Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder


Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra vad vi vill med. Återinvestera dem för att maximera totalavkastningen på lång sikt eller att använda till konsumtion. I början räcker det kanske bara till en pizza och bio-kväll men på sikt till allt mer. Den som är flitig och regelbundet investerar mer kan få se utdelningarna räcka till en fin semester varje år eller till än mer. Själv lever jag på utdelningar. Jag pyntar mina räkningar med utdelningar och jag köper mjölk och bröd på Hemköp för mina utdelningar.

Utdelningar får man genom att äga aktier och det är inte för alla. Att äga aktier kräver att man lägger ned tid och sätter sig in i verksamheten, värdering, potential osv. Den som inte kan eller vill göra det där har ändå möjligheten att bygga en fin pengamaskin. Via börshandlade fonder som pyntar utdelning. Sådana är även ett bra komplement för den som köper vanliga aktier. Jag själv gör på det viset, jag äger aktier men även börshandlade fonder.

Börshandlade fonder är oftast indexfonder vilket betyder att de har en passiv strategi med låga avgifter och att de på förhand följer ett visst index. Det finns många olika sorters index. Vanliga börsindex som följer aktierna på tex Stockholmsbörsen och så finns det index med en viss inriktning som tex skogsbolag, techbolag, utdelningsaktier osv. Nedan listar jag några fonder som pyntar utdelning och kan vara ett bra ställe att börja läsa för den som intresserar sig för pengamaskinen via fonder.

Xact Högutdelande:
En börshandlad fond utgiven av Handelsbanken med inriktning mot nordiska bolag som pyntar en god utdelning. Fonden betalar utdelning halvårsvis men siktar på att gå över till kvartalsvis utdelning 2021.
Läs mitt inlägg med mer info om Xact Högutdelande.

Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility:
Den här fonden har en liknande inriktning som ovan nämnda Xact Högutdelande med skillnad att den här gör urvalet ifrån det amerikanska indexet S&P 500. Utdelning sker kvartalsvis och den har ganska hög direktavkastning.
Läs mitt inlägg med mer info om Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility.

Vanguard FTSE All World High Dividend Yield:
Från ett av världens allra största fondbolag Vanguard har vi här en globalfond med cirka 1600 olika bolag med god utdelning. En bra riskspridare över olika länder, valutor, sektorer, bolag. Utdelning pyntar den kvartalsvis.
Läs mitt inlägg med mer info om fonden.

Xact Sverige:
En helt vanlig svensk indexfond som följer bortåt 100 bolag noterade på Stockholmsbörsen. Utdelning pyntar den årligen i juni.
Läs mitt inlägg med mer info om Xact Sverige.

Holmen föreslår utdelning nu till höst


Skogsbolaget Holmen gjorde likt de flesta andra i våras när de drog in sitt utdelningsförslag vid ordinarie bolagsstämma. Detta i spåren av den pågående pandemin och hur den skulle komma påverka. Idag rapporterade bolaget för de 6 första månaderna 2020 och det tuffar på riktigt bra. Rörelseresultatet blev bara en aning lägre än året innan, 1170 miljoner kronor mot 1217 miljoner året innan. Förklaring till nedgången är främst prisnedgångar.

Med en stadig verksamhet och en god bit in i den här pandemin kan Holmen konstatera att verksamheten och vinster tickar på. De gör då helt rätt i att förslå en utdelning nu till hösten. Nu råder ju inte den där osäkerheten som var i våras.

Holmen förslår en utdelning om 3,5 kronor vilket är hälften av det ursprungliga förslaget om 7 kronor och speglar en fortsatt försiktighet. Aktien handlas nu kring 295 kronor vilket ger en direktavkastning om 1,2 procent.

Inom kort kallar bolaget till extra bolagsstämma för beslut om utdelning. Stämman kommer hållas i september.

Det här visar på en stabilitet i Holmens verksamhet och det är glädjande att se att det tickar på för dem. Att förslå en utdelning nu i höst som de gör tycker jag är rimligt och är vad marknaden förväntar sig av bolag som klarar sig förhållandevis hyggligt i coronakrisen. Holmen är bland de första att förslå utdelning vid extra bolagsstämma nu i höst och fler bolag lär haka på.

Länk till Holmen hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Utdelningstillväxt iShares MSCI USA Quality Dividend


Här är en graf för utdelningstillväxt de senaste åren och jag bara älskar sådana här staplar som blir högre och högre. Fonden iShares MSCI USA Quality Dividend har pyntat en stadigt stigande utdelning. Som namnet antyder innehåller den utdelningsaktier av hög kvalitet. Jag äger den här fonden och har gått igenom hela innehavslistan och tycker att de har goda skäl att ha med det där "Quality" i namnet.

Fonden pyntar utdelning halvårsvis och nu 2020 har bara den första utdelningen betalats varpå vi får se under senhösten vad den landar på totalt för året. Delen de betalade nu i våras var en höjning om cirka 6 procent jämfört med utdelningen som betalades på våren 2019.

