Investor årsstämma 2021

 

Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. För att hålla kontakten med oss ägare har de skapat en video med en dialog om året och lite tankar framåt.

Videon är strax under 40 minuter lång och lättsam att följa. Som ägare uppskattar jag den här videon och jag tycker det är väl spenderad tid att checka in den.

På stämman beslutade man bland annat om att splitta aktien. Idag meddelade de datum för detta och sista dagen för handel innan split är 18 maj. Med start 19 maj är aktien splittad där varje gammal aktie blivit 4 nya aktier. Aktiekursen kommer justeras för detta där 4 aktier kommer vara värda lika mycket som 1 gammal. Utdelningen justeras naturligtvis också där totala beloppet är det samma men fördelat på fler aktier. Vi har ju en utdelning till hösten att se fram emot och den blir 1 krona per aktie och eftersom man då har 4 gånger fler aktier än tidigare blir det precis som innan split (då planen var 4 kr).

Sammanfattningsvis finns det inga vinster för dig som investerare i en sådan här split. Du får inte mer pengar och man kan inte tajma eller trolla på något sätt och få mer pengar än innan. Det blir dock smidigare att handla Investor för mindre summor. Om man tex månadssparar 600 kronor kommer man enkelt kunna köpa ett antal aktier varje månad efter splitten. Nu innan så går det ju inte köpa ens 1 enda då aktiekursen är över 700 spänn.

Utvärdera dina fonder


 Utvärdera dina fonder. Läs om dem och jämför med andra liknande fonder. Det är inte det lättaste alla gånger att komma fram till bu eller bä och då är det bra med hjälpmedel.

Jag har tidigare tipsat om ett bra sådant men det är längesedan sist nu varpå jag upprepar.

På sajten fondkollen.se kan man enkelt söka fram sin fond och få info om den. Man kan enkelt jämföra den mot andra liknande fonder. Jag tycker det här är en mycket bra sajt och hjälpmedel när man skall välja/utvärdera fonder. Det är Fondbolagens förening som står bakom sajten.

Fördelning portföljen 210504

 


Här kommer en uppdatering på aktuell fördelning i portföljen. Som vanligt är det inga stora förändringar. Mina innehav uppdaterar jag regelbundet här på bloggen under fliken "Min portfölj" medan fördelningen mellan de olika innehaven lägger jag upp i ett sådant här inlägg några gånger per år.

Jag investerar långsiktigt och gör sällan stora förändringar. Jag har i huvudsak samma innehav nu som för 6, 12, 18 månader sedan. Vanliga tråkaktier och preffar har jag främst och dessa har inte presterat i närheten lika hög avkastning som breda börsindex på ett bra tag. Förra året var min avkastning långt sämre än index och i år är jag långt efter hittills. Så är det att vara långsiktig stockpicker. Det är perioder av både sämre och bättre prestanda än index. Förvisso siktar jag inte på att slå index ändock har jag gjort det många år historiskt. Jag har en strategi som ämnar att hålla nere risk och bevara kapital. Jag har runt 22 procent fixed income i portföljen och det sänker potentialen rejält. Lägre potential men lägre risk.

Vanliga tråkaktier har presterat sämre än index och kanske kommer en tid där de presterar bättre igen. Det kan tex ske i form av att de backar betydligt mindre i en börsnedgång. Ja det får framtiden utvisa. Det är sunda bolag och över tid tenderar sådana att generera en hygglig avkastning på börsen. Enklast är naturligtvis att investera i index och jag har en slurk vanlig indexfond också i form av Xact Sverige som väger runt 2 procent. Desto tyngre har jag viktat Xact Norden Högutdelande som följer ett index som består av nordiska tråkbolag med hygglig utdelning.

Mina investeringar är till 74 procent i svenska kronor medan resten består av 13 procent US dollar och lite Euro och Kanadensiska dollar.

Det där med valutan är både en risk och en potential. Över tid tenderar det att jämna ut sig, det går upp och det går ned. Eftersom jag lever på utdelningar och inte vill att det pendlar allt för mycket hur mycket cash jag får från månad till månad så vill jag inte låta utländsk valuta väga allt för tungt. Runt 25 procent är jag bekväm med.

