Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria B (med cash utdelning)

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.Här är fonden som många väntat på. Eller nästan i alla fall. Många är vi som investerar i den börshandlade indexfonden Xact Norden Högutdelande och drömt om en global version av den. Här är den med den lilla differensen att den inte är börshandlad. Jag har genom åren haft flera möten med Handelsbanken/Xact Fonder varav det senaste nu på våren 2023 där de gick igenom strategin mm. Det kommer inte komma någon börshandlad sådan fond. Här har vi dock i runda slängar det vi väntat på.

Inriktningen är alltså globala högutdelare med låg volatilitet. Det där med låg volatilitet innebär att det är aktier som inte fladdrar lika mycket i värde som börsen i övrigt. När det stormar så backar de inte lika mycket och när börsen rusar så hänger de ofta inte med lika snabbt. Över tid brukar den här typen av bolag generera en rimlig totalavkastning och kanske sover man bättre om natten med den här om man ogillar stora kurssvängningar. Det här är alltså liknande inriktning som Xact Norden Högutdelande fast med ett globalt mandat då.

Allt är inte guld och gröna skogar och låt mig riva av det som inte är fantastiskt med den här fonden; Avgiften. Det är en relativt hög avgift på den här fonden då den klockar in på en total kostnad om 0,74 procent. Fondavgiften är 0,6 procent och på det tillkommer som vanligt avgifter som fonden har för transaktioner vilket tar totalen till 0,74 procent. Somliga kommer rata den här fonden pga avgiften och jag själv tycker den är hög men det finns ett men. Avgiften är hög men jag kan acceptera den om man väger in att man inte pyntar courtage och växlingsavgifter vid handel samt att man kan göra små köp åt gången som tex ett månadsspar. Jämförelsevis investerar jag i en fond ifrån Vanguard med inriktning mot globala högutdelare och den fonden har en avgift om 0,29 procent. Där tillkommer dock courtagekostnad och valutaväxlingsavgift samt att man behöver upp i affärer kring 4-6000 kronor för att courtaget inte skall äta upp för stor del. Var och en får väga det här med avgiften i denna fonden efter egna preferenser.

Kort basfakta om fonden och efter det kommer utdelningsinfo.

Produktens avgift: 0,74 procent.

Fondförmögenhet: Cirka 7 miljarder kronor.

Minsta köp man kan göra hos Avanza är 100 kronor.

Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Fonden följer ett index som heter: Solactive ISS ESG Global High Div Low Vol Index NTR. Det har cirka 250 innehav.

Nu till utdelningen då. I den här andelsklassen "B" pyntar fonden utdelning årligen i mars och "utdelningspolicyn" är att dela ut 4,5 procent. Jag har dubbelkollat med Handelsbanken fonder att utdelningen kommer i form av cash när man investerar hos Avanza. Observera att vissa mäklare hanterar detta annorlunda och återinvesterar utdelningen vare sig du vill det eller ej.

Historiska utdelningar:

2023: 5,24 kronor

2022: 5,25 kronor

2021: 4,54 kronor

För den som vill ha ett enkelt och smidigt sätt att investera globalt och samtidigt få utdelningar kan den här fonden vara något att spana in. Jag kommer investera i den, sin höga avgift till trots. Det är ett smidigt alternativ för små regelbundna köp. Observera att då fonden har ett rackarns långt namn har Avanza kortat ned det i sitt system men söker man på "Handelsbanken gl" finner man den.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.73 kommentarer:

 1. Ska man ha fonden på ISK eller KF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är att föredra. Det är en svensk fond med skattemässig hemvist i Sverige. Utdelningar ifrån en sådan svensk fond hanteras likadant som utdelningar i från svenska aktier.

   Fonden fungerar utmärkt på ett ISK eller en KF och det dras ingen skatt på utdelningen den betalar till dig.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tyvärr brukar ju sådana index inte gå så bra, men visst som du säger heller inte ner så mycket.
  Undra hur den står sig jämfört med Vanguards all world high?

  SvaraRadera
 3. Kan man se indexet som fonden följer någonstans?

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen om den här och den ifrån SEB! Mackan

  SvaraRadera
 5. Kan man förvänta sig ca 10% om året i avkastning med en sådan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Mja det är inte solklart. Globala aktier har inte avkastat lika bra som USA och Sverige-aktier de senaste 100 åren. Faktiskt hör USA och Sverige till de allra bästa börserna historiskt och ju mer annat man adderar desto mer går avkastningen ned.

