikt bör det jämna ut sig och inte spela större roll mellan de två.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 55. Hej Petrusko,

  Jag tackar för svar. Och vill även berömma dig för din strategi, jag tror att man behöver ett starkt psyke för att klara av att hantera den, vilket du verkar ha. Jag kommer att göra mitt yttersta för att försöka ha en liknande strategi. Det känns riktigt kul.

  Jag såg att det verkar vara köpläge på REITar nu :)

  Jag ser fram emot fler bra inlägg från dig.

  /Anders

  SvaraRadera
 56. Tjena Petrusko,

  Vad är din åsikt gällande Kanadensiska Northwest Healthcare Properties? Lågt i kurs nu och DA kring 9%. Sett att bloggaren Gustav skrivit en del om den.

  A

  SvaraRadera
 57. Tjena Anders,
  Jag är inte värstans intresserad av kanadensiska bolag och gör mig ej mödan att kolla på dem.

  Bland de amerikanska REITsen med riktigt hög DA gillar jag SNH som handlas kring 8%. Lång utdelningshistorik aldrig sänkt. Höjt då och då. Bra verksamhet och FFO som gott o väl täcker utdelningen.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 58. Some of these names are unfamiliar to me, but the ones I recognize are great dividend payers.

  Nice looking portfolio. Keep up the great work!

  R2R

  SvaraRadera
 59. Hi R2R,
  Thanks for dropping by and leaving a comment.

  Best regards

  SvaraRadera
 60. Hej
  Intressant blogg du har, och en intressant strategi,

  Jag har lite svårt att hitta om hur din portfölj står sig mot OMX över tid
  Kan du hjälpa mig med det

  Tack

  SvaraRadera
 61. Hej Anonym,
  Med nuvarande tunga viktning i fixed income skall jag rent teoretiskt prestera sämre än index på lång sikt. Jag tror börsen kommer vara knackig de närmsta åren varpå jag kanske ändå kan komma prestera ok vs index. Min strategi är starkt inriktad på utdelningar framför att jaga högsta möjliga avkastning.

  Jag tittar inte så noga på index, jag fokuserar mest på mina utdelningar. 2014 och 2013 ökade portföljen med 44% respektive 64%. Detta är dock inräknat insättningar som inte står för stor del samt valuta. Jag har stor dollarexponering och det har gett en rejäl skjuts.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 62. dollarexponeringen och hög andel preffar kan inte varit så roligt senaste tiden.. får man fråga hur din portföljutveckling är YTD?

  SvaraRadera
 63. Hej Anonym,
  Till dags dato 2015-06-09 är min portfölj upp kring 8% vilket är sämre än SIX30RX som gått cirka 12%. I normalfallet skall min portfölj prestera sämre än index pga min höga andel fixed income. Nu har ju den sektorn backat kraftigare än börsen på sistone och ytterligare brett på differensen. Oavsett är jag nöjd med utfallet hittills.

  Mvh Petrusko

  SvaraRadera
 64. Hej!

  Du har pratat om att de är mer fördelaktigt att ha vissa utländska bolag i en KF ist för isk. Gäller de alla utländska bolag, eller bara utanför Europa? Tex tyska, norska finska, spelar de någon roll skattemässigt?

  Skönt med stabila utdelningar på skakig börs :)

  SvaraRadera
 65. Hej Fundersam,
  det gäller alla utländska innehav som det dras utländsk källskatt på och det gör det på de flesta. Utländska aktier skall man ha i en KF.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 66. Tänkte börja vikta in lite mer på utdelningsaktier. Har fått upp ögonen för W.P. Carey (WPC) som höjt utdelningen varje år i 17 år vad det verkar. Inget du finner intressant? Om inte, varför? :)

  SvaraRadera
 67. Tjena Leif,
  tack för din kommentar. Jodå WPC har jag på bevakningslistan och tycker det verkar vara ett riktigt bra bolag. Starka finanser och investment grade rating. Jag gillar den men väljer att öka i JNJ och Realty Income innan jag tar in någon annan USA-aktie.

  http://petrusko.blogspot.se/p/bevakningslista.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 68. Tack för svaret :) För mig som precis ska in i utdelningsbranschen, vad bör jag först köpa? Har sedan tidigare Investor, men det är allt.

  SvaraRadera
 69. Hej igen Leif,
  Några bolag som skulle kunna vara en bra grund i en stabil utdelningsportfölj:

  Industrivärden investmentbolag med fina innehav som tex Handelsbanken och Volvo.

  Latour investmentbolag med otroligt god historisk avkastning. Ca 50.000% sedan mitten av åttiotalet. Stora innehav i bla Assa Abloy och Tomra.

  Hennes & Mauritz världen är stor och HM kan öppna galet många fler butiker. Fortsatt tillväxt i decennier är att vänta.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 70. Hej igen.

  Har cirka 35k i likvider. Är det bäst att lägga allt i samma korg (förmodligen HM i detta fallet), eller dela upp det på exempelvis tre stycken utdelningsaktier för att få lite spridning, och sedan allt eftersom utöka?

  SvaraRadera
 71. Hej Leif,
  Man bör alltid ha flera innehav för riskspridningens skull. Avanza och Nordnet har båda jättelågt minicourtage, så lågt som 1 kr så courtaget hindrar inte att köpa flera innehav.

  Satsa du på att dela upp det och köp regelbundet mer.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 72. Jag börjar med att säga, Tack för att du finns!

  Jag är en "ränta på ränta" placerare och återinvesterar i stort sett cirka 90% av all utdelning tillbaka i portföljen, men det börjar bli ont om köpvärda aktier just nu så jag undrar om du vet av någon EFT som INTE har nordamerika som bas, har själv cirka 50% USA innehav och sneglar mer och mer mot ETF ju mer jag läser din blogg men vill inte köpa kaka på kaka utan behöver Europa, asien, sydamerika för att sprida risken.

  /Roffe I Övik

  SvaraRadera
 73. Hej Roffe,
  Tack för din fina kommentar.

  SDIV från Global X är en sorts världsfond, innehåller dock kring 27% USA och inte riktigt vad du efterfrågar men jag nämner den ändå. http://petrusko.blogspot.se/2015/01/global-x-superdividend-etf.html

  Det du efterfrågar är i princip en globalfond utan USA och sådana finns det ett jättebra utbud utav, med olika inriktning till och med. fokus småbolag, fokus high yield mm. Här är en länk till en lista med flera varianter: http://etfdb.com/type/region/global-ex-us/

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 74. Vad säger du om tex orava-asuntorahasto-oyj?

  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/436837/orava-asuntorahasto-oyj

  Några tankar? Intressant investeringsalternativ?

  Direktavkastning 10% utbetalas kvartalsvis.

  SvaraRadera
 75. Tack för en superblogg!

  Vilken GAV har du på Castellum respektive H&M, och vid vilken kurs tycker du att de blir intressanta för påfyllnad? Eller är du "fullinvesterad" i de två?

  SvaraRadera
 76. Hej, och tack för en bra och inspirerande blogg.

