Ingen utdelning från Industrivärden

 


Idag meddelade Industrivärden att de inte avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om utdelning nu i höst och det förvånar mig inte. Anledning att jag väntade mig detta besked är i huvudsak att de inte tagit emot utdelning från Handelsbanken och den väger tungt för dem. I kombination med att de kan göra så här utan att drabbas nämnvärt skattemässigt. Investmentbolag betalar en schablonskatt baserat på värdet av sina innehav men den kan de kvitta mot lämnad utdelning så i praktiken betalar de ingen skatt (på redan skattade pengar). Det finns ifs and buts kring de där skattereglerna och innehav där man har mer än 10 procent ägande bygger inte på schablonskatten. Industrivärdens ägande ser ut på så vis att de bygger inte upp mycket till skatt att betala över huvud taget. Det drabbar dem inte att slopa utdelningen helt och hållet i år.

Till nästa år kan det tänkas bli utdelning men man bör ha i åtanke att det mycket väl kan bli så att banker inte pyntar nästa år heller av samma anledning som i år (myndigheter sätter stopp för det). I sådana fall lär Industrivärden pynta en betydligt lägre utdelning än tidigare år. 

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Mot alla odds - Hans Wallenstam

 


Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och det är en oerhört fascinerande berättelse. En extra bonus med ljudboken är att det är Hans Wallenstam själv som läser upp den. Det tyckte jag var mycket trevligt.

Man får höra bakgrunden om bolaget Wallenstam och hur Hans blev VD strax innan den stora fastighetskrisen som fick tusentals bolag på fall. Hur Wallenstam kämpade sig igenom krisen och kom att bli det starka sunda bolag det är idag. Många namn och händelser som man känner igen dök upp i boken och som ägare av Handelsbanken fann jag nöje i att höra hur det var den enda bank som inte drabbats värst hårt i krisen och kunde göra affärer medan andra banker gick i konkurs eller kämpade för att undgå den.

Ja boken har Wallenstams perspektiv på krisen men den är en intressant skildring av den oavsett om man är intresserad av fastighetsbolaget Wallenstam eller ej. Sett med dagens ögon var det en besynnerlig tid innan krisen. Risken man tog och vad man fokuserade på.

Av mig får boken 5 av 5 stjärnor och ljudboken får en extra bonusstjärna för uppläsning av Hans Wallenstam.

Essitys rapportflopp

 


Igår var det Essitys tur att presentera sin rapport för det tredje kvartalet och den togs inte emot väl av marknaden som handlade ned aktien 7,6 procent. Den första raden i rapporten tillägnades goda nyheter om att man höjer målet för avkastning på sysselsatt kapital till 17 procent senast år 2025. Det är riktigt nice och positivt att de säger att de i framtiden skall prestera på det viset. Sedan handlade rapporten främst om hur de presterat i det gångna kvartalet och det var inte fantastiskt. Omsättningen minskade nästan 5 procent och kassaflödet var sämre. Man pratade även en del om utmaningar som pandemin skapat och det var inte goda nyheter det heller.

Enstaka kvartal kan ju gå lite hur som och säger nödvändigtvis inget om det långsiktiga caset. I mina ögon är Essity samma case på 20-30 års sikt som det var innan den här kvartalsrapporten. Den förändrar ingenting alltså. Eller kanske den gör det. Den höjda målsättningen om avkastning på sysselsatt kapital är en hint om effektivare prestanda.

Långsiktig som jag är i Essity passade jag på att köpa mer i nedgången. Det blev ett knippe runt 281 kronor stycket. För att kunna göra köpet minskade jag lite i Svolder som jag huvudsakligen äger i ett pensionspar men även hade en liten slurk i min vanliga portfölj. Jag sålde den där lilla slurken i vanliga portföljen och köpte Essity för slanten.

Den 29 oktober är X-datum för utdelning om 6,25 kronor och den som äger aktien vid stängning handelsdagen innan det har utdelningen på sitt konto den 4 november. På nuvarande kurs runt 275 kronor ger det en direktavkastning om cirka 2,3 procent. Essity har en utdelningspolicy om att pynta en stabil och stigande utdelning i det långa loppet.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Starkt av Axfood

 


Idag presenterade Axfood sin rapport för det tredje kvartalet och de uppvisar en stark prestanda rakt igenom. Man flexar musklerna och ökar allt. Ökade marknadsandelar, ökad omsättning, ökad marginal, ökad vinst. Ja det är en mäktig prestanda av Axfood men det kommer inte som en överraskning. De har presterat bra länge och de har ökat mer än marknaden i många kvartal i följd nu.

Omsättningen i det tredje kvartalet ökade 5,5 procent till 13.426 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen landade på 5,9 procent.

Kassaflöde per aktie steg till 5,58 kronor.

Resultat per aktie blev 2,95 kronor.

Axfood går mot ännu ett rekordår och en höjd utdelning nästa vår ligger i korten. Det är mitt näst största innehav så det sitter ju riktigt fint med stark prestanda och en ev höjd utdelning. Värderingen är redan väldigt hög så någon raket blir aktien nog inte härifrån. Den urstarka prestandan gör att de växer i sin värdering snabbare. Kortsiktigt som på en rapportdag kan naturligtvis mycket hända men på längre sikt tänker jag som sagt att värderingen är väldigt hög och värst högre tror jag inte att den blir.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Tagit hem vinsten i Fabege

 


Det blev en kort tids ägande i Fabege som nu lämnat portföljen. Egentligen handlar det inte om Fabege som är attraktivt värderat i dagsläget men jag köpte när det var kickass bra värdering och just nu ville jag öka i Essity. Fastighetsbolag har jag så det räcker till och blir över medan Essity tillför något annat till portföljen. Det känns därför klart rimligt att släppa ett fastighetsbolag och istället göra så här.

Essity är ett relativt nytt innehav i min portfölj men det är som sagt en komponent jag verkligen gillar och som tillför något till min portfölj. Toapapper, blöjor, bindor och allt vad de gör har en mycket stadig efterfrågan. En efterfrågan som ökar över tid drivet av befolkningstillväxt och ökat välstånd.

Jag gillar Fabege men när jag tänker portföljtänk så prioriterar jag Essity högre och så fick det bli den här gången. Fler Essity till drygt 296 kronor stycket och Fabege fick jag drygt 120 kronor för. Jag passade även på att köpa ytterligare en liten slurk Telia som backade en hel del idag. Drygt 37 kronor pyntade jag för dem. Telia har redan en hyggligt stor vikt i portföljen varpå jag främst gör något småköp då och då. Essity däremot är obetydligt litet än så länge och jag har ambition att vikta upp det till åtminstone 1-2 procent till att börja med.

Läs mer: Betala för kvalitet eller riskera stå utan.

Jag ökade i Telia

 


Idag slog jag till på fler Telia som jag tycker piffat till sig ordentligt på sistone. De har gjort ett par riktigt stora avyttringar i Turkcell och Telia Carrier som frigör kapital och sänker skuldsättningen. Framöver bör de kunna fortsätta pynta en fet utdelning. Kursmässigt har Telia varit sorglig ända sedan noteringen för 20 år sedan och det kan fortgå. Verksamheten i sig är ingen raket direkt men aktien har även speglat ett bolag som presterar halvdant och dessutom ett gäng skelett i garderoben. Nu är Telia rensat från skelett och en ny driftig VD är på plats. Kanske blir kursutvecklingen mindre dålig framöver.

Det är en stadig verksamhet Telia bedriver och kassaflödet är mycket pålitligt. De har en stark finansiell ställning och klarar utan vidare att investera i sin verksamhet och