   Det är nog rimligt att förvänta sig lite lägre avkastning ifrån en globalfond jämfört med en sverigefond. Särskilt med det utgångsläge vi har nu när svenska kronan är svag. När kronan åter stärks framöver så kommer det knapra lite på avkastningen ifrån utländska tillgångar som tex en globalfond.

   Utländska aktier jämnar ut rörelserna i portföljen och sprider risken. När svenska aktier går svagt kanske globala aktier går starkare och jämnar ut resan lite.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kanske 8 då? Det ser ut som den har presterat 10 den senaste 3 åren men visst kronan blivit svag och rally på det.

   Radera
 6. Sorry här blir en del frågor o grejer men a sorry.

  Ser att Storebrand har en med liknande inrikting bättre avkastning.

  Kanske ska peppa på Storebrand lite så det finns konkurrens. Må bäste bolag/förvaltare vinna flest kunder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har varit i kontakt med Storebrand och de har inte kapacitet att hantera utdelning till många andelsägare och fokuserar därför på institutionella investerare.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Attans, ja kunde man inte fått förvaltaren på Handelsbanken att rygga Storebrand global low volatility så hade det vart perfekt.

   Radera
 7. Direktäger 15 av de 25 största innehaven. Tycker ändå att fonden kan vara väldigt intressant just utifrån de anledningar du räknar upp. Man får mycket god diversifiering på varenda 100-lapp man investerar. Och kontantutdelning utanpå det.

  SvaraRadera
 8. Skulle vara kul med en global fond utan så mycket USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja kanske det men en aning konstigt blir det ju. Typ 70 procent av världens börsvärde ligger i USA. Under de senaste 100 åren är USA ihop med Sverige de allra bäst presterande börserna. Man bör tänka både en och två gånger extra innan man skalar bort USA i en globalfond.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Tack för informationen, inte ett enda bolag utanför USA på topp 25. Fortsätter med mina olika Etf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA väger dock "bara" ca 56% i fonden vilket är mindre än många andra globalfonder.
   //Jojje

   Radera
  2. Finns någon motsvarande med 100% USA?

   Radera
  3. Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF DIST (HDLV)

   Denna kan du kolla in

   Radera
 10. Hej! Superbra inlägg som vanligt. Jag har en fråga om ETFer. Har jag förstått det rätt att det är bättre att göra ett större köp direkt istället för att "duttköpa", t.ex Vngrd FTSE All-Wld Hgh Div Yld UCITS ETF USD D, iom att man betalar växlingsavgift osv vid varje köp? Tacksam för svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   När man handlar ETF:er i utländsk valuta så pyntar man en procentuell avgift om 0,25 procent i växlingsavgift. Man betalar även ett courtage som är procentuellt men har en lägsta nivå om 1 euro (beroende på courtageklass kan den vara än högre). Det är den där minimumcourtaget man behöver förhålla sig till. Handlar man för 100 kronor så är det courtaget svinhögt men om man handlar för flera tusen kronor så har man tagit sig över den där "minimumnivån" och courtaget blir procentuellt. Om du pyntar 0,25 procent courtage via Avanza mini tex så kan du slå på miniräknaren 11/0,0025 och få fram att du behöver handla för 4400 kronor för att ligga på 0,25% courtage. Om du skulle handla för tex 2000 kronor så blir det där courtaget om 11 kronor istället 0,55 procent. Jag har räknat på en eurokurs om 11 kronor för att förenkla.

   Om du är PB kund hos Avanza och betalar 1 euro minicourtage och sedan 0,15 procent så räknar du 11/0,0015= 7333 kronor behöver du handla för att courtaget inte skall bli mer än 0,15 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Det ända som saknas nu är väl en vanlig utdelande Europafond med ca 3,5-4,5% utdelning. Vem blir först med lansering på Avanza med en sån.

  Hade gärna tagit Handelsbanken Europa index criteria med 4.5% utdelning.

  SvaraRadera
 12. Vet inte om det kom fram det krånglar på mobilen när man ska skriva.

  Det ända som saknas nu är en utdelande vanlig Europa fond.

  Hade gärna tagit Handelsbanken Europa index criteria med 4.5% utdelning.

