Franklin LibertyQ European Dividend ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det här är en börshandlad fond från Franklin Templeton och den har en inriktning mot utdelningsaktier. Den utgår ifrån ett mycket brett europeiskt index om cirka 1500 bolag och väljer ut 50 stycken utefter några kvalitetsparametrar. Bibehållen eller höjd utdelning de senaste 5 åren är en av parametrarna som gäller. På detta vis väljs endast kvalitetsbolag/värdeaktier ut att ingå i fonden. Startdatum för fonden var i slutet av 2017 och de har således några år historik. De senaste åren har den här typen av aktier, värdeaktier inte presterat lika bra som tillväxtaktier och bredare börsindex. Av den anledningen har fonden presterat sämre än det breda indexet de senaste två åren. Detta är fullt normalt och man behöver ta svagare perioder ibland. Har man tro på värdeaktier i långa loppet så kan den här fonden vara ett bra sätt att få sådan exponering.

Cirka 50 bolag är det som sagt och det är hyggligt jämn fördelning mellan innehaven då det största väger 3,5 procent. Ja de flesta väger mellan 2-3 procent medan bara några enstaka innehav väger runt 1 procent. Indexet den följer heter LibertyQ European Dividend Index-NR och det gör sitt kvalitetsurval ifrån MSCI Europe IMI ex REITS Index-NR.

I skrivande stund har bolagen i fonden en genomsnittlig avkastning på eget kapital om 23,86 procent och ett p/e på 12,68. Direktavkastningen räknat som de senaste 4 kvartalsutdelningarna genom nuvarande kurs om 26,385 euro är 4,6 procent. Fonden har sin hemvist på Irland varpå ingen utländsk källskatt utgår på utdelningarna du erhåller. Den funkar således bra att äga på ett ISK.

Total kostnad för fonden är 0,25 procent vilket är mycket rimligt för den här typen av fond. Som vanligt pyntar man courtage och valutaväxlingsavgift när man köper utländska ETFer men det är engångsavgifter och blir obetydliga i långa loppet.

Jag gillar den här fonden och tycker den är en rimlig komponent för en långsiktig portfölj med inriktning mot värdeaktier och utdelningar. Ticker på tyska börsen är FLXD. Klicka här för att komma till mer info om fonden hos fondbolaget.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

25 kommentarer:

 1. Hej! Hur funkar det med företagets Kapitalförsäkring?
  Tack för dina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Uffe,
   En sådan här ETF fungerar likadant i företagets KF som övriga värdepapper där ingen utländsk källskatt dras.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant att du skriver om ETF:er. Själv har jag dessa, som utgör 38% av portföljen.

  Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA
  iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS
  iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS
  iShares Core FTSE 100 ETF
  Vanguard FTSE Europe UCITS
  Vanguard World HI DIV YLD UCITS
  Xact Norden Högutdelande
  Xact Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias,
   Klockrent. Där har du en mycket stadig grund i portföljen. Fina utdelningar spottar de där ETFerna ur sig också =)
   Jag gillar ETFer och fortsätter vikta upp dem i min portfölj.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Mattias hur hittar man dessa. Söker på Avanza men hittar bara några av dem och då flera olika med samma namn.
   Begränsat med info om dem på ava dessutom.
   Är inne på att vikta om till mer EFT er så grymt bra med tips.

   Radera
  3. Tjena Bo,
   Det där ticker som jag nämner är ett bra sätt att söka på. FLXD är tickern och söker du på den hos Avanza skall du inte få många träffar. I inlägget har jag länkat till fondbolaget. Där finns mer info.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Hej Bo.

   Kan bara hålla med, det är riktigt klurigt att först hitta och sedan skilja de olika ETF åt.

   Mitt knep är att först "hitta" en ETF genom bloggar, hemsidor och nyheter mm. Sedan besöka hemsidan för den som står för ETF, där kan du hitta dess IE-nummer.

   Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA = IE00BWTN6Y99

   Sedan kan du gå in på Avanza, Nordea eller var du nu har dina besparingar. Sök fram ETF via IE-numret, inte namn! Spara sedan både namn och dess IE-nummer i en Excel så slipper du kolla upp det igen när du undrar hur det var.

   Radera
  5. Tack för din feedback Petrusko.

   Det som nu måste ske är att jag får se hur redundanta ETF är. Dvs överlappar de varandra? Tror jag tappade den kollen för ett tag sedan.

   Men det kanske inte gör så mycket ...

   Xact Norden Högutdelande
   Xact Sverige

   Väger ju tyngst med hälften av köp-värde bland ETF. Så om de andra överlappar lite är det ok.

   Min spar-horisont är att återinvestera allt de kommande 17 åren. När mina andra portföljer når sina mål så börjar jag att aktivt köpa för nya pengar i HögUtd också.

   Radera
  6. Jag är Avz kund men tycker att Nordnet har bättre sökfunktion och generell information för ETF:er. Man ser dessutom innehav, samt om de är återinvesterande eller utdelande på ett enkelt sätt.

   Radera
  7. Mattias, har du tickern till alla ETF på din lista du la med här högre upp? Delar alla dessa ut eller är det några som återköper av dem?
   Vill själv bygga på en portfölj med fler ETF:er som delar ut.
   Tycker det är svårt att hitta info om vilka som delar ut eller inte.
   Tack på förhand.

   Radera
  8. Hej Magnus,
   Ja - alla dessa ETF delar ut. Nedan är mina egna anteckningar om hur jag ska hitta dem:

   Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA
   iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS
   iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS
   Vanguard FTSE Europe UCITS
   Vanguard World HI DIV YLD UCITS

   IE00BWTN6Y99
   IE00BYYHSM20
   IE00BKM4H312 - QVDV
   IE00B945VV12
   IE00B8GKDB10 - VGWD

   Radera
  9. Tack. Det var lättare att hitta rätt nu. =)

   Radera
 3. På avanza står 1.29 inte 0 25 fördelas som
  1% avanzas avgifter
  0.25% löpande avgifter för fonden
  0.04% transaktions avgifter

  Det blir lite högt speciellt om man jämför med xact Högutdelande t.ex.. eller finns det något sätt att undvika den där extra 1%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza har titt som tätt fel info på dessa utländska ETFer. Avgiften för fonden är som jag skriver i mitt inlägg. Det är 0,25 procent. Engångsavgifter i form av courtage och valutaväxling tillkommer.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tack Petrusko för att du delar med oss! När delar fonden ut, kvartalsvis va? Som sagt tack för en fantastisk blogg.
  Mvh
  Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Martin, japp det är kvartalsvis utdelning i den här fonden och nästa utdelning betalas i december.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko och tack för en bra blogg! Jag har börjat ta in Franklin i min egna portfölj eftersom jag känner igen mig i ditt resonemang kring långsiktighet och utdelningar från värdebolag av kvalitet. Dock har jag tittat närmare på utdelningstillväxten och den landar på 0.84% (2018-2021). Hur ser du på detta då tillväxten är så låg att det nästan kan räknas som fix income?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oscar,
   Ja det är lite så där med utdelningstillväxten och främstaa anledningen till det är att europeiska bolag slopade eller sänkte utdelningen rejält under paandemiåret 2020. Nuvarande utdelning om 1,34 euro är cirka 20 procent högre än utdelningen året innan pandemin (2019 1,12 euro).

   Man får ha pandemiåret i åtanke och ha överseende med det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Pandemiåret 2020 sänktes utdelningen rejält och drar således ned den årliga utdelningstillväxten.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Hej igen och tack för din input!
   Jag trodde inte de hade annonserat utdelningen för december än. Läser du på deras hemsida?
   En annan tanke:
   Har gått igenom fondens innehav och ser att Imperial Brands står för knappt 3,5%. Även om tobaksbranchen kan ha haft en fin historisk avkastning så tror jag inte att det är en framtidsbranch, lägg till att det inte heller rimmar med mina investeringsvärderingar. Det är väl en oönskad sidoeffekt man får ta när man köper en paketering såhär och tiden får utvisa hur länge bolaget fortsätter att kvalificera sig för indexet. Jag kommer fortsätta investera då andelen är försumbar.
   / Oscar

   Radera
  4. Tjena Oscar, Nej decembers utdelning har Franklin inte aannonserat ännu. Det gör de i december i samband med utdelningen. 1,34 euro utdelning är de senaste 4 utdelningarna vilket alltså är december ifrån förra året och de tre utdelningarna som betalats hittills i år.

   BRa reflektion där kring tobaksbolag. Jag tänker likadant. Är inte förtjust i att de ingår i fonden men det är en väldigt liten del så jjag får leva med det helt enkelt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko!

  Tack för en riktigt bra blogg! Har du koll på vad som händer med Franklin European Dividend UCITS ETF hos Avanza? Jag kan inte komma åt fonden hos Avanza och köp/sälj är gråmarkerat. Länken till fonden fungerar inte heller.

  Mvh
  Sebastian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt därför jag kom hit också, mycket märkligt. Vet inte om nåt hänt i samband med att de uppdaterat etf:er med deras utdelning månne.

   Radera
  2. Tjena Hörrni,
   Det är inga konstigheter och imorgon kommer det se ut som vanligt igen meddelade Avanza när jag hörde med dem. Den här ETF:en har bytt en av sina koder och systemet behöver en nattkörning innan det ser ut som vanligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Perfekt nu när många ETFer ger ränterabatt på Avanza =)
  Jag pumpar in det mesta av mitt månadsspar i flera ETFer, bl.a denna FLXD /Peder

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...