Köpt fler Xact Norden Högutdelande

 


Idag köpte jag lite fler Xact Norden Högutdelande. Det är redan ett mycket stort innehav i portföljen med en vikt om cirka 40 procent. Fonden innehåller 45 stycken nordiska bolag med bra utdelning och ger en god riskspridning. Ur det perspektivet kan man ha hela klabbet i den här fonden om man så vill det. Att det blev just 40 procent som jag har nu blev lite av en tillfällighet då jag rensade upp lite i portföljen för en tid sedan och dunkade in cashen i den här fonden tillsvidare. Det var ju inte så att innehavet var litet innan men det tog det ifrån 30-något till 40 procent. Tanken var att eventuellt ta ifrån det innehavet på sikt för att göra investeringar i annat. Så kanske det kan bli om där är något jag vill agera på men jag fortsätter investera i fonden som vanligt. Jag är helt bekväm med att ha 40 procent eller än mer i fonden.

Jag tycker den här fonden är ett utmärkt sätt att i ett enda slag investera i ett knippe fina nordiska utdelningsaktier. Direktavkastningen är just nu cirka 5 procent och totalavkastningen har varit rimlig historiskt. Bilden överst i inlägget visar en 3-års totalavkastning om 19,48 procent för Xact Norden Högutdelande. Nedan är en graf för Stockholmsbörsen samma period (diff på någon enstaka dag).


Stockholmsbörsen har avkastat 20,06 procent under samma period. Nu är ju den här Xact Norden Högutdelande något annat än Stockholmsbörsen men det är vår hemmabörs och ändå det vi förhåller oss till allt som oftast. Xact Norden Högutdelande är en investering i något annat än Stockholmsbörsen och den kommer därför utvecklas på ett annat sätt än Stockholmsbörsen. Ibland går det sämre och ibland bättre. När man investerar i en sådan här fond behöver man ha förtroende för dess inriktning och man behöver vara långsiktig. 
 Det kommer perioder när den går sämre än annat. Som den gjorde pandemiåret, då blev fondens totalavkastning avsevärt sämre än Stockholmsbörsen. Det kommer även perioder då fonden går bättre än Stockholmsbörsen och man behöver ta dessa svängningar över tid. Ha förtroende för fonden och inte se till börsens nycker på kort sikt.

Jag investerar gärna mer i nordiska utdelningsaktier via den här fonden. Den är en bra bas i min portfölj med fokus på utdelningsintäkter. Det är pålitliga bolag som tickar på över tid och spottar ur sig utdelningar som fonden skickar vidare till mig. Läs mitt inlägg i länken nedan med mer info om fonden. Utdelningshistorik sedan starten bla.

8 kommentarer:

 1. Hej, i skrivande stund ligger kursen i fonden på 136,74 kr. Vad tycker du är rimligt att gå in på för nivå? Ska man invänta rekyl? Vad har du själv för gav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   När det gäller indexfonder som tex den här så är det tiden som är den viktiga faktorn. Man kan köpa nästan när som helst och sedan låter man tiden göra jobbet. Vad kursen är kvittar. Man köper och sedan äger man i många år.

   När man investerar direkt i enskilda aktier är det A och O att göra analys och köpa till en rimlig värdering. Så är det inte med breda indexfonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Gillar ditt sätt, du är grym på de information du ger! Tack för att du finns!
  Hoppas bara på att du ska alltid uppdatera din portfölj och information så kan vi få nytta av det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar det var mycket kul att höra. Jag tycker det är kul att inspirera till sunda investeringar på börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Den gick som jag minns det rätt dåligt redan före pandemin ,vilket jag kunde köpa då börsen var tokig och dopad. Men, att dessa förhållandevis trista aktier inte presterat bättre under pandemin fick mig att ”tacka för kaffet” i höstas. Har hellre pengarna i en vanlig indexfond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Smart agerat där utav dig. En helt vanlig indexfond är alltid ett bra val. Att välja en helt vanlig indexfond när man är missnöjd med en nischad fond är ett smart val. Det kan lätt bli att man jagar vidare efter en annan nischad fond i hopp om att den skall vara grejen. Med en helt vanlig indexfond slipper man påfrestningen av att fonden avviker från börsens utveckling till och från.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag köper månadsvis och har gjort länge. Nordnet har courtagefritt i den ETF-en om du månadssparar. #sparadkrona

  SvaraRadera
 5. Tjena. Avanza har uppdaterat innehavslistan nu där Volvo ligger som största innehav.
  På xact hemsida är fortfarande Sampo störst.
  Rimligen är Avanzas den uppdaterade iom att den nyligen förändrats (?).

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...