Börsens goda avkastning

 


Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktiskt innebär. Pengar på bankkonto ger en trygg avkastning om nära på noll procent. Att investera på börsen innebär en risk i det korta perspektivet. Risken är att värdet på din investering kan gå både upp och ned och i ett kort perspektiv är då risken att man har mindre pengar kvar än man satte in från början. I långa perspektivet tickar börsen på uppåt.

Den här risken får man bra betalt för i form av en betydligt bättre avkastning än den där trygga obefintliga man får på ett bankkonto.

Warren Buffett släppte nyligen sitt brev till investerarna i Berkshire Hathaway och han jämför där bolagets prestanda mot det amerikanska indexet S&P 500. Den datan tänkte jag använda här som exempel på börsens god avkastning. Det finns naturligtvis svensk data också och på riktigt lång sikt har svenska börsen avkastat nästan lika bra som det amerikanska.

Sedan 1965 har S&P 500 genererat en årlig genomsnittlig avkastning om 10,2 procent. Detta är inklusive utdelningar och det är fram till och med år 2020.

Cirka 10 procent årlig avkastning alltså. Det är fina grejor. Kanske låter det inte så mycket och det är det ju inte heller om man bara ser till ett enda år men ge det tid så summerar det till något riktigt stort. Sedan 1965 summerar det till 23.454 procent eftersom ränta på ränta ger en mäktig boost.

Hur gör man för att få börsens goda avkastning då?`

Ja ett enkelt och smart sätt är att investera i en indexfond med låg avgift. Då är man garanterad att få ungefär den avkastning som börsen genererar över tid. Enstaka år kan det gå dåligt men utslaget som ett snitt på lång sikt har börsen historiskt alltid levererat. Det finns även aktiva fonder som försöker slå börsen och medan vissa lyckas med det på kort sikt är det inte många som gör det i långa loppet. De senaste 5 åren har cirka 80 procent av aktiva fonder misslyckats med att slå S&P 500* (*SPIVA).

Min favorit bland de vanliga svenska indexfonderna är SEBs fond som följer i princip hela börsen till en väldigt låg avgift. Den har presterat bättre historiskt än vissa andra fonder med lägre avgift men som följer ett smalare index som tex OMXS30. Avanza Zero är en sådan fond. Den har ingen avgift men följer ett index som enbart innehåller stora bolag, endast 30 st. På lång sikt har småbolag presterat en högre avkastning än breda börsindex och därför är det en god ide att välja en fond som innehåller även småbolagen. En fond som innehåller allt. Som indexfondens upphovsman sade: Varför leta efter en nål i höstacken när man kan köpa hela stacken. Ja på ett ungefär så där sade Jack Bogle när han vurmade för indexfonders förträfflighet. 

Läs mitt inlägg om fonden från SEB: https://petrusko.blogspot.com/2020/11/seb-hallbar-sverige-indexnara.html

Jag råkade bli börshaj

 


Jag är född i slutet av 70-talet och vid 10 års ålder väcktes mitt intresse för aktier. Mina föräldrar läste dagligen lokaltidningen som jag tyckte mest innehöll strunt. Det fanns en sida dock som intresserade mig och det var seriesidan. Där var det Snobben och någon mer serie som jag läste med intresse. Sidan bredvid innehöll en fasligt massa siffror och konstiga namn.

De där siffrorna och konstiga namnen fascinerade mig och det var ju börsbolag och deras aktiekurser. Mitt börsintresse var väckt och min strategi var att äga bolag som började på bokstaven A. Jag köpte AGA, ASSEA och Astra mfl.

Mitt intresse för börsen har hängt i ända sedan dess och ni som har koll på ränta på ränta kan ju ana vad det innebär. 

Jag råkade bli en börshaj!

Tack vare den långa tiden som jag ägt bolag har ränta på ränta gjort underverk med mina investeringar. Tiden är nyckeln till att skapa värde på börsen. Inte att kasta sig in i de senaste snackisarna som man hört om från en grannes kusin som känner en gubbe som.... Börsen är ett ställe där man snabbt kan bli fattig och långsamt bli rik. Några få har tur och gör sig en snabb hacka men det går snabbt att förlora pengarna i nästa spekulation. Det går många förlorare på varje kortsiktig vinnare på börsen.

Ha tålamod och ge börsen tid så blir du också en börshaj på sikt.

