Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det första kvartalet. De är ett kassaflödesfokuserat fastighetsbolag och är lite likt Sagax på det viset. Så pass att Sagax faktiskt är storägare i Emilshus. Jag äger preferensaktier i Emilshus och den är en av tre preffar/D-aktier som jag satsat extra på. De andra två är Sagax D och NP3 preferens som har liknande inriktning och även de har Sagax som storägare.

Under kvartalet ökade intäkterna med 6 procent till 158 miljoner kronor. Det i sin tur mynnar ut i ett driftöverskott om 122 miljoner kronor och ett förvaltningsresultat om 65 miljoner kronor. Detta är en ökning av förvaltningsresultatet om 19 procent mot samma kvartal 2023.

Räntetäckningsgraden steg i kvartalet till 2,3 gånger jämfört med 2,2 gånger i Q4 2023. Sett över flera kvartal är där en stigande trend ifrån 2,0 gånger slutet av 2022 till nuvarande 2,3 gånger.

Belåningsgraden är 52 procent.

Emilshus höjer prognosen för 2024. Nu är prognosen ett förvaltningsresultat om 280 miljoner kronor mot tidigare lämnad prognos om 270 miljoner kronor. Det här med prognos är inget vi varit bortskämda med i Sverige men efter pandemin och den efterföljande fastighetskrisen så har ett gäng fastighetsbolag anammat detta. Jag gillar det.

Jag tycker Emilshus gör sin grej bra. Det är en bra affärsmodell de har med tanke på inriktning mot fastighetstyp och fokus kassaflöde. Jag äger som sagt preferensaktien som pyntar en fast utdelning om 2 kronor per år. Bolagets goda utveckling är viktig för att de skall kunna stå för den höga utdelningen på mina preferensaktier. Att bolaget växer och presterar allt bättre kommer mig inte till del eftersom jag endast har rätt till 2 kronor utdelning per år men det är så preferensaktier fungerar och jag har aktivt valt att investera i just det aktieslaget. Jag vill ha den pålitliga utdelningen och för det har jag gjort ett avkall i form av att jag inte är med på kursuppgång i aktien. En preferensaktie värderas utefter dess fasta utdelning och ränteläge samt riskbild i bolaget. De rör sig därmed inom ett spann och stiger aldrig till skyarna som vanliga aktier kan göra när ett bolag går bra.

Senast betalt för Emilshus preferens är 28,2 kronor och den fasta utdelningen om 2 kronor innebär en direktavkastning om 7,1 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis om 0,5 kronor i januari, april, juli och oktober. Nästa utdelningstillfälle är juli.

Länk till Emilshus preferens hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

3 kommentarer:

 1. Äger, gillar och chillar.

  SvaraRadera
 2. Varför ska äga sån pref när det finns tryggare pref med 9%-13% DA?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämn en preff som är tryggare med så hög yield? Emilshus är en utav de bästa som finns där ute.

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...