  Jag är relativt färsk på börsen (<2 år) och funderar fortfarande på vilken strategi jag skall använda mig av. Jag började med att uteslutande köpa Investmentbolag och de största bolagen på Large Cap, typ H&M. Färskheten visade sig fort när jag började göra chansinköp i små (och dåliga) förhoppningsbolag och jag upplevde även stress över att försöka tajma inköpen på de stora bolagen. Mina sparsummor är så pass små, ca 1500 kr / månad så det blir inte så många aktier åt gången och courtaget äter upp allt för mycket.

  Nu har jag helt lagt om sparandet i indexfonder för att kunna sova bättre om nätterna, aktier är helt enkelt inte för mig i nuläget och jag är glad att jag kommit till den insikten.

  Det som tilltalar mig mest med utdelningsstrategin är att jag om 30 år kommer ha en stadig inkomst varje månad utan att behöva sälja av något. Funderar på om jag ska hålla kvar indexfonderna i 20-25 år och då bit för bit börja vikta om till aktier just för att sen få den stadiga månadsinkomsten som tillskott till pensionen. Kommentar på den strategin? Alternativet är att sälja fonder varje månad, men då får jag ju samma problem med tajmingen som jag idag får med aktieinköp.

  Nu har jag skrivit av mig lite... Ha en trevlig lördagskväll och keep up the good work, både med blogg och investeringarna.

  / Martin

  SvaraRadera
 77. Tjena Martin,
  Indexspar i billiga fonder är en mycket effektiv och simpel sparform. Tycker det låter som en klockren strategi. Vill du om 20-25 år få massa utdelningar kan du ta ställning till det då att eventuellt placera om.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 78. Hallå där Petrusko, jag vill som alla andra börja med att tacka för en superb blogg!
  Jag har så smått börjat plocka upp aktier till en utdelningsportfölj då jag anser att det är den sparform som passar mig bäst (nedgångar blir positiva då de genererar fyndlägen vilket tar bort mycket av oron över portföljen). Dock har jag hittills bara plockat upp svenska bolag, så som ATCO, HM, Telia, Betsson, SEB mm. Jag har även tänkt plocka upp Castellum och Hufvudstaden och undrar lite kring till vilken kurs du tycker att de är köpvärda?

  En annan fundering jag har är att plocka upp exempelvis Reality Income för att på så vis sprida ut utdelningarna över året, vilket jag eftersträvar. Jag har dock avstått än så länge eftersom jag hellre investerar i den svenska marknaden där jag har bättre koll. Vilka alternativ anser du vara de bästa för att få en utspridd utdelning utan att plocka på sig allt för många utländska innehav? Portföljen ligger för närvarande på ett ISK. Vad innebär det om jag skulle plocka upp utländska utdelningsaktier med hänsyn till skatt, valutor och avgifter på detta konto?

  Mvh Studenten

  SvaraRadera
 79. HEj Studenten,
  Tack för din kommentar. Du har redan hittat flera fina bolag och beträffande dina funderingar och oro (kanske) kring att köpa utländska bolag vill jag poängtera att det duger utmärkt med endast svenska bolag.
  Vi har fina bolag i Sverige och många är verksamma över hela världen vilket ger dig global exponering. Historiskt är svenska börsen en av de som gått allra starkast.

  Utländska innehav i ett ISK är ok om utdelningen är max 3300 kr för ett land med 15% källskatt som USA tex. Man kan nämligen kvitta 500 kr utländsk källskatt oavsett andra omständigheter. När utdelningen överstiger 3300 kr från utländska innehav gör man bäst i att ha dem i en KF där du inte riskerar att ej få hela skatten i retur.

  Vill man sprida utdelningen över året med svenska innehav är preffar ett alternativ. De delar ut 4 ggr per år i de flesta fall men man skall vara medveten att de ej bjuder på någon kurstillväxt. Om du köper en preff på tex 7% direktavkastning är det sannolikt där genomsnittliga totalavkastningen hamnar på sett i ett långt perspektiv.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 80. Tack för ditt snabba svar! :).
  Hur eftersträvansvärt är det att jaga månatliga utdelningar? Jag tänker att ränta-på-ränta effekten borde gå snabbare vid återinvestering jämfört med utdelning en gång om året.
  /studenten

  SvaraRadera
 81. Hej igen Studenten,
  du kan vara lugn du behöver inte sukta efter månadsvis utdelning just för ränta på ränta-effekten. Visst blir den lite högre jämfört med årsutdelning men det är marginellt.

  Månatliga utdelningar är väldigt smidigt för den som är beroende av dem för sitt uppehälle.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 82. Tjena Petrusko,

  Tack för en bra blogg. Har sparat i aktier sedan 2008, men bloggen har öppnat mina ögon för detta med REITs och fixed income. Följer dig på BS också.

  Ser att du är relativt exponerad mot fastigheter, dels i form av Castellum men också när det gäller REITs och preffar. Hur går dina tankar kring det? Det vore också intressant att höra om hur du ser på ditt eget boende i detta sammanhang. En del investerare som äger sitt boende tar hänsyn till detta i sina investeringar, och drar kanske ner exponeringen mot just fastigheter. Andra väljer att helt skilja på boende och investeringar.

  Hälsningar
  ak89

  SvaraRadera
 83. Hej

  Vet du om det finns någon möjlighet att länka till sin portfölj på Avanza likande Gottodix har gjort på sin blogg (http://www.gottodix.blogspot.se, via Shareville)

  SvaraRadera
 84. Hej Ishamael,
  Nej Avanza har inte samma fräsiga funktion som Nordnet att dela sin portfölj på det viset.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 85. Hej!
  Tack för en jättebra blogg.
  Hur stor direktavkastning totalt sett (i procent) strävar du efter med din portfölj?

  SvaraRadera
 86. Hej! Det verkar vara H&M och Castellum som är dina stora basinnehav. Hur många procent av din totala investering har du lagt i dessa två? :) och sedan hur mycket i de två andra kategorierna. Hade gett mig lite mer kött på benen av att veta detta.

  Tack på förhand!

  Mvh, Tommy

  SvaraRadera
 87. Hej Tommy,
  Castellum och H%M väger tillsammans 30% i väskan, 16 respektive 14%. Fixed Income väger 37% idag, 2015-11-07.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 88. Hej Petrusko!

  Vad anser du om Senior Housing Properties Trust? Ser att du nämnt den tidigare, den avkastar hela 11% årligen på dessa nivåer. Utdelningshistoriken ser även den fin ut, inga enorma höjningar men heller inga sänkningar. Jag går i köptankar, men nybörjare som jag är så känns det som att jag missar något väsentligt här då den handlas till över 10% DA. Vet att REITs som sektor pressats hårt på sistone, men kan det verkligen vara hela sanningen här?

  Tack!

  SvaraRadera
 89. Hej Anonym,
  SNH har ingen egen ledning utan använder sig (vilket är ganska vanligt bland REITs) av externt management. De som leder SNH är girigbukar och man ser samma utveckling i alla bolag de tar i, aktiekursen går kass och de delar ut i princip 100% av FFO eller mer samt skor sig själva.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 90. Hej Petrusko,

  Tack för en fantastisk blogg och kloka råd.

