Lundbergs utdelningshistorik

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över tid. Det är en mäkta fin utdelningsaktie också. Direktavkastningen är låg men år efter år höjer de utdelningen. Detta är möjligt dels då underliggande innehaven i Lundbergs portfölj höjer sin utdelning över tid. Delvis beror det även på att Lundbergs stadigt köper fler aktier i innehaven. Fler aktier som pyntar utdelning. 

Det leder till att Lundbergs stadigt kan höja sin utdelning varje år. Jacket i grafen ovan är pandemiåret. Att det står 2019 beror på att det är 2019 års vinst som betalas ut under 2020. Pandemin slog som bekant till år 2020 och då slopades utdelningen för säkerhets skull.


Lundbergs är en långsiktig ägare i en samling stadiga bolag. De har en helägd onoterad fastighetsrörelse med namn Lundbergs Fastigheter och övriga innehav är noterade bolag. Som ni ser ovan är det enbart stora stadiga bolag som man känner till sen innan. Stort och stadigt har gått bra över tid och kan tänkas göra det även framledes. Det är inga raketer här inte. Stort och stadigt tuffar det på och genererar större och större värde.

Utdelningen var 4,3 kronor i våras och de brukar höja den kring 25 öre åt gången. Våren 2025 kan den tänkas bli 4,5 kronor. Aktien handlas just nu till 522 kronor vilket är en rabatt mot substansvärdet om cirka 5,5 procent. Direktavkastningen är 0,8 procent räknat på den utdelning som betalades i våras (4,3 kronor).

I skrivande stund äger jag inte Lundbergs i min vanliga börsportfölj men jag har den i ett pensionskonto. Det är ett mäkta fint bolag och jag finner nuvarande värdering klart rimlig.

Länk till Lundbergs hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Preffar och D-aktier lite billigare

 


De senaste dagarna har preferensaktier och D-aktier handlats ned en del. Dessa aktier värderas på ett annat sätt än vanliga stamaktier. Kortfattat ser man till ränteläget och riskbilden i bolagen och värderingen är mer lik hur obligationer funkar. Det är dock inte obligationer och de är påverkade av börsklimat och investerares nyckfullhet.

En speciell investering helt enkelt och inget för gemene man. Man behöver förstå hur de funkar och framförallt behöver man ha en särskild anledning varför man vill investera i aktieslaget. På sikt ger de en sämre totalavkastning än börsindex. Det här är en investering för den som söker kassaflödet i form av de utdelningar de här aktierna pyntar. Beroende på hur man ser på saken kan man hävda att man kan sänka risk och volatilitet med de här aktierna. Viktigt dock att sätta sig in i saken, de är verkligen inte fria från risk.

Hur som helst. Jag använder mig av den här typen av aktier som en permanent del i portföljen. Det passar min strategi där jag främjar ett lägre risktagande och lägre volatilitet. Jag har duttat in lite fler sådana här de senaste veckorna och igår slog jag till på ett par när det gick ned ett extra steg.

Jag köpte fler Sagax D på 31,1 kronor och jag slog till på NP3 preferens på 29,9 kronor. Bägge dessa pyntar 2 kronor utdelning per år fördelat på 4 st tillfällen om 0,5 kronor åt gången.

Varför har dessa gått ned? Ja ibland finns det tydliga förklaringar som att förväntningar kring ränteläget förändrats och ibland är det annat. Ibland är det vinsthemtagningar, risk off osv. Det är inget i bolagen som hänt och på sikt är det samma som vanligt som gäller, ränteläge och riskbild i bolaget. Jag ser det som ett okej läge att köpa mer till lite lägre pris.

Apropå D-aktier såg jag att fastighetsbolaget Intea avser göra en IPO av bla D-aktier. Om de inte skrivit fel i det jag läst så framstår det som att de försöker notera den till ett högt pris. De har skrivit att de har för avsikt att erbjuda D-aktier till ett värde om 30 miljoner kronor. Det är ju ett mycket litet belopp och framstår som att de peggar upp det för att hålla ett högt pris i IPOn. Medan tillräckligt många kan komma nappa på ett dumt erbjudande i en IPO så är marknaden smartare än så och priset kommer rättas till efterhand på börsen. D-aktien har ett upplägg med 2 kronor utdelning. Intea har en relativt hög belåningsgrad strax under 60 procent och de äger fastigheter med en normal avkastning. Jämför man bolaget med Sagax som har lägre belåningsgrad och fastigheter med betydligt högre avkastning kan man lätt finna Sagax D-aktie värd ett högre pris än Inteas D-aktie.  Ah vi får se hur det blir med den här IPOn, kanske har jag tolkat saken fel. Jag väljer NP3-preferens framför Intea D men om den prisas en bit under 30 kronor kommer jag titta på den en vända till.

