Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolaget ett helt år och nu är vi på banan. Fonden har 100.000 kronor som minsta initiala köp och ursprungligen har Storebrand siktat på institutionella investerare och därför varit aviga till att lägga upp den för handel hos Avanza. Nu har de mjuknat och fonden är upplagd och funkar att handla hos Avanza. Med det sagt är du som läser nu informerad att det är en speciell fond på det viset att du måste hosta upp 100 papp till ditt första köp i den. Efter det första köpet kan man investera mindre slantar som vilken annan fond som helst (minst 50 kronor står det hos Avanza).

Storebrand Global All Countries är en mycket bred global indexfond med cirka 2100 stycken bolag. Den innehåller även tillväxtmarknader vilket de flesta andra fonder saknar. Grundtanken med en global indexfond är att sprida risk över fler bolag och länder varpå ju bredare desto mer i linje med det där resonemanget. Historiskt har globalfonder utan tillväxtmarknader presterat lite bättre men det har med USA att göra. En global indexfond har en mycket stor del USA och det är just USA som drivit den starka avkastningen historiskt. Det bästa hade varit att skippa alla andra länder och bara ha USA men det faller ju på principen om riskspridning som är grejen med en globalfond och varför man väljer den. Det här resonemanget lägger jag ut för att pitcha varför en bred global indexfond som den här ifrån Storebrand är bra trots att en smalare (helt vanlig) global indexfond gått bättre historiskt. USA har gått urstarkt historiskt och kanske fortsätter det så. Man kan inte veta säkert på förhand och därför köper man allt. Det är grejen med en globalfond, man vet ju inte på förhand vad som skall gå bäst varpå man köper allt.

Total fondavgift är 0,33 procent.

Minsta köp är som sagt initialt 100.000 kronor och därefter minst 50 kronor.

Köp/sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Utdelning: Den här andelsklassen pyntar utdelning och målsättningen är 4-6 procent. Jag har spanat på historisk utdelning ifrån fonden och den har oftast legat kring 4,5 procent. Utdelningstillfället är mars-juni och jag har inte exakt datum för när den sker i år. Förra året pyntade de utdelningen i juni och jag vill minnas att det var samma året innan. Nedan är historiska utdelningar.

2023: 7,89 kronor.

2022: 6,93 kronor.

2021: 7,18 kronor.

2020: 6,14 kronor.

2019: 3,97 kronor.

2018: 3,70 kronor.

2017: 3,40 kronor.

Jag gillar den här fonden med sin breda globala exponering. Avgiften är lite högre än andra globala indexfonder men det är ingen big deal. De andra fonderna är billigare just för att de har färre innehav/smalare inriktning. Den här fonden är ett smart val för långsiktig investering på börsen. Ur ett riskspridningsperspektiv behöver man inte mer än den här fonden. Jag brukar förorda att ha en vanlig svensk indexfond också. Dels är den svenska börsen en av de bästa i världen sett till historisk prestanda men det är även det här med valutan. En globalfond innehåller tillgångar i annan valuta, främst dollar. När dollarn går ned i pris så sjunker även värdet på innehavet i en globalfond. Det där går upp och ned över tid men det jämnar ut sig. En vanlig svensk indexfond rör sig inte i värde på det viset utefter hur någon annan valuta rör sig. De svenska bolagen tar dock del av olika länders utveckling och valutor genom att de säljer över vida världen. På den vägen brukar jag resonera att som svensk ha en vanlig svensk indexfond jämte sin globalfond. Det gör man som man vill så klart.

Länk till Storebrand Global All Countries B hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

55 kommentarer:

  1. På morningstar ser man att utdelningen är 2.22% och inte 4.5%. Hur kom du fram till den siffran? Annars ser fonden mycket intressant ut tycker jag.

    Länk: https://www.morningstar.se/se/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000VVCB&tab=3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Du har kollat fel. Morningstar uppger en korrekt bild om strax över 4 procent direktavkastning räknat på förra årets ut delning. Jag använder deras sajt regelbundet och kollade senast igår. Men oavsett vad man anser att Morningstar säger så är den bästa källan alltid fondbolaget och det är där jag tagit datan.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hello P, tack för utförlig och bra info som alltid! Helt klart en bra fond det där. Försökte hitta historiska tidpunkter för utdelning men gav upp.. Roade mig istället med att räkna fram utdelningsandelen (i %, 2023-2017: 4,6, 4,5, 4,1, 4,4, 2,8, 3,4, 3,0). Detta i kombo med en fin kursutveckling är ju trevlig läsning.
    Som uppföljning till gårdagen kring de tre fonderna med inriktning på stadiga bolag med utdelning gjorde jag motsvarande övning för Storebrand Global Low Vol (6,3, 5,9, 5,5, 6,7, 4,4, 4,8, 4,8) och det visar på en fin DA runt 6% senaste 4 åren. Om historiken gav alla svar vore investering enkelt ;-) //humlan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Humlan,
      Tack för din kommentar och trevlig input. Jag har faktiskt bett Avanza lägga upp den där Storebrand Global Low vol b så den finns också hos dem. Det är samma grejen med 100k minsta köp med den. Det är en nischad inriktning det där mot högutdelare/låg vol men jag tror det finns ett gäng där ute som uppskattar den typen. Jag gillar den inriktningen men avgiften som är på de där fonderna är i högsta laget.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej,