  Har riktigt svårt att besluta mig för att plocka in Fortum i utdelningsportföljen. Känns lockande när man ser hur kursen tryckts ner men den har väl gjort det av en anledning.

  Hur ser du på fortum på lång sikt? Kommer de kunna hålla en hög utdelning då dom nu sålt sin nätdel?

  SvaraRadera
 91. Hej anonym,
  Fortum bör kunna klara att hålla utdelningen kring 1€ i många år framöver. Det kommer vara tuffa tider för dem åtminstone till 2019-20 med låga elpriser och risk att det varar än längre.

  En placering i Fortum bör man vara försiktig med om man inte är mycket långsiktig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 92. Hej vilken superblogg!
  Jag har börjat spara i aktier för ett par år sedan och har nu blivit intresserad av att öka mitt innehav med ca 100 tkr i utdelningsaktier. Dvs jag vill ha kontinuerlig hög utdelning. Vilka 2 aktier i USA eller Sverige skulle du satsa på?
  Vad är en KF?

  Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
 93. Hej, nyfiken på om du någon gång spanat in db-x trackers Stoxx Global Select Dividend 100 ETF med ticker XGSD.?
  Det är en Etf utgiven på Stockholmsbörsen så i detta fall slipper man källskatten. Den investerar globalt i hela världen i de bolag som har högst direktavkastningen. Underliggande valuta verkar vara euro men den handlas i SEK. Utdelningen delas ut en gång per år då i euro som växlas till sek. Dock är denna syntetisk och har en motpartsrisk i Deutsche bank. Har du någon åsikt om denna? hade varit kul att höra i så fall, du verkar ju va rätt grym på de här med Etf:er.

  SvaraRadera
 94. Hej Patrik.
  Jag har aldrig kollat på den ETF:en du nämner. Den handlas på stockholmsbörsen som du nämner men utgivaren är från Tyskland varpå du bör dubbelkolla det där med källskatten på utdelningen. Det borde vara källskatt enligt det avtal Sverige har med Tyskland, är det 0% är det nice men så är det förmodligen ej.

  Det är att jämföra med AstraZeneca som är ett brittiskt bolag, det handlas på svenska börsen och 10% utländsk källskatt dras på den utdelningen i svenska ISK och KF.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 95. Hej!

  Det vore intressant att veta ungefär hur stor andel du du investerat i respektive post i din potfölj!

  SvaraRadera
 96. Hej!

  Mycket intressant blogg!

  Har en undran om dina innehav under Fixed Income. Är ute efter lite säkrare placeringar och funderar på om några av dina alternativ skulle kunna vara något för mig som letar efter risk i stil med våra svenska preffar?

  SvaraRadera
 97. Hej Petrusko,

  Tack för inspirationen du ger! Likt många andra är mina mål långsiktiga och jag vill ha en fin portfölj med fina bolag som ger utdelning. Det är slut på förhoppningsbolag.

  Jag har börjat bygga min nuvarande portfölj med H&M, Industrivärden och TeliaSonera. Industrivärden högst viktat och också suttit längst i min portfölj för tillfället (kommer lägga mer tyngd vid H&M när attraktivare nivåer nås). Mitt nästa köp kommer att bli Castellum, vilket leder mig till min fråga - Är Castellum köpvärd på dessa nivåer? (stängde idag på 117.70). Fastigheter kommer alltid behövas och vi har en bostadsbrist, samt att den ständiga ökningen av utdelning lockar.

  Bra ingångsläge eller vänta ner kursen? Tankar?

  Tack på förhand!
  mvh

  SvaraRadera
 98. Hej Linus,
  Det låter som du har en bra plan och fina bolag i väskan.
  Beträffande Castellum så tycker jag den är mycket rimligt värderad nu. Antaget en utdelning till våren om 4,8 kronor så blir direktavkastningen lite drygt 4% och det är ju hyggligt. Och det goa är att nästa vår blir utdelningen ännu högre.

  Som alltid förespråkar jag att köpa regelbundet, tänk på det om du vill gå in i Castellum eller något annat bolag också för den delen. Sprid dina köp, det minskar risken att gå in vid "fel" tillfälle.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 99. Hej petrusko,

  Tack för svar! Som det ser ut nu kommer jag in till en nivå på omkring 118.50.

  Har du lust att dela med dig av dina respektive GAV i kärninnehaven? Eller bara Castellum som är i fokus för den delen. Kanske inte relevant, men ändå intressant. Förstår om du vill hålla det privat.

  mvh
  Linus

  SvaraRadera
 100. Hej,

  Postar du varje köp/sälj på din twitter i realtid?

  mvh

  SvaraRadera
 101. Hej Anonym,
  nej det gör jag inte. Ja skriver ofta om mina affärer på Twitter men har ingen ambition att göra på det vis du efterfrågar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 102. Halloj!

  Behåller du bolagen oavsett hur kursen går, bara de håller/ej sänker sin utdelning? T ex, ligga stort antal % back på samtliga p ga dåligt GAV.

  Tänk ett perspektiv om 10,20, 30 + år.

  SvaraRadera
 103. Hej,

  Är någon av bankerna inte av intresse för petrusko? Vilken bank hade du valt om du var tvungen?

  mvh
  Linus

  SvaraRadera
 104. (har själv sneglat och varit lite intresserad av att ta in en bank i min portfölj. Funderat på Nordea, ser aptitlig ut och är dessutom min "riktiga" bank.)

  mvh
  Linus

  SvaraRadera
 105. Hej Linus,
  Jag gillar Handelsbanken bäst av de svenska bankerna. Den är mest försiktig och konservativ. Äger ingen bank och har inga planer på att bli ägare närmsta tiden heller. De tuffar och går och är sannolikt jättebra på lång sikt men jag tycker de är svåra att greppa. Avancerat att förstå.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 106. Hej Anonym,
  Jag äger bra bolag på lång sikt. En aktie som backar på 10,20,30 års sikt är inte från ett bra bolag.

  Aktier och börsens utveckling på kort sikt speglar väldigt lite hur bolaget går. Även om bolaget går fantastiskt backar aktien rejält och detta har gemene man svårt att förstå samt ta till sig. Varför sälja bara för att alla andra gör det? Bolaget går lika bra som tidigare. Ett stort misstag många gör tyvärr.


  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 107. Jag har en liten summa på 40 000kr, som jag kan förlora. Nu är jag lite intresserad i långsiktigt planering (5år). Vilka bolag kan du rekommendera vars aktie ligger och balansera på 5kr? Jag vet också att trollspö finns inte :-)

  En annan fråga; hur ser du på African Oil?

  Mvh
  Total nybörjare

  SvaraRadera
 108. Hej nybörjare,
  I princip inga bra bolag har en aktiekurs kring 5 kronor, det är främst skitbolag som harvar där. Ett sunt sparande i indexfonder är ett smart val för gemene man, framförallt nybörjare. Avanza Zero eller Nordnet Superfonden är bra alternativ.

