Ingen avkastning i räntefond

 


Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med börsen där jag lagt in en bra global indexfond i den gula grafen; drygt 80 procent har man fått där på 5 år. Att investera på börsen eller i räntefonder är helt olika typer av investeringar och ofta är det olika tidshorisont på sådana investeringar. En populär amerikansk strategi är den så kallade 60/40-portföljen som långsiktigt innehåller 60 procent aktier och 40 procent obligationer (en sådan här räntefond innehåller obligationer). Jag tror inte det är så många småsparare här i Sverige  som kör på den strategin långsiktigt dock.

Ett vanligt upplägg är att spara  långsiktigt på börsen medan pengar man behöver inom några år är i någon sorts räntespar. Det finns så klart många olika upplägg på det där men något man verkligen skall undvika är att investera på börsen med pengar man behöver i närtid. På kort sikt kan börsen svänga rejält och pengarna man behövde till den där kontantinsatsen (eller vad det nu kan vara) kan snabbt bli  mycket mindre värda. Det vore ju surt om de där 200.000 kronorna plötsligt bara är 150.000 och inte alls räcker till det de var avsedda till.

Åter till räntefonder. Nu är ränteläget högre och kanske kan räntefonder prestera bättre de kommande 5 åren. Samtidigt har räntan på vanliga sparkonton kommit upp och man kan enkelt hitta alternativ med över 3 procent ränta och insättningsgaranti. Förvisso har vanliga sparkontot inte varit fantastiskt det heller de senaste 5 åren men det har åtminstone inte varit negativ avkastning.

Pengar man behöver de närmsta åren är rimligt att ha på ett vanligt sparkonto. Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria B (med cash utdelning)

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.Här är fonden som många väntat på. Eller nästan i alla fall. Många är vi som investerar i den börshandlade indexfonden Xact Norden Högutdelande och drömt om en global version av den. Här är den med den lilla differensen att den inte är börshandlad. Jag har genom åren haft flera möten med Handelsbanken/Xact Fonder varav det senaste nu på våren 2023 där de gick igenom strategin mm. Det kommer inte komma någon börshandlad sådan fond. Här har vi dock i runda slängar det vi väntat på.

Inriktningen är alltså globala högutdelare med låg volatilitet. Det där med låg volatilitet innebär att det är aktier som inte fladdrar lika mycket i värde som börsen i övrigt. När det stormar så backar de inte lika mycket och när börsen rusar så hänger de ofta inte med lika snabbt. Över tid brukar den här typen av bolag generera en rimlig totalavkastning och kanske sover man bättre om natten med den här om man ogillar stora kurssvängningar. Det här är alltså liknande inriktning som Xact Norden Högutdelande fast med ett globalt mandat då.

Allt är inte guld och gröna skogar och låt mig riva av det som inte är fantastiskt med den här fonden; Avgiften. Det är en relativt hög avgift på den här fonden då den klockar in på en total kostnad om 0,74 procent. Fondavgiften är 0,6 procent och på det tillkommer som vanligt avgifter som fonden har för transaktioner vilket tar totalen till 0,74 procent. Somliga kommer rata den här fonden pga avgiften och jag själv tycker den är hög men det finns ett men. Avgiften är hög men jag kan acceptera den om man väger in att man inte pyntar courtage och växlingsavgifter vid handel samt att man kan göra små köp åt gången som tex ett månadsspar. Jämförelsevis investerar jag i en fond ifrån Vanguard med inriktning mot globala högutdelare och den fonden har en avgift om 0,29 procent. Där tillkommer dock courtagekostnad och valutaväxlingsavgift samt att man behöver upp i affärer kring 4-6000 kronor för att courtaget inte skall äta upp för stor del. Var och en får väga det här med avgiften i denna fonden efter egna preferenser.

Kort basfakta om fonden och efter det kommer utdelningsinfo.

Produktens avgift: 0,74 procent.

