Aktiespararna Direktavkastning en rackarns bra fond

 


Att slå börsindex är svårt men det finns vissa strategier som kan göra det över tid. Bolag med hög utdelning är en sådan strategi som visat sig kunna slå breda börsindex över tid. Historik i både Sverige och USA visar detta. 

Fonden Aktiespararna Direktavkastning har just en sådan här inriktning och den har grundats på ett index med historik ifrån millennieskiftet. Indexet Six Sweden Dividend 15 startades där någon gång kring år 2000 och har uthålligt presterat bättre än breda börsindex sedan dess. Som namnet antyder innehöll det indexet 15 bolag och för några år sedan uppdaterade fonden index till SIX Sweden Dividend 21. Ja det är ett index med samma principer fast med fler innehav. Det var ju en aning få innehav 15 stycken och jag tycker 21 är rimligare. Hur som presterade indexet bra med 15 innehav och det har fortsatt bra med 21.

I bilden ovan är fondens prestanda för de senaste 5 åren. Jämfört med SEB Sverige Indexnära som är en indexfond för hela Stockholmsbörsen samt Avanza Zero som innehar 30 storbolag.

Att välja fonder baserat på god historisk prestanda kan vara bedrägligt men när det gäller en passiv fond och en sådan här bevisad strategi så kan det vara en annan sak. Aktiva fonder som går bra en tid hör väldigt sällan till de fonder som presterar bra även den kommande tiden. Den här indexfonden Aktiespararna Direktavkastning och det index den följer har slagit index i 20 år och det finns god anledning att tro den gör det även kommande 20 åren. Jag investerar i den och både hoppas och tror att den kan prestera bättre än börsen på lång sikt.

Bilden ovan är ifrån andelsklass "A" medan jag investerar i andelsklass "B". Det är samma fond med skillnad att andelsklass B pyntar utdelning. Läs mitt inlägg om Aktiespararna Direktavkastning B med utdelning i länken nedan:

https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.htmlSnart meddelas utdelning i Xact Norden Högutdelande

 


Nu får vi snart veta vad utdelningen blir det här året i fonden Xact Norden Högutdelande. Ja i alla fall om de meddelar det ungefär i samma tid som förra året. Den första av fyra utdelningar skall dessutom betalas i mars.

Förra året meddelade de utdelning fredagen den 4 februari. Jag var hoppfull om att det kunde bli idag men inget nytt än så länge och min förväntan är att infon kommer nästa vecka.

Vad utdelningen landar på under 2023 återstår att se men jag har skrivit ett inlägg med lite tankar om det. Länk till inlägget nedan:

https://petrusko.blogspot.com/2023/01/uppdatering-av-utdelning-i-xact-norden.html

Förra året fastställdes utdelningen till 6,52 kronor och betalades i 4 lika stora delar om 1,63 kronor. Utdelningstillfällen under 2022 var mars, maj, september och november. Jag förväntar mig utdelning samma månader även framledes. Det är inte lika lång tid mellan de olika tillfällena och det hänger ihop med fondens stadgar som utökats för fler utdelningstillfällen. Att ändra i de där dokumenten skall synkas med finansinspektionen och det kostar pengar. Av den anledningen är det rimligt att fonden håller sig till de månaderna trots att det kan tyckas konstigt att det inte är prick 3 månader mellan varje tillfälle.

Xact Norden Högutdelande är en börshandlad indexfond som pyntar rejäl utdelning. Den innehåller utdelningsaktier ifrån norden. Läs mitt inlägg med info om fonden i länken nedan:

https://petrusko.blogspot.com/2022/04/xact-norden-hogutdelande-etf.htmlNu äger jag Atlas Copco igen

 


För ett antal år sedan gjorde jag bra pengar på Atlas Copco då jag köpte till rimligt pris under en lång tid och sedan sålde dyrt. Jag sålde och köpte Investor med resonemang att jag tagit hem vinst men ändå var med på fortsatta resan via Investor som är storägare i Atlas Copco. Mina Investor har jag kvar men nu har jag köpt ett gäng Atlas Copco igen.