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

 


Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag faktiskt hört mig för med Nasdaq. Det är inga groundbreaking news i svaret jag fått men det är nog ändå mer än jag vågat hoppas på. Ja, att där händer något över huvud taget.

Nasdaq ser ett ökat intresse här i Sverige för börshandlade fonder. Distributionsplattformar (tänk Avanza, Nordnet mfl) meddelar att deras kunder i högre utsträckning efterfrågar börshandlade fonder.

Just nu arbetas det med ett klargörande i svensk fondlagstiftning som skall göra det enklare att lista en andelsklass av traditionell fond som ETF. Det är en faktor som Nasdaq tror kan sätta hjulen i rullning.

Jag tror också att det är en sak som kan leda till att något händer och förhoppningsvis blir det "pluggen ur" efter det. I USA har man under några års tid gjort den här grejen att man erbjuder en börshandlad version av en gammal fond och i år har jag läst att man rentav konverterar traditionella fonder till börshandlade fonder. Fatta mig rätt, det är inte nödvändigtvis så att en börshandlad version av någon gammal svensk fond är det nya "nya" men det beror på. Vilken fond och framförallt kan det få hjulen i rullning.

Börshandlade fonder har generellt sett lägre avgift än traditionella fonder. Man handlar dem i realtid under börsens öppettider och det är inga sunkiga kickbacks där din mäklare skall ha hälften av en saftig fondavgift. Man betalar courtage vid handel av fonden det är en skillnad mot traditionella fonder men det är engångskostnad.

Det finns ett stort utbud börshandlade fonder via tyska börsen och fördelen med ett utbud här i Sverige är att vi då kan handla med svenska kronor och slippa valutaväxlingsavgifter.

2 nya innehav i portföljen - Månadsutdelare ifrån JPMorgan

 


Som jag uttalat tidigare att jag skall investera i de här fonderna när de är tillgängliga så gjorde jag just det igår. Nu är JPMorgans fonder JEIP och JEQP tillgängliga hos Avanza. Det är speciella fonder med fokus på att generera hög månatlig utdelning. Detta gör de genom att ställa ut optioner mot innehavet. Kortfattat funkar det som så att optionen ger en garanterad intäkt som de delar ut och "priset" man betalar för det är att man begränsat uppsidan.

Inriktningen är hög utdelning och viss kurstillväxt på sikt. Till skillnad mot preferensaktier som handlas i ett snävt spann utan uppsida så kan man förvänta sig att de här fonderna stiger på sikt. Inte så mycket eftersom totalavkastningen främst kommer ifrån utdelningen. Viss kurstillväxt på sikt kan man vänta sig, det är andra ord för liten kurstillväxt.

Jag har funderat fram och åter hur jag skall vikta dessa och för stunden lutar jag åt att låta JEIP väga mer men jag kan komma ändra mig igen. Tidigare har jag övervägt att vikta JEQP tyngre av de två. Där är signifikant skillnad mellan dem.

JEIP gör ett urval ur S&P500 där de premierar värdeegenskaper och låg volatilitet. De viktar sedan innehaven ganska lätt och nästan alla innehav väger under 2 procent.

JEQP däremot har ett innehav som är ungefär som indexet Nasdaq100. Det är mycket tech och de största innehaven väger tungt i fonden. De fem största innehaven utgör nästan halva fonden. Innehaven i den här fonden är mycket mer volatila på gott och på ont. Det är nervigt att äga saker som svänger mycket. Optioner funkar som så att ju mer volatilitet desto bättre betalt får man. Den här fonden genererar därför högre utdelning.

