Cibus förvärvar i Sverige

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Fastighetsbolaget Cibus konverterar mat till avkastning i sitt ägande av fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs. Jag gillar bolagets slogan "Converting food into yield". Den berättar vad bolaget gör och den sätter syftet och oss ägare i centrum. Ett bolag finns till för att generera pengar till ägarna i första hand. Det är inga konstigheter och inget att hymla om men det pratas sällan pang på om det. Cibus som en fastighetsägare har ingen kontakt med slutkonsumenter och kan kommunicera på det här viset utan att kränka någon. Skulle konsumentnära bolag som ICA eller H&M kommunicera i termer av att tjäna pengar blir det snabbt liv i luckan i både media och hos folket. Många bolag väljer att dämpa sådan här kommunikation och därför sticker det ut i mängden när tex Cibus har stort fokus på att tjäna pengar till ägare och att det skall tjänas mer pengar för varje år som går.

Anyhow, Cibus har precis meddelat ett förvärv.

De har tecknat avtal om förvärv av en splajrans ny Willysbutik i Ale. Uthyrningsbar yta är på 3200 kvadratmeter och det är en enda hyresgäst i form av Willys som tecknat ett hyresavtal om 12 år. Tillträde är beräknat till kvartal 3 2022 och köpeskilling är 11,5 miljoner euro. Fastigheten är under uppbyggnad och beräknas vara klar där i Q3 2022 varför tillträde beräknas då.

**Uppdatering
Efter lunchtid idag skickade Cibus ut ett till pressmeddelande om förvärv. Det är ytterligare ett par fastigheter i Sverige med ICA och Lidl som hyresgäster. Köpeskillingen är 28,3 miljoner euro och återstående genomsnittlig hyrestid är cirka 6 år.
**

Jag äger Cibus och tycker det är ett attans bra bolag med sin inriktning mot dagligvaruhandeln. Det är finansiellt starka hyresgäster med en verksamhet som är stadig i ur och skur och heller inte hotas av ehandel på ett stort sätt. De pyntar utdelning månadsvis och direktavkastningen är strax under 4 procent nu på kurs kring 250 kronor. Utdelningspolicyn är att höja utdelningen med 5 procent per år. Nästa höjning kommer till våren efter ordinarie bolagsstämma. De har mycket god täckning av utdelningen i sin intjäningsförmåga och kan utan vidare höja enligt plan.

Länk till Cibus hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Utdelningsportföljen hos Dagens Industri

 


I veckan har tidningen Dagens Industri haft en stor artikel om att investera i utdelningsaktier. En artikel de startade för 5 år sedan som kom att bli väldigt populär. Jag gillar den och många med mig. De har satt samman en portfölj aktier som kan tänkas bjuda på en god totalavkastning varav en hygglig del utgörs av utdelningar. Den lockande tanken är en summa som man skall kunna leva på och man använder liknelsen med den där trissvinsten om 25 papp i månaden.

Både jag och du förstår att folk inte kommer få miljonbelopp över en natt att investera i en börsportfölj. Ja de flesta av oss behöver lägga grunden och se längre fram efter målet. Portföljen de presenterar i artikeln består av en rad fina bolag som kan vara en lista att utgå ifrån för den som vill spana efter investeringar. Är man lockad av tanken kring det här upplägget med utdelningsaktier så är det rimliga bolag i artikeln att spana närmre på.

En viktig sak de lyfter fram i artikeln är att de bästa utdelningsaktierna är de med lite lägre direktavkastning. Jag är helt med dem i detta och det är bra att det lyfts fram då en vanlig tabbe är att titta efter väldigt hög direktavkastning. 

Utdelningsaktierna med riktigt bra totalavkastning i långa loppet är oftast utdelningshöjare. Utdelningen kan de höja för att de stadigt presterar högre vinst. Bolag med stadigt stigande vinst och utdelning värderas av marknaden med en stigande aktiekurs. Exempel på sådana bolag är Johnson & Johnson med cirka 2,6 procent direktavkastning och Castellum med cirka 2,8 procent. Ett bolag som ofta kommer på tal när det gäller utdelningar är Telia och det är en sådan där aktie där man går i fällan med hög direktavkastning. Jag äger den själv och det är inte innehavet jag är mest stolt över men jag är medveten om dess skrala potential och begränsningar. Telia har haft en genomusel utveckling för aktiekursen över lång tid och utdelningen har fladdrat hitan ditan men blivit stadigt lägre sett över flera års tid. Det är en riktigt lurig investering och den som söker god prestanda på lång sikt gör nog gott i att skippa Telia och den här typen av utdelningsaktier.

Jag älskar utdelningshöjare som Castellum och Unilever men jag har en del andra sorters utdelningsaktier också av ett par anledningar. Primärt för att jag inte har tillräckligt stort kapital för att kunna leva på 2-3 procent direktavkastning och sekundärt för att jag använder tex preferensaktier för att hålla nere risken i portföljen. Man kan få betydligt bättre avkastning i långa loppet om man skippar preferensaktier och högavkastare och istället kör en strategi som kretsar kring utdelningshöjare. Jag har cirka 25 procent av portföljen i fixed income som preferensaktier och D-aktier men jag brinner för utdelningshöjarna.

