Globala utdelningsaktier

 


Jag investerar i fonder och aktier som pyntar utdelning. I första hand investerar jag på svenska börsen och utöver det investerar jag en del av portföljen i utländska värdepapper. Direktinvesteringar i utländska aktier håller jag mig primärt till USA på grund av utbudet och tillgång till info. Jag har även utländsk exponering via fonder och där kommer fler delar av världen in. Då jag lever på utdelningar har jag valt att inte låta utländska innehav väga allt för mycket i portföljen eftersom utdelningarna ifrån dem då kan svänga mycket i värde i svenska kronor. Om valutakurser förändras alltså. 

I dagsläget har jag cirka 85 procent av portföljen i svenska kronor. Då har jag förvisso räknat in innehavet i Xact Norden Högutdelande där. Den innehåller ju en hel del tillgångar i euro och NOK via finska och norska aktier men det är jag medveten om och det är ju bara för mig själv jag gör den där uppföljningen. Jag är således medveten om att det där 85 procent inte är riktigt så det är.

Nog om det. Jag kan tänka mig något högre exponering i utländsk valuta och siktar på att ta det via breda fonder. Jag har redan ökat i den börshandlade fonden JGPI som jag skrivit om en del. Den är dock något speciellt då den utöver aktieinnehav även har en optionsstrategi. Jag gillar den här typen av strategi men endast som en mindre komponent i portföljen. Primärt vill jag ha exponering på börsen där bolag genererar vinster och pyntar utdelning till mig som investerare. 

Länge har jag investerat primärt i utdelningsaktier och när jag investerar i fonder gör jag det gärna i sådana som har en inriktning mot just utdelningsaktier. Den typen av bolag tilltalar mig helt enkelt. Det är stadigt och pålitligt. Inget jag sölar bort mina pengar i utan det tickar på i maklig takt. När jag nu tänker mig mer utländsk exponering så går tankarna i första hand till globala utdelningsaktier och det via fonder.

Jag äger redan en fond med exponering mot den här typen av bolag; Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria b heter den. Prestandan i den fonden de senaste åren är inte fantastisk jämfört med liknande fonder (tex Swedbank Robur Global High Dividend) och som jag skrivit om är avgiften i högsta laget för mig. Jag har investerat i den men det är inget jag vill sätta några större belopp i. Fonden har varit stadig och det har varit smidigt att göra regelbundna investeringar om små belopp. Det är alltså en vanlig fond, ingen börshandlad. När jag framöver skall ta mer exponering i globala utdelningsaktier kommer jag inte göra det via den här fonden. Jag har redan max vad jag kan tänka mig i den här fonden. Läs mitt inlägg om Handelsbanken Global High Dividend i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2023/05/handelsbanken-global-high-dividend-low.html

Det finns många olika börshandlade fonder att välja mellan och en som jag gillar är Vanguard All World High Dividend Yield med ticker VGWD. Jag investerade i den förr men misstog mig kring utdelningsnivån varpå den inte riktigt uppfyllde det jag ville ha i min investering. Jag ville ha global exponering och minst 4 procent direktavkastning. Det är en bra fond VGWD men direktavkastningen ligger snarare på 3-3,5 procent. Nu har jag dessutom flyttat upp kravet ytterligare och kollar på värdepapper med minst 4,5-5 procent direktavkastning. Det finns en hel del fina fonder som ligger på sådan nivå så det är inga problem att välja ut en eller några att satsa på där.

Storebrand har ett par fina vanliga fonder som jag gillar men jag har inte landat i att investera i någon av dem ännu. Det är Storebrand Global Low Volatility b och Storebrand Global All Countries b. Kanske landar jag i någon av dem vi får se. Den förstnämnda har en avgift i högsta laget men den har presterat tillräckligt bra för att motivera den så jag kanske kan acceptera det ändå. Storebrand Global All Countries b är inte utdelningsaktier utan en vanlig bred indexfond men den pyntar 4,5 procent direktavkastning. Det är i första hand något med utdelningsaktier jag tänker mig varpå den inte står överst på listan men den är med där i funderingarna. Ett spår är att ha den parallellt med en fond med inriktning globala utdelningsaktier. Vi får se hur jag gör.

Jag kan så klart investera direkt i fina amerikanska utdelningsaktier men jag gillar enkelheten och den lägre risken i att ta den här exponeringen via fonder. Smidigt och mindre risk att något går snett.