Den senaste tiden har jag främst investerat mer i Essity, Tele2 och Xact Sverige. Små innehav som blivit lite mindre små. De väger runt 2 procent vardera och jag kan komma köpa lite till i dem på sikt men är hyggligt okej med nuvarande viktning. Investmentbolag brukar jag nästan alltid öka i så smått men nu är de allihop väldigt högt värderade. Jag har köpt lite fler Investor i närtid och även om den är superhögt värderad relativt sin historiska värdering så handlas den fortfarande till substansrabatt. De flesta andra investmentbolagen handlas nu till premie. Vissa till en galet hög sådan. Jag kan lugnt vänta till värderingar åter är mer rimliga. Sådana tider kommer förr eller senare.

Jag fokuserar på något jag kallar "stadig grund" och den delen väger 32 procent i portföljen nu. Inte mig emot om den väger betydligt mer. Den stadiga grunden har en god potential samtidigt som den tar bort den bolagsspecifika risken och risken att jag gör fel.

Börsstatistik

 


Det finns mycket statistik att grotta ned sig i kring börsen och det finns en god anledning att göra så. I historiken kan vi finna resonemang och anledning att agera på olika sätt. En duktig gubbe som jag följer just för statistik och tankar runt det är Ben Carlson som jobbar på ett känt amerikanskt finansbolag. Han har en blogg där han främst skriver om sådant här. 

I historisk data får vi tex fram att börsen avkastat cirka 10 procent per år i genomsnitt och det är den goda avkastningen på börsen som vi ofta pratar om. Börsen avkastar dock inte 10 procent varje år. Ibland är det mycket mer och ibland sämre. I ett färskt inlägg från Ben kan man läsa att det faktiskt är väldigt ovanligt att börsen avkastar just 10 procent ett enskilt år.

Länk till inlägget nedan. Jag tycker du skall checka in det. Det är kort och lättläst men innehåller väldigt intressant information och tankar.

En riktigt bra grej han skrev i inlägget citerar jag här:

"I calculated every rolling annual 30 year return. The best 30 year return was 13.6% per year from 1975-2004. And the worst 30 year return was 8.0% per year from 1929-1958."

Här är länken till inlägget: https://awealthofcommonsense.com/2021/04/stock-market-returns-are-anything-but-average/

Warren Buffett imorgon

 


Imorgon klockan 18:30 svensk tid är det årliga eventet med Warren Buffett och Berkshire Hathaway. Det är lite annorlunda i år pga pandemin men det är samma frågestund osv med Buffett som vanligt. 

Man kan se det live via Yahoo Finance. Länk nedan.


https://finance.yahoo.com/brklivestream/?ncid=dcm_25657265_301239020_493853045_149335958

Tele2 backar

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.

En eller ett par analytiker har kommit ut med en sänkning av rekommendation/riktkurs för Tele2 och aktien backar en hel del idag. Tele2 har också gått ut med ett pressmeddelande om att ett par toppchefer lämnar bolaget men det ser jag inget värst negativt i. Bolaget har slagits ihop med Com Hem och har i dagarna blivit till ett gemensamt varumärke dessutom; Tele2. Det medför såklart en viss övertalighet och ett naturligt tillfälle för vissa att söka sig vidare i karriären.

Den långsiktiga potentialen i Tele2 är den samma idag som förra veckan och jag tackar för nedgången. På 109 spänn tog jag in ytterligare ett gäng Tele2.

Jag gillar verksamheten för sin stabilitet. Det kvittar vad som händer i omvärlden, inflation, räntor, Fotbolls-VM och allt vad det är, vi kunder pyntar vår telekomräkning i ur och skur. För Tele2 innebär det ett mycket pålitligt kassaflöde. Det ger styrka och stabilitet i verksamheten. På börsen kan aktien gå lite hejkon bäjkon på kort sikt men verksamheten är det inga oklarheter kring: Den tickar in cash.