Fondförmögenhet: Cirka 7 miljarder kronor.

Minsta köp man kan göra hos Avanza är 100 kronor.

Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Fonden följer ett index som heter: Solactive ISS ESG Global High Div Low Vol Index NTR. Det har cirka 250 innehav.

Nu till utdelningen då. I den här andelsklassen "B" pyntar fonden utdelning årligen i mars och "utdelningspolicyn" är att dela ut 4,5 procent. Jag har dubbelkollat med Handelsbanken fonder att utdelningen kommer i form av cash när man investerar hos Avanza. Observera att vissa mäklare hanterar detta annorlunda och återinvesterar utdelningen vare sig du vill det eller ej.

Historiska utdelningar:

2023: 5,24 kronor

2022: 5,25 kronor

2021: 4,54 kronor

För den som vill ha ett enkelt och smidigt sätt att investera globalt och samtidigt få utdelningar kan den här fonden vara något att spana in. Jag kommer investera i den, sin höga avgift till trots. Det är ett smidigt alternativ för små regelbundna köp. Observera att då fonden har ett rackarns långt namn har Avanza kortat ned det i sitt system men söker man på "Handelsbanken gl" finner man den.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.SEB Sverige Indexnära b (med cash utdelning)

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Här kommer en favorit i repris. Jag har ju skrivit om den här fonden tidigare men nu när den utdelande versionen finns hos Avanza är det dags för ett eget inlägg om den. SEB Sverige Indexnära b heter den och pyntar cash utdelning. Låt oss först gå in på varför man skall investera i en indexfond med avgift framför Avanza Zero som saknar fondavgift.

På lång sikt presterar olika sektorer och typer av bolag olika över tid. Det går upp och det går ned. Något som syns väldigt tydligt över tid är att små bolag som grupp presterar högre avkastning än stora bolag. Det för med sig att ett index som inkluderar även de små bolagen genererar en bättre avkastning än ett smalt storbolagsindex som det Avanza Zero följer. Det där kan vara extra svårt att greppa just nu eftersom vi för stunden är i en period där stora bolag presterat lite bättre. Det är en kortvarig variation som gör att om man tittar på utvecklingen på några års sikt så ser Avanza Zero bättre ut. Man kan studera data över flera decennier, 100 år rentav om man ser på den amerikanska börsen (jag har inte sett så gammal data för Sverige) och det är väldigt tydligt att småbolag och breda börsindex presterar bättre avkastning över tid än storbolagsindex. Bilden överst visar utvecklingen i SEB Sverige Indexnära sedan 2009 jämte Avanza Zero. SEB-fonden har genererat högre avkastning och historisk data talar för att den kommer göra det fortsättningsvis sett över längre tidsperioder. Jämfört med Avanza Zero och storbolagsindex alltså.

Nu vill du förmodligen läsa om utdelningen men först lite basfakta om fonden.

SEB Sverige Indexnära b följer SIXPRX vilket är hela Stockholmsbörsen men de har ett ESG-filter som förvisso släpper igenom nästan allt men det är ändå något bolag som försvinner pga det.

Produktens avgift: 0,28 procent (fondavgiften är 0,25 procent men kostnader för transaktioner osv tillkommer. Vissa mäklare är sopiga på att redovisa det där tydligt men totala kostnaden är samma oavsett var man investerar i fonden. Man blir bara lurad att tro avgiften är 0,25 procent hos de som uppger det).

Fondförmögenhet: Cirka 33 miljarder kronor varav den utdelande andelsklassen endast utgör 400 miljoner kronor i skrivande stund.

Minsta köp man kan göra hos Avanza är 200 kronor men jag misstänker att de knappat fel då det är 100 kronor på andelsklass A.

Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag. Köp syns på kontot dagen efter medan sälj kan ta upp till 3 dagar.