Sedan slutet av 90-talet har jag fokuserat på att äga stadiga "tråkbolag" som pyntar utdelning. Strategin har fungerat väl för mig och den med börsintresse hittar sin egna strategi/inriktning medan man med fördel annars äger vanliga indexfonder. Indexfonder är ju börsen och det är den goda avkastningen man pratar om när man snackar om att börsen ger god avkastning. Det är indexfonder.

Warren Buffetts boktips

 


I helgen släppte Warren Buffett sitt senaste brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway. Om det finns det en hel del att skriva om men jag väljer det här bokspåret. Buffett rekar en bok i det senaste brevet och det är inte vilken bok som helst. En bok som han upprepade gånger har rekat i sina brev och intervjuer mm.

Common Stocks and Uncommon Profits av Philip A. Fisher.

En fun fact kring den här boken och Buffett är att han tyckte den var så attans bra att han sökte upp författaren och var lika imponerad av sitt möte med honom som han var av boken.

Phil Fisher har en son vid namn Ken Fisher som även han skrivit böcker och driver firma i finansbranschen. Ken har skrivit förordet till de senare versionerna av den här boken men i övrigt har han inget med den att göra och hans far Phil har lämnat jordelivet. Det verkar ligga i släkten dock det här med investeringar för sonen Ken är en mycket framgångsrik investerare god för cirka 50 miljarder kronor.

Till poängen. En bok som Buffett tycker är kickass bra och rekommenderar upprepade gånger, ja en sådan bok borde man läsa. Jag har läst den några gånger och instämmer i att det är en attans bra bok. Phil Fisher lägger stor vikt vid att förstå sig på en verksamhet. Kunskapen i boken är tidlös medan vissa av bolagen som nämns som exempel kan låta obekanta då de för längesedan bytt namn eller försvunnit. 

Det här är inte den simplaste av böcker men heller inte värst krånglig att förstå. Nedan är en länk till en boken hos Adlibris:

https://www.adlibris.com/se/bok/common-stocks-and-uncommon-profits-and-other-writings-9780471445500

Bokus har boken men använder en annan bild. ISBN-koden är dock samma så det skall vara samma grejen.

https://www.bokus.com/bok/9780471445500/common-stocks-uncommon-profits-other-writings/

Cibus tuffar stadigt på - Bokslutsrapport 2020

 


Fastighetsbolaget Cibus presenterade idag sin bokslutsrapport för 2020. De är ett nischat fastighetsbolag och äger enbart lokaler för dagligvaruhandeln. Primärt är det matbutiker som Coop, ICA och deras finska motsvarigheter men det finns lite andra aktörer också fast ändå i hyggligt samma bransch.

Dagligvaruhandeln är en stadig business. Oavsett vad som händer i världen tickar försäljningen av mjölk och bröd på. Online-handeln är ytterst liten och även om den växer snabbt kommer den sannolikt inte att ta över eller bli en mycket stor del i närtid. Det är en komplex deal att sälja matvaror på distans och de fysiska butikerna lär efterfrågas under lång tid framöver. De utgör redan en viktig del i online-handeln. Dels generellt då de ofta är utlämningsställe för paket men också för sin egna online-handel. Aktörer som ICA och Willys erbjuder beställning på nätet och upphämtning av varorna vid butiken.

Utan att snöa in allt för mycket på dagligvaruhandlarna konstaterar vi att det är en attans stadig verksamhet och Cibus äger kåkarna som den bedrivs i. Det är en viktig parameter för Cibus som investering. Riskbilden för kåkarna och den verksamhet som bedrivs i den.

Cibus har hyresavtal där hyresgästen står för en hel del av eventuella kostnader och har således lätt att prognosticera kassaflödet framåt. Tack vare hyresgästerna stadiga verksamhet är det ett mycket pålitligt kassaflöde.

I dagens rapport för helåret 2020 rapporterar Cibus bla följande:

Substansvärde (EPRA NRV) 12,1 euro per aktie. Det är upp 6 procent mot 2019.

Nettobelåningsgraden är cirka 61 procent.

Utdelningen föreslås höjas med 5 procent till 0,94 euro per aktie.

Bolaget pratar euro och har det som koncernvaluta men aktien är noterad i svenska kronor och när utdelningen väl dimper in på depån så kommer den växlad och klar i svenska kronor.

Cibus intjäningsförmåga var per 31 december 1,15 euro per aktie vilket är 8,5 procent högre än 1 år tidigare. Det här är ett mer relevant nyckeltal än redovisad vinst per aktie som kan innehålla bla värdeförändringar på fastigheter och derivat. Så när man tex skall titta om de drar in tillräckligt med cash för att täcka utdelningen så är det här man skall spana. Utdelningen på 0,94 euro innebär en utdelningsandel om 82 procent utav aktuell intjäningsförmåga.