Ingen fet tillväxt och stadigt kassaflöde är inte den bästa potentialen men det är heller inte största risken. Det är ett defensivt case där man som investerare värdesätter den lägre risken. Ja jag vet att jag skrivit det flera gånger på sistone men det tål att upprepas. Om inte annat så för att det dyker upp kommentarer som "det är bättre att investera i bolag X för där lär det bli bättre totalavkastning". Tele2 är ett medvetet val om lägre potential. Det kommer med den lägre risken.

Ordinarie utdelning blev i år 6 kronor och analytikers förväntningar är en stadigt stigande utdelning de kommande åren plus återkommande extrautdelningar. Det blir ju en extrautdelning även i år om 3 kronor som de siktar på att betala ut i juli. På 109 kronor ger ordinarie utdelning om 6 kronor en direktavkastning på 5,5 procent och inräknat extrautdelningen om 3 kronor är den 8,2 procent. Ordinarie utdelning är uppdelad på två tillfällen om 3 kronor vardera där den ena delen precis är utbetald. Kvar i år återstår alltså höstens 3 kronor och sommarens extrautdelning om 3 kronor.

Länk till Tele2 hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

Essity efter Q1-rapport

Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.

Förra veckan presenterade Essity sin rapport för det första kvartalet och det var en prestanda som låg klart under marknadens förväntningar. Stigande råvarukostnader som fått stort fokus på sistone är delvis en förklaring till sämre prestanda och något som investerare tittar extra noga på nu. Hur det slagit mot bolaget och hur man tror de skall komma hantera det framöver. Den amerikanska konkurrenten Kimberly Clark sänkte precis sin prognos för helåret i spåren av ökade råvarukostnader.

 Essity har i ett par rapporter pratat om hur/när de parerar de ökade kostnaderna och nu i Q1-rapporten säger de att de tar ut kostnaderna fullt i Q1 2022. Jag har för mig de i förra rapporten pratade Q3/Q4 2021 men kan missminna mig och det gör mig inte tillräckligt stor skillnad att jag dubbelkollar. (En försämring mot tidigare i sådana fall).

Den svagare prestandan i Q1 ihop med en outlook närmsta året som inte lutar åt vinstfest har fått analytiker att sänka estimaten för Essity. Nu i dagarna läste jag om blankare som ökat sina negativa positioner i bolaget.

Marknaden är minst sagt ljummen mot Essity nu. Det anser jag är ett prima tillfälle för den som har längre placeringshorisont än några kvartal eller ett enstaka år. Verksamheten har superstarka megatrender för sig och Essity har en stark position på marknaden. Åldrande befolkning och ökat välstånd världen över kommer boosta omsättningen för Essity i decennier framöver.

Antaget en vinst om 17 spänn per aktie inom något år så är p/e-talet nu 16. Analytikers estimat ligger där på en vinst runt 17 kronor per aktie inom 1-2 år. Sett till det är värderingen attraktiv. Men det är inte caset i Essity. Näe den här handlar om att vara med i decennier när allt fler människor i världen använder trosskydd och torkar sig med papper osv. Ett utmärkt långsiktigt case medan det samtidigt är ett dåligt/tveksamt case på kort sikt kanske. Marknaden är kortsiktig och kan fortsätta vara ljummen mot Essity ett tag. I långa loppet utvecklas aktier på ett ungefär i linje med bolagets prestanda. Essity väntas stadigt sälja mer och jag är övertygad om att aktien hänger med på det sett på flera års sikt.

Det pratades om hamstring av toapapper förra året och enkom baserat på det kan man tro att Essity är en stor vinnare men så är det ej. Coronapandemin har stängt ned arbetsplatser, restauranger, hotell mm världen över och dessa verksamheter utgör en stor business för Essity. Det är naturligtvis inräknat i estimat osv men bra för oss småsparare att tänka på när vi jämför siffror och undrar över ett sämre utfall mot tidigare år.

Jag äger Essity och kollar på att plocka in ytterligare ett gäng här runt 275 spänn.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Investor årsstämma 2021

  Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. Fö...