Normalt sett investerar jag i värdebolag och jag väljer investeringar med lägre volatilitet. JEIP är således i linje med det jag har i portföljen och det jag gillar. Jag har inga investeringar i tech och därför har jag resonerat att den här JEQP tillför något mer i min portfölj. Den lockar mer av den anledningen men jag får se hur jag gör.

Jag har köpt en första liten stek i de här två och kommer köpa mer över tid.

Läs mitt inlägg om JEIPhttps://petrusko.blogspot.com/2024/11/jpmorgan-us-equity-premium-income.html

Läs mitt inlägg om JEQPhttps://petrusko.blogspot.com/2024/11/jpmorgan-nasdaq-equity-premium-income.html

JPMorgan US Equity Premium Income Active UCITS ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Här är den! EU-versionen av den superpopulära amerikanska fonden JEPI. En fond med syfte att generera hög utdelning och viss långsiktig kurstillväxt. I USA har fonden funnits några år och lockat till sig över 30 miljarder dollar i förvaltat kapital. Det är världens största aktiva börshandlade fond. Den här EU-versionen gör ungefär samma sak som amerikanska JEPI. Vi har tillgång till den via tyska börsen Xetra där den har ticker JEIP. 

Samtidigt har JPMorgan lanserat en liknande fond med inriktning mot Nasdaq100. Liknande men där är ändå stor skillnad och jag skall kort gå in på vad och varför. Den där andra fonden de lanserat har ticker JEQP och innehåller på ett ungefär samma som Nasdaq100. Det betyder mycket tech och tung exponering i de största innehaven. De 5 största innehaven i den fonden väger vardera 6-9 procent och tillsammans kring 40 procent.

Det där handlade alltså om en annan fond och jag nämner det för att belysa skillnaden. Den här JEIP då som inlägget faktiskt handlar om den gör ett unikt urval av bolag ur S&P500. Den väljer ut sunda och stadiga bolag. Man premierar låg volatilitet och värdebolag. Inga innehav viktas särskilt tungt. De tre största innehaven väger strax över 2 procent och alla andra innehav väger under 2 procent. Överst är en bild på de 10 största innehaven i fonden.

JEIP genererar utdelningsbara intäkter genom att ställa ut optioner mot innehavet. Det ger en omedelbar intäkt när de säljer optionen. Innebörden av en sådan option är att man ger innehavaren rätt att 30 dagar senare köpa fondens innehav för ett pris som är några procent högre än rådande pris när optionen skapades. Det betyder att man sålt en del av uppsidan och bara är med upp några procent eftersom optionsinnehavaren har rätt att köpa innehavet. Går börsen ned kommer optionsinnehavaren inte köpa innehavet och man är med på hela nedsidan. Den lilla optionsintäkten dämpar nedgången lite men den gör inte stor skillnad. Det är viktigt att förstå det där. En sådan här fond går ned den också när börsen är sur, den presterar bara lite mindre dåligt än index. När börsen går riktigt starkt hänger en sådan här fond inte alls med och presterar betydligt lägre totalavkastning. Över tid består utvecklingen dock av stark uppgång, stor nedgång och lite mittemellan sidledes börs. Enskilda år kommer en sådan här fond avvika mycket från index. På lång sikt kommer den prestera en lägre totalavkastning än index. Man har gett bort en del av uppsidan för att få den där stora utdelningen. Inräknat utdelningen blir utvecklingen i fonden totalt sett mjukare och mindre volatil än index. Totalavkastningen kan tänkas bli god sett ur aspekten vilken risk och volatilitet man utsätter sig för. En viktig faktor som medger viss kurstillväxt över tid är att JPMorgan aldrig säljer optioner mot hela fondens innehav. De ställer ut optioner gradvis varje vecka mot en del av portföljen. På så vis fångar man upp en del av börsens uppgång över tid.

Total avgift i fonden är 0,45 procent. Det är 0,35 procent fondavgift och en uppskattad kostnad om 0,10 procent för transaktioner osv inom fonden.

Utdelning kommer betalas månadsvis och i USA har fonden en historisk direktavkastning kring 8 procent. Tidvis har den legat betydligt högre än så men vi kan ju ta det lite försiktigt med förväntningarna.