Hög utdelningsandel men det är lugna bananer i ett bolag med ett förutsägbart och stadigt kassaflöde. Den ökade intjäningsförmågan kommer sig av årliga hyreshöjningar samt att man förvärvat fler fastigheter. Förvärven är delvis finansierade med nya aktier och när det spelar ut på det här viset är det attans smart i min bok. När man tar in pengar via nya aktier och både utdelning och vinst per aktie stiger. Nettobelåningsgraden är hög vilket den med rätta kan vara i ett bolag med den här typen av fastigheter. Genom att delvis finansiera förvärv med nya aktier kan de fortsätta att växa. Växa substansvärde, vinst och utdelning per aktie.

Jag äger Cibus och tycker det är ett attans bra bolag. Utdelningen betalas månadsvis och den nya högre utdelningen skall först beslutas på årsstämman i april. Efter det meddelar Cibus datum och belopp för respektive månad. Fram till dess tickar "förra årets" utdelning in. Värderingen är i högsta laget men det är värt att betala för bra bolag. Jag har köpt upp till cirka 160 kronor där jag tycker den är nära smärtgränsen för stunden. Tror man att de kommer fortsätta att växa i många år framöver (vilket jag tror) så kan det mycket väl bli en utmärkt investering från nuvarande aktiekurs strax över 160 spänn. 

Cibus är fortfarande ett litet fastighetsbolag och de har norden som spelplan. I dagsläget äger de fastigheter i Sverige och Finland men skall på sikt vara verksamma i hela norden. De har utrymme att växa i många år framöver. Utdelningspolicyn är en ambition att höja utdelningen med 5 procent per år. Något de har goda förutsättningar att leverera på. Den nya utdelningen ger en direktavkastning om 5,65 procent på kursen 168 kronor.

Länk till Cibus hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Pengars Psykologi

 


Jag har precis läst boken Pengars Psykologi av Morgan Housel och jag älskar den! Under senare delen av 2020 snappade jag upp att Morgan Housel var i färd med att släppa den här boken och det gjorde mig förväntansfull. Jag följer honom på twitter sedan länge och tycker att han har en sund syn på börsen och pengar. Boken släpptes och jag var nära att slå till när jag fick se att den skulle översättas till svenska. Jag har inga problem med att läsa engelska böcker men svenska är ju nice och jag hade ingen brådis. Nu har jag fått ett recensionsex av boken och precis läst färdigt den.

Genom åren har jag läst väldigt många böcker med inriktning mot börsen och pengar. Flera utav dem proppfulla med avancerat tänk och termer. Den här boken är inte en sådan där och det är en av flera  anledningar till att den är så bra. 

Utan krångliga termer eller avancerade kalkyler bjuder Pengars Psykologi på ovärderlig kunskap i ämnet. Hur vi tänker om pengar, varför vi tänker som vi gör och hur man skulle kunna göra.

Själv har jag investerat på börsen under flera decennier med framgång och en sak jag har som lyfts fram i den här boken är förmågan att skita i vad andra gör och köra mitt eget race. Inte helt vanligt och svårare än du tror kanske. En annan grej som jag ibland skriver om är att höja ditt spar när du får lönehöjning. Det kan man relatera till en sektion i boken som handlar om att vi ofta spenderar allt mer desto mer vi tjänar. En sorts livsstilsinflation. Ytterligare ett resonemang i boken jag kan skriva under på är ungefär så här: Jag har råd att inte vara den bästa investeraren men jag har inte råd med att vara en usel. Ett resonemang kring risktagande och prestanda på börsen. Bara några exempel av många intressanta saker i boken.

Det här är inte en bok du bara har nytta av om du har en viss strategi på börsen eller en viss ekonomisk sits. Den här boken är kickass för alla som hanterar pengar. Oavsett om man inte investerar en enda slant eller om man redan är en erfaren investerare. Pengars Psykologi är laddad med saker som är riktigt bra att veta om pengar.

Jag nämnde alla böcker jag läst och det är inte många som skriver kring det här ämnet på ett så enkelt och tydligt sätt. Morgan Housel har skrivit om pengar på ett sätt så vem som helst kan läsa och förstå. Bra flyt i texten, laddad med sunt förnuft och fri från termer som endast finansnördar förstår. Pengars Psykologi går in på topplistan bland ekonomiböcker i min värld och jag kommer läsa om den både en och fler gånger.

