Cibus Q1 rapport 2024

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksamheten tuffar på men en sak som sticker ut är en större nedskrivning av fastighetsbeståndet om ett par hundra miljoner kronor. Det leder förstås även till ett lägre substansvärde. Bakomliggande faktorer är en generell nedvärdering av beståndet samt en specifik fastighet i Finland där Kesko avser flytta ut och bygga en ny större fastighet på andra sidan gatan. Ingen dramatik dock. En sådan här nedskrivning leder till att Cibus rapporterar en förlust. En negativ vinst per aktie men som jag brukar upprepa: Man skall inte titta på redovisad vinst på fastighetsbolag. Där ingår sådana här förändringar av värde och de är ju inga riktiga pengar som bolaget genererat utan det är snarare pappersvinst/förlust. Man vill ha koll på de riktiga pengarna som bolaget genererat in i sin kassakista och då är förvaltningsresultat intressant. Man kan även titta på det som kallas Intjäningsförmåga, det är också riktiga pengar.

Aktuellt substansvärde är 11,9 euro per aktie vilket med en eurokurs om 11,6 kronor ger ett substansvärde i svenska kronor om 138,04 kronor. I Q4 rapporten 2023 var substansvärdet 12,5 euro per aktie och nedgången nu till 11,9 är alltså en följd av de här nedskrivningarna. Man kan anta att det blir desto lugnare på nedskrivningsfronten i kommande rapporter. Dels är ränteläget stabiliserat och på nedgående och dels har bolaget nu rivit av en större nedskrivning.

Räntetäckningsgraden låg på 2,2 i kvartalet och är oförändrad mot kvartal 4 2023. Cibus har räntesäkrat och gjort en rad åtgärder för att inte finansiella kostnader skall stiga och att man har förutsägbarhet. 

Belåningsgraden är en annan faktor som påverkas av nedvärderingen av beståndet. Cibus rapporterar nu en belåningsgrad om 58,7 procent vilket är ett snäpp upp mot Q4 då den var 57,5 procent. Bolaget har ett eget mål om en belåningsgrad om 55-65 procent.

Aktuell intjäningsförmåga har stigit en aning till 0,96 euro per aktie mot 0,95 euro i kvartalet innan. Intjäningsförmågan är ett mått som bolaget står idag, hur stort förvaltningsresultat det skulle generera över 12 månader.

Under kvartalet har Cibus gjort en rad saker kring sin finansiering som kommer ge bolaget bättre förutsättningar framöver att växa förvaltningsresultat. De har löst in alla förestående obligationsförfall och de har givit ut nya obligationer till lägre räntekostnad. Nu har Cibus inga obligationsförfall förrän i februari 2027.

Sammantaget är det här inte en rapport jag jublar över. Substansvärdet går ned så pass att senaste aktiekurs om 141,4 kronor innebär en premievärdering. Belåningsgraden som jag vill se i den lägsta delen av bolagets målspann har snarare stigit. Intjäningsförmågan har förvisso ökat men endast en liten gnutta. Nu är det här endast ett kvartal och mycket kan hända resten av året. Rapporten är ingen katastrof och jag är övertygad om att intjäningsförmågan kommer fortsätta stiga under 2024. Det är det främsta, att bolaget ökar sitt kassaflöde på sikt. Om värdet på fastigheterna går upp eller ned någon procent mellan kvartalen är mindre intressant (även om det får följder för substansvärde, belåningsgrad mm). 

Jag äger Cibus och tycker det är ett bra fastighetsbolag. Det är en fin inriktning de har med fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs. Hyresavtalen är till största del av triple net typ vilket innebär att hyresgästen står för de flesta kostnader förknippade med fastigheten och Cibus har ett mycket stadigt/förutsägbart kassaflöde.

Länk till Cibus hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

6 kommentarer:

 1. Tycker Castellum erbjuder mycket bättre risk reward härifrån. Kurserna har gått isär och då är inte ens utdelning inräknad. Bytte själv till 100% Castellum för en tid sedan. Låg tidigare 50/50. (Cast utgör nu cirka 10% av depån).

  SvaraRadera
 2. Marigt med dessa månadsutdelare som Realty och Cibus men Petrusko behöver kassaflöde så förstår att du äger dessa som pyntar utdelning i ur och skur istället för att visa tillväxt.

  SvaraRadera
 3. Det är nog ofrånkomligt att dom kommer behöva en massiv kapital injektion någon gång i framtiden. Ser inte hur dom ska kunna växa alls annars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mindre förvärv kan de klara med cash på hand medan större förvärv kan de lösa likt de gjort historiskt; nyemission. Inget konstigt i det och det leder till ökat förvaltningsresultat per aktie. Cibus värdering är nu uppe på en nivå där nyemission på detta vis är rimligt igen.

   Så svaret på din fundering är egentligen att de löser det på samma sätt som tidigare.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Kväller P, off topic men ser att Avanza nu fått in INCU i systemet. Inte köpbar ännu men ett litet steg framåt iaf :) Hoppas ju på att denna och brorsan Winc ska bli så bra att de kvalar in i portföljen. //humlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena humlan,
   Ja det är nice att den kommit in och jag tippar de snart får upp WINC i systemet. Det saknas lite info för att Avanza skall släppa på handeln i INCU men det lossnar nog inom några dagar.

   Jag tycker både WINC och INCU ser intressanta ut och kan potentiellt bli något jag investerar en liten slant i.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...