    Snyggt det blir köp på den :)

    Äntligen böjar det dyka upp lite utbud för oss utdelningsintresserade.

    Tack än en gång för bra inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är nice att det finns ett urval enkla investeringar som man smidigt kan välja och ta emot utdelningar över tid. Man måste inte vara stockpicker för att ha en utdelningsportfölj.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. 6 störrsta innehaven (ca. 12%) är alla Amerikanska tech-bolag, så som de flesta andra indexfonder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är ju så det ser ut, det är index liksom. Världens största bolag är amerikanska det är inte uppe på toppen det blir skillnad när man lägger till fler marknader som i denna fonden.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Går att ha i ISK rent skattemässigt för utdelningen antar jag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den här fonden ifrån Storebrand har sin hemvist i Sverige och det dras ingen skatt på utdelningen om man äger den i ett ISK.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej,
    Offtopic.
    Du som lever på utdelningarna, hur blir det med ISK-skatten?Tänker när man nolltaxerar och inte har fast jobb. Om du får restskatt varje år som du får använda utdelningspengarna till? KF-skatten är ju kvartalsvis där man får pynta in själv varje kvartal. MVH, FIRE-aspirant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är inget jag funderar på utan betalar bara in när det är dags. I år kommer det bli rejält mycket mer i skatt efter de senaste året ränteuppgång och sossarnas höjningar utav ISK-skatten.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Det låter ju förträffligt detta men märkligt att ej kunna speca exakt när utdelningen kommer. Men det kanske dyker upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är inte som med aktier det här med utdelning ifrån vanliga fonder. Här är det ingen info långt i förväg utan de skickar ut utdelningen ungefär samtidigt som de beslutar belopp. De verkar hålla sig till juni så det är väl bästa gissningen att det är då det händer.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej hur avser du att göra med dina andra fonder nu när denna finns tillgänglig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Jag har dunkat in mina slantar i JGPI varpå jag just nu inte har cash att ta in den här ifrån Storebrand. Tar jag in den så kör jag den parallellt med övriga fonder. Jag har sedan tidigare en vanlig USA indexfond som jag valt som vanlig indexexponering istället för en global indexfond. Den kommer jag inte satsa mer på om jag tar in den här. Det är ju samma saken nästan, en USA-fond och en globalfond.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hej!
    Vad skiljer mot Storebrand global all countries a sek? Avgift verkar samma.
    /R

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej R,
      Storebrand Global All Countries A är samma fond men den pyntar ingen utdelning. Man behöver inte investera 100k initialt i andelsklass A.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för snabbt svar.
      Då finns ingen anledning för mig att byta från A versionen, bara sälja av själv när det så småningom börjar vara dax leva på väskan.
      /R

      Radera
  10. Varför kör du inte fonder på LEVLER så du får lägre avgift för samma sak?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Jag har ett par anledningar. Dels investerar jag främst i relativt billiga indexfonder och där blir inte skillnaden värst stor. Dels har jag kollat in Levler och blev inte lockad att använda deras plattform. Första gångerna jag kollade vill jag minnas att det bara funkade om man hade en iPhone. Det tror jag de har pimpat nu så att jag kan bli kund även om jag inte har en sådan telefon. Deras plattform är helt enkelt för dålig.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. hej Petrusko!
    Kan berätta för dig att på Levler så är minsta insättningen i storebrands fonder 100 kr dem betalt ut cash på kontot!
    Har storebrand global low volatility och den gav 6% i direktavkastning förra året i juni!
    Mvh patrick

    SvaraRadera
  12. Tack Petrusko för informationen. Har verkligen saknat en globalfond som är "global" och inte exkluderar vissa områden samt till en vettig kostnad. Sen att den ger utdelningen skadar ju inte heller. Dock känner jag att en utdelning på 4-6% låter väldigt högt. En amerikansk indexfond ligger väl runt 2%, och övriga regioner lär ju knappast ge de extra %. Hur finanseras utdelningen? Känns inte som att den kan täckas av erhållna utdelningar, vilket innebär att de måste sälja av tillgångar för att finansiera den. Då känns ju andelsklass A som likvärdig om man ändå måste sälja av för att få cashen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Globalindex har historiskt avkastat kring 8 procent per år i snitt. Fonden har således god täckning för utdelningen utan att värdet minskar över tid. Direktavkastningen i globalindex är någonstans kring 2 procent. Om avkastningen i en fond kommer ifrån utdelning eller kurstillväxt har egentligen ingen betydelse, det är totalavkastningen som avgör.

