Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolaget ett helt år och nu är vi på banan. Fonden har 100.000 kronor som minsta initiala köp och ursprungligen har Storebrand siktat på institutionella investerare och därför varit aviga till att lägga upp den för handel hos Avanza. Nu har de mjuknat och fonden är upplagd och funkar att handla hos Avanza. Med det sagt är du som läser nu informerad att det är en speciell fond på det viset att du måste hosta upp 100 papp till ditt första köp i den. Efter det första köpet kan man investera mindre slantar som vilken annan fond som helst (minst 50 kronor står det hos Avanza).

Storebrand Global All Countries är en mycket bred global indexfond med cirka 2100 stycken bolag. Den innehåller även tillväxtmarknader vilket de flesta andra fonder saknar. Grundtanken med en global indexfond är att sprida risk över fler bolag och länder varpå ju bredare desto mer i linje med det där resonemanget. Historiskt har globalfonder utan tillväxtmarknader presterat lite bättre men det har med USA att göra. En global indexfond har en mycket stor del USA och det är just USA som drivit den starka avkastningen historiskt. Det bästa hade varit att skippa alla andra länder och bara ha USA men det faller ju på principen om riskspridning som är grejen med en globalfond och varför man väljer den. Det här resonemanget lägger jag ut för att pitcha varför en bred global indexfond som den här ifrån Storebrand är bra trots att en smalare (helt vanlig) global indexfond gått bättre historiskt. USA har gått urstarkt historiskt och kanske fortsätter det så. Man kan inte veta säkert på förhand och därför köper man allt. Det är grejen med en globalfond, man vet ju inte på förhand vad som skall gå bäst varpå man köper allt.

Total fondavgift är 0,33 procent.

Minsta köp är som sagt initialt 100.000 kronor och därefter minst 50 kronor.

Köp/sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Utdelning: Den här andelsklassen pyntar utdelning och målsättningen är 4-6 procent. Jag har spanat på historisk utdelning ifrån fonden och den har oftast legat kring 4,5 procent. Utdelningstillfället är mars-juni och jag har inte exakt datum för när den sker i år. Förra året pyntade de utdelningen i juni och jag vill minnas att det var samma året innan. Nedan är historiska utdelningar.

2023: 7,89 kronor.

2022: 6,93 kronor.

2021: 7,18 kronor.

2020: 6,14 kronor.

2019: 3,97 kronor.

2018: 3,70 kronor.

2017: 3,40 kronor.

Jag gillar den här fonden med sin breda globala exponering. Avgiften är lite högre än andra globala indexfonder men det är ingen big deal. De andra fonderna är billigare just för att de har färre innehav/smalare inriktning. Den här fonden är ett smart val för långsiktig investering på börsen. Ur ett riskspridningsperspektiv behöver man inte mer än den här fonden. Jag brukar förorda att ha en vanlig svensk indexfond också. Dels är den svenska börsen en av de bästa i världen sett till historisk prestanda men det är även det här med valutan. En globalfond innehåller tillgångar i annan valuta, främst dollar. När dollarn går ned i pris så sjunker även värdet på innehavet i en globalfond. Det där går upp och ned över tid men det jämnar ut sig. En vanlig svensk indexfond rör sig inte i värde på det viset utefter hur någon annan valuta rör sig. De svenska bolagen tar dock del av olika länders utveckling och valutor genom att de säljer över vida världen. På den vägen brukar jag resonera att som svensk ha en vanlig svensk indexfond jämte sin globalfond. Det gör man som man vill så klart.

Länk till Storebrand Global All Countries B hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Realty Income höjer utdelningen - Samt ett par negativa faktorer

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income brukar höja utdelningen minst fyra gånger per år. De pyntar utdelning månadsvis och höjningarna de gör är ofta små men där emellan blir det någon större och historiskt har de växt utdelningen kring 4 procent årligen. Den här gången är det en liten höjning och inte superintressant men jag tänkte passa på att nyttja den här lilla höjningen till att samtidigt skriva om ett par negativa faktorer för Realty Income.

