torsdag, juni 02, 2016

Xact OMXSB Utd, utdelning nästan spikad. 2016

Igår, 1/6 meddelades att utdelningen skall vara 3,5% av NAV per 7/6 (NAV efter stängning).
Just nu är NAV 378 kronor och det skulle ge en utdelning om 13,2 kronor.

Detta betyder en sänkning av utdelningen från fjolårets utdelning på 17,65 kronor.
Helt enligt mina förväntningar då utdelningen enligt fondbestämmelserna skall vara 3-4% av NAV.

För att erhålla utdelningen skall man äga denna ETF vid börsens stängning 8/6. Exakt utdelning i kronor meddelas 7/6. Checka in mitt tidigare inlägg med viktiga datum för årets utdelning. http://petrusko.blogspot.se/2016/05/viktiga-datum-2016-utdelning-xact-omxsb.html

Disclaimer: Jag äger Xact OMXSB Utd.


4 kommentarer:

 1. Hur kan utdelningen baseras på NAV och inte hur mycket utdelningar fonden får in?!

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Det är fritt för ETF:en själv att välja den utdelningspolicy de önskar. De kan basera den på vad som helst, tex Big Mac Index. Man kan tycka att det vore tydligt och enkel kommunikation om policyn var att dela ut erhållna utdelningar.

  Som ägare av fonden får man del av all kursuppgång och alla erhållna utdelningar fonden får. Det ena man går miste om är 0,15% per år som är avgiften för fonden. Om fonden tex tar emot utdelningar motsvarande 4,5% men delar ut 3,5% så investeras mellanskillnaden i fonden.


  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker? Haha. Tack för uppklarningen.

   Radera
 3. Varför lämnar fonden utdelning? Det är egentligen helt idiotiskt att svenska fonder lämnar utdelning; det ger bara extra onödiga transaktioner. Bättre hade varit att återinvestera allt i fonden. Om sedan vissa fondandelsägare vill ha ut 3,5 % i kontanter, är det bara att sälja 3,5 % av fondandelarna på börsen (det ger samma effekt).

  En annan sak med det att lämna utdelning, är att personer som har fondandelarna på ett vanligt konto åker på 30 % skatt på utdelning, men säljer man istället 3,5 % av andelarna, blir det reavinstskatt som är lägre (endast skatt på vinsten, inte på hela beloppet). Dessutom riskerar utlänningar att åka på svensk källskatt på utdelningen.

  Om det är en dansk eller amerikansk ETF man investerar i, finns det skattemässiga fördelar med att lämna utdelning (fonden åker på dansk/amerikansk skatt om den inte gör det), men att svenska fonder lämnar utdelning är helt idiotiskt.

  SvaraRadera