Jag har ökat i Wisdomtree Europe Equity Income ETF

 


Idag passade jag på att öka lite i den här börshandlade fonden ifrån Wisdomtree. Jag har planerat det ett tag men avvaktat till dess de meddelat utdelning för att se så det tuffar på som det skall. Igår meddelade de utdelning och den var rimlig. I årstakt är utdelningen 0,7002 euro och direktavkastningen är cirka 5,5 procent.

Under tiden jag klurat på att öka i fonden har jag passat på att läsa om den på nytt. Jag läste ett dokument som jag tänkte att fler kan ha glädje av. Det förklarade mycket kort och effektivt om fondens inriktning. Det förklarar den specifika inriktningen "Equity Income" som de använder i några olika ETFer. Jag äger den här med inriktning mot Europa men det finns även för bla USA. Hur som helst, här är länken till en PDF på deras sajt. Det är typ 4 sidor och info i punktform, man läser det på någon minut. https://www.wisdomtree.eu/-/media/eu-media-files/other-documents/investment-case/equity-income-investment-case.pdf

Jag har sedan tidigare skrivit ett inlägg med info om fonden. Läs det i länken nedan: https://petrusko.blogspot.com/2023/10/wisdomtree-europe-equity-income-etf.html 

11 kommentarer:

  1. Om jag köper på måndag tror du jag hinner få ta del av utdelningen för juli? Tack för all info du delar med dig av/Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Patrik,
      Den här fonden handlas inklusive rätt till utdelning fram till och med torsdag 4 juli. De som äger den när börsen stänger på kvällen den 4 juli kommer senare få utdelningen. Eftersom den är börshandlad och köp sker direkt så kan man köpa fonden den 4 juli och få utdelningen. I slutet av juli betalas utdelningen ut.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej! Kan man ha denna på ISK? Trevlig helg/Ola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Ola,
      Den här fonden har sin hemvist på Irland och därför dras det ingen utländsk källskatt på utdelningen den betalar till oss andelsägare. Därför funkar den bra på ISK.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej!

    Jag är 25 år och har börjat jobba, har sparat ihop cirka 100k. Letar inspiration kring hur jag bör placera pengarna. Jag gillar tanken av utdelningar för att det nog ökar min motivation, men hur hade du tänkt för att få så stor chans att ha bra avkastning som möjligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Generellt sett är billiga indexfonder ett smart val. Helst helt vanliga sådana som följer breda börsindex. Tex en fond som följer i princip hela Stockholmsbörsen eller en bred USA-fond. Om man vill ha utdelning så finns det faktiskt sådana fonder som pyntar utdelning.

      Jag äger tex SEB Sverige Indexnära B som följer Stockholmsbörsen och den pyntar utdelning. Läs mitt inlägg om den: https://petrusko.blogspot.com/2023/05/seb-sverige-indexnara-b-med-cash.html

      Jag äger Handelsbanken USA indexnära som är en hyggligt bred USA-fond med låg avgift. Den pyntar utdelning. Läs mitt inlägg om den: https://petrusko.blogspot.com/2023/08/handelsbanken-usa-index-criteria-b-med.html

      Om man investerar långsiktigt och strävar efter god totalavkastning så är de sådana fonder jag nämner ovan smarta val. Man behöver inte fler fonder.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej P, kan du förklara skillnaden i inlägg mellan FLXD och Wisdomtree Europe Equity ? Behöver att välja en bara!
    Tack mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag pallar inte skriva ett nytt inlägg om saken men som tur är har jag redan ett som jag tycker gör jobbet. Oavsett vilken du väljer så är det en hygglig fond för exponering i europeiska utdelningsaktier.

      WTEE ifrån Wisdomtree utmärker sig genom att göra lite annorlunda med ett bredare urval och en viktning delvis baserat på direktavkastning. Jag har skrivit om det i inlägget jag skrivit om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2023/10/wisdomtree-europe-equity-income-etf.html

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej Petrusko!
    Tack för intressanta inlägg om utdelande ETFer. Uppskattas alltid.

    WTEE och FLXD är ju olika men ändå rätt lika :). Jag har lobbat för VDIV tidigare som har hygglig kursutveckling och utdelning i paritet med WTEE och FLXD men global inriktning. Vore det inte najs att diversifiera med en sådan komponent i stället för en europeisk utdelare till? Eller är du hellre all in på JPGI? Nyfiken på hur du resonerar och vad som styrt ditt val. Tror du att de europeiska utdelarna har chans till en uppvärdering?
    Önskar en fin lördag!
    Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jonas,
      Tack för din kommentar och en intressant frågeställning. I generella termer tror jag att ett globalt urval kommer prestera bättre än ett europeiskt. Globala urval innehåller en mycket stor del USA-aktier och i breda penseldrag kan man hävda att det är där de bästa bolagen är.

      Med det sagt ser jag europeiskt exponering som en komponent för riskspridning. Den kommer utveckas annorlunda och med lite flyt kan den bidra till stabilitet. Jag har några procent av portföljen i de två fonderna med inriktning mot europeiska utdelningsaktier. De är inte komponenter jag kommer vikta tungt men likväl komponenter jag anser har en funktion i min portfölj. Jag som riskavert investerare.

      VanEcks fond VDIV gillar jag och det är en komponent jag mycket väl kan komma ta in i portföljen. Jag har skrivit ett inlägg om fonden. Länk till det nedan:

      https://petrusko.blogspot.com/2023/12/vaneck-morningstar-developed-markets.html

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar. Då får jag ihop logiken :)
      Jag är inte heller särskilt långt ut på riskskalan och VDIV tickar av många boxar för mig. Jag började köpa in mig i VDIV för snart två år sen då jag bytte ut just FLXD. Rätt val fram till idag, hur framtiden spelar ut återstår att se.

      Radera

Jag har ökat i Wisdomtree Europe Equity Income ETF

  Idag passade jag på att öka lite i den här börshandlade fonden ifrån Wisdomtree. Jag har planerat det ett tag men avvaktat till dess de me...