Handelsbanken USA Index Criteria B med cash utdelning

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det här är en billig indexfond som följer USA-börsen. Som vanligt nu för tiden är det inte S&P 500 man följer utan det är något index med ESG-regler men det är snarlikt. I runda slängar kan man säga att det är S&P500 men man har exkluderat några bolag. Tycka vad man vill om det men så gör alla svenska USA-fonder nu. Namnet på indexet som fonden följer är: Solactive ISS ESG Screened Paris Aligned US Index NTR. Sjukt namn och och intetsägande men så är det med de här ESG-indexen.

I alla fall; fonden innehåller drygt 400 bolag och den ger en bra USA-exponering till låg kostnad. Att den "bara" innehåller 400 bolag jämfört med 500 bolag i S&P500 behöver inte betyda att det är 90 bolag man exkluderat pga ESG utan man kan även som fondbolag skippa några bolag och ändå uppnå en god tracking utav indexet. Det här är inte ovanligt och så kan man göra för att hålla nere kostnader och för att undvika aktier som har sämre likviditet men ändå inte påverkar indexet nämnvärt.

Produktens avgift: 0,22 procent. Fondavgiften är 0,2 procent men så tillkommer som vanligt kostnader för transaktioner osv inom fonden. Vissa mäklare är sopiga på att redovisa den totala kostnaden men de där 0,02 procent för transaktionskostnader mm tillkommer oavsett var man köper fonden.

Fondförmögenhet: Cirka 54 miljarder (inräknat de olika andelsklasserna).

Minsta köp man kan göra i fonden hos Avanza är 100 kronor.

Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Utdelning: Den här andelsklassen pyntar cash utdelning. I slutet av mars varje år pyntar fonden utdelning och ambitionen är att pynta 3,5 procent per år. Eftersom det är en svensk fond som pyntar utdelning till dig så går den utmärkt att äga på tex ett ISK. Det dras alltså ingen skatt på utdelningen utan man pyntar en schablonskatt som vanligt i sitt ISK. Jag har grävt fram 10 års utdelningshistorik för fonden och listar den nedan:

2023: 15,88 kronor

2022: 16,29 kronor

2021: 13,89 kronor

2020:  14,14 kronor

2019:  9,07 kronor

2018:  9,07 kronor

2017:  8,60 kronor

2016:  7,49 kronor

2015:  7,12 kronor

2014:  5,42 kronor

I skrivande stund är den senaste andelskursen i fonden 511,27 kronor. Utdelningen som pyntades i mars i år var på 15,88 kronor och ger på nuvarande kurs en direktavkastning om 3,1 procent. Fonden har även andelsklass A som inte pyntar utdelning och oavsett vilken man väljer så blir totalavkastningen den samma. Historiskt har börsen avkastat kring 10 procent årligen i snitt. I den här utdelande versionen av fonden får man 3,5 procentenheter av den där avkastningen som utdelning. Resterande del får man som stigande kurs/andelsvärde. Apropå utdelning så är snittet för bolagen i S&P500 en direktavkastning under 2 procent. Utdelningen i den här fonden är inte kopplad till utdelningen i de underliggande bolagen utan den är satt att vara 3,5 procent rakt av. Ett vanligt upplägg för fonder och inget orimligt i det. Börsens historiska snittavkastning kring 10 procent ger gott stöd till en utdelning om 3,5 procent.

Jag gillar den här fonden som följer USA till en låg kostnad. Jag har börjat investera i den och avser regelbundet köpa mer. En bra grej att tänka på är att om man har en vanlig global indexfond så behöver man ingen USA-fond och vice versa. En global indexfond innehåller till över 70 procent USA-aktier. Det är närapå samma saken att ha en global indexfond som att ha en USA-fond.

Fast rätt skall vara rätt. Den stora drivaren för globalindex de senaste 100 åren har varit USA. Den amerikanska börsen hör till de absolut bäst presterande i världen. Således är det så att när man adderar bolag från andra länder och skapar en globalfond så har avkastningen blivit sämre. Ja globalindex har presterat sämre än USA i långa loppet. Om det kommer bli så även i framtiden är svårt att sia om men utvecklingen kommer bli ganska lik i globalindex som i USA-index eftersom globalfonder till så stor del består av USA. Jag kommer inte investera i en vanlig globalindexfond parallellt med den här USA-fonden utan denna är mitt val.

Länk till Handelsbanken USA Index Criteria B hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.   