      De flesta svenska fonder som pyntar utdelning funkar så här, att de har en ungefärlig procentsats de håller sig till.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Även om den inte exkluderar regioner så exkluderar den av ESG skäl tobak, vapen, spel etc.

      Radera
  13. Peter Svensson15 mars, 2024 13:51

    Hej! Jag köpte den idag på levler klass B med minsta köp på 100kr
    Tack för infon och inspirationen Trevlig helg!

    SvaraRadera
  14. Jag förstår inte hur de redovisar utvecklingen på levler? Om kostnaden är något mindre, borde inte utvecklingen då vara något bättre? Eller blir det samma fast man får något fler andelar? Jag tycker även utvecklingen på A EUR och A SEK ser skumt lika ut. Kan det stämma?

    SvaraRadera
  15. Pyntar levler utdelningen? Kan någon bekräfta.

    SvaraRadera
  16. Köpte en startpost på 100k igår. Syntes på kontot idag, märkte att jag nu kan köpa på minst 50 kr. Skall långsamt bygga upp till ca 20 % av portföljen. Mvh

    SvaraRadera
  17. Hej! En liten fundering som jag gärna vill ha input på. Om man vill ha en portfölj som "sköter sig själv" samt genererar en "inkomst" samtidigt som man sover gott om natten (diversifierad) vad sägs om hälften i Storebrand Global All Countries B och hälften i JGPI?

    Rent hypotetiskt, säg att man har 4 miljoner och placerar 2 miljoner i vardera. Detta borde generera ca 240 000/år i utdelningar (4% i Storebrand. och 8% i JGPI).

    Totalavkastningen blir troligen sämre än om all placeras i en Global indexfond eller i S&P500 men man slipper även timingrisken med att sälja av för att få pengar att leva på.

    Låter det vettigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag iallafall. Petrusko ?

      Radera
    2. Tjena,
      Ja det är inte orimligt. Jag vågar inte ta högre direktavkastning för givet i JGPI. Förhoppningsvis kommer den upp i 7-8 procent. Oavsett så drar den upp snittet mot Storebrandsfondens rimliga men lite lägre direktavkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. Hur ska man se på JGPI som investering? Är det något riskabelt som en aktie(kanske max 5%)

      eller mer som en fond/etf där man kan lägga 20% utan att behöva oroa sig för risker som finns i enskilda aktier?

      Jag kan sova gott med 50% i en globalfond, men är 50% i jgpi liknande i riskhantering?

      Radera
  18. Hej,

    Har du fått utdelningen från Handelsbanken global high div?

    Skulle kommit igår men inte sett något än.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det tar ett antal dagar innan utdelningen kommer in på depån. Jag förväntade mig inte utdelningen igår. Jag förväntar mig utdelningen någon gång nästa vecka.

      Mvh petrusko

      Radera
  19. Skall köpa Storebrand global både till mig och sonen, sen kan man "chilla" han 17 år, vad kommer inte hända under hans livstid med utveckling av länder och regioner :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mr k,
      Det låter som en bra plan du har där. En sådan bred indexfond är ett utmärkt val för en mycket långsiktig investering. Bara att åka med på världens utveckling.

      Mvh petrusko

      Radera
  20. Vilken månad delar den ut?

    SvaraRadera
  21. Hej Petrusko och tack för en intressant blogg! Jag har tagit mycket inspiration från dig i mitt sparande och går oftast hit för info först :)

    Till min fråga! Jag har idag en portfölj idag som består av ca 60% ETFer bestående av XACT Högutdelande, VGWD, FLXD & nu också JGPI. Resterande 40% består av 10 svenska "tråk-aktier". (Läs investor, Handelsbanken etc.)

    Jag är ute efter att skapa en lätthanterad tråk-portfölj jag kan månadsspara i på lång sikt. Gärna med DA fonder.

    Jag leker med tanken att byta ut mina aktier mot denna Storebrand fond och då ha en portfölj bestående av XACT Högutdelande, VGWD, FLXD & JGPI och Storebrand. Och detta ska de få vara min portfölj på lång sikt.

    Vad tror vi om det? Blir det för mycket USA viktat och för lite Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mattias,
      Tack för din kommentar. Det låter som en rimlig plan du har där. Du får en mycket bred riskspridning och en hög direktavkastning. Det blir ju en del Sverigeexponering ifrån Xact Högutdelande. Visst blir en sådan portfölj känslig för valutautvecklingen men det är främst på kort sikt det är en risk. Valutan går upp och ned över tid och den som köper regelbundet får köpt både högt och lågt.

