SEB Sverige Indexnära b (med cash utdelning)

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Här kommer en favorit i repris. Jag har ju skrivit om den här fonden tidigare men nu när den utdelande versionen finns hos Avanza är det dags för ett eget inlägg om den. SEB Sverige Indexnära b heter den och pyntar cash utdelning. Låt oss först gå in på varför man skall investera i en indexfond med avgift framför Avanza Zero som saknar fondavgift.

På lång sikt presterar olika sektorer och typer av bolag olika över tid. Det går upp och det går ned. Något som syns väldigt tydligt över tid är att små bolag som grupp presterar högre avkastning än stora bolag. Det för med sig att ett index som inkluderar även de små bolagen genererar en bättre avkastning än ett smalt storbolagsindex som det Avanza Zero följer. Det där kan vara extra svårt att greppa just nu eftersom vi för stunden är i en period där stora bolag presterat lite bättre. Det är en kortvarig variation som gör att om man tittar på utvecklingen på några års sikt så ser Avanza Zero bättre ut. Man kan studera data över flera decennier, 100 år rentav om man ser på den amerikanska börsen (jag har inte sett så gammal data för Sverige) och det är väldigt tydligt att småbolag och breda börsindex presterar bättre avkastning över tid än storbolagsindex. Bilden överst visar utvecklingen i SEB Sverige Indexnära sedan 2009 jämte Avanza Zero. SEB-fonden har genererat högre avkastning och historisk data talar för att den kommer göra det fortsättningsvis sett över längre tidsperioder. Jämfört med Avanza Zero och storbolagsindex alltså.

Nu vill du förmodligen läsa om utdelningen men först lite basfakta om fonden.

SEB Sverige Indexnära b följer SIXPRX vilket är hela Stockholmsbörsen men de har ett ESG-filter som förvisso släpper igenom nästan allt men det är ändå något bolag som försvinner pga det.

Produktens avgift: 0,28 procent (fondavgiften är 0,25 procent men kostnader för transaktioner osv tillkommer. Vissa mäklare är sopiga på att redovisa det där tydligt men totala kostnaden är samma oavsett var man investerar i fonden. Man blir bara lurad att tro avgiften är 0,25 procent hos de som uppger det).

Fondförmögenhet: Cirka 33 miljarder kronor varav den utdelande andelsklassen endast utgör 400 miljoner kronor i skrivande stund.

Minsta köp man kan göra hos Avanza är 200 kronor men jag misstänker att de knappat fel då det är 100 kronor på andelsklass A.

Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag. Köp syns på kontot dagen efter medan sälj kan ta upp till 3 dagar.

Utdelning: Fonden pyntar utdelning årligen i maj och den ligger på cirka 3,5 procent. Inför det här inlägget har jag tagit fram och studerat 10 års utdelningshistorik för fonden och konstaterar att utdelningen varit stadig och stigit hyggligt över tid. Utdelningen för 2023 är precis avklarad och nästa utdelning blir alltså i maj 2024. Avstämningsdagen 2023 är 25 maj och det tar någon vecka innan utdelningen dimper in på kontot varpå den sannolikt kommer precis i början av juni. 

Nedan är historiska utdelningar i fonden:

2023: 7,7407 kronor

2022: 7,6 kronor

2021: 6 kronor

2020: 5,4 kronor

2019: 5 kronor

2018: 5,5 kronor

2017: 4,7 kronor

2016: 4,9 kronor

2015: 4,4 kronor

2014: 4,1 kronor

2013: 4,1 kronor

I mina ögon är det en ganska angenäm utveckling av utdelningen. Den har inte fladdrat så värst mellan åren och den har varit stadigt stigande över tid.

För vem är den här fonden då? Ja det varierar ju vad man har för plan med pengarna men om vi kort bortser ifrån frågan utdelning eller ej så är en sådan här bred indexfond som SEB Sverige Indexnära ett mycket bra val i ett långsiktigt spar. Den som sparar till något på mycket lång sikt kanske gärna slipper att hantera en utdelning och väljer andelsklass A. Vissa vill ha utdelning och väljer Andelsklass B.

Observera att det finns en fond med snarlikt namn ifrån SEB, (SEB Sverige Indexfond) men det är något helt annat. Titta noga så namnet är rätt. Fonden skall alltså heta SEB Sverige Indexnära.

Observera även att vissa mäklare hanterar utdelning ifrån vanliga fonder mindre bra. Exvis SAVR och Länsförsäkringar återinvesterar din utdelning i fonden vare sig du vill det eller ej. Hos Avanza får man cash ifrån den här fonden, det har jag dubbelkollat.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.23 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Skulle du kunna få Avanza att även öppna SEB Global Indexnära D USD - Lux utd?

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat! Skulle du kunna få Avanza att även öppna SEB Global Indexnära D USD - Lux utd?

  SvaraRadera
 3. Kul, då är 200 kr investerade och månadssparande fixat :)

  SvaraRadera
 4. Tack för att du fixar!

  Blir ett mycket trevligt komplement i långlådan!

  SvaraRadera
 5. Hej! Hittade en fond som heter Seb usa indexnära D utd. Har du kollat denna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   SEB USA Indexnära är okej. Den pyntar 2,5 procent utdelning årligen i maj.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Har de som regel att dela ut ca 3.5% per år eller är det att utdelningen ligger på 3.5 just i år? Tycker det känns rimligare med fonder som delar ut den utdelning de får från bolagen istället för att sätta ett specifikt mål på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   De har en procentuell utdelning de siktar på. Utdelningen på Stockholmsbörsen är nog inte långt därifrån dock. Storbolagsindex har kring 4 procent i utdelning och det här breda indexet dras ned av många mindre bolag som inte pyntar någon utdelning.