Utdelningen först nu då: Den höjs ifrån $0,2565 till $0,2570 per månad. I årstakt summerar den till $3,084 vilket på aktiekursen $52,28 ger en direktavkastning om 5,9 procent. X-datum för nästa utdelning är 29 mars.

Ett par negativa faktorer då. Ja det är inget omvälvande men ändå något. Jag tar den senaste först och det är att jag igår läste om att DollarTree går lite sämre än väntat och planerar att stänga 600 butiker i spåren av att kunder spenderar mindre. Det här är en typisk hyresgäst för Realty Income med en verksamhet som ansetts stadig oavsett ehandel och sämre tider. Nu står inte DollarTree för ruinens brant utan de tjänar bra med pengar men det här ruckar min syn på den här typen av hyresgäst och dess stabilitet. Ingen big deal idag utan något att ha med sig i bakhuvudet.

Nästa faktor då är den där affären med Decathlon som de meddelade för ett tag sedan. Jag har inte skrivit något om den då det bara är en liten sak men det passar bra att nämnas nu i samband med den här DollarTree-grejen. Decathlon är en jättestor sporthandlare likt XXL fast ännu större lokaler. Decathlon fanns i Sverige ett tag men gick i konkurs/lades ned. ** Decathlon har ett par butiker kvar i Sverige och förlorar pengar. Enormt stora fysiska butiker för försäljning av sportvaror är inte en verksamhet jag ser som stark och pålitlig i långa loppet. Nu är de flesta butikerna i Frankrike, Tyskland osv och där är de steget efter med utvecklingen men butiksdöden, ehandel osv kommer nå dem också i högre grad. Realty Income köpte ett flertal fastigheter i en så kallad Sale Leaseback deal utav Decathlon. Jag gillar inte den här affären då det är en mindre stabil/pålitlig hyresgäst i mina ögon jämfört med resten av Realty Incomes portfölj.

På senare år har de avvikit mer ifrån sin inriktning. Jag tycker de är allt för hetsiga på att växa och gör det nu via vägar de inte är bekanta med. Det kan så klart gå utmärkt men det är förknippat med risk. För ett par år sedan köpte de ett stor Casino/hotell och det är på den vägen vi nu står här med än mer utav något annat än gym och mataffärer. Tur nog så har de väldigt mycket mer utav det goda än det här som jag är lite negativ över. De där Decathlon-fastigheterna är en obetydlig del av bolaget men jag är mer vaksam nu på hur bolaget navigerar framåt. Jag vill inte att de köper in vad som helst i jakten på tillväxt. En viktig faktor i min investering i Realty Income är deras cherry picking av hyresgäster. De har historiskt varit duktiga på att bara äga fastigheter med finansiellt starka bolag som dessutom har en stormtålig verksamhet 

Typiska verksamheter i Realty Incomes lokaler är logistikhub som tex FedEx, Gym, Apotek, mataffär, 7-eleven osv.

Med det sagt: Jag gillar fortsatt Realty Income. De har en god finansiell ställning och aktiekursen är nedpressad nu. Hela fastighetssektorn är nedpressad i USA och det ser inte ut att lätta snart. Kontorsmarknaden har havererat fullständigt och inte ens på bästa läge i riktigt stora städer är kontorsfastigheter bra nu. Realty Income har inte kontor men hela fastighetssektorn dras med i ett enda penseldrag. Fler faktorer har påverkat sektorn och precis som här har de stigande räntorna pressat ned fastighetsbolagens aktiekurser. Ja det kan nog dröja innan aktiekursen repar sig i Realty Income men under tiden tickar bolagets verksamhet på. De drar stadigt in mer pengar och de pyntar utdelning varje månad. 