      Ha det gott.

      Mvh petrusko

      Radera
  22. Hej! Jag blir väldigt sugen på att ta in den här i fondportföljen. Äger dock redan Storebrand USA A och Länsförsäkringar Global Indexnära. Skulle du säga att det blir kaka på kaka, isåfall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda,
      Storebrands fond ger dig inte mycket extra/annorlunda än det du redan har. Den innehåller ungefär samma aktier som de fonder du har men i tillägg har den även ett litet antal aktier ifrån utvecklingsländer. Den kan ersätta de fonder du har. Man måste ju inte sälja det man redan har utan man kan gå över till att göra allt nysparande i den nya fonden medan man har kvar det gamla.

      Mvh petrusko

      Radera
  23. Hej,

    Såg att Storebrand global low volatility finns också, äger redan jgpi så är det någon idé att komplettera med den också?

    Tacksam för svar.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är lite olika inriktning på JGPI och Storebrand low vol men de är ändå ganska lika bortsett ifrån JGPIs optionsstrategi. Det är dock en signifikant skillnad den där optionsstrategin, det är främst den som genererar avkastning i JPMorgans fond. I Storebrands fond är det de olika aktierna som genererar all avkastning.

      Det kan vara rimligt att ha bägge om man tex inte vill vara helt beroende av den där optionsstrategin i JGPI. I ett perspektiv ifrån andra hållet kan man resonera att JGPI kan höja genomsnittlig direktavkastning ihop med Storebrands fond.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tusen tack för input. =)

      Radera
    3. Hej, jag var inte helt tydlig såg jag nu, jag äger även denna som du skriver om från Storebrand och menade om det är någon idé att äga båda Storebrand + jgpi?

      Sorry för otydligheten :)

      Radera
    4. Vad har storebrand global low för utdelning i %? ifall all countries är runt 4.5%

      Radera
    5. Tjena Nicky,
      Skrivelsen är den samma i de bägge Storebrand-fonderna; 4-6 procent utdelning årligen siktar de på. Skrivelsen må vara samma men i praktiken skiljer det en del mellan dem. Global All Countries har legat kring 4,5 procent fler år. Storebrand Global low vol har legat närmre 6 procent flera år.

      Mvh petrusko

      Radera
  24. Hej Petrusko.
    Tack för mycket osv.

    En fråga.
    Vad är det som hindrar Avanzakunder att köpa en post på 100 000 kronor och sen sälja av andeldelar av innehavet till önskad volym för att ”komma in” i fonden.

    Helt enkel runda systemet. 🤷‍♂️

    Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Jag tror inte där är något som sätter stopp för det.

      Mvh petrusko

      Radera
  25. Hej! Tack för en trevlig blogg. Jag har följt bloggen i många år och är tacksam för ditt kontinuerliga arbete för att ge ökad förståelse för aktier och fonder.

    Du har själv diskuterat fondbolagens extrema och i många fall godtyckliga ESG-kriterier vilket ibland skapar en bitter eftersmak.

    Innan man investerar i Storebrands fonder ska man vara medveten om att de exkluderar hela 953 bolag i alla sina fonder. Denna exkludering uppdateras kontinuerligt. Det är viktigt att titta igenom vilka bolag som har exkluderats för att sen ta ett beslut huruvida man ska investera i fonderna eller inte.

    Listan över exkluderade bolag kan finnas här:

    https://www.storebrandfonder.se/fonder/hallbara-investeringar/rapporter-och-policys/

    Det är smidigt att investera i fonder och bryr man sig inte om eventuella exkluderingar är det bara att köpa fonderna som vanligt.

    I andra fall är det breda ETFer som gäller. Då får man med alla bolag utan fondbolagens exkluderingar.

    Åter igen, tack för en bra blogg!

    //Z

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Z,
      Tack för din kommentar och bra input. Jag har inget att invända.

      Mvh petrusko

      Radera
  26. Trevlig nyhet, tack för att du legat på dem om detta. Jag har haft A-fonden som basen i mitt sparande i flera år, inte aktuellt att byta till den utdelande varianten ännu men iaf bra att möjligheten finns!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Ja men precis så där är ett av flera olika sätt att göra. Att investera i andelsklass A så länge man inte har intresse/behov av utdelning. Gött att slippa hantera den i onödan liksom. När man sedan vill ha utdelning kan man byta över till utdelande andelsklass och luta sig tillbaka och ta emot utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
  27. Är det någon som vet om och i så fall när Nordnet tar in denna? Såg att A fanns på Nordnet.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....