  Africa oil tycker jag inte är ett bra bolag.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 109. Hej petrusko, mer frågor från mig!

  Hur ser du på Atlas Copcos tillväxtmöjligheter nästkommande 10, 20, 30 år? Funderar på om det är dags att gå in.

  Bra ingångsvärde just nu tycker du? Då aktien fallit nästan 20% på tre månader. Gillar utdelning två gånger om året också.

  Äger för nuvarande:
  Castellum
  H&M
  Industrivärden C
  Investor B
  TeliaSonera

  Bra komplement att lägga till Atlas? Planerar att äga alla över 10+ år och återinvestera alla utdelningar. Börjat bli mer och mer tveksam till TeliaSonera dock.

  mvh
  Linus

  SvaraRadera
 110. Hej Linus,
  Jag tror att Atlas Copco har goda tillväxtmöjligheter och att köp nu blir bra på lång sikt men man måste vara uthållig. Kan mycket väl hända att det dröjer flera år innan det blir en hyggligt ok placering, sådan är börsen. När börsen surar känns det sunt att äga bra bolag som man kan räkna med att de kommer igen.

  Investor äger Atlas Copco så du får ju exponering där indirekt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 111. Hej Petrusko

  Tack för mycket lärorik läsning.

  Jag har ett dilemma som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Jag ärvde nyligen lite aktier och fonder efter min mamma. Borde kanske ha sålt istället eftersom dom sjunkit en hel del. Jag känner mig dock lite handlingsförlamad eftersom jag inte är så insatt. Ska jag ha is i magen och vänta på uppgång eller sälja ändå, trots förlust. Jag är inte i behov av pengarna så om man ser på 5-10 års sikt.

  Aktier i Swedbank A och fonder i Allemansfond komplett.

  Tar tacksamt emot råd :-)

  Tack,
  Anna

  SvaraRadera
 112. Hej Anna,
  Swedbank tror jag är hyggligt bra på lång sikt medan den där Allemansfonden tycker jag är dålig. De senaste 10 åren har den underpresterat kraftigt mot Avanza Zero. Att äga den i 10 år till tror jag blir lika dåligt som de senaste tio åren, jämfört med alternativen alltså.

  Billiga indexfonder är den bästa sparformen för vanliga svenssons. Avanza Zero och Nordnets Superfonden är fina gratisvarianter. Investmentbolag som Industrivärden och Investor tror jag är hyggligt likställt med indexinvesteringar på lång sikt. Historiskt har de presterat lite bättre än index faktiskt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 113. Hej Petrusko,
  Jag har som kärninnehav Industrivärden, H&M, Castellum, Swedbank.

  Nu vill jag komplettera upp med ett femte bolag. Jag har funderat lite på Atlas? Gillar utdelningsaktier så klart och jag sitter lugnt i båten över tid med lång horisont. För att få en bra allokering inom porrföljen, har du några tankar om bolag som skulle kunna passa?

  Tack för informativ blogg��

  Mvh T

  SvaraRadera
 114. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 115. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 116. Hej Petrusko
  Jag har tittat igenom dina innehav och jag måste bara erkänna att det är ju fantastiskt och jag har en fråga till dig. Kan du förklara lite kring skillnad mellan A aktier och B aktier vilka av de för utdelning första. Till exempel du har industrivärden, Tele2 i portfojl är det A&C aktier och A&C för Tele2 Eller spelar ingen roll

  MVH
  Francisco

  SvaraRadera
 117. Hej igen!

  TUSEN tack för tipsen :-)

  Anna med allemansfonderna

  SvaraRadera
 118. Intressant portfölj och intressann blogg inte minst!

  Har tack vare sunt förnuft och din blogg samt en del andra duktiga aktieskribenter har jag beslutat att bygga en utdelningsportfölj. Ser att du har Realty Income som ger månadsvis utdelning, vad är skillnaden mellan den och att ha Realty Income Pref? Då tänker jag utdelningsmässigt. Jag kan nämligen inte se från min bank hur många ggr/år som dessa har utdelning?

  MVH
  Kornelis

  SvaraRadera
 119. Tjena Kornelis,
  Realty Income preferens serie F som den preff de har kvar heter, den pyntar utdelning månadsvis. De hade tidigare även en preff av serie E som jag ägde men den löste de in hösten 2014. Skillnaden på preffen och den "vanliga" aktien är att den vanliga aktien kommer stiga i kurs och utdelningen ökar för varje år som går. Preffen ligger ganska stadigt i i pris och kommer bli inlöst för $25 dollar så småningom (tidigast 15/2 2017).

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 120. Hejsan

  Riktigt fin portfölj och tack för inspirationen man får av din blogg.
  Letar förtvivlat efter något utlänskt som delar ut Jan Apr Jul Okt. Med en direktavkastning på 5% eller mer som krydda till min pensionsportfölj. Helst aktie men ETF går bra det med. Har du några tips som jag kan titta på?

  SvaraRadera
 121. HEj Anonym,
  Kul att du gillar bloggen.
  Dessvärre sitter jag inte inne på något rakt av med så hög direktavkastning. Amerikanska bolag har sällan så högt, de riktigt fina bolagen i vart fall.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 122. Hallå där Petrusko!

  När uppdaterades portföljen? Tycker du nämner endel bolag som jag inte kan se i portföljen:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 123. Hej Pengaregn,
  portföljen är uppdaterad. Jag har nämnt en hel del bolag på sistone som jag inte äger, både på bloggen och på twitter.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 124. Hej Petrusko!

  Vill gärna dra igång en våg med bekännelser under #minsämstaaffär, där tanken är att fler ska visa på de investeringar som inte gått som man hoppats. Det vore kul om du skrev en blänkare på bloggen om din sämsta affär hittills, vad misstaget var och vad du lärt dig - tror många där ute skulle tycka att det var intressant! Det blir en liten uppfriskande omväxling, då man ofta hör om de affärer som gått bra, om du förstår mig. Jag hoppas att det bidrar till ett ärligt klimat, där man kan lära av och med varandra.

  Har skrivit om det här: https://jagborjarom.wordpress.com/2016/04/11/upprop-var-med-och-visa-minsamstaaffar/

  Allt gott,
  /BörjarOm

  SvaraRadera
 125. Tjena, petrusko!

  Var ett tag sedan jag läste något om Fortum här på bloggen. Är en relativt nybliven, ung utdelningsinvesterare och funderar just på Fortum. Det är ju ett väldigt stabilt bolag och ser för tillfället bra ut värderingsmässigt. Dock har inte utdelningstillväxten varit så jätteimponerande men ett lågt pris med hög direktavkastning kanske är något att satsa på ändå. Håller du med mig eller är det något avsevärt jag missar?

  Tack för en bra blogg förresten och hoppas du fortsätter bidra med dina tankat och intressanta inlägg många år framöver.

