Utdelning spikad i Aktiespararna Direktavkastning b 2024

 


Nu har fondbolaget spikat årets utdelning för fonden Aktiespararna Direktavkastning b och det blev som jag redan spekulerat kring en sänkt utdelning.

De som äger fonden den 25 juni får 6,58 kronor per andel i utdelning. Dagen efter alltså den 26 juni sänder de utdelningen till ditt konto. Kanske dröjer det någon dag ytterligare innan den faktiskt syns på kontot hos din mäklare.

Ja en sänkning väntade jag mig och även om den är tråkig och ger en tråkig trend dessutom så är det som sagt väntat. Man kan spekulera i att det nästa år vänder och utdelningen faktiskt höjs. Jag resonerar då dels kring mekaniken i hur indexet gör sitt urval där man ser till de senaste tre årens utdelning i portföljbolagen. Några bolag sänkte sin utdelning i år men blev ändå kvar i fonden. Att de hade hög utdelning tidigare år kan ha räddat dem kvar så att säga. Skulle de bolagen ligga kvar på låga utdelningsnivåer även nästa år är det större risk/chans att de byts ut mot något annat som haft bättre utdelning de senaste 3 åren.

Många bolag kommer höja utdelningen nästa år så är trenden generellt på börsen. Så kan det tänkas bli även för några utav de som faktiskt sänkte i år. Tex Skanska finns i portföljen och de sänkte utdelningen i år. De kan nog tänkas höja igen nästa år.

Hur som helst har fonden en dålig utdelninsgtrend enligt nedan:

2022: 9,21 kronor

2023: 7,23 kronor

2024: 6,58 kronor.

Det är ingen rolig trend som sagt och verkligen inte så man vill ha det som utdelningsinvesterare. Så här kan det bli när innehav byts ut och när innehav sänker utdelningen men ändå blir kvar i indexet. På gott och på ont. Några bolag som sänkte sin utdelning i år har kursmässigt presterat bra.

Jag har fortsatt tro på fonden och dess metodik. Nästa år behöver den dock bryta den här usla trenden med sjunkande utdelning.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html?spref=tw

39 kommentarer:

 1. Känns som fonden har växtvärk många som ska dela på kakan men som du säger den blir säkert stabilare på sikt jag ger den något år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andelen ägare har inget med direktavkastningen att göra. Trenden är att dom sänker, inget vidare alls för en utdelningsfond.

   Radera
 2. Hej P, har du sett något vad fondbolaget tänker om trenden. Om ngt i urvalet behöver skruvas eller om dom ser det som ett hack i kurvan.
  Mvh Roger W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roger,
   Tack för din kommentar. Jag skall ta en dialog med fondbolaget kring det här. Belysa problematiken och pitcha för ändring. Det är inte fixat bara så där utan behöver tänkas igenom noga och sedan kostar det pengar för fondbolaget att genomföra ändringar i en fonds bestämmelser. Det är en avgift till FinansInspektionen och kanske behöver de även uppdatera hos indexförvaltaren (SIX) vilket också är förknippat med kostnader.

   Jag skall ta den här dialogen med fondbolaget och jag kommer uppdatera med info här på bloggen när jag har sådan.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko!Det är dags för alla fondbolagen att lära sig att vi utdelningsinvesterare vill ha utdelning VARJE MÅNAD inte bara en eller två gånger om året.Utan mig och alla andra investerare så har fondbolaget inga pengar att investera som de kan tjäna pengar på via avgifter det kan du hälsa till ansvariga för fondbolaget.Jag "röstar med fötterna" och väljer att investera min pengar i andra fonder.Jag vill dessutom ha BETALT VARJE MÅNAD för att jag "lånar ut" mina pengar till fondbolaget när jag köper andelar i en fond.Jag vill inte få betalt bara en gång om året.Mitt liv är alldeles för kort för att bara få betalt en gång om året då jag snart fyller 58 år.Nu blir det inga mer andelar i denna fonden för min del då kan jag hellre investera i t.ex. AMF Aktiefond Nordamerika och sälja 5-10% en gång om året eller när jag vill ta hem en vinst.Lägger man sin säljorder i AMF Aktiefond Nordamerika innan kl.13.00 så har jag oftast pengarna på kontot redan dagen efter med något enstaka undantag.Mvh Peter Jansson

   Radera
  3. Dela med dig av de andra som delar ut varje månad är du snäll.