42 kommentarer:

  1. Europa och Global finns nu upplagda om man är intresserad av dem, https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1629601/handelsbanken-global-index-crit-b1-sek och https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/382864/handelsbanken-europa-ind-crit-b1-sek

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja Avanza har slagit på stort och lagt upp flera utav Handelsbankens fonder med utdelning. Jag gillar Europafonden. Den är en billig och rimlig fond för sådan exponering.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Bra info, Petrusko! Måste nog öppna ett konto hos Avanza. De verkar vara snabba på tillhandahålla intressanta fonder från andra fondbolag. Till skillnad från andra banker mm. Allt gott! Anders

    SvaraRadera
  3. Är du säker på att Avanza kommer att dela ut utdelningen, för just den här fonden, och inte återinvestera den i fonden? Har du kollat med dem?

    Den erfarenhet jag har, är att Avanzas hantering av utdelningar från fonder är oförutsägbar, och att de inte ger information om varför.

    Jag provade att äga utdelande "vanliga" fonder (ej ETF:er) genom Avanza 2017-19, och bara en gång har de gett mig en utdelning, de andra gångerna har de automatiskt återinvesterat utdelningarna i fonderna.

    Jag skrev till Avanza och frågade, två gånger, hur de hanterade utdelningar från fonder, och om de alltid hanterar dem likadant, men fick bägge gångerna nästan identiska svar som var helt vansinniga som svar på frågan som jag ställde. Antagligen slarvläste de frågan, och gav mig tillbaka ett standardsvar på någon annan fråga, men det gick inte att gissa vad den frågan skulle varit. Jag gjorde mitt bästa för att formulera mig så tydligt som möjligt, men att skriva frågan olika de bägge gångerna.

    Iaf, så gav jag sedan upp idén att äga utdelande fonder på Avanza under några år, tills jag läste att andra fått utdelning från Cicero Aktiespararna Direktavkastning B, som jag nu ägt tillräckligt länge för att ha fått utdelning från en gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena mja,
      Det är en soppa det där med cash utdelning ifrån vanliga fonder. Olika fonder hanterar det olika och på toppen av det kör olika mäklare lite olika lösningar. Det är därför viktigt att kolla med sin mäklare vad som gäller för en specifik fond. Hos vissa mäklare får man aldrig cash utan de återinvesteras oavsett hur fondbolaget delar ut. SAVR tex gör så, där är det återinvestering som gäller.

      Hos Avanza får man cash ifrån utdelande fonder ifrån Handelsbanken det har jag dubbelkollat.

      Det är inte samma för alla utdelande fonder hos Avanza dock. Tex återinvesteras utdelningar ifrån Swedbanks fonder i nya andelar.

      Avanza håller på med en översyn av det här med utdelande fonder och kanske mynnar det ut i ett tydligare upplägg framöver.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Väcker denna fråga. Jag ser nu många kommande utdelningar på Avanza nu t.ex. XACT Norden Högutdelande men denna är lyser med sin frånvaro. Ska de dela ut i Mars borde inte detta synas nu?

      Radera
    3. Tjena,
      Jag skrev nyligen ett inlägg för att föregå sådana här frågor om utdelningen. länk nedan:

      https://petrusko.blogspot.com/2024/02/nar-kommer-utdelningsbesked-i.html

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tack för bra blogg.
    Vore intressant med en portföljuppdatering nu när du har
    gjort så stora förändringar och gått över till mycket fonder.

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko och tack för dina inlägg, mycket inspirerande! En fråga om Northwest Healthcare Properties REIT. Drar mig till minnes att du haft denna i din portfölj men ser den inte bland dina nuvarande innehav? Den har rasat rätt friskt på börsen. Vad är din take på denna i nuläget/framöver?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      NWH kom liksom aldrig framåt. De hade sina mål som de inte närmade sig och jag ville inte äga bolaget längre eftersom de inte presterade. Jag länkar nedan till ett inlägg jag skrev när jag började avyttra NWH.