25 kommentarer:

 1. Vet du om man kan månadsspara i Storebrand Global All Countries B efter den initiala investeringen på 100 000 kr hos Avanza eller måste man köpa för mindre summor manuellt?

  Jag kommer köra SEB Sverige Indexnära B utd, Xact Norden Högutdelande, Aktiespararna Direktavkastning B, JGPI och
  Handelsbanken USA Ind Crit B1 samt Storebrand Global all Countries B långsiktigt. Tack för all inspiration hälsningar Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrik,
   Jag tror det funkar bra att månadsspara mindre summor automatiskt i den där fonden ifrån Storebrand. Det baserar jag på att minsta köp är 50 kronor efter den där första initiala köpet om 100k. Det är Avanza som genererar den där automatiska köpordern och skickar den till fondbolaget. Möjligheten att ställa in ett automatiskt månadsspar finns där på den här fonden i menyn likt andra fonder.

   Det är ett sunt långsiktigt fondspar du satt samman där.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vad sägs om Kanada? Aktier som Decisive dividend (4.4 %), Acadian TImber (6.6 %) Pizza Pizza Royalty Corp (6.5 %).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gustav,
   Kanada är en marknad jag investerar på. Just nu äger jag inget och jag strävar inte efter något heller. Acadian Timber sålde jag för många år sedan och det kan jag vara tacksam över med facit i hand. Den spottar ur sig utdelningar men aktiekursen är horribel de senaste 10 åren. Jag sålde den på högre nivåer än dagens för cirka 7-8 år sedan. Jag kommer inte ta in bolaget igen. Det är många faktorer som påverkar dem och det kan snabbt svänga från goda tider till sämre.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag bytte mina Vanguard all world high dividend mot Storebrand global all countries just därför att direktavkastningen är högre i storebrands fond plus enkelheten när det kommer till månadssparande, Man kan ju fråga sig hur det kan komma sig när just Vanguard har namnet "high dividend" i sitt fondnamn.
  Hursomhelst så tror Jag att båda fonderna är helt ok och villken man väljer är mera en smaksak.

  SvaraRadera
 4. Har varit inne i VGWD men likt dig tyckte jag också utdelningen blir för låg i förhållande till potentialen. Landade i ett byte till FGEQ som haft en stabil utdelningstillväxt och fokuserar på fina växande bolag. Utdelning kombinerat med bättre kurspotential. Det är min globalfond helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas,
   Tack för din kommentar. Fidelity har ett par riktigt fina fonder med liknande inriktning varav jag främst kollat in FUSD Fidelity US Quality Income. De har ett urval som ger lite lägre direktavkastning men större kurspotential.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Något som oftast saknas data på är ju utdelningstillväxt. Har du koll på det petrusko? Oftast får man väl kolla själv år för år men är tidsödande

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko! Vad tycker du om VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders? Fin diversifiering och utdelning på nästan 5%. Mvh Eric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Eric,
   Den fonden ifrån VanEck verkar vettig. Jag har kollat på den några gånger tidigare och gillar den. I början avfärdade jag den per automatik eftersom jag undviker fonder som inte har sin hemvist på Irland. Den fortsatte dyka upp på mina screeners varpå jag kollade närmre till slut. Den är nice men man bör äga den på en KF eftersom det dras utländsk källskatt på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tjena P!
  Jag är nu väldigt less på alla problem som Avanza har, som idag t.ex när vi ändrat klockan så kunde jag och flera andra inte få igenom sälj vid klockan 21:30 då det står att ordern går igenom när marknaden öppnar igen men USA stänger ju 22:00 så avanza har ju klantat till sig ordentligt. Riktigt uselt.

  Jag hade därför en fråga om källskatt som jag hoppas du vet svaret på. Jag funderar på att flytta allt till Nordnet och på deras sida om återbetalning för utländsk källskatt så står det så här:

  Bolagets skattesäte (USA)
  Normalfallet för utdelningar från amerikanska aktier
  Tillbaka av källskatten: 100 %.