Om ditt bibliotek inte har boken så kan du enkelt gå in på deras sajt och önska att de köper in den.

Länk till boken hos Förlaget där man kan köpa den:

https://sternersforlag.se/produkt/pengars-psykologi/

Nedan är länk till boken hos Bokus:

https://www.bokus.com/bok/9789198552874/pengars-psykologi/

Nedan är länk till boken hos Adlibris:

https://www.adlibris.com/se/bok/pengars-psykologi-9789198552874


I skrivande stund kostar den strax under 200 spänn oavsett var man köper den. 

Lendify vs preffar

 Annons:Häromdagen skrev jag ett inlägg om hur preffar påverkas av stigande ränteläge och det är något helt annat än hur en ränteplacering som Lendify beter sig. Många inklusive mig själv har både preferensaktier och Lendify och jämför dem från tid till annan. I skrivande stund ger de på ett ungefär lika stor avkastning (lite högre för preffar men på en höft).

Det är dock en stor skillnad i hur de beter sig när räntan stiger. Medan Lendify har rörlig ränta och det enda som händer där är att du får högre avkastning så händer något annat med preffarna. När ränteläget stiger kommer marknaden handla ned preferensaktier för att den fasta utdelningen skall ge en tillräckligt hög direktavkastning. En preff man köpt för 300 kronor kan backa till tex 275 kronor. När man summerar det till en totalavkastning så innebär det en försämrad ränta på din investering.

Sammanfattningsvis ger preffar sämre avkastning när räntan stiger medan Lendify ger en högre.

Sedan är ju inte det hela caset. Det är olika risk i preffar och Lendify. Medan preffar kan vara utgivna av tex ett fastighetsbolag och risken kring det så handlar Lendify om lån till privatpersoner.

Jag har en stor del preferensaktier i portföljen och kompletterar med en liten del hos Lendify.

Läs mitt inlägg om Lendifys senaste ränteändring.

Läs inlägget om preferensaktier.


Det här är som sagt ett sponsrat inlägg och du kan läsa om mitt samarbete med Lendify i länken nedan:

https://petrusko.blogspot.com/p/lendify.html

Annons.

Jag köpte fler Essity

 


Idag klippte jag in fler Essity till 255,7 kronor. Sedan jag började köpa har kursen stadigt gått ned. Jag började köpa när den stod i cirka 300 kronor som var en kurs jag tyckte den var attraktiv. Innan hade den handlats en god bit över det ett tag. Sedan hade jag turen att aktiekursen fortsatte nedåt. Mina köp därefter blev stadigt billigare. Som nettoköpare vill man ju ha lägre pris. 

Justerat för engångsposter mm gjorde Essity en vinst per aktie om 15,45 kronor under 2020 och till kursen 255 kronor är värderingen p/e 16,5. Detta under ett år då pandemin påverkat dem negativt. De kommande åren kan vinsten komma in några kronor upp varpå framåtblickande p/e är kring 15-16.

De närmsta åren eller kvartalen är dock inte mitt case. Jag ser till potentialen i Essity på flera decenniers sikt där omsättning och vinster torde stiga stadigt. På kort sikt som några år kan aktien utvecklas lite hejkon bäjkon medan i det långa loppet tenderar den att följa vinstutveckling osv. Jo på kort sikt är det så mycket annat som påverkar börsen och aktier. Det är politik, ränteläge, världsekonomi, händelser som tex en pandemi.

Mitt snitt i Essity är nu kring 270 spänn och jag ligger back på min investering. Jag har dock betalat ett pris jag tycker bolaget är värt och jag utvärderar inte investeringen på några månaders sikt. Det krävs erfarenhet och tålamod att se på en investering i sitt eget perspektiv och inte någon annans. För en långsiktig investerare är utvecklingen på 10 år relevant. Den senaste kvartalsrapporten not so much. Framförallt är det viktigt att skilja på bolag och aktie. Tickar bolaget på som det skall kan man bortse från kortsiktigt brus som tex hur kursen går från ett kvartal till ett annat. 

Essity har stadigt ökat sin omsättning i flera år fram till 2020 då den backade en aning i spåren av pandemin. Tack vare bra jobb med kostnader och effektivitet lyckades de ändå växa vinsten under 2020. Innevarande år kommer inte bli ett "normalt" år då pandemin fortsatt är högaktuell men kanske 2022 och därefter är mer åt det normala hållet med en omsättning som stadigt tickar vidare. Vinsten blir nog fin innevarande år men för att ta den vidare till nästa nivå behöver omsättning normaliseras/ticka vidare.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...