      https://petrusko.blogspot.com/2021/10/jag-har-minskat-lite-i-northwest.html

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hejsan
    Tack så mycket för du fixat så Handelsbankens criteria index Usa, europa o global B fonder kommit in i Avanza utbud, jag har idag köpt i Global o Europa varianterna, när jag la orderna var det 0 st ägare via Avanza i dem båda, så jag var först på den bollen. Kommer kanske göra ett inköp även i Usa varianten vad det lider. Må väl // Eraxon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Eraxon,
      Tack för din kommentar. Jag gillar den där Europafonden och kanske kan jag ta in den också på sikt. Den är ett rimligt komplement till USA-fonden som jag skriver om.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Fonden verkar ha försvunnit från Avanza nu, trots att den varit tillgänglig under dagen. Några nyheter kring detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Mja jag tror inte det är någon fara. Jag gjorde dem uppmärksamma på en detalj i namnet som inte stämmer. Antar att de tog det säkra före det osäkra och tog bort köpmöjlighet till dess de rett ut saken. Fonden heter B1 i Handelsbankens värld men externt verkar de skjuta ur sig namnet B9 vilket inte stämmer alltså.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Storebrand USA A SEK och denna, är det ungefär samma fond? Förutom utdelningen då. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag gillar Storebrands USA fond och har investerat i den historiskt. Den är ett bra val.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar! Är de två fonderna så lika varandra så att det räcker med en av dem? Är utdelningen är enda skillnaden?

      Radera
    3. Ja man bör välja en av dem (Storebrand USA eller Handelsbanken USA). De följer USA bra till en billig avgift. De gör samma grejen med skillnad att den ena fonden pyntar lite utdelning. Totalavkastningen över tid lär bli ungefär den samma i de två fonderna.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hej. Tror du den här fonden du skriver om är ett bättre alternativ än Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria B, för dom är väl ändå ganska lika varandra i upplägget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja, jo det är helt olika fonder de där. Den ena är en globalfond och dessutom inriktning mot högutdelare. USA-fonden är en ren indexfond mot USA och en sådan är inga konstigheter. Det är raka puckar och man får exponering i världens bästa bolag till låg avgift.

      Globalfonden pyntar högre utdelning och med lite flyt presterar den en hygglig totalavkastning likt USA-index.

      Vill man bara ha sin beskärda avkastning i långa loppet är det raka puckar som är det främsta valet. Ett rent index med låg avgift. Med ett rent index menar jag ingen specifik inriktning som tex utdelningar eller hälsovård osv. Utan en ren exponering i den amerikanska börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej. Hur är dina tankar ang dollarkurs. Ser du inte risk att dollar kan falla typ 15% ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Utmärkt fråga. Dollarn går upp och ned över tid och just nu är den rekordhög. Det är en klar risk att dollarn kommer stå lägre igen framöver och det tar ned avkastningen/potentialen i alla investeringar i dollar. Inklusive den här fonden.

      Jag undviker att knöka in en stor summa på ett bräde nu. Jag gör gärna små investeringar regelbundet under en längre tid och skalar således in mig.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Är det denna fonden som är ditt "final call" så att säga när det kommer till en utdelande USA/Globalfond?
    Jag minns när du köpte Vanguard all world, sedan var det Storebrand du var sugen på efter det köpte du Handelsbanken Global high div och om Jag förstått det hela rätt så kommer du att avyttra Handelsbankens globalfond och enbart ha den här USA fonden istället.
    Jag äger fortsatt VGWD tycker du att det är en dålig fond?

    Som alltid en mycket uppskattad blogg läser dagligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Jag investerar fortsatt i Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility. Den är mitt val för inriktning mot globala högutdelare.

      Handelsbanken USA är mitt val för ren indexexponering och ja det blev mot USA istället för en global variant. Jag kan komplettera på sikt med tex Europafond osv om jag önskar.

      Jag tror på ren indexinvestering och jag tror på utdelningsbolag. Av den anledningen kör jag både fonder med inriktning mot utdelningsaktier och fonder med inriktning mot rena börsindex.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej,
      Funderar lite angående Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility.
      Det finns två st. En A1 och en B1.
      vilken är det som ger utdelning i cash och var kan man hitta utdelningshistorik på fonden ?

      Tack för allt jobb du gör och alla tips du delar med dig....
      MVH. E

      Radera
    3. Tjena E,
      B1 skall den heta, det är Handelsbankens kod för att den är utdelande. A1 är kod för att den inte pyntar utdelning. Jag har skrivit om Handelsbanken Global High Div och det inlägget innehåller utdelningshistorik. Länk nedan:

      https://petrusko.blogspot.com/2023/05/handelsbanken-global-high-dividend-low.html

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Vilka ska man köpa då? Den här USA fonden och SEB Sverige Indexnära fonden? Klarar man sig på dom eller bör man köpa nån fler?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Man klarar sig utmärkt med endast de två fonderna. Det ger god riskspridning över väldigt många olika bolag. Svenska och USA-börsen är de absolut bäst presterande börserna de senaste 100 åren. Jag vill hoppas och tro att det blir så även de kommande 100.