   Radera
 3. Ajaj, inget vidare alls. Jag ska ta mig en rejäl funderare om jag ska ha kvar denna fond eller byta mot något som levererar lite bättre DA. Hade räknat med stabila 5-6% DA för denna fond. Totalavkastningen är upp blygsamma 10%...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Tack för din kommentar. Jag förstår ditt missnöje. Inte nog med att utdelningstrenden är sjunkande så är även direktavkastningen på "lågsidan".

   Jag är med dig, jag är också missnöjd.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Den utdelningstrenden hoppar jag av. Blir nog olja och Xact högutdelande istället. Vackert så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Miljonmannen,
   Tack för din kommentar. Ja Xact Norden Högutdelande har en bättre utdelningstrend och de har en annan skrivelse kring utdelningen som ger dem viss flexibilitet. Man kan tänka att utdelningstrenden även framöver kommer vara stadigare i Xact Norden Högutdelande jämfört med den här.

   Aktiespararna Global Direktavkastning har en skrivelse kring utdelningen som fungerar mer likt Xact Norden Högutdelande. Jag hoppas de håller utdelningen i den stadigt stigande i den mån det går och är rimligt.

   Många andra fonder har liknande skrivelse som den Xact-fonden har. Tex SEB Sverige indexnära B och Handelsbanken USA Index Criteria och där har utdelningen varit stabil över tid.

   Det är bara att konstatera att det har blivit lite olyckligt med skrivelsen om utdelning i den här Aktiespararna Direktavkastning.

   Totalavkastningen gör det ingen skillnad på om utdelningen hoppar upp och ned, den blir samma oavsett. Däremot är det ju ingen investerare som föredrar en sådan här flaxande utdelning framför en mer stadig sådan.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Storebrand Global All Countries B levererar 9,7262 kr :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har den på Avanza och har inte fått utdelning än, har ni?/Göran

   Radera
  2. Tjena Göran, Jag har läst från flera andra andelsägare i Storebrands fond att det går segt. Någon har varit i kontakt med Avanza som svarat att utdelningen bör synas på kontot nästa vecka.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Såg att Carnegie har en Sverigefond C med kvartalsvis utdelning. Ligger på ca 3,5% uppdelat på 4 ggr a 1.25. Synd bara att Avanza och Nordnet inte har den fonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roger,
   Carnegie har flera fonder med utdelning och namn C eller G i slutet. De är ofta fonder med lägre avgift och hög minsta insättning, 3-5 miljoner kronor. De fonderna går bara köpa hos Carnegie. De kan inte distribuera fonder med rabatterad avgift hos andra aktörer. Avanza tar halva fondavgiften ifrån de fonder som du äger via dem. Därför kan Carnegie ha lägre avgift på fonder direkt via dem men inte hos andra mäklare.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hade likt många andra här lite högre förväntningar ändå på att utdelningen skulle behållas, eller åtminstone ha en mindre sänkning.
  Nu har väl fonden gått helt okej sedan den bottnade ur i höstas men man känner inte större förhoppningar framåt.

  Jag kommer nog att behålla mina andelar för nu men troligtvis minska ner månadssparandet något och hålla uppsikt framåt hur jag ska göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag förstår dig helt. Tror många är besvikna på den här utdelningstrenden. Jag såg det komma och har minskat i fonden nu under våren. Jag hade alldeles för mycket pengar i fonden med tanke på att utdelningen stadigt blir lägre. Jag har fortfarande en hygglig stek i den och tror som sagt på metodiken och att det kan bli ett trendbrott med högre utdelning nästa år. En ändring utav skrivelsen kring utdelning är på sin plats. Jag hoppas fondbolaget fixar det för det här har inte blivit bra.