Länk till Realty Income hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Utlandshandel för 1 krona minicourtage

 


Jag tittade precis till mäklaren SAVR för att se vad en fond kostar hos dem. De erbjuder rabatt på många fonder jämfört med tex Avanza och Nordnet. I fondvärlden fungerar det så att din mäklare tar i runda slängar hälften av fondavgiften och stoppar i sin egen ficka. Det där har några aktörer ruckat på nu med nya affärsmodeller. SAVR tar inte hela slanten och stoppar i fickan utan de låter en del av den återgå till kunden i form av rabatt på fondavgiften. Ja det är väl ungefär hur SAVR funkar men nog om det.

När jag skulle spana på den där fonden fick jag se att de snart kommer erbjuda aktiehandel också. Jag som köper en hel del utländska värdepapper fastnade så klart för vad jag tycker var mycket trevlig info.

SAVR avser erbjuda 1 krona minicourtage även vid utlandshandel och de avser erbjuda 0,19 procent valutaväxlingsavgift. Avanza och Nordnet tar 0,25 procent valutaväxlingsavgift och de kör minicourtage om 1 dollar eller 1 euro. Det blir stor skillnad samt möjliggör betydligt mindre köp. Om man tex vill köpa aktier i utlandet för 500 kronor så blir courtaget hos Avanza kring 11 kronor vilket är en stor del utav de där 500 kronorna. Hos SAVR skulle det bli 1 krona vilket inte är lika betungande. 

Länk till prislista hos SAVR: https://savr.com/sv/prismodell

Hur gick det med fonden jag spanade efter då? Äh det gick kass. Jag hittade inte ens en sökfunktion på deras sajt så jag undrar fortfarande vad fonden kostar hos dem. Bra pris på aktiehandel men sopig sajt summerar jag dagens besök.

Utdelningsbelopp fastställt i Handelsbankens fonder

 


Handelsbanken fonder har utdelande andelsklasser av vissa fonder och de flesta av dem pyntar utdelning nu i mars. Det har varit känt ett tag att avstämningsdag för att erhålla utdelningen är den 13 mars. Nu har de meddelat utdelningsbelopp för respektive fond och de som äger de här fonderna kommer snart få utdelningen på depån.

Själv äger jag Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria B och där blev utdelningen 5,39 kronor. Det är 2,8 procent mer än förra året då utdelningen var 5,24 kronor.

Jag äger även Handelsbanken USA Index Criteria B och där blev utdelningen 20,04. Det är 26 procent mer än föregående år då utdelningen var 15,88 kronor.

Länk till dokument hos Handelsbanken med info om utdelning i de olika fonderna: https://www.handelsbanken.se/tron/public/info/contents/v1/document/32-108717

Läs mitt inlägg om Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria B: https://petrusko.blogspot.com/2023/05/handelsbanken-global-high-dividend-low.html

Läs mitt inlägg om Handelsbanken USA Index Criteria B: https://petrusko.blogspot.com/2023/08/handelsbanken-usa-index-criteria-b-med.html

De här två fonderna är vitt skilda saker. Den där Global High Dividend har inriktning mot utdelningsaktier och låg volatilitet. Den är lite stadigare när det är skakigt på börsen och är kanske något för en försiktig investerare. Avgiften är i högsta laget men ligger i häraden där den typ av fonder brukar vara. Handelsbanken USA Index Criteria däremot är en helt vanlig indexfond som följer USA-börsen. Den gör det till en mycket rimlig avgift och det kan vara en sund komponent i en aktie och fondportfölj för många olika typer av investerare. Det är smidigt att kunna handla små belopp och att de handlas i svenska kronor så man slipper valutaväxlingsavgift som annars är svettig vid handel i utländska aktier och fonder.

Man kan använda fonder på olika sätt. Vissa bygger en portfölj med enbart fonder. Många har aktier i svenska bolag men sneglar även på utländska aktier. Ett smidigt upplägg kan då vara att hålla sig till sina svenska aktier och komplettera dem med en fond för den där utländska exponeringen man suktar efter. Exempelvis Handelsbanken USA Index Critera för den som vill ha exponering i USA. Ja det finns som sagt många olika sätt att använda fonder på.