      Som svensk klarar man sig egentligen utmärkt med endast en enda fond. En bred svensk indexfond. Våra svenska bolag är verksamma över hela världen och tar således del av utveckling osv i alla valutor, länder, regioner osv.

      Det kan ändå vara trevligt att ha exponering mot USA som är världens största aktiemarknad och innehåller en annan mix av bolag än den vi har här i Sverige. USA-exponering får man via en globalfond eller en ren USA-fond. Den här USA-fonden som jag skriver om gör saken bra och är mitt val.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Den här ETFen då som du skrivit om förut Vanguard S&P 500 UCITS ETF med ticker VUSA. Billigare och med kvartalsutdelning?

      Radera
    3. Tjena,
      Den ETFen är bra men man behöver tänka på några faktorer. Varje köp man gör bör vara minst 7000 kr för att optimera courtaget. 0,25 procent växlingsavgift tillkommer på all hantering av den utländska valutan.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Hej Petrusko!
    Tack för en bra blogg.
    Jag undrar om du känner till och kan rekommendera en småbolagsfond med direktavkastning?
    Vänligen
    S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det finns nog ingen upplagd ännu hos Avanza annat än utländska börshandlade fonder. Det finns dock sådana fonder du efterfrågar. Handelsbanken har flera st. De har en global indexfond med inriktning mot småbolag. Den pyntar 4% utdelning årligen. De har även några svenska och någon nordisk. Tror de också ligger på 4 procent utdelning.

      Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria
      Handelsbanken Nordiska Småbolag
      Handelsbanken Svenska SMåbolag

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria b1 är enligt mig en mycket bra småbolagsfond och lämpar sig väl som ett komplement till en globalfond i ett långsiktigt sparande. Skulle uppskatta om du kunde försöka få Avanza att lägga till den också. De verkar ju som sagt ha ett gott öra till dina åsikter. Tack!

      Radera
  14. Hej och stort tack för alla dina värdefulla inlägg.

    Jag gillar bl.a ditt sätt att se på globalfonder, och måste därför bara fråga hur du ser på denna fond som jag rätt nyligen har börjat att köpa in mig i: "Handelsbanken Gl Hi Div Lo Vol Cr B1 SEK".

    Skulle du fortsätta att spara i både den och "Handelsbanken USA Index Criteria B", eller bara välja USA Index ?

    Mvh J.C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena J.C,
      Jag investerar sedan tidigare i Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility och har valt den för exponering i utdelningsaktier. Den kommer jag fortsätta investera i parallellt med den här USA-fonden som är en ren indexfond.

      Mvh petrusko

      Radera
  15. Hej petrusko, finns det en chans att du lägger upp länkarna till de nämnda fonderna av Handelsbanken, dvs Global, USA och Europa? Jag hittar bara A1-fonderna inte de utdelande B1. MVH Steffen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se längst ner i inlägget.
      Samt den översta kommentaren.
      // David

      Radera
  16. Finns nu global, USA och Europa utdelande andelar från Handelsbanken. Men kommer dom lägga upp dessa också tro?

    Norden Index Criteria (B1 SEK) SE0010127928
    Sverige 100 Index Criteria (B1 SEK) SE0013801255

    SvaraRadera
    Svar
    1. De två sistnämnda finns nu på Avanza.

      Radera
  17. Har jag fattat det rätt, de bägge usa fonderna A1 och B1 kommer att bete sig liknande plus att B1 lämnar 3,5% utdelning? Varför skulle man i så fall överhuvudtaget vilja ha A1? Rätta mig gärna om jag har fel.
    Ak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej sp,
      De två fonderna kommer ge exakt samma totala avkastning. Ingen av dem kommer avkasta mer än den andre.

      Utdelningen som B1 lämnar är en del av totalen i den fonden.

      A1 lämnar ingen utdelning och totalen är den samma i denna fond som i B1. Kursen stiger alltså mer i den här fonden som inte pyntar utdelning.

      Det finns inga extra eller "gratis" pengar att hämta.

      Mvh petrusko

      Radera
  18. Fråga: Hur prissätts fonden? Kursen uppdateras innan USA-börsen stänger. T.ex. gick index (och de flesta av fondens topp25 innehav) upp kraftigt i fredags och stängde ganska flat igår, men fonden gick ner ganska rejält båda dagarna. Blir inte riktigt klok på det. Tack!

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....