  SvaraRadera
 13. Hur många innehav har denna fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Utmärkt fråga, Jag skall uppdatera inlägget med infon. Cirka 250 innehav är det i indexet.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Tack för infon Petrusko, det börjar bli många fonder att hålla reda på nu och man får ju beslutsångest över hur man ska göra. äger redan Vanguard all world high dividend borde man byta ut den nu? Har även Xact Norden högutdelande, xact Sverige, aktiespararna direktavkastning b, vanguard emerging markets, vanguard pacific, Franklin Q european och ishares ftse core 100.
  Om du kunde skriva ett inlägg som tar ett helhetsgrepp kring detta med alla etf:er och fonder som delar ut och hur man bör tänka kring det så vore Jag tacksam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jag är likadan äger fan allt känns det som.
   Men på sätt och vis är det roligt med olika innehav utdelningen är lite olika och dom fungerar olika.
   Jag är nöjd med det.

   Radera
 15. Hej petrusko, är det så att även Swedbank har kommit med en utdelande andelsklass med Swedbank Robur Global High Dividend B? Jag tycker det ser ut så, här är sidan på Avanza https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1508179/swedbank-robur-global-high-dividend-b
  Jämför man de icke-utdelande andelsklasserna för Swedbank Robur Global High Dividend och Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility (A) med varandra, så utklassar Swedbank Handelsbanken ganska ordentligt under den tidsperiod det finns data för Handelsbankens fond på Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Gurkan Tack för tipset!! Vänlig hälsning Henrik Jansson

   Radera
  2. Tjena,
   Bra att veta är att man inte får cash ifrån swedbanks fonder. Man får utdelningen i form av nya andelar vilket är precis stendumt.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Hej, skulle det möjligtvis gå att få dom att ändra till cash utdelning om många skickar in klagomål med förlag till förbättring med cash utdelning?

   Jag tror att många hade bytt till den om den började lämna cash utdelning.

   Äger ju hellre den då den presterat fint.

   Mvh P

   Radera
  4. Tjena, ja det är ju totalt stendumt. Visste inte det. Varför gör de ens så kan man undra, det blir ju ingen som helst skillnad mot den icke utdelande andelsklassen i praktiken då?

   Radera
 16. Hej, med tanke på källskatt på utdelning, ska fonden ligga i KF eller funkar det bra i ett isk-konto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en svensk fond du får utdelning ifrån. Det dras ingen skatt på utdelningen om du äger fonden i ett isk eller kf.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Som vanligt bra o lättläst info som intresserar mig o passar mig mycket bra!
  Köpte en liten skvätt idag o kommer bygga vidare på den!
  Tycker som Mikael k att det skulle vara mycket bra med en bred sammanställning!
  Tack Petrusko!
  Mvh satäng

  SvaraRadera
 18. Hej,

  Hittar inget frack record för det indexet mer än från 2020.
  Kanske jag som söker fel men aa hade velat veta på humm vad man kan förvänta sig i avkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Indexet startades nog då, samtidigt som fonden. Har för mig genomsnittlig avkastning för fonden på 3 år är kring 10 procent. Där kan man betänka att en liten del kommer ifrån valutaeffekt positivt vilket i framtiden kan svänga och påverka avkastningen negativt i fonder med utländska aktier. Över tid jämnar det där ut sig.

   Svenska börsen har avkastat kring 10 procent årligen historiskt. Globala aktier har avkastat lite mindre än svenska börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 19. Hej! Tack för fint tips! Har du haft någon kontakt med Nordnet om att även de tar in den?

  På temat utdelande globala fonder gillar jag VanEck Developed Markets Dividend Leaders (VDIV). Har även VGWD men denna har färre bolag med en bra mix av olika sektorer och har presterat bättre på senare år samtidigt som direktavkastningen är högre på 4,7 %. Mindre exponering mot USA än en globalfond och VGWD. Utdelningstillväxten fick sig en knäck under pandemin men har kommit igen fint. Jag tycker den är ett fint komplement till VGWD och XACT högutd. Vad tycker panelen? Bra eller anus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Jag har sett den där fonden och den verkar rimlig men jag brukar undvika VanEcks fonder då de ofta har skattemässig hemvist någon annan stans än Irland. Fonder du nämner har hemvist i Nederländerna och då beskattas den därefter. Jag minns inte hur mycket skatt de drar men om du äger den och redan fått utdelning kan du ju se hur mycket som dragits. Den fonden bör man ha på en KF pga skatten.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Japp, Nederländerna är väl baksidan och absolut att man skall ha den i en KF. Det dras 15 % källskatt men när Nordnet numera återbetalar källskatt rätt raskt är det inga bekymmer tycker jag. Dock får man källskatten åter i en klump av Nordnet utan en spec vad som återbetalas men jag var i kontakt med deras kundtjänst som intygade att den återbetalas. Jag har valt att lita på att de fact också är fallet :)

   Tack för svar och trevlig helg!