Första utdelning meddelas tidigast i december men kanske blir det i början av 2025. Man kan som sagt snegla på den amerikanska versionen av fonden och tänka att utdelningen torde bli i närheten av den. Fonden har sin juridiska hemvist på Irland där det inte dras skatt på utdelningar som fonder betalar till andelsägare. Den funkar därför utmärkt på ISK. Jag avser äga denna fond parallellt med JGPI och JEQP. Den där JGPI äger jag sedan tidigare och den är mycket lik JEIP på det viset att man valt ut värdebolag, inte viktat tungt osv. Skillnaden är främst att JGPI har en global inriktning. Det urval som JGPI och JEIP gör är i linje med hur jag normalt sett investerar. Åt det mer försiktiga hållet. Jämfört med JEQP som har större volatilitet och större nedsida. Utdelningen är högre i den där JEQP men det är inte bara solsken utan viktigt att förstå att det kommer med en högre volatilitet som sagt och en större nedsida. 

Kom nu ihåg att de här fonderna ger sämre totalavkastning än börsindex över tid.

Jag gillar dem för vad de är. Hög utdelning, lägre volatilitet och viss långsiktig kurstillväxt. Jag investerar även i preferensaktier och jämfört med dem så är potentialen betydligt bättre i de här fonderna. De är ett bra komplement i min portfölj jämte preferensaktier och vanliga aktier. För stor utdelning och långsiktig värdetillväxt.

Länk till JEIP hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Volvo kapitalmarknadsdag

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

I torsdags höll Volvo kapitalmarknadsdag i USA och den startade kl 14:30 svensk tid. Presentationen streamades på Volvos sajt varpå jag satt vid min dator och följde den. Den höll på i flera timmar och jag missade en dryg halvtimma då jag behövde ge mig iväg och fixa en snabb grej.

Anyhow, jag följde den här kapitalmarknadsdagen och kortfattat kan man säga att inget nytt presenterades egentligen. Den största grejen var nog att de yppade en målsättning om en betydligt högre marknadsandel på lastbilar i USA samt kort varför de ansåg de hade god potential att lyckas. I Dagsläget har Volvo och MACK tillsammans kring 15 procent och de siktar på att nå 25 procent inom några år.

Jag tror Volvo har goda möjligheter att lyckas med detta. De har en helt ny lineup med lastbilar och fantastiska produkter. Under en tid har MACK hållits tillbaka av att de inte kunnat producera det som efterfrågats. Det har varit tjorvigt i leveranskedjan men blickar vi framåt nu så är det där under kontroll. MACK kan gasa och trycka ut fler lastbilar. De kan möta efterfrågan framöver.

Självklart var gubbarna på Volvopresentationerna positiva som tusan. Det är en del av deras jobb att sälja in bolaget på en sådan här presentation. Jag gillar siffrorna i Volvo och jag gillar caset, läget och potentialen. Transporter på väg estimeras växa kraftigt fram till år 2050 och det betyder en växande marknad för Volvo på sikt. Utöver det stiger ju även priset på Volvos lastbilar över tid. Tar de även en större del av marknaden blir det rejält högre omsättning.

Vissa är skitnödiga över att Volvo inte presenterade nya mål och feta utdelningar. Jag tar det med ro och ser den stora kassan som en del i att Volvo är så rackarns bra som de är nu. Backar man bandet 15-20 år så presterade inte Volvo lika effektivt och de hade inte en stor kassa. När det blev sämre tider så var det djup kris i Volvo. Nu är bolaget effektivare och parerar ändringar i konjunktur/efterfrågan bättre. De har en rejäl kassa som stöttar dem. De investerar kraftigt i utveckling osv samtidigt som de genererat än mer cash. Utan den stora kassan är det inte lika plättlätt att satsa på utveckling, parera svagare efterfrågan osv. Jag vill se Volvo hålla en rejäl kassa framledes. De genererar ett rejält kassaflöde varpå de kommer kunna pynta god utdelning ändå. Blir det avsevärt sämre tider är det bättre att skippa bonusutdelningen och behålla stor kassa. Jag gillar den feta utdelningen men är beredd på att det kommer tider när det inte blir någon bonusutdelning.