   Jag kommer behålla en hygglig stek i fonden men behöver minska ytterligare lite. Den väger över 10 procent fortfarande i min portfölj och det är för mycket för en "utdelningssänkare". =)

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Vad är direktavkastningen i denna fond?

  SvaraRadera
 9. Vad är direktavkastningen, efter utdelningssänkningen, i Aktiespararna direktavkastning b?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Andelskursen i fonden är cirka 137 kronor idag varpå utdelningen om 6,58 kronor innebär en direktavkastning om cirka 4,8 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Bra info, tack. Övervägde att börja med denna fonden också men kommer avvakta i förmån för några andra utdelande fonder så länge. //D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för svar! Mvh Eva🌞

   Radera
 11. Hej Petrusko Om du skulle välja idag skulle du hellre investera i Xact Norden Högutdelande istället för Aktiespararna direktavkastning b? Jag funderar på att efter utdelningen sälja Aktiespararna direktavkastning b o köpa Xact Norden Högutdelande istället. Tack på förhand🌞 Mvh Eva🌞

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva,
   Jag håller Xact Norden Högutdelande betydligt högre än Aktiespararna Direktavkastning. Jag har investerat därefter och äger väldigt mycket mer Xact Norden Högutdelande. Den har bredare riskspridning och har uppvisat en stigande utdelning över tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. hej!
  Vilket gnäll här är!
  Fondbolaget är tydliga att dem ska försöka upprätthålla 5% i utdelning och dem träffar nästan målet!
  Jag kommer fortsätta öka innehavet sen får väl andra sitta vid sidlinjen!
  Som sagt alla får tycka som dem vill och trivs man inte med en investering så går det sälja av och placera i nått annat!
  trevlig midsommar Petrusko och läsare av din blogg!
  Mvh Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrick,
   Tack för din kommentar. Ja vi är ett gäng som är missnöjda med utdelningstrenden. Jag tror dock att vi kommer få ett trendbrott nästa år. Idag har jag friskat upp minnet och läst igenom fondbestämmelserna på nytt och det ser ut som det kan finnas möjlighet för fondbolaget att hålla utdelningen stadigare över tid.

   Hur som helst är ju egentligen det hela en liten detalj men ändå viktig för de som är beroende av utdelningen av olika anledningar. Jag gillar fondens inriktning men då jag lever på utdelningar är jag känslig för sänkningar.

   Jag har varit proaktiv och trimmat ned mitt innehav redan. Det är fortfarande en stor del av portföljen och fortsätter den negativa utdelningstrenden blir jag tvungen att agera ytterligare. Nu tror jag inte den gör det.

   Trevlig midsommar =)

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Precis som Jag har nämnt innan så är detta tyvärr något man ibland får räkna med när man väljer utdelande fonder och detta får då vägas emot riskspridningen som man får via fonder. Vill man ha stadigt stigande utdelningar så är väl de Amerikanska dividend Kings något att rekommendera men då får man både bolags och valuta risk. Själv så kör Jag både en blandning av utdelande aktier och fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Japp jag minns faktiskt att du skrivit det här tidigare och visst är det så. Det är inte alls lika stabilt med utdelningar i framförallt börshandlade fonder. Vanliga fonder med utdelning, tex från Handelsbanken och SEB har faktiskt presterat stadig utdelning över tid i flera fall.

   En kombo som du gör med aktier och fonder kan ge stabilitet och du får ju god riskspridning.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Jag måste säga att givet perioden vi nu gått igenom och innehaven i portföljen tycker jag utfallet är ganska ok.
  Visst, man är ju inte angelägen att knöla in stora delar av lönen i det - men man kan gott behålla och återinvestera utdelningar.
  Det kommer ju komma bättre år också.
  På något vis var det ju rätt väntat och förmodligen sunt att bromsa utdelningarna.
  2025 blir nog marginellt bättre och sen kan det nog röra sig uppåt lite raskare.
  Även som utdelningsjägare får man ju sprida sina risker lite och acceptera att allt inte alltid kommer gå rakt uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Det är ett bra resonemang du för där. Jag gillar fonden och dess inriktning. I breda penseldrag är det precis den typen av bolag som jag normalt investerar i. Nästa år tror jag utdelningen i fonden blir högre oavsett hur det spelar ut med innehaven. Om de som har lite låg direktavkastning i år inte höjer nästa år så kommer de sannolikt bytas ut.