Så här lyder utdelningstillväxten i procent:

2017: 7,3 procent.

2018: 6,8 procent.

2019: 14,1 procent.

Nästa utdelning betalas i november och de brukar meddela den i början av månaden och betala ut den senare samma månad. Vi får ge oss till tåls till dess för att få veta vad tillväxten landar på 2020. Att det landar på en höjning totalt sett tvekar jag inte på med tanke på kvaliteten på innehaven och att jag vet att de generellt sett har höjt sina utdelningar i år.

Länk till mitt inlägg med mer info om den här börshandlade fonden.

Avanza och utdelningen från Akelius


Igår var det pay date för kvartalsutdelning från det svenska fastighetsbolaget Akelius Residential Properties. Vi som äger aktierna via Avanza fick dock inga slantar medan övriga mäklare verkar fixat det galant. Förklaringen från Avanza är att det är deras utländska depåbank som gör att det dröjer. **Uppdatering: Swedbank verkar inte ha betalat ännu varpå Avanza kanske inte är ensamma om det här ändå.

Jag är inte jätteförtjust i den här förklaringen som förtäljer att Avanza har någon egen lösning som gör att det dröjer extra lång tid. Avvikelser är ofta förknippade med risk. Oavsett så är tid pengar.

Idag har pengarna fortfarande inte kommit in på depån och Avanza säger att de håller på och bokar den och att det syns under dagen alternativt imorgon. Andra gånger de sagt på det där viset så har det slutat med att man sett pengarna dagen efter.

Ja imorgon har förmodligen pengarna göttat färdigt sig hos Avanzas utländska depåbank och hittat till oss ägare.

Det var de dåliga nyheterna och jag har goda nyheter också.

När jag grävde i det här med Avanza passade jag på att bekräfta växlingsförfarandet kring utdelningen från Akelius. Aktien handlas i euro och utdelningen betalas i euro. Det är väldigt speciellt för ett svenskt bolag noterat i Sverige och det här med valutan hanteras inte på samma sätt som när du äger utländska bolag i annan valuta.

Om du äger tex ett tyskt bolag noterat i Tyskland och mottar utdelning i euro så kommer Avanza växla beloppet till svenska kronor och dra en valutaväxlingsavgift om 0,25 procent.

Så funkar det inte med Akelius utdelning. Akelius växlar själva från euro till svenska kronor varpå pengarna kommer färdigväxlade och klara till dig/din mäklare. Ingen valutaväxlingsavgift där alltså.

En liten grej men bra att veta.

Akelius D-aktie har blivit ett stort innehav i min portfölj. Tidigare när deras preferensaktie fanns så var det faktiskt mitt största innehav men när den löstes in och den här D-aktien kom så tog jag det lugnt pga hög värdering och valutarisk. Sedan kom coronakrisen och drog ned aktien rejält varpå risk/reward oavsett valuta var riktigt fin. Då slog jag till och köpte rejält. Akelius D väger cirka 8 procent i min portfölj och det gör det till femte största innehav. Utdelning pyntas som sagt kvartalsvis och på nuvarande kurs om 1,62 euro är direktavkastningen 6,2 procent. Den här D-aktien är mer lik en preferensaktie än en vanlig stamaktie. Utdelningen kommer aldrig stiga och aktiekursen värderas därför på samma sätt som man värderar preferensaktier och obligationer. Man ser till risken i verksamheten och det allmänna ränteläget. Detta har jag skrivit om i inlägget: Intro till preffar.

Länk till Akelius D hos Avanza (affiliatelänk)

Info om affiliatelänkar.

Fördelning portföljen 200808


Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än har vi länge kvar innan vi har gått ur det här men vi kämpar på. Min portfölj har förändrats den med i spåren av coronan. I stora drag är det inga förändringar att tala om då alla viktiga/större innehav är som tidigare. Jag har sålt banker som är under än mer press nu då både EU och våra nationella politiker är på dem som iglar. Jag har även sålt ett par amerikanska fastighetsbolag som backat extremt på börsen då de äger kåkar som påverkas stort. Jag tänker främst på EPR Properties med sina biografer, restauranger osv.

När en dörr stängs öppnas ofta en annan. Jag har gjort riktigt fina omplaceringar då jag skiftat över till placeringar som gett mäkta fin avkastning redan nu. Tex Akelius D-aktie ända ned till cirka 1,15 euro som billigast. Den har jag tankat stort i. Cibus dubblade jag i kring 109 kronor. NP3 preferens, Corem preferens och Fastpartner D är relativt nya innehav och de köpte jag också till rejält nedpressade priser.

Jag har två nya börshandlade fonder i form av iShares MSCI USA Quality Dividend och Vanguard FTSE All World High Dividend Yield. Det är breda fonder med utdelningsaktier och de pyntar utdelning båda två. Ett smidigt sätt att sprida risken. Framöver siktar jag på att vikta upp dessa två ytterligare samt ta in fler börshandlade fonder. Utbudet är stort så det går utmärkt att sätta samman ett knippe som passar ens strategi och portfölj.