   Alla utdelningar återinvesteras i fonden och sedan frigör fonden kapital när den skall pynta sin egen utdelning i maj.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ok. Tack för svar! Har du någon sammanställning på vilka fonder som delar ut utdelningen som de får och vilka fonder som gör som har en procentuell utdelning som delas ut oavsett hur mycket utdelning fonden får in från bolagen? Har läst många av dina inlägg på ämnet och har förstått det som om det, av svenska/nordiska fonder, endast är Aktiespararna direktavkastning B som man kan vara säker på endast delar ut den utdelning som de får in. Stämmer det?

   Radera
  3. Tjena,
   Bland vanliga fonder som pyntar utdelning så kör de generellt en procentsatts. Aktiespararna Direktavkastning b är lite unik där som säger att de delar ut motsvarande den utdelning innehaven pyntar. Den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande gör så också att de delar ut det de erhåller i utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej!
  denna Fonden kostar 0,22 % i avgift hos LEVLER!
  Patrick

  SvaraRadera
 8. Du den här är inte godkänd för ränterabatt är det fel eller ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza har ett system som behöver tid på sig innan en helt nyupplagd fond kommer in i ränterabatt-systemet.

   Den kommer inkluderas men det tar ett antal veckor.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Har jag fattat det rätt, att A varianten inte ger utdelning men B varianten ger utdelning. När man tittar på utvecklingen är den likartad men utöver utvecklingen får man utdelning hos B varianten?
  Dvs att B varianten är mer attraktiv för oss sparare?
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Karin,
   Totalavkastningen är exakt samma i A och B varianten. Man får alltså inget extra bara för att det är utdelning i den ena.

   De ger dig samma avkastning oavsett vilken du väljer.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej petrusko! Vad är skillnaden mellan avanza sverige och denna fond? Skillnad i hur många bolag de har och vilken hade du valt att månadsspara i på 40 års sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza Sverige är lite fräsig men konstig. De har uppfunnit ett eget index som inte innehåller så många bolag men ändå lite medelstora och stora. SEB Sverige indexnära innehåller alla bolag inte bara några få som Avanza godtyckligt valt ut.

   Det finns gott om historisk data som talar för att äga alla bolag på börsen. Det finns inte någon data värd att nämna som säger att Avanzas lilla urval med bolag är en hit.

   Att investera i alla bolag på börsen är ett bra val på lång sikt. SEB Sverige Indexnära är en sådan fond, den innehåller de flesta bolagen på börsen (fondbolagets ESG-regler har sållat bort några få bolag).

   Mvh petrusko

   Radera
 11. SEB Sverige Indexnära B avkastar totalt sett när fondandelarnas värdeökning och utdelningarna läggs samman avsevärt sämre än total avkastning (utd+värdeökning) i Spiltan Investmentbolag.

  Spiltan Investmentbolag har i sin tur pga avgiften och ingen utdelning något sämre än aktien Investor B som betalar ca 2% utdelning.

  Så, varför ska man äga en utdelande fond som ger sämre totalavkastning (värdeökning+utdelning) än en icke utdelande motsvarande fond eller aktie?
  / Niklas i Enköping

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Niklas,
   Amazon har avkastat 31% per år de senaste 20 åren, varför skall man äga något annat än Amazon?

   Investor är ett bra bolag. Den historiska avkastningen är god men det är inte självklart att det varar för evigt. Att lägga alla slantar i Investor vore inte optimalt i ett riskperspektiv.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Om man lägger ihop kursutveckling och utdelning, varför ska, man då välja den som ger lägst total avkastning?

   Jag jämförde tre alternativ som fungerar ungefär som indexfonder.

   Radera
 12. Hej Petrusko,

  Tack för en fin blogg med mycket inspiration.

  En fråga om denna utdelande fond;
  Syns utdelningen på "utdelningskalendern" hos Avanza? Alltså, dyker utdelningen upp som kommande utdelning efter utdelningen är fastställd? Eller syns den endast efter den mottagits?

  Hoppas du förstår frågan, jag tycker utdelningskalendern är väldigt överskådlig och bra, tycker det är synd att inte Avanzas kalender fångar upp all info om fonder dock. Särskilt nu när äntligen kan börja snacka utdelande fonder.

  Tack på förhand, mvh Emil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Emil,
   Tack för din kommentar. Det funkar annorlunda med utdelningar ifrån vanliga fonder jämfört med aktier. Det korta svaret är att det finns ingen info att visa i förtid.

   De utdelande fonderna beslutar generellt sett om utdelning precis i samband med att den betalas ut. Pang tjoff det här är utdelningen och snart sitter den på ditt konto. Av den anledningen kan det inte visas i någon kalender när och hur mycket en fond skall dela ut.

   När du har tagit emot utdelning ifrån en vanlig fond så syns den som en utdelning i din transaktionshistorik och Avanza räknar in den i dina mottagna utdelningar i grafer osv.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej,

   Stort tack för svar!

   Då vet man att alla utdelningar syns tydligt i års-bokslutet man gör åtminstone.

   Jag har velat vikta upp mer i breda indexfonder, men ÄLSKAR också utdelningar. Så har dragit igång ett knippe med 6 st olika av dessa nu från SEB och handelsbanken, sverige, europa och globala. Den enda nackdelen i nuläget är den något högre avgiften i fonderna med utdelning.

   Ha en fin vecka o keep up the good blogg!

   Radera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...