Artikeln i Dagens Industri gör ett bra case av det här med att satsa på utdelningshöjare. Portföljen de satt samman har de uppdaterat över åren och den har presterat bra över tid.

Jag köpte fler Investor på Black Friday

 


Black Friday är årets största shoppingdag i USA och här i Sverige har det blivit jättestort också. Årets Black Friday råkade sammanträffa med rejält sänkta priser även på börsen. En ren slump såklart men kul ändå. Det är oro för följderna av en ny virusmutation som fick världens börser på fall.

Jag har varit ute och flängt en stor del av dagen men smockade in en köporder på Investor innan jag gav mig iväg på cykeln. Det stora shoppingcentrat rullade jag förbi och där var det kaos ute på parkeringen och vägen. Det var nog många som gjorde fina fynd men förmodligen ingen som köpte något så rekordeligt som jag gjorde.

Investor gick till avslut på 206 kronor. Jag tycker de har en så attans fin portfölj med sina Atlas Copco, Epiroc, Mölnlycke och en fasligt massa annat. Tänk er en Alladinask där ni gillar i princip alla göttebitar.

Jag var lockad att öka i Epiroc också men en kan ju inte köpa precis allt så Investor fick det bli den här gången. Via Investor får jag förvisso en liten slurk Epiroc men jag äger den också separat för jag vill ha större exponering i bolaget.

206 kronor kostade Investor för bara några veckor sedan så det är ju ingen 40 procent Black Friday likt i handeln men det är ett rimligt pris för ett attans bra bolag. Investor har varit mycket duktiga på att växa värdet på sina tillgångar och stadigt höjt utdelningen till oss ägare. Japp vi har fått se en stadigt stigande aktiekurs och en utdelning som blivit högre för vart år som går under en lång period.

I långa loppet tror jag att Investor kommer fortsätta höja sin utdelning och växa substansvärdet i en bra takt. En fin komponent i en långsiktig portfölj.

15% utländsk källskatt på utdelningen av Orion Office REIT

 

För några veckor sedan delade Realty Income ut Orion Office REIT till sina ägare och vi har nu belastats med 15 procent utländsk källskatt på utdelningen. Jag är inte förvånad utan känner till att det blir så här i vissa fall och skrev om det i ett inlägg inför utdelningen.

Det är en skatteteknisk grej i hemlandet hur utdelningen sker och vilka regler som tillämpas. Tex planeras Johnson & Johnsons avknoppning av sin konsumentdel ske utan att trigga utländsk källskatt.

Vill man veta sådant här på förhand så går det men det är olika från fall till fall och man får själv leta rätt på infon och tolka den.

En tråkig detalj i det hela är att det tog någon vecka för de svenska nätmäklarna innan kunderna såg sina aktier i Orion Office REIT och faktiskt kunde sälja dem. Något som väldigt många valde att göra vilket pressade ned kursen rejält. Skatten som dragits är 15 procent och det stämmer hyggligt med värdet första handelsdagen. Ser man till kursen som gällde flera dagar senare när vi väl fått aktierna av våra mäklare så är det snarare 20-25 procent som dragits mot vårat värde. Den dragna skatten går inte påverka i storlek men man kan gott önska att mäklarna inte var så långsamma med att fixa fram våra aktier.

Aktierna fick vi för ett tag sedan men det är alltså först idag som skatten dragits. Checka in ditt konto så det inte är övertrasserat. Mitt var det då jag inte har cash ståendes på det viset.

Industrivärden och utdelningen våren 2022

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Vi närmar oss slutet av året och vårens utdelningar är därmed en het fundering. Väldigt många bolag kommer i vanlig ordning höja sin utdelning men för Industrivärden kan det komma se lite annorlunda ut. Beroende på hur man ser på saken.

Under 2021 har Industrivärden betalat 3590 miljoner kronor i utdelning varav 6,25 kronor per aktie var ordinarie och 2 kronor per aktie i bonusutdelning. Totalt 8,25 kronor per aktie och 3590 miljoner kronor.

Bonusutdelningen hänger ihop med tidigare år då man var försiktig med utdelning i spår av pandemin. Under 2020 betalade Industrivärden ingen utdelning alls av försiktighet.

Analytikers snittestimat för vårens utdelning är 7,5 kronor per aktie. En fin höjning från ordinarie 6,25 kronor året innan men en sänkning mot totala utdelningen om 8,25 kronor. Det är rimligt att utgå ifrån ordinarie utdelning och tänka att 7,5 kronor är en höjning. Alla tänker inte så och vissa behöver kanske en påminnelse att 2 kronor per aktie faktiskt var en bonusutdelning.