Utdelning FLXD ifrån Franklin - Mars 2024

 

Nu är kvartalsutdelningen för mars spikad och det är som vanligt snabba puckar. Idag är sista dagen för handel inklusive rätt till utdelning. De flesta fondbolagen gör så här och det beror sannolikt främst på att de vill ha så lite handel som möjligt i fonden efter beslutet till dess de skickar ut utdelningen. Eller så här: De vill inte ge ut nya fondandelar från det att de beslutat om utdelning. Det är ett sätt att hålla det enkelt och smidigt för fondbolaget. Det är ju inte fantastiskt ur andelsägarnas perspektiv men jag har vant mig vid detta och har ingen betydelse i min värld.

Med X-dag imorgon den 12 mars är utdelningen på 0,1494 euro vilket är en god bit högre än utdelningen i mars förra året då den var 0,1233 euro.

Utdelningen varierar vida mellan kvartalen där den nu i mars är den i särklass minsta. Jämförelsevis är den på sommaren i juni betydligt större. Förra året var den på 0,7133 euro. Snacka om skillnad.

Räknar man samman de fyra senaste kvartalsutdelningarna ifrån FLXD summerar de nu till 1,3301 euro. På andelskursen 25,96 euro ger det en direktavkastning om 5,12 procent.

Fondens fullständiga namn är Franklin European Quality Dividend UCITS ETF och den har ticker FLXD på tyska börsen. Nedan är en länk till mitt inlägg med mer info om fonden: 

https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html 

Utdelning i JPMorgan Global Equity Premium Income JGPI mars 2024

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Här är infon om den senaste månadsutdelningen ifrån den börshandlade fonden JGPI ifrån JPMorgan. Det här är en nystartad aktiv globalfond med låg fondavgift om endast 0,35 procent. Den ställer ut optioner mot index med innehavet som backup och enkelt förklarat innebär det att de säljer en rätt till någon att köpa innehavet av dem till ett förutbestämt pris. De har ett smart upplägg där de säljer optioner varje vecka mot en del av innehavet och de gör det med 1 månads löptid och till ett pris några procent över nuvarande kurs.

Det här upplägget främjar långsiktig kurstillväxt. Syftet med fonden är primärt att generera stora utdelningar och de delar ut intäkterna ifrån optioner samt alla utdelningsintäkter de får ifrån innehaven i fonden.

JPMorgan har en mycket genomtänkt strategi i den här fonden där man genererar extra intäkter ifrån optioner samt är med på den stigande börsen till viss del. Absolut inget att jämföra med Global X simpla covered call fond där de säljer optioner på hela innehavet rakt av på ett bräde med lösen om en månad till samma pris som den dagen de ställer ut optionerna. Ja det var ett sidospår men att döma av frågor/kommentarer jag får så vet jag att vissa av er får upp ögonen för den där Global X-fonden. Den har inte en bra strategi helt enkelt och över tid gröps värdet ur den fonden.

Sidospår...

Här är infon ni vill ha. Med X-dag den 14 mars är den senaste månadsutdelningen på $0,1316. Paydate är den 8 april.

Det här är den tredje månadsutdelningen sedan fonden startade och om man växlar upp den här senaste utdelningen i årstakt så är direktavkastningen lite drygt 6 procent på andelskurs 23,945 euro. Förhoppningen är att utdelningen skall komma upp i 7-9 procent per år men det återstår att se vad den landar på. Utdelningen kommer variera från månad till månad eftersom det varierar vida hur mycket man får in ifrån optioner. Stora rörelser på börsen genererar större optionsintäkter medan stiltje på börsen ger lite mindre intäkter.

Totalavkastningen hittills för fonden har överraskat mig positivt. Den har stigit hyggligt i kurs samtidigt som den pyntat hög utdelning. Förvisso har utdelningen ännu inte kommit upp i så hög nivå som man hoppas på men kurstillväxt väger upp det till viss del. Förväntningen på en sådan här fond skall främst vara hög utdelning och viss kurstillväxt. Man får alltså inte hela börsuppgången plus en rackarns fet utdelning. 