  SvaraRadera
 126. Hej Tim,
  Jag äger Fortum men man skall vara medveten om utmaningarna de fortsatt står för. Elpriset har varit på låga nivåer en tid och lär bestå i många år framöver. Om cirka fem år kan tänkas att elpriset stiger som följd av flera nedlagda kärnkraftsreaktorer vilket sänker utbudet ich driver upp priset.

  Fortum har en fet kassa och ett okej kassaflöde som tillåter dem att behålla utdelningen kring 1€ om de så önskar i fem tio år till.
  Mycket kan hända på resans gång och man skall nog inte lockas allt för mycket av den höga utdelningen utan att ha förståelse för utmaningarna och risken.
  Löpande förvärv de närmsta åren kan snabbt förändra Fortums ställning och utdelningspotential. Åt endera hållet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 127. Hej Petrusko! är väldigt imponerad av det du gör och jag har en fråga till dig angående typ av konto.

  Sparar du i ett KF eller ISK eller både och?
  Jag funderar även om du gör några skillnader mellan dina svenska och utländska aktier? (t.ex. kör svenska i ISK och utländska i KF).
  Är det någon stor skillnad i lönsamhet som gör att du gör som du gör?
  Hur ser det ut med källskatten? vad är det optimala typ av konto för utländska aktier?

  SvaraRadera
 128. Tjena Viktor,
  Tack för din kommentar.
  jag har skrivit ett inlägg om detta med ISK/KF. Där finner du svar samt länk till fördjupning.
  http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 129. Tjenare!
  Är lite intresserad vad du tycker om ICA? Bra bolag med bra fundamental framtid känns det som.

  SvaraRadera
 130. Hej Simon,
  ICA har en jättefin verksamhet och angenäm marknadsposition. Aktien är dock fasligt högt värderad och på några års sikt skulle den kunna halveras och då ha en normal värdering. Ledningen i ICA har gjort flera riktigt sopiga affärer med aktieägarnas pengar. Där lämnas en del att önska.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 131. Hej Petrusko! Skulle bara kolla med dig vad du tycker om industrivärdens och den sänkta utdelningen i år?

  SvaraRadera
 132. Tjena,
  Tack för din kommentar, en utmärkt fråga.
  Jag var inte så förtjust i ändringen när den presenterades och minskade mitt innehav. Jag förstår varför de gör det och långsiktigt kommer de förhoppningsvis lyckas skapa än större värde åt ägarna nu. Så i ett långsiktigt perspektiv tror jag alltså att det är bra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 133. Tjenare Petrusko!

  Först och främst vill jag ge dig credd för en bra blogg, en av få jag följer dagligen!
  Sen har jag en lite fråga till som vore kul att få lite input av dig på.
  Funderar på att sätta ihop en portfölj via aktieinvest andelsorder så jag kan handla lite mindre summor varje löning.
  Har tänkt mig 13 bolag/fonder mycket inspirerat av dig som du kan se! :)
  Tanken är att vara långsiktig och någon gång i framtiden kunna leva på utdelningarna och inte behöva vara allt för aktiv.
  Castellum
  H&M
  Skanska
  Reality income
  Atlas Copco
  Handelsbanken
  Ncc
  Tele 2
  Nobina
  Astra Zeneca
  Janson and Johnson
  samt Xaxt Omxsb utd

  Har försöka sprida riskerna lite och få med lite olika branscher har även en del globala index fonder vid sidan av då det kanske är lite väl många svenska bolag.
  Vad tror du om ett månadsparande i dessa fonder på långsikt?
  Något bolag du skulle plocka bort eller lägga till?

  Tack på förhand

  SvaraRadera
 134. Hej Kalle,
  Du har en bra plan i ett långsiktigt spar på börsen via regelbundna köp. Det är fina bolag du funderar på och det låter förnuftigt att komplettera med billiga fonder också. För att hålla nere risken är det en mycket bra plan att vikta alla innehav lika stort, tänk på det när du sätter samman portföljen. Skulle det gå knas i något enstaka bolag slår det inte lika hårt om man har lika viktning på alla innehav.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 135. Hejsan Petrusko!

  Är ditt innehav uppdaterat, har för mig du sålde av dina HCP bland annat?
  Har nyligen börjat bygga ihop min egna utdelningsportfölj. Då jag har svårt att välja i bland annat Swedbank, Nordea & Handelsbanken. Vore det inte ett alternativ att investera 1/3 i varje? På så sätt kan jag ha med dem alla i min portfölj fast med lite mindre innehav i varje?

  Tack för en grym blogg! Keep up the good work! :)

  SvaraRadera
 136. Tjena Anders,
  Tack för din kommentar. Jag har uppdaterat mina innehav nu och det stämmer att jag sålt HCP och ETF:en SCHD. Att splitta bank på de tre du nämner ser jag inget konstigt i. Det är fina bolag alla tre och på ett sätt minskar du risken genom att fördela placeringen på de tre.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 137. Hejsan tänkte höra med sig vilken preff som är dom favorit och varför just den? Vilken preff är säkrast samt bra avkastning?

  Riktigt inspirerande att följa din blogg 👍

  SvaraRadera
 138. Vad händer när IDV och SDIV tar emot utdelning från utlandet? Går denna källskatt att avräkna i Amerika på något sätt, eller går den förlorad? Observera att denna källskatt inte är samma källskatt som den amerikanska källskatt du får betala på utdelningen från fonderna.

  Fonden Xact OMXSB Utd. får t.ex. amerikansk utdelning på sina Autoliv-aktier. Denna utdelning beskattas med 15 % amerikansk källskatt och fondens amerikanska källskatt går inte att avräkna på något sätt utan går bara förlorad på grund av att det är så fondbeskattningsreglerna är utformade i Sverige. Nu har Xact OMXSB Utd. endast obetydliga mängder utländska aktier (från andra länder än Sverige), så den utländska källskatten är obetydlig, men av namnen att döma verkar IDV och SDIV få en massa utländsk utdelning (från andra länder än USA), och då blir väl inte den utländska källskatten så obetydlig längre.

  För övrigt har du fel i det du skrev den 29 oktober 2014 om vanliga konton. Om du innehar typ Fortum Abp på ett vanligt konto, dras det 15 % finsk källskatt och 15 % svensk preliminärskatt. Om du saknar utrymme för avräkning av den finska källskatten, korrigeras dock detta till 30 % svensk slutgiltig skatt på utdelningen när det är dags att betala kvarskatten nästa år.

  SvaraRadera
 139. Hej!

  Av dem PREF-aktierna du har i ditt innehav nu, vilken av dem skulle du rekommendera att gå in i dagsläget?

  Akelius pref
  Klövern pref
  Oscar Properties Holding Preferens
  Oscar Properties Holding Preferens Serie B
  SAS pref
  Heimstaden pref
  Balder pref
  Volati pref
  Alm Equity pref

  Ska göra mina första köp här och har sedan ett tag tillbaka en utdelningsportfölj som behöver piffas upp med lite PREF:ar,

  Tack!