   Radera
 20. hej Petrusko!
  själv investerar jag i storebrand global low volatility B SEK som pyntar utdelning!
  053% avgift hos LEVLER!
  Köper man fonden genom storebrand minsat belopp 100000 kr
  på levler är det 100 så utmärkt månadspara i fonden där!
  Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, gick in och kollade samt frågade om många av deras B varianter delar ut till kontot.
   Fick svar att ja det gör dom.

   Och alla vettiga finns där.

   Avanza ni förlorar precis en kund.

   Petrusko, du bör kolla upp detta och göra ett inlägg för stämmer det så är det levler som gäller, billigare avgift och utdelning till kontot.

   Mvh P

   Radera
  2. hej!
   du gör rätt i att använda levler!
   Dem har även SEB sverige indexnära B utd!
   Patrick

   Radera
  3. Det va inte så självklart med cash utdelning.

   Har du sett kontant utdelning på kontot?

   Radera
 21. Hej,

  Asså jättebra att det kommer nya produkter och så men att ingen kan lansera en väl presterande global utdelningsfond likt Swedbank Robur global high med cash utdelning förvånar mig med tanke på hur intressant det är med utdelning idag. Många är vi som vill krydda inkomsten och vissa till och med leva på det.

  Måste finnas en stor kundpotential för den mest optimerade fonden?
  Se på aktiespararna som fick nästan 6000 nya investerare på bara ett par dagar.

  Tack Petrusko för att du försöker ge dig in i träsket och påverka.

  Har du aldrig funderar på att plugga och skapa egna ideal fonder?
  Tack

  SvaraRadera
 22. tack för tipset ! himla kul med en ny utdelande fond

  SvaraRadera
 23. Vet inte ifall någon redan skrivit om denna men vad tycker du om SEB Global Indexnära D USD - Lux utd?

  Lägre avgift, rätt bra historik. ingen aning om utdelning mängded. Går dock inte köpa på avanza men kanske går o göra något åt?

  SvaraRadera
 24. Hörrö Petrusko. Nu har du skapat så mycket intresse och olika möjligheter här att det behöver samlas ihop längre fram i ett inlägg. Lös det, annars kommer jag bara läsa bloggen varannan dag istället för varje. 😉

  PS, tack för bra jobb. 🙏

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Japp det är en bra plan med ett sammanfattande inlägg och det siktar jag på. Nu finns det rimliga högutdelande inriktning mot Sverige och Globalt. Det finns bra vanlig index med inriktning Sverige i form av SEBs Sverige Indexnära. Jag ska spana mer kring vanlig index global inriktning innan jag sammanfattar.

   Mvh petrusko

   Radera
 25. Hej,

  Eftersom du verkar ha dialog med både fondbolag och Avanza så kommer här med ett önskemål.

  Det hade varit perfekt om alla Storebrands B varianter togs in hos Avanza med minsta köpbelopp på typ 1000kr per fond.

  Jag tror att det hade blivit stora inflöden till dessa B varianter då dom uppfyller önskemålen om bred bra diversifiering hyfsad avgift och ca 4% utdelning om året.

  Har skummat igenom årsredovisningen på B fonderna och det inte under 4% om året iallafall.

  Jag förstår att det blir svårt men hade varit super om dom gjorde det.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har varit i kontakt med Storebrand nyligen och de meddelade att de inte har kapacitet att hantera utdelningar ifrån sina fonder i den omfattning det skulle bli om de sänkte insättningsgränsen och lade upp dem hos nätmäklarna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej,

   Okej jag förstår.

   Kontaktade Handelsbanken och det går tydligen att få tag på utdelande varianter via kontor.

   Lät intressant så ska forska vidare på det.

   Tack för svar.

   Mvh

   Radera
 26. Hej! Finns någon motsvarande som har 100% i USA?
  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det finns en börshandlad fond ifrån INvesco som heter S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS med ticker HDLV. Den pyntar strax under 4 procent direktavkastning. Fondavgiften är rimlig men man åker på valutaväxlingsavgift och courtage när man köper och säljer den. Jag gillar den fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej petrusko, vet du om det blir valutaväxlingsavgift även på utdelningar från utländska innehav?