Just nu är fördelningen Fixed income/Aktier; 23 respektive 77 procent. Det är en nivå jag tycker är helt okej med nuvarande förutsättningar som portföljstorlek, utdelningsbehov, börspotential mm. Jag gillar ju utdelningstillväxt och ju mer fixed income jag har desto sämre blir utdelningstillväxten totalt.

Valutafördelningen är 76 procent Svenska kronor, 10 procent US dollar, 8 procent Euro och 6 procent Kanadensiska dollar.

Sidan "Min portfölj" är som vanligt uppdaterad med alla innehav. Där ser man dock inte fördelning utan den brukar jag uppdatera i inlägg som detta några gånger per år.

Min portfölj som den ser ut nu spottar ur sig en hel del utdelningar. Det är främst Industrivärden som ännu inte pyntat något i år. I övrigt tickar det här på bra.

Prestandamässigt ligger jag lite efter breda börsindex hittills i år men det tittar jag på enligt min ordinarie rutin med sammanställning osv i januari. Mycket kan hända till dess. Jag siktar inte primärt på att slå index även om jag gjort det i många år nu. Jag siktar på att bevara mitt kapital och generera intäkter att leva på. Jag är en försiktig general och håller nere risken med breda investeringar som ETF:er, investmentbolag men också med Fixed income som har en begränsad potential men stadiga utdelningar.

Nytt innehav: Global utdelningsfond


Idag slog jag till på en börshandlad fond från Vanguard, ett av världens största fondbolag. Något som kännetecknar dem är låga avgifter och den här fonden är inget undantag. Fonden jag köpt heter Vanguard FTSE All World High Dividend Yield. Fondavgiften är 0,29 procent och den innehåller aktier från vida världen. Runt 1600 bolag med högre direktavkastning än snittet. Vissa fonder med utdelningsfokus gör ett snävt urval och innehåller ett litet antal bolag som förhoppningsvis presterar bra. Den här fonden har istället utgått ifrån allt och sorterat bort bolag med lägre direktavkastning. Eller mja, den har sorterat bort alla bolag med genomsnittlig eller lägre direktavkastning.

När man väljer enskilda aktier är det ingen bra strategi att enbart titta på direktavkastning och välja en som har riktigt hög. När det blir ett så här brett urval som 1600 bolag så är det en annan grej. Visst får man med dåliga bolag men man får även väldigt många bra. De bra tenderar att väga upp de mindre bra som också faller ur indexet när de sänker eller drar in sin utdelning.

Historisk data visar på att bolag med högre direktavkastning än snittet också presterar en bättre totalavkastning än breda börsindex. Man kan ju hoppas att det blir så även i framtiden men någon garanti finns inte.

För den som söker utdelningsinkomster likt jag gör så kan den här fonden vara en trevlig komponent i portföljen. Den ger rejäl riskspridning över länder, valutor, sektorer osv samtidigt som den pyntar en hygglig utdelning. Direktavkastningen har legat kring 3,5-4 procent men nu i spåren av coronakrisen har den gått ned lite. Fonden distribuerar vidare mottagna utdelningar och det gör den kvartalsvis. Den senaste utdelningen var nu i juni och var en rejäl sänkning mot året innan. Nästa utdelning sker i oktober och kanske den också blir lägre än året innan pga coronakrisen. Överst i inlägget är en bild som bland annat visar fondens direktavkastning över åren. Det är kolumnen "Income return by NAV".

Ja sänkt utdelning nu i coronakrisen men det lär återgå till det normala förr eller senare. Räknat på de senaste 4 kvartalsutdelningarna är direktavkastningen cirka 3,1 procent på kursen 42,1 euro. Oktobers utdelning meddelas den 17 september och har X-datum 24 september. Pay date är 7 oktober.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden.

Realty Income rapport kvartal 2 2020


Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income rapporterade idag för det andra kvartalet och det var inga överraskningar där inte. Så här i coronatider är det flera amerikanska fastighetsbolag som har det tufft men det varierar vida beroende på fastighetstyp och hyresgäster. Realty Income har cherry pickat hyresgäster med stark finansiell ställning och en bra verksamhet. Det visar sig bra även nu i coronatider då Realty Income står starka.

Intäkterna steg i det andra kvartalet och AFFO per aktie ökade 5 procent till $0,86 jämfört med samma period året innan. Per siste juni hade de fått in 86,5 procent av hyran och för juli som precis stängdes hade de fått in 91,5 procent av hyran.

Realty Income betalar utdelning månadsvis och höjde den senast i juni till $2,802 i årstakt. På dagens stängningskurs $59,41 är direktavkastningen 4,7 procent. Utdelningen har de höjt varje år sedan börsnoteringen 1994.

Guidning om AFFO per helåret har de sedan tidigare dragit in i spåren av coronakrisen men de guidar om förvärv. För helåret 2020 guidar de om förvärv på $1,25 - $1,75 miljarder. Nya fina fastigheter som bidrar till stigande intäkter och utdelning per aktie.


Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...