Utdelning: Fonden pyntar utdelning årligen i maj och den ligger på cirka 3,5 procent. Inför det här inlägget har jag tagit fram och studerat 10 års utdelningshistorik för fonden och konstaterar att utdelningen varit stadig och stigit hyggligt över tid. Utdelningen för 2023 är precis avklarad och nästa utdelning blir alltså i maj 2024. Avstämningsdagen 2023 är 25 maj och det tar någon vecka innan utdelningen dimper in på kontot varpå den sannolikt kommer precis i början av juni. 

Nedan är historiska utdelningar i fonden:

2023: 7,7407 kronor

2022: 7,6 kronor

2021: 6 kronor

2020: 5,4 kronor

2019: 5 kronor

2018: 5,5 kronor

2017: 4,7 kronor

2016: 4,9 kronor

2015: 4,4 kronor

2014: 4,1 kronor

2013: 4,1 kronor

I mina ögon är det en ganska angenäm utveckling av utdelningen. Den har inte fladdrat så värst mellan åren och den har varit stadigt stigande över tid.

För vem är den här fonden då? Ja det varierar ju vad man har för plan med pengarna men om vi kort bortser ifrån frågan utdelning eller ej så är en sådan här bred indexfond som SEB Sverige Indexnära ett mycket bra val i ett långsiktigt spar. Den som sparar till något på mycket lång sikt kanske gärna slipper att hantera en utdelning och väljer andelsklass A. Vissa vill ha utdelning och väljer Andelsklass B.

Observera att det finns en fond med snarlikt namn ifrån SEB, (SEB Sverige Indexfond) men det är något helt annat. Titta noga så namnet är rätt. Fonden skall alltså heta SEB Sverige Indexnära.

Observera även att vissa mäklare hanterar utdelning ifrån vanliga fonder mindre bra. Exvis SAVR och Länsförsäkringar återinvesterar din utdelning i fonden vare sig du vill det eller ej. Hos Avanza får man cash ifrån den här fonden, det har jag dubbelkollat.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.Nu finns SEB Sverige Indexnära B (cash utdelning) hos Avanza

 


Nu finns den utdelande indexfonden ifrån SEB hos Avanza. SEB Sverige Indexnära B heter den och den följer i princip hela Stockholmsbörsen. Det är några få bolag som sållats bort pga ett ESG-filter. Total kostnad för fonden är 0,28 procent vilket är relativt bra för en fond som följer ett så här brett index.

Utdelningen betalas årligen i maj och är på 3,5 procent. Årets utdelning har man precis missat om man inte redan äger fonden. Man behöver vara ägare imorgon så får man utdelningen cirka 1 vecka senare. Om man investerar i fonden hos Avanza nu så blir alltså den första utdelningen man erhåller om cirka 1 år.

Kul att Avanza hörsammade önskemålet om fonden och att de var snabba att lägga upp den. 

En helt vanlig indexfond som pyntar utdelning.Sålt mina sista Corem preferens

 


Jag har sedan tidigare friserat ned mitt innehav i Corem preferens till endast en liten slurk och idag skickade jag ut även den. Det är tuffa tider för fastighetsbolag generellt nu med sämre tillgång till kapital och framförallt stigande kostnader för kapital.

Corem är inte det bäst rustade bolaget och medan jag inte tror de står för undergången här och nu väljer jag att avstå fortsatt exponering i bolaget.

Även om jag minskat rejält i svenska fastighetssektorn de senaste åren så har jag en hygglig exponering kvar, främst via D-aktier och preffar. Det har varit en usel investering senaste tiden och rätt tid att sälja var så klart innan det gick ned. Nu kanske det rentav är rätt tid att köpa men det får framtiden utvisa. Jag har valt att sälja. Jag har tagit en förlust men jag gör det med riskhantering i åtanke. 

Min minskning i fastighetssektorn de senaste åren handlar om att begränsa exponering och risk.