Under 2021 har Industrivärden tagit emot 7072 miljoner kronor i utdelning från portföljbolagen. De har en utdelningspolicy som skall främja ett stigande kapital under förvaltning. Det vill säga att en del av mottagna utdelningar investerar de i portföljen medan resten går åt till bolagets kostnader samt utdelningen de pyntar till oss ägare.

I dagarna makulerade bolaget en bit över 3 miljoner egna aktier vilket gör att kvarvarande aktier har rätt till en lite större del av bolaget och dess utdelning. En faktor som påverkar utdelning per aktie positivt men det är ingen stor inverkan utan handlar om en knapp procent av bolagets aktier.

7,5 kronor per aktie i utdelning till våren är inget orimligt antagande. Från förra årets 6,25 kronor innebär det en utdelningstillväxt om 20 procent. I flera år har dock bolaget höjt med 25 öre och kanske får vi "nöja" oss med 6,5 kronor.

Länk till Industrivärden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Utdelning trillar in och jag blev extra glad idag

 


Jag blir lika glad varje gång det trillar in utdelningar på depån. Förvisso får jag 3 utdelningar per vecka men jag kommer nog aldrig bli trött på det där. Nä det är wohooo vad kul varje gång. Den här gången blev jag om möjligt extra glad över utdelningen.

Efter att jag upptäckt ett fel i mina beräkningar visade det sig att jag inte har alls så stora kostnader den här månaden som jag trott och utdelningen som jag trodde behövs till mjölk och bröd kan jag istället handla aktier för.

Mitt största intresse är börsen och det är vad jag allra helst lägger pengarna på. Därför blir min första tanke att handla aktier när det blir några slantar över. När jag var 10 år gammal väcktes mitt intresse för aktier och här sitter jag nu och är gladare än någonsin i min hobby. Jag kunde lika gärna blivit intresserad av gamla damcyklar och lagt alla mina slantar på det.

Nyligen tog jag in Unilever som jag bevakat i många år. Den handlas i ungefär samma pris som när jag köpte och jag finner värderingen lockande. Kanske blir det lite mer Unilever. Länk till inlägget jag skrev om bolaget nyligen: https://petrusko.blogspot.com/2021/11/unilever-en-stadig-utdelningsaktie.html

Extra glad över att kunna lägga mer slantar på mitt största intresse. Något liknande hände mig en annan gång när jag upptäckte ett fel i min Excel och jag faktiskt fick in mer utdelning än vad kalkylarket sade. Jo det är såklart kul när det slår åt det hållet. Alla gånger som utgifterna blivit betydligt högre än planerat det hoppar man inte lika högt över och skriver blogginlägg om. 

Castellum stark vecka men ändå svag

 


Fastighetsbolaget Castellum har gått bra på börsen den senaste veckan, klart bättre än index. Relativt andra fastighetsbolag har de dessutom en låg värdering. Tror man att de värderingsmässigt skall närma sig konkurrenterna så finns det fortsatt god kurspotential.

Medan senaste veckan varit god för Castellum och dess aktie ser det annorlunda ut på lite längre sikt. Nuvarande kurs är faktiskt inte ens ikapp vad den var innan Coronakraschen.


Grafen ovan visar Castellums utveckling de senaste 3 åren. Starkt fram till coronakraschen där den rasade rejält och med nöd och näppe nu hämtat in. Kraschen till trots blev 2020 ett mycket gott börsår men inte för Castellum. Aktien repade sig inte under 2020 utan den har tagit mycket längre tid på sig och det ter sig som dålig prestanda relativt index. Nedan är en graf som tydligt visar skillnaden.

Så här ser Castellums utveckling ut sedan coronakraschen jämfört med börsindex. Väldigt svagt för att uttrycka sig snällt.

De tre graferna ovan är samma aktie men sett ur tre olika perspektiv. Lägger man till ett fjärde med tex 5 års perspektiv ser Castellum plötsligt jättebra ut jämfört med index.

Allt under 5 år är kort sikt och det kan svänga och hända mycket på så kort tid. Många saker kan påverka en aktiekurs utöver bolagets prestanda. På längre sikt tenderar aktiekurs spegla bolagets prestanda och som investerare behöver man känna till detta och vara trygg i det också. Stirrar man blint på utvecklingen en kort period kan man bli knäsvag och sälja ett bra bolag. Nästan inga aktier går spikrakt upp utan man behöver ta lite svagare perioder ibland.

Fokusera på bolaget och ha rätt i din analys så blir aktieutvecklingen bra på sikt. Castellum är ett bra bolag i mina ögon, de har god potential och en mycket bra strategi. Den svaga prestandan under en kort period bekommer mig inte. Jag vet att det är så här med investeringar. Ett tag går de starkt och ett tag lite svagare och sedan starkt igen. Över tid summerar det till god avkastning givet att man har haft rätt i sin analys.

Många bolag får se sin aktiekurs utvecklas svagt och långt ifrån alla är bra bolag. Mindre bra bolag har en dålig utveckling i aktien av en anledning.

Cibus förvärvar i Sverige

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Fastighetsbolaget Cibus konverterar mat till avkastning i sitt ägande av fastigheter d...