Jag har köpt mer över tid i den här fonden sedan dess start och nu är direktavkastningen över en nivå jag inväntat innan jag dunkar in mer i den här. Den här fonden är skapad för att generera hög inkomst och det passar mig som lever på utdelningar bra. Man måste inte leva på utdelningar för att ha nytta av den här fonden. Den är en globalfond där man tagit bort viss risk. Optionsintäkterna gör att totalavkastningen sannolikt aldrig kommer bli lika dålig i den här fonden som index när det går dåligt. Priset för det är att man ger bort en del av uppsidan. Man kommer alltså inte få lika god totalavkastning som index när börsen går rackarns starkt.

Länk till JGPI hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Handelsbanken Global Infrastruktur B1 med cash utdelning

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Infrastruktur vad är det och vad är grejen med det? Kortfattat är infrastruktur viktiga delar i vårat samhälle som vi behöver för att kommunicera, röra oss och transportera saker. Exempel på bolag som hamnar i den här kategorin är järnvägsbolag, telekombolag, vattenbolag mfl. Grejen med den här typen av bolag är att deras verksamhet genererar ett pålitligt/stadigt kassaflöde. I ur och skur behöver vi åka på broar, transportera saker på järnvägar osv. Det är en attraktiv kategori för dess stadiga intäkter. Det är en defensiv investering som inte kommer slå avkastningsrekord men det är heller sannolikt inget man blir ruinerad på. De här bolagen tickar stadigt på över tid. Det var kortfattat och förenklat om infrastrukturbolag.

Handelsbanken startade en ny fond i höstas med inriktning mot sådana här bolag. De startade den i flera andelsklasser varav en med beteckningen "B1" på slutet och den pyntar cash utdelning. Initialt siktade de på 3,5 procent men jag pitchade för en högre direktavkastning än så. Dels har den här typen av bolag ofta hög utdelning och dels så är nog många av investerarna i den här typen av bolag/fond sugna på god utdelning. I dokumenten för fonden står det att man siktar på 3,5 procent utdelning men att den kan bli både högre och lägre. Ett sådant dokument ändrar man inte hur som helst utan det skall registreras hos FinansInspektionen. Utdelningen betalas årligen i mars och jag har sett dokument hos Handelsbanken som pekar på att den här fonden kommer pynta 4 procent utdelning nu i mitten av mars. Beloppet är inte spikat än men utdelningen sker den 13 mars och ungefär samtidigt som de fastställer beloppet sänder de utdelningen. 

Om utdelningen är 3,5 eller 4 procent är inte hela världen och det gör ingen skillnad på fondens totalavkastning. Vi får se hur det blir helt enkelt. Varje år i mars pyntar den utdelning alltså och årets utdelning är snart avklarad.

Fondavgiften är totalt 0,67 procent. Det är högt jämfört med en vanlig indexfond men jämfört med fonder med inriktning mot just infrastruktur så är det inte hårresande. De kostar lite mer i avgift generellt sett.

Inriktningen är global och nedan är en bild med lite info om bolag och länder.



Minsta belopp för köp är 100 kronor.

Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Man kan läsa mer om fonden samt se en kort liten video på fondbolagets sajt i länken här: https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/global-infrastruktur#190793/

Det här är som sagt ingen raketinvestering utan det är snarare en tråkinvestering. För defensiva investerare. Man kan vara defensiv/försiktig av olika anledningar och det varierar mellan oss varför vi väljer att investera på det viset. Själv har jag i princip alltid sett mig som en försiktig general. Den här typen av investering attraherar mig. En sova gott om natten investering men för all del inte fri från risk. Det är alltid risk förknippat med en investering i aktier/fonder och det kan gå uselt men generellt sett kan man säga att den här typen av investering inte brukar gå ned lika kraftigt när det stormar på börsen. Den stiger heller inte lika mycket när det är "rally" på börsen. En lite tröttare mellanväg i ett historiskt perspektiv i vart fall. 

Länk till Handelsbanken Global Infrastruktur B1 hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...