   Radera
  3. Tjena Gurkan,
   Ja din mäklare tar valutaväxlingsavgift på all hantering av utländsk valuta.

   Mvh petrusko

   Radera
 27. Hej,

  Finns det någon svensk småbolags fond med utdelning?
  Hälsingar Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Ja Seb har en men inte på Avanza än.

   Radera
 28. Hej, och tack för infon. Jag lade en köporder förra veckan och den har inte gått igenom. Det står "syns på kontot nästa dag" men Avanza reagerar inte. Har du handlat fonden? Dessutom hittar jag ingen information om B-klassen på Handelsbankens sida. Har du en direktlänk till den? Tack ska du ha / Steffen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den här fonden var tidigare inte öppen för småsparare och därför har Handelsbanken ingen sida för denna fond. Jag har dialog med fondbolaget om det och de kollar på att fixa så den här andelsklass B får en fondsida likt andra Handelsbankens fonder.

   Ja, jag fick avslut på fonden hos Avanza och äger den där.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack, skriv gärna ett inlägg när du har länken till sidan. Mvh Steffen

   Radera
 29. Hej,
  Handelsbanken har fler utdelande fonder, B1 andelar som ovan.
  Gäller att få in dom på Avanza bara hehe.
  Har en lista på vad dom delar ut 2023, mellan 3 - 4%.
  Här är några fonder som är intressanta:
  Amerika Tema (B1 SEK) SE0005466398
  Europa Index Criteria (B1 SEK) SE0004869980
  Global Index Criteria (B1 SEK) SE0011309764
  Global Tema (B1 SEK) SE0006510400
  Norden Tema (B1 SEK) SE0014401303
  Norden Index Criteria (B1 SEK) SE0010127928
  Sverige Tema (B1 SEK) SE0013801263
  Sverige Index Criteria (B1 SEK) SE0004869972
  Multi Asset 100 (B1 SEK) SE0009805575

  SvaraRadera
 30. Hej!

  En fundering, skattas utdelningen med 30% om jag äger på ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej om man äger den här fonden på ett ISK dras det ingen skatt på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 31. Hej! Var hittar du informationen om historisk utdelning på Handelsbankens utdelande fonder?

  SvaraRadera
 32. Hej Petrusko,
  Ser att du inte längre har Vanguard FTSE all world och förmodligen har denna fond istället? Ser du fördelar med detta upplägg, har nordea och tänkte köpa in vanguard men vill bara kolla vad du tycker samt vet du om vanguard äger sina innehav fysiskt? Tycker dem på ca 10 år enligt justetf inte alls gett så bra avkastning?

  SvaraRadera
 33. Hen, ger den utdelning hos Nordnet?

  Tack mvh

  SvaraRadera
 34. Hej Petrusko.
  Är du säker på att andelsklass B ger utdelning?
  I fondbestämmelserna står att endast D och E ger utdelning.
  Om det stämmer, vet du ex-dag och cash-dag 2024?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är jag säker på att andelsklass B pyntar utdelning. Dels har jag pratat med fondbolaget om den här fonden och fått dem öppna upp den för retailmäklare som Avanza och dels står det klart och tydligt i fondfaktabladet som man kan klicka på i anslutning till fonden där man kan köpa den.

   Avstämningsdag för årets utdelning är nästa vecka den 13 mars. Inom en vecka efter det sitter slantarna på kontot. De har inte meddelat ännu beloppet på utdelningen, det gör de ungefär samtidigt som de skickar utdelningen till investerarna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för info, då står det fel i nedan pdf från handelsbanken.

   Radera
 35. Fondbestämmelser https://web.msse.se/shb/pdf/Handelsbanken_Global_Hogutdelande_Criteria_(B1_SEK)_Fondbestammelser.pdf

  SvaraRadera
 36. Borde inte utdelningen kommit nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Utdelningen ifrån Handelsbanken USA Index Criteria kom igår och de hade samma datum för utdelning. Man kan ju tycka att de borde kommit samtidigt. Det förvånade mig att den inte dök upp idag då jag resonerade att något nog tagit en dag extra för den här Global High. Jag antar att den kommer imorgon då annars efterlyser jag den =)

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Haha, hoppas att du slipper efterlysa den då. Tack!

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...