  /Miniutdelaren

  SvaraRadera
 140. Hej Miniutdelaren,
  Jag gillar Akelius pga sin låga risk. Volati har jag nyligen ökat i då kreditrisken i den kommer gå ned i samband med nyemission av stamaktier. Oscar PRoperties runt 250 kronor ger hög direktavkastning, lite högre risk men jag tror på bolaget och dess verksamhet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 141. Oerhört inspirerande och lärorik blogg. Tack!

  Undrar hur du avgör huruvida du väljer A eller B-aktier när det gäller exempelvis Investor?

  Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
 142. Hej Dege,
  Jag väljer den som är billigast, efter att jag kontrollerat att handeln normalt sett är såpass stor att jag kan sälja hela mitt innehav på ett bräde utan problem. Utdelningen är den samma generellt sett för A och B aktier och på såvis får jag högre direktavkastning genom att köpa den billigare av dem.

  Investor A har en normal omsättning som duger för mig och när jag gick in var den billigare än B.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 143. Läste att du köpte in NCC till portföljen i juni, men ser den inte i listan här ovan? Sålt av den igen, eller bara missad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Ja det blev tyvärr ännu en gång att jag sålde NCC. Den steg kraftigt efter jag köpte och efter det var det inte lockande att öka. Då innehavet var litet sålde jag det.

   Mvh Petrusko

   Radera
 144. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 145. Det är med glädje jag läser dina tankar och funderingar kring investeringar och placeringar. Vill tacka dig för att du delar med dig av ditt allt igenom sunda förnuft.

  Fortsätt så

  Tomas

  SvaraRadera
 146. Min portfölj.
  1.axfood 2.7 milj kr (gav 134)
  2.scand tobacco 800k (gav 110)
  3.europris 130k (gav 36 nok)
  4.GlaxoSmithKlein 43k (gav 38$)
  5.corem pref 28k (gav 148)
  6.Fortum 14k (gav 14€)
  7.lucara diamond 9k
  8.tele 2 7k

  SvaraRadera
 147. Hej Petrusko,

  Hur ser du på Atea?

  Förra året visade dem en direktavkastning på 8% dem är marknadsledande inom IT-Infrastruktur. Visar goda siffror och har en oerhört stabil kundkrets. Interimsutdelningen kan man fortsätta räkna med den om de fortsätter visa goda siffror eller var det något extraordinärt förra året som gav den extra utdelningen?

  SvaraRadera
 148. Hej!

  Jag har kikat runt på många bloggar, svenska som utländska som har ungefär samma strategi som din men ingen av dessa har eller nämner ett av de bästa dividend bolagen RLI Corp, ett bolag som ökat sin direktavkastning i 39 år och ligger runt 12% nu...är det för bra för att vara sant? vad har jag missat ? Har du kikat på den ?

  /henke

  SvaraRadera
 149. Superbra blogg! Startade nyligen mitt egna aktiesparande, och som nybörjare så inspirerade din portfölj mig till ett av mina första inköp, som var PCN. Den gav mig min första utdelning och det var ju också kul med den bonusen i slutet av året. I mitt fall handlade det om lite skrammel men man måste ju börja nånstans :) tack från Dina

  SvaraRadera
 150. Hej NIklas,
  Jag har tyvärr inte koll på Atea.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 151. Tjena Henke,
  Direktavkastningen kan ju stiga av att kursen backar. Är det utdelningen som stigit i 39 år? Nej den har jag inte kollat in vad jag kan minnas.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 152. Hej Dina,
  VAd kul, då hoppas vi att det blir en fortsatt bra investering. Den kan ju backa en del framöver men som jag bloggat om har både kursen och utdelningen varit hyggligt stabil genom flera kriser så det kan mycket väl hålla.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 153. Hej Petrusko,

  Vilken är din uppfattning om att köpa SAS pref i nuläget till en kurs på 525 kr?
  Tack på förhand. Och tack för dina blogginlägg som jag läser dagligen.

  Mvh

  Mia

  SvaraRadera
 154. Hej Mia,
  Jag tycker det är en risk värd att ta men jag tycker inte risken är låg. Det är lätt att tänka att det är ju bara något år kvar till de sannolikt löser in preffen men det skall man inte känna stor trygghet i. För bara något år sedan blev deras kassalföde snabbt sämre och det såg mörkt ut för att senare väldigt snabbt förändras och se väldigt ljust ut. Det kan svänga snabbt i SAS och de är beroende av ett sunt kassaflöde och en ok outlook när de skall refinansiera sig (ta in nya pengar på ett eller annat sätt för att lösa in preffen).

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 155. Hej petrusko,

  Om man köper SAS pref för att behålla tills den löses in så anser jag att den risk man tar är att SAS går i konkurs. Om kassaflödet inte medger utbetalning så accumuleras den ju med löpande ränta på 20%. Det är väl ingen dålig avkastning. Den kommer med stor sannolikhet betalas ut, förr eller senare.

  SvaraRadera
 156. Hej JAKI,
  Har SAS inte finanser att betala utdelningen så har de verkligen inte råd att betala 20% ränta på den dessutom. Det är ingen trygghet att det är uppräkning på utdelningen om den hålls inne, det är en signal om att man kommer göra allt i sin makt för att betala den. En indragen preffutdelning är spiken i kistan, det är det sista man gör innan det är helkört.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 157. Hej petrusko.

  Har du kollat på Northview Apartment REIT? Ett av Kanadas största fastighetsbolag med nästan bara hyreslägenheter. Ger utdelning varje månad, ca 8%. Köper man fler för utdelningen varje månad blir det en fin ränta på ränta-effekt. Parerar valutarisken.

  Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulf,
   Den har jag inte kollat på. Låter intressant så jag får nog checka in den.

   Mvh petrusko

   Radera
 158. Vilka aktier/ETFer kommer du fokusera på 2017?

  SvaraRadera
 159. Din portfölj är galen Petrusko.
  Den är en stor soppa av dåliga innehav.

  Min portfölj består av idag.
  Wihlborgs 24 370 aktier. Ca. 4milj kr.
  Likvida medel. Ca. 100 000kr.

  Portföljförslag till dig.
  1. Wihlborgs 60%
  2.Neste corp. 10%
  3.scand tobacco 10%
  4.klövern pref 10%
  5.Kemira 10%

  Plocka bort ngn av 2-5 ovanstående eller minska wihlborgs till 50% och behåll 10% likvida medel.

  Alla ovanstående aktier är rimligt och el. Lågt värderade med låga p/s-tal och låg el ingen fallhöjd.
  De flesta/många onnehav idag på börsrn är ö.värderade pga lågräntemiljön.
  Mvh Gunnar

  SvaraRadera
 160. Hei!
  Vad tror du om Lundin petroleum?
  Hur ser du på olje gas sektorn?
  Stora bolag men är de som dinosaurier eller finns det en framtid?