Rapporten ifrån Atlas idag gjorde marknaden en aning besviken varpå kursen backade en hel del. Jag slog till på ett gäng på 113,7 kronor. En värdering om p/e-23,6 på vinsten för 2022. En värdering i linje med 10-års snittet och betydligt lägre än 3-års snittet (P/e 29,98). Medan den genomsnittliga värderingen de senaste 3 åren var mycket hög anser jag att nuvarande värdering är klart rimlig. Atlas Copco presterar på hög nivå och förtjänar en hög värdering relativt börsen i övrigt. Ja, p/e 23,6 är högt generellt sett för andra bolag men för Atlas Copco är det en rimlig värdering. Historiskt har Atlas Copco en god avkastning på eget kapital vilket i slutändan mynnar ut i god avkastning för oss investerare. Det är ett bra nyckeltal att titta på i jakten på kvalitetsbolag. Det går att räkna på olika sätt där man inkluderar olika faktorer och i dagens rapport pratar Atlas i termer om avkastning på sysselsatt kapital och det är på 29 procent vilket är en hög nivå. Den engelska termen för detta är ROCE som står för Return On Capital Employed.

Vinst per aktie blev 4,81 kronor för 2022 (3,71 kronor 2021).

Utdelningen höjs med 21 procent till 2,3 kronor per aktie (1,9 kronor 2021).

Outlook: Atlas Copco förväntar sig att efterfrågan på deras produkter kommer vara fortsatt hög.

Japp nu äger jag det här fantastiska kvalitetsbolaget igen och den här vändan siktar jag på att kvarstå som ägare i långa loppet.Telia bokslutsrapport 2022

 


Idag släppte Telia sin bokslutsrapport för 2022 och det var inga stora grejer då de redan på förhand aviserat dåliga nyheter. För några dagar sedan gick de ut med att de gör en stor nedskrivning som påverkar redovisat resultat men utan påverkan på de riktiga pengarna i kassakistan. Det var redan känt alltså och om de hade något mer riktigt surt att bjuda på i den här rapporten så hade de nog informerat om det i förhand samtidigt som den där nedskrivningen.

Telia har sedan tidigare meddelat att de inte presterar som de önskar och att fritt kassaflöde är lägre än de tänkt sig men att de ändå avser hålla sig till sin utdelningspolicy.

I dagens rapport föreslår Telia en utdelning om 2 kronor per aktie vilket är en sänkning från förra årets 2,05 kronor men helt i linje med utdelningspolicyn och vad man borde väntat sig. Utdelningspolicyn har ett golv om 2 kronor och det är den de står fast vid.

Operationellt fritt kassaflöde blev cirka 5,7 miljarder kronor vilket är klart lägre än föregående år (ca 10,4 mdr) och det täcker inte utdelningen som går på 7,9 miljarder kronor totalt. Det finns ett par förmildrande faktorer här och kassaflödet är inte fullt så illa som det ser ut. Justerat för bla tidigarelagd Capex  är det ungefär ytterligare 1 miljard kronor. 

Prognosen för 2023 är ett brett spann om 7 - 9 miljarder kronor operationellt fritt kassaflöde. Det täcker inte utdelningen eller det täcker utdelningen. På sikt förväntar de sig uppenbarligen att de har täckning för utdelningen men det är osäkra tider just nu.

Apropå utdelningen så delas den upp på fyra utdelningstillfällen om 50 öre vardera. Kvartalsutdelning i Telia hädanefter alltså och utdelningstillfällena är april, augusti, oktober och februari.

Skuldsättningen är inom målspannet (2,0-2,5 ggr) men har letat sig upp till 2,35 ggr justerad EBITDA. I VD-ordet lyfter Kirkby upp detta och att Telia framgent kommer prioritera att sänka skuldsättningen. I samma stycke meddelar hon än en gång att Telia står fast vid sin utdelningspolicy.

Det är ingen bra prestanda i Telia och en dålig rapport men den är dålig i linje med marknadens förväntningar och en redan nedpressad aktie.Polerat portföljen - sänkt risk

 


Jag har under en tid viktat om till mer indexfonder för att minska bolagsrisk och mig själv som riskfaktor. Runt halva portföljen har jag siktat på skall utgöra indexfonder och nu är jag strax därunder och tycker jag är i hamn. I första hand är jag en stockpicker eller aktieinvesterare för att använda ett svenskt ord istället för det där fräcka engelska. Jag investerar som vanligt i sunda bolag med god utdelning. Utdelningshöjare är min favorit när det gäller utdelningsaktier men jag har även rena högutdelare som tex Swedbank och Telia.

Utdelningshöjare går knappt att gilla utan att ha en förkärlek till amerikanska bolag där de finaste höjarna finns. Jag äger bla Johnson & Johnson och Realty Income som bägge har höjt sina utdelningar årligen i flera decennier. Dollarn står högt kan man tycka men den rör sig upp och ned över tid och jag anser att investeringen skall bära sig självt utan valutaspekulation. Jag räds alltså inte att investera i dollar nu. Jag har utrymme och är sugen på att öka lite i JNJ och jag tycker det finns intressanta case i REIT-sektorn.