   Jag tycker att fonden är ett utmärkt sätt att få exponering i den här typen av bolag. I ett enda slag får man ett knippe utdelningsaktier "riskspridat och klart". =)

   Att utdelningen sänkts två gånger nu är jag missnöjd med men fonden i övrigt gillar jag =)

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Men är inte kritiken lite väl hård? Fonden hade ju tyvärr "oturen" att inneha två av Sveriges sämsta som Intrum och SBB(som "ljög" om deras utdelning dessutom) så att utdelningen skulle bli sämre i år pga det var väl väntat?

  Och kolla man efter omviktningen (1a mars) så har väl fonden hängt med Index relativt bra? Och är verkligen detta ett sämre alternativ än XACT högutdelande? på 5 år + har denna slagit XACT trots att du fick 2 förlorade innehav förra året (och detta tills 1:a mars) i och med Intrum och SBB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det jag skrivit om och det jag sett de flesta kommentera handlar inte om innehaven och fondens prestanda utan besvikelsen rör utdelningstrenden. Utdelningen kan fonden ta makt över genom att byta skrivelsen i fondbestämmelserna så den mer liknar den skrivelse som Handelsbanken använder och den skrivelse de använder i den nya fonden Aktiespararna Global Direktavkastning.

   Så kritiken handlar alltså om utdelningen och hur de utformat skrivelsen kring den.

   Men ja att SBB bluffade in sig i fonden är beklagligt och blev ju ett tapp i utdelning men även med den och Intrum borta så är fondens utdelning lägre.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Tja,
  Har fortfarande inte mottagit utdelning i denna fond, väntat otåligt sedan 25'e. Vet du möjligtvis om man ändå mottar utdelning om man säljer av fonden efter datum då utdelningen bestämts?

  Hälsningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Du har varit otålig i onödan då du inte fattat saken korrekt. Idag är första dagen som är rimligt att hoppas på att se utdelningen. Som jag skriver i inlägget så är det någon dag efter den 26:e som man kan förvänta sig att se utdelningen. Med någon dag menas vanligen 1-3 dagar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det märkliga i kråksången är väl att jag ännu inte sett att fonden haft sin X-dag, eller tappade den inget i värde? Normalt sett brukar ett innehav tappa minst vad den delar ut? Om jag förstår skrivelsen hos Cicero rätt (under nyheter, tittar man på fondens sida har de inte orkat uppdatera texten som är från 2023) är X-dag den 25:e och de betalar ut den 26:e och nån dag därefter ska pengarna finnas på kontot. Man kan undra varför man ska vänta en dag extra för denna fond, när svenska innehav normalt sett betalas ut samma dag som dess utdelningsdag? Håller med Anonym om att det känns rörigt, men om det är pga Cicero eller Avanza, det låter jag vara osagt.

   Radera
  3. Tjena,
   Du följer nog inte andelskursen då utan tittar snarare på grafen som kan vara missvisande. Den senaste andelskursen uppdaterades idag till 131,64 kronor medan den igår uppdaterades till 138 något kronor.

   Om du lägger till fonden i en favoritlista så kan du i din listvy hos Avanza se andelskursen. De har bestämt sig för att den inte är viktig och visar den inte på vanliga fond sidan eller i grafen.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Se där, jag läste din post när du publicerade den men återkom nu senare och minnet är uppenbarligen sämre än läsförmågan. Men du missade min sista fråga, vet du hur det är med utdelningen om man sålt av fonden innan man mottagit den?

   Tack för svar och hälsningar

   Radera
 17. Hej
  Är det nån som har fått utdelningen än ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte fått heller. Jag har ställt frågan till kundtjänst, hoppas på styret kommer in imorgon

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...