Igår klippte jag in fler aktier i Volvo på kurs strax under 270 kronor. Utdelningen var totalt 18 kronor i år och nästa vår väntas den bli något liknande (estimaten är kring 19 kronor). Direktavkastningen är hög i Volvo med bonusutdelningen inräknad. 6,6 procent räknat på utdelningen nu i år och cirka 7 procent på en antagen utdelning om 19 kronor våren 2025.

Länk till Volvo hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Ökat i Axfood

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Idag duttade jag in lite fler Axfood strax över 235 kronor styck. Aktien stängde idag på 232,9 kronor och nu har den tydligt tagit sig ifrån svindyr till att bara vara dyr. Det är under p/e 20 på nästa års vinst antaget att den blir kring 12 kronor per aktie. Det är dyrt men Axfood förtjänar en hög värdering. Dels på grund av den stabila verksamheten och dels på grund av att de presterar mäkta bra. Sedan ICA försvann från börsen är där bara Axfood kvar i dagligvaruhandeln och det kan man argumentera att det bidrar till viss premie på värderingen. När ICA försvann ifrån börsen var det ganska tydligt att kapital letade sig till Axfood som steg i värdering. 10-års snittet för Axfoods värdering är p/e 23.

Ett utökat samarbete med Postnord läste jag om idag. Fler utav Axfoods butiker skall få sådana där skåp som Postnords kunder kan hämta ut sina paket i. Det är inget avgörande men likväl en positiv faktor som bidrar till trafik till butikerna. Nej alla kunder som hämtar paket kommer inte handla samtidigt men en del kommer göra det och en del kanske kommer välja att handla hos Axfood för att det är smidigt när det finns paketskåp där. En kul liten parantes är vad det är de här paketskåpen.

Med lite flyt backar Axfood ytterligare på börsen imorgon och då överväger jag att frigöra lite kapital från min jättestora stek i fonden Xact Norden Högutdelande för att köpa fler aktier. Jag har lastat in en mycket stor del av portföljen i den där fonden och en del av slantarna är tänkta att omplaceras i annat på sikt. Jag har gärna 30 procent av portföljen i fonden Xact Norden Högutdelande men 44 procent som den ligger på nu behöver den inte vara.

Axfood är ett bra bolag med en verksamhet som tål tidens tand. Jag har ägt bolaget lejonparten av de senaste 20 åren.


Jag sålde ut mig helt och hållet under 2022 då värderingen blev galet hög. I år har jag börjat köpa in mig igen men äger än så länge en väldigt liten stek. Jag började köpa så smått när den gick under idiotgränsen där vid 275 kronor. Nu när värderingen har kommit ned till en okej nivå är jag öppen för att fortsätta köpa och även göra en del större köp. Går den ned imorgon så gör jag nog ett lite större köp då jag finner värderingen rimlig nu för att vara Axfood. Nedan är en bild som visar hur mina köp i år ser ut. Den visar en annan bild, att jag köpt dyrt och att det stadigt gått ned. Det är enligt plan och precis vad jag hoppats på. Jag använder mig ofta av metoden att skala mig in eller ur bolag. Här är ett exempel på det. Jag började köpa när värderingen var precis i högsta laget av vad jag kunde tänka mig att betala. Där vill man inte trycka in hela steken. Där gjorde jag små regelbundna köp. I takt med att aktien gått ned har värderingen blivit mindre orimlig varpå jag köpt mer. Nu är den på en nivå där jag kan tänka mig ta in mer åt gången. Den okunnige resonerar att det är smartare att köpa allt på botten när det är billigast. Inkluderat den här nedvärderingen senaste året så är Axfoods genomsnittliga totalavkastning 11 procent per år de senaste 10 åren.


Under 2024 har Axfood pyntat totalt 8,5 kronor i utdelning fördelat på 4,25 kronor på våren och lika mycket nu i höst. Man kan urskönja ett mönster om årliga utdelningshöjningar kring 25 öre. Nästa år kan utdelningen enligt mönstret tänkas bli 8,75 kronor. 
Axfood är ett mäkta fint utdelningsbolag med en lång historik av stadig utdelning. Över tid är utdelningstrenden tydligt stigande. Den 30 januari 2025 presenterar Axfood sin bokslutsrapport och med den även förslag till utdelning. 

Länk till Axfood hos Avanza (reklamlänk).

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...