Indexfonderna jag använder mig av i portföljen är i huvudsak nedanstående och de pyntar så klart utdelning. Min strategi är så, jag investerar i sådant som pyntar utdelning:

Xact Norden Högutdelande. Mitt största innehav. Innehåller nordiska utdelningsaktier.

Xact Sverige. En hyggligt bred vanlig svensk indexfond som pyntar utdelning i juni.

Vanguard All World High Dividend Yield. Globalfond med inriktning utdelningsaktier.

Aktiespararna Direktavkastning b. Svenska högutdelare.

Nedan är en länk till mitt senaste inlägg om portföljen och mina innehav: https://petrusko.blogspot.com/2022/12/fordelning-portfoljen-221230.htmlJohnson & Johnson Q4-rapport

 


Världens största hälsovårdbolag Johnson & Johnson med ticker JNJ släppte idag sin rapport för det fjärde kvartalet. Omsättningen kom in på $23,7 miljarder vilket var strax under analytikers förväntningar om $23,9 miljarder. Ogynnsam valutaeffekt och minskad försäljning av Covid-vaccin förklarar omsättningsminskningen. Exkluderat just Covid-vaccinet har övriga verksamheten växt drygt 4 procent.

Vinsten kom in högre än väntat på $2,35 för kvartalet och $10,15 för helåret.

Prognosen för 2023 blev högre än analytikers förväntan och ligger på $10,45 - $10,65 justerad vinst per aktie.

Rapporten släpptes innan börsen öppnat i USA och det återstår att se hur marknaden tar emot den här. De senaste veckorna har det spekulerats i om det skulle bli lite svalare i hälsovårdssektorn nu i efterdyningarna av Covid. JNJ-aktien har handlats ned inför rapporten och igår var det en rad artiklar i USA att läsa där det skrevs i termer om att de befarade en svag rapport/outlook.

Nu är rapporten på bordet och outlooken/prognosen för 2023 är gemytlig. Blir utfallet i mitten av den där så landar vinsten på $10,55 för 2023 vilket vore en vinsttillväxt om 4 procent mot 2022.

Jag äger Johnson & Johnson och är tillfreds med prestandan för 2022 och prognosen för 2023. Utdelningen brukar de inte höja i samband med den här rapporten utan det gör de inför utdelningen som betalas i juni. Den meddelas inom ett par månader. Innan dess har vi en kvartalsutdelning i mars som är på $1,13.

Igår stängde JNJ på strax över $168 vilket på 2022 års vinst ger p/e-16,5 och på 2023 års prognos (mitten) p/e-15,9. Jag köpte fler Lundbergs

 


Idag köpte jag några fler aktier i Lundbergföretagen. Jag har en liten slurk där sedan tidigare och siktar på att köpa fler så smått. Jag gillar deras portfölj och att kunna köpa den till cirka 7 procent substansrabatt är en rimlig deal i mina ögon. För att finansiera köpet sålde jag motsvarande belopp i Telia där jag har identifierat att jag har lite fler aktier än jag önskar. Telia väger strax över 4 procent i min portfölj idag och jag vill ha ned den till mitt normala spann om 1-3 procent som jag försöker hålla vikten till i många innehav.

Lundbergföretagen har en mycket låg direktavkastning på under 1 procent och det är inte så fett för mig som lever på utdelningar. Man behöver ha ett väldigt stort kapital om man skall kunna leva på 0,75 procent direktavkastning. Nu sätter jag ju inte allt jag äger och har i Lundbergs varpå det är ok att direktavkastningen är låg. Historiskt har Lundbergs presterat en totalavkastning som överstiger börsindex och jag ser potential till att det kan bli så även i framtiden. Värst sämre avkastning än börsindex skulle förvåna mig sett över en längre period. Det är bra och stadiga bolag de har i portföljen.

Jag tycker att Lundbergföretagen är en bra komponent i en långsiktig börsportfölj. Den ger riskspridning i sig självt och den består av mycket sunda bolag som förmodligen inte gör oss värst besvikna.Aktiespararna Direktavkastning en rackarns bra fond

  Att slå börsindex är svårt men det finns vissa strategier som kan göra det över tid. Bolag med hög utdelning är en sådan strategi som visa...