  Men på nästa rad står det så här:

  Bolagets skattesäte (USA)
  Fallet för vissa värdepapperstyper t.ex. REIT, samt aktier som handlas på marknadsplats utanför USA, t.ex. Google på den tyska marknaden.
  Tillbaka av källskatten: 90 %

  Så om man köper en dubbelnoterad aktie som t.ex google på tyska marknaden istället för amerikanska så får du inte tillbaka allt, det förstår jag. Men det står ju också "för vissa värdepapperstyper t.ex REIT".

  Så om jag köper Realty Income eller W.P Carey på Nordnet, får jag bara tillbaka 93 % av källskatten på de två då? Eller förstår jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias,
   Jag vet att det för Kanadensiska Reits dras en annan skattesats på vissa. För amerikanska har jag inte hört problem varpå jag inte med säkerhet kan säga men jag tror inte man får åter mindre från Realty Income och WPC hos Nordnet. Be Nordnet bekräfta för dig.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Okej tack! Jag har skrivit till de nu och frågat, återkommer här i kommentarsfältet med svaret för er som är intresserade. :)

   Radera
 8. Tjena P, Storebrand Global Low Volatility b tycker jag är ett utmärkt alternativ på detta tema. Visserligen högt insteg med 100K men ca 6% DA och det känns som en sova-gott-investering. Min plan är att plocka in båda från Storebrand. Men parallellt fortsätta köra på ETFer med motsvarande fokus då jag föredrar kvartalsutdelningar. Kaka på kaka men det verkar passa mig i detta fall.. :) //humlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fonden finns på Levler 100 kr som minsta insättning!
   Och ja dem betalar utdelningen i cash till depån!
   Patrick

   Radera
 9. Halloj! Har herrn några åsikter om den här etf:en Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF Dist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena M,
   Ja den har jag spanat på. Jag tycker den är ett rimligt sätt att få exponering i den sektorn. Det är svårt och otillgängligt för oss i EU att investera i de där bolagen. Om man skall ha exponering i sektorn är en annan fråga och upp till var och en att sia om. Min bästa gissning är att det är helt okej business för midstream/energibolagen framöver.

   Avgiften i fonden är hög men det är en nischad inriktning och det är bolag vi inte kan investera i annars. Inte mycket att orda om.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej, vilken otroligt bra blogg du har! Jag läser den med stort nöje och har följt och gjort många av de investeringarna du har gjort då jag inte har tiden eller kunskapen att utvärdera på det sättet du har gjort. Det har fungerat riktigt bra och jag har i mångt och mycket samma strategi som du har, även om jag har ungefär halva i Lysa / globala indexfonder (utan utdelning). Tack för att du skriver så bra.

  SvaraRadera
 11. Några nyheter rörande WINC & INCU?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej egentligen inte. Jag har läst en del i deras massiva dokument med info om fonderna. Jag har spanat på innehaven och det jag fått fram hittills är att de verkar arbeta smart med optionsstrategin och ställer ut optioner flera gånger per månad snarare än 1 gång per månad som inte är så bra. Genom att ställa ut optioner flera gånger per månad på en del av portföljen fångar man upp börsens uppgång till viss del. Ställer man alltid ut optioner 1 gång per månad på hela portföljen så är man inte med på någon uppgång överhuvudtaget någon enstaka procent som ev ligger i optionen.

   Det dröjer nog innan iShares kommer ut med mer info. Jag kommer titta till dem över tid för att se optionerna i innehavslistan och bilda en uppfattning om hur de arbetar. Eftersom den betalar kvartalsutdelning kommer det dröja mycket lång tid innan man kan bilda en uppfattning om vad direktavkastningen ligger på. 2-3 stycken utdelningar behövs för att få ett hum.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Tjena kungen! Har du sett Aktiespararnas DA Global? Verka vara en ny fond som Cicero startar

  https://youtu.be/-F11aZ3FPD8?si=QDni2-eEN6es4SSJ&t=968

  Någon spontan feedback? Jag är personligen extremt förtjust i den vanliga aktiespararna DA så blir givetvis intresserad även av denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Ja den där fonden ser jag fram emot. Det är nära fondstart för den så vi har nog all info inom kort.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tjena P, det där låter ju som en kanonintressant fond! Kul nyhet! :) //humlan

   Radera
  3. Tjena humlan,
   Ja den kommer komma in och ta en bra position bland fonder med inriktning globala utdelningsaktier. Jag skriver om den när fondbolaget gått ut med fullständig info (vilket sker snart).

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Har du någon inside info om när det är dags Petrusko? :D

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...