Som jag brukar säga när jag tar en förlust; Det hör till. Alla investeringar blir inte perfekta utan det blir några bottennapp ibland jämte de lyckade. 

Likviden som blev över skulle jag gärna investera i Latour men den är fortfarande för högt värderad varpå jag får stå utan ytterligare en tid. Jag pytsade in slantarna i Xact Sverige.Mer på temat utdelande fond

 


Ni som följt mina inlägg den senaste tiden har snappat upp att jag just nu kollar möjligheter bland vanliga fonder med utdelning. Som jag nämnt tidigare finns det fler än man kan tro. Ofta är det så att fonder finns i flera andelsklasser varav de icke utdelande versionerna har bred distribution och finns hos tex Avanza och Nordnet. I de fall det finns utdelande andelsklasser är det lite si så där med tillgängligheten. Vissa fondbolag har låst dem så de bara går att investera i direkt hos dem. Andra är låsta så att endast institutionella investerare får investera i dem. Utbudet av utdelande fonder är således skralt hos Avanza och Nordnet.

Så måste det inte vara. Fonden Aktiespararna Direktavkastning b fanns inte hos Avanza och Nordnet men efter påtryckningar tog de in den.

Jag har lite olika krokar ute nu i jakten på fler alternativ. Senast idag skickade jag ett mail till Storebrand fonder för att höra mig för kring distribution av en utdelande fond ifrån dem.

Storebrand har en bra globalfond som jag investerat i förr när de hette SPP. Det är Storebrand Global All Countries. Den fonden finns i en utdelande andelsklass som i dagsläget inte finns hos våra nätmäklare. Utöver det lilla dilemmat att fonden inte finns hos mäklarna så har den dessutom en minsta insats om 100.000 kronor. Ja det är väl en longshot att hoppas att den skall komma till Avanza och Nordnet men jag har ändå hört mig för.

Storebrand Global All Countries B innehåller runt 2000 bolag och avgiften är 0,31 procent. Utdelning pyntar den årligen i maj/juni med målsättning att dela ut 4-6 procent. 

Jag har även en dialog med Handelsbanken som ser över möjlighet att öppna upp utdelande fond för Avanza/Nordnet.

Avanza gör någon sorts översyn nu angående utdelande fonder. De behöver sannolikt fastställa hur de skall förhålla sig till dem.

Vi får se vad det mynnar ut i. Jag spanar vidare i jakten på enkla, passiva investeringar som pyntar utdelning.Sagax köper fastigheter för 600 MSEK

 


Sagax slår till på fler fastigheter igen och jag tänker återanvända samma lilla kommentar som senast; Medan andra fastighetsbolag gråter blod och säljer tillgångar står Sagax i en annan sits. Innan den nuvarande "räntekrisen" i fastighetssektorn stod Sagax finansiellt starka med goda nyckeltal och en inriktning mot högavkastande fastigheter. Det där sistnämnda är en primär anledning att de inte har det alls lika tufft som vissa andra.

Anyhow.. Idag skickade alltså Sagax ett pressmeddelande att de förvärvar 9 fastigheter till ett värde om cirka 600 miljoner kronor. Det är huvudsakligen lokaler för lager och industriändamål, typiska högavkastande fastigheter alltså. Uthyrningsgraden är 100 procent och genomsnittlig återstående kontraktstid är 8,7 år. Utav de där 600 miljonerna är 528 miljoner fastigheter i Finland, 36 miljoner i Frankrike och 36 miljoner kronor i Nederländerna. Lejonparten av förvärvsbeloppet är redan tillträtt.

Jag äger Sagax D som är mitt största innehav bland preferens och D-aktier. När "räntekrisen" slog till stöpte jag om innehaven och valde att ha kvar en stor del Sagax D med anledning av de starka nyckeltalen och det goda kassaflödet. Jag följer utvecklingen noga, ingenting är konstant och så klart kan även Sagax förutsättningar förändras. Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...