  SvaraRadera
 161. Hej!
  Intressant och bra blogg.
  Vad anser du om Lundin petroleum specifikt? Och om olje/gas sektorn i stort. Stora bolag men är de utdöende dinosaurier eller finns det en framtid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är inte värst intresserad av oljebolag, mitt top pick i sektorn är Exxon Mobil pga dess superstarka finanser.
   Sektorn som sådan är jag lite skeptisk till på mycket lång sikt. Världsproduktionen kan förändras rejält på 30 års sikt, priset likaså.
   Likt alla råvarubolag har de heller inte makten över priset på sin tillgång. Det är en svaghet jag gärna undviker.

   Mvh petrusko

   Radera
 162. Goddagens. Jag har två frågor. Hur ser du på Trumps uttalanden om läkemedelsindustrin? Tänker på innehavet i Pfizer som kan påverkas. Fråga 2. Hur lång horisont har du på PCN? Tack för bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Om Trump sagt något nytt om läkemedelsektorn i dagarna så har jag missat det. Hans uttalande om höga priser och prishöjningar är gammalt och överspelat för de stora bolagen. Det har lett till transparens kring prisutvecklingen och JNJ men även Pfizer som jag fattat ligger bra till här. De har sund prisutveckling. Däremot kan andra bolag ha stora utmaningar kring detta.

   Beträffande PCN så äger jag fixed income långsiktigt men innehaven kan bytas/säljas när som helst.

   Mvh petrusko

   Radera
 163. Hej Petrusko,

  tack för din suveräna blog, den är verkligen en inspirationekälla för mig som precis börjat med utdelningsinvestering. Skulle vilja höra vad du tycker om att som ny investerare gå in i t.ex. Industrivärden, Atlas och Axfood i nuläget? Skulle vilja äga dem på mycket lång sikt (+20 år), men det känns som att värderingarna är mycket höga nu. Kanske är det lika bra att köpa på en gång då sparhorisonten är lång, eller tror du det är smartare att invänta bättre köpläge?

  Stort tack!
  /M

  SvaraRadera
 164. Tjena M,
  Givet att man kommer köpa regelbundet är det solklart att ge sig in och börja köpa nu. Skall man investera en klumpsumma på +20 år är det rent teoretiskt bra att köra in allt på ett bräde och luta sig bak. Jag brukar ändå rekommendera att splitta upp klumpsummor. Tex flera hundra tusen kronor skulle jag sprida ut på något år.

  Att tajma börsen är omöjligt. Time in the market är det som gäller. Att vara investerad på börsen länge. Tiden är din vän.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske är det bara att köra ��

   Tack och ha det bra!

   Radera
 165. Tja Petrusko,

  Håller på att sätta ihop min portfölj (är nybörjare). Jag har noterat att de flesta utdelningsinvesterare verkar föredra Handelsbanken framför tex Nordea (som ju har högre direktavkastning). Vad ligger bakom det valet? Är det helt enkelt stabiliteten historiskt sett? TAck!

  /Max

  SvaraRadera
 166. BankAnakonda23 maj, 2017 17:08

  National Retail Properties Inc vs Realty Income
  vad tycks om National Retail Properties Inc ?

  SvaraRadera
 167. Tjena BankAnakonda,
  Det är längesedan jag kollade på NNN senast men vid en snabb anblick nu ser fastighetsportföljen hygglig ut. INgen enskild hyresgäst väger mer än cirka 5%. Väl diversifierat med olika sorters verksamhet och över lag bra verksamhet hos hyresgästerna.

  Realty Income har i princip inga hyresgäster som hotas av retaildöden och de har investmentgrade rating.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 168. Det är på den här sidan man vill se ett diagram över innehaven i procent. Pretty please...? ��
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Jag hör dig. Får se hur jag gör med det, hittills har jag hållt mig till att skriva ett inlägg några gånger per år med portföljfördelning. Jag vill inte skapa ett Google dokument på sajten för ändamålet och jag vill inte ha en statisk bild på denna sidan för den kan ju hända att den inte stämmer om jag inte löpande uppdaterar den.

   För stunden ligger det närmst att jag skriver ett inlägg med bild på fördelning.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Låter bra. Annars kan du ju skriva ett datum bredvid en statisk bild. Typ: "Portföljfördelning 15/6-2017." Då vet man ju på ett ungefär hur det stämmer. Men gör vad som känns bäst, huvudsaken är ju att det kommer. :)
   /Daniel

   Radera
 169. hej va tycker du om att investera csn lånet

  SvaraRadera
 170. Hej, tack för en trevlig block. Kom bara att tänka på en sak. Hur kommer det sig att du inte har Coca-Cola i din portfölj. Stabila ägare och bra utdelning historiskt sett. Någon du har sett på ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Tack för din kommentar och trevlig feedback. Jag har ägt Pepsico tidigare som jag då liksom nu anser vara ett mycket bättre företag. Pepsico har en bred produktportfölj med frukostflingor, snacks, apelsinjuice mm utöver sin bubbeldricka. Coca Cola är inte lika starka och väldiversifierade och det syns tydligt i hur de presterar numera. Pepsico går starkt medan Coca Cola stadigt tappar.

   Att bubbeldrickan Coca Cola är ett starkare brand än bubbeldrickan Pepsi är inget att lägga vikt till. Bolaget Pepsico är ett sundare och bättre presterande bolag. De har bättre outlook än KO.

   Mvh petrusko

   Radera
 171. Hej!
  Trodde jag kommenterade detta förut men hittade inte kommentaren eller något svar så ber om ursäkt om du redan svarat på min förfrågan.
  Skulle gärna se ett inlägg eller en serie inlägg där du rankar preffar 1-5 eller 1-10 eller något ur ett risk perspektiv och lite varför du anser det vara så! :)
  Tack för en grym blogg Mvh Rallarkalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Rallarkalle,
   Tack för din kommentar.
   I dagsläget har jag inga planer på en sådan rankinglista.

   Mvh petrusko

   Radera
 172. Hej Petrusko, du som också är ägare av Atlas Copco. Hur ser du på delningen av bolaget. Kan du skriva några rader om det ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Delningen väntas ske nästa år och jag tror den blir bra. För stunden har jag inte mer tankar kring det utan det dröjer till delningen skett då har man mer kött på benen. Syftet med delning är att öka fokus på respektive verksamhet och lyfta fram värde, jag tror på det.

   Mvh petrusko

   Radera
 173. Hej petrusko.
  Bra & intressant blogg. Du har hjälpt mig som amatörsparare en bra bit på vägen att bli utdelningsinveterare.

  Nu till min fråga.
  Hur ser du på belåning? Du har skrivit tidigare att du justerat din belåningsgrad.
  Så vilken typ av belåning anser du vara ok för att investera?
  Ska man belåna bostaden eller ta tex superlånet på Avanza?
  Och hur stor grad av belåning till vilken ränta är rimligt för att investera på börsen?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Emil,
   TAck för din kommentar och kul att jag kan inspirera. Bostaden och ev belåning på den tycker jag är en helt fristående sak. Om man kan och vill belåna den för att använda pengarna till whatever är upp till var och en att göra och bedöma.

   Jag använder Superlånet och har nu kring 8 procent belåningsgrad. Vill inte råda någon annan hur lite eller mycket man skall låna men jag kan nämna maxgränsen för två investmentbolag du sannolikt känner till. Melker Schörling har satt maxgräns om 30% och Industrivärden har 10%. För stunden har Melker Schörling dock ingen belåning utan snarare en nettokassa medan Industrivärden ligger på sin maxbelåning precis.

   Mvh petrusko

   Radera
 174. Hej Petrusko,
  Tack för mkt bra blogg som jag följer regelbundet.
  Det skulle vara roligt att höra dina synpunkter på portföljen:

  ABB
  Akelius Pref
  Atlas Copco
  AT&T
  Axfood
  Beijer Alma
  Castellum
  Cloetta
  Corem Pref
  Fortum
  Hemfosa
  H&M
  Hexagon
  Hexpol
  Industrivärden
  Investor
  J&J
  Kinnevik
  Klövern Pref
  Latour
  Nordea
  Omega Healthcare
  Realty Income
  Sampo
  Skanska
  Tele 2
  Telia
  W.P Carey

  Allt i ungefär lika delar procentuellt utom Castellum som har det dubbla.
  Återinvesterar utdelningen, köper mer på rekyler samt månadsvis. 10-12 års sikt.
  Ska den trimmas en smula? Någon aktie som du inte gillar eller någon som borde läggas till?

  Mvh
  Henrik

  SvaraRadera
 175. Hej Henrik,
  TAck för din kommentar och kul att du läser bloggen regelbundet. Jag tycker din portfölj är jättefin. Att innehaven är viktade ungefär lika stora är smart. Det är många olika bolag och branscher och flera investmentbolag. Att ett bolag väger lite mer är helt okej framförallt när man i övrigt har så många bolag som sprider risken och håller nere varje bolags del i just riskbiten. Jag ser ingen anledning att trimma och är det så att du har fler placeringar som lockar och du känner att du hinner och vill följa upp fler så tycker jag inte du skall begränsa dig utan köp fler om du vill då.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 176. Jag tänkte sälja av allt jag har när det kommer ett lämpligt läge och investera allt och fortsätta månadssparandet i investmentbolag.
  Har du några tips på en bra "Setup" av Investmentbolag att spara i långsiktigt?
  Antalet spelar ingen roll kan vara lite fler om du tycker det krävs för att få en bra diversiering, direktavkastning spelar ingen roll nu eller.
  Köper för att äga för alltid i princip.
  Mvh Rallarkalle

  SvaraRadera
 177. Hej igen.

  Har en fråga om din syn på valuttarisken i utländska utdelningar.
  Att du investerar i utdelning och utländska aktier långsiktigt är nog allmänt känt och på lång sikt är ju inte valutarisken lika påtaglig, precis som upp och nergångar på övriga börsen. Men om du nu har många yield cases (tex realty income) som ger konstant utdelning kan du ju inte påverka när i tid du får utdelning. Om då dollarn är försvagad får du en betydligt lägre utdelning här och nu. För kursen som helhet spelar det kanske inte så stor roll på sikt, men utdelningarna kommer ju oavsett dollarns värde med risk för lägre värde pga svag dollar. Borde det inte vara "säkrare" att ha svenska utdelningar som inte svänger ner med dollarn? Hur resonerar du kring Det?
  Tack för en intressant blogg med många bra tips på både aktier och böcker.

  /emil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Emil,
   Du berör mitt synsätt nästan på pricka. Jag lägger ingen större vikt till valutans rörelser i mina innehav men som du är inne på det här med utdelningarna så vill jag inte att de svajar för mycket i svenska kronor. Av denna anledning låter jag inte innehav i utländska investeringar väga allt för tungt i portföljen. Utdelningarna i svenska kronor påverkas ju mer utländska innehav man har. Jag har nu kring 15% i utländsk valuta och kommer sannolikt hålla mig under 20 %.

   Mvh petrusko

   Radera
 178. Hej!

  Jag har blivit mer och mer intresserad av att börja jaga utdelningar, problemet är att jag började spara (seriöst) i våras och har relativt lågt på min ISK i dagsläget, är det lönt att börja eller sikta på att försöka öka genom fonder/liknande och sen gå in i utdelningsaktier? I nuläget skulle det inte påverka mer än några hundra per år. Tips och råd tack :) Bästa bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Som man brukar säga många bäckar små blir till en stor å. Om du är lockad och tror på strategin med utdelningsaktier så fungerar det alldeles utmärkt nästan oavsett vilka belopp man rör sig med. Man måste ju börja någonstans.

   1 krona minicourtage erbjuder flera aktörer idag vilket möjliggör att göra små köp åt gången utan att courtaget utgör allt för stor del. Det som börjar smått blir med tiden desto större.

   När man kickar igång sin utdelningsportfölj kan en god ide vara att börja med det som över tid förhoppningsvis skall utgöra en god grund i portföljen. För mig är tex Investor en utmärkt sådan investering. Den ger riskspridning i sig nästan som en indexfond och de har mycket fin utdelningshistorik och fokus på stadigt stigande utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 179. Hej!

  Funderat på att ta in kinnevik i portföljen?
  För att få mer bredd och exponering mot tele och media.
  Bra yield runt 3.5% för att vara investmentbolag. Höjer utdelningen med jämna mellanrum.
  Rabatt på runt 10% i substansen.
  Bara ett tips från coachen!

  Mvh Roadstar

  SvaraRadera
 180. Tjena Petrusko, tänkte bara tipsa om att nordnets superfond sverige följer samma index som XACT OMXSB Utd (om jag fattt rätt), dock så tar den ej ut någon avgift och eftersom det är en fond inte heller något courtage. dock delar den inte ut utan återinvesterar samt handlas endast via nordnet( ser att du länkar affiliate till avanza). kan dock vara värt för att slippa avgifterna, hur tänker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Haugis,
   Om man handlar hos Nordnet är deras Superfonden jättebra. Jag handlar hos Avanza och där är det Avanza Zero som gäller.

   Jag äger Xact OMXSB Utd men köper inte mer i den. Jag köper Avanza Zero istället.

   Mvh petrusko

   Radera
 181. Hej! Vill du kolla upp Brookfield Renewable Partners LP igen. får det inte att stämma när jag kollar på dividendhistory. Org. den aktien BEP.UN man kan köpa via avanza har ju en lägre direktavkastningen än du uppgett.

  Mvh Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena.
   Ett tips är att det alltid är säkrast info på respektive bolags hemsida. Där finns infon lättillgänglig för verifiering.

   Mvh petrusko

   Radera
 182. Spännande blogg. Jag kommer att följa!

  SvaraRadera
 183. Hejsan Petrusko!

  Jag följer din blogg och har lärt mig massor.

  Jag har tidigare inte köpt amerikanska aktier utan endast svenska aktier och fonder.
  Imorgon, black friday, har jag tänkt att köpa Johnson & Johnson, Amazon och Reality Income.

  Jag hittar inte rätt Reality Income när jag söker - endast olika Reality Shares - vilken skall jag köpa?

  Med vänlig hälsning,

  Anna Karin

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...