Cibus Q2 rapport 2024

 


Fastighetsbolaget Cibus släppte idag rapport för det andra kvartalet. Där var inga överraskningar utan det var nog en rapport hyggligt i linje med förväntningar. Diverse engångsposter tyngde resultatet i kvartalet, det var väntat. Ytterligare nedskrivningar av fastighetsvärde trodde nog inte jag på i det här kvartalet men så blev det och det slår ju väldigt olika från kvartal till kvartal. VD Christian Fredrixon poängterar i rapporten att värderingen är eftersläpande och bygger på transaktionsmarknaden. Det behöver omsättas fastigheter på marknaden för att senare speglas i värderingar.

Förvaltningsresultatet i det andra kvartalet blev 10,3 miljoner euro mot 11,5 miljoner euro året innan.

Räntetäckningsgraden var 2,2 gånger.

Substansvärdet var 11,8 euro.

Belåningsgraden var 58,9 procent.

Aktuell intjäningsförmåga var per 1 juli 2024 på 0,97 euro per aktie. Det är lite högre än kvartalet innan då den låg på 0,96 euro. Det här är ett viktigt nyckeltal att följa och kortfattat handlar det om riktiga pengar bolaget kan generera,
 Cibus är inriktade mot fastigheter med en relativt hög avkastning. De är värderade därefter. Sett till substansvärde handlas Cibus till en premie men marknaden fokuserar på det fina kassaflöde bolaget genererar. Som vanlig småsparare kan man då resonera att tona ned substansvärdet lite (där ser Cibus jättedyrt ut) och titta närmre på intjäningsförmågan.

Cibus handlades ned på den här rapporten vilket jag väntade mig. I skrivande stund handlas aktien till 168,5 kronor vilket ger en multipelvärdering om cirka 15 gånger intjäningsförmågan. På eurokursen 11,54 är substansvärdet 136 svenska kronor och värderingen en premie om 24 procent. Här bör man lägga större vikt till intjäningsförmågan och inte allt för stor vikt till substansvärderingen. Cibus är nog ganska hyggligt värderad här kring 168 kronor men det finns ett "men".

Med nuvarande värdering i ett substansperspektiv är det klart attraktivt för bolaget att finansiera sig med kapital via nyemitterade aktier. Inget konstigt med det. Jag hoppas och tror att Cibus kommer göra så och det kommer leda till stigande intjäningsförmåga per aktie på sikt. På kort sikt kan det sätta press på aktien. Det där får vi se hur det spelar ut och det är egentligen inget man som långsiktig investerare behöver lägga så mycket tankekraft vid. Jagar man bra ingångsläge så är det en faktor som kan knuffa aktiekursen ett par steg i "rätt riktning" så att säga.

Det är fina fastigheter Cibus fokuserar på där dagligvaruhandel bedrivs. En stadig och pålitlig verksamhet över tid. Intjäningsförmågan har bara börjat repa sig efter "räntekrisen" i sektorn och på sikt kommer den stiga betydligt mer. Cibus utdelning är uthållig och inom några år kan den komma stiga igen.

7 kommentarer:

  1. Tack för en fin sammanfattning av rapporten, alltid kul att läsa dina poster.

    Ha en fin dag,
    Mattias

    SvaraRadera
  2. Har gått och väntat på den här artikeln från dig. Jag har köpt dippen idag, ökar gärna mer om den faller ner mott 155 kr.

    SvaraRadera
  3. Har inte studerat detta närmare, men om majoriteten av deras lån är i euro kan man räkna med en tuff tid framöver då Europa inte ser ut att sänka räntorna lika snabbt.

    SvaraRadera
  4. En orelaterad fråga: Vet du på rak arm någon ETF som fokuserar på utdelande bolag inom finans- och investment?
    Tänker att det borde gå att få ihop en ganska fin en med bra utdelning. Men tycker många ETF:er är så väldigt breda.
    Hade gärna haft en med bolag som typ BlackRock, JP, Morgan Stanley, Goldman Sachs osv osv.
    Har du något uppslag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tillåt mig:

      https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/lista.html?s=numberOfOwners.desc&o=0&sc=finans

      mvh

      Stefan

      Radera
    2. Och om man vill ha utdelningar verkar den här bäst lämpad: iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF

      Radera
  5. Tack Petrusko
    Du skriver så man förstår
    Jag fyllde på när jag såg nedstället, är för övrigt mitt största innehav
    Gillar affärsidén
    Mvh Johan

    SvaraRadera

Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF Dist - SMLD

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en fond med hög utdelning som jag ofta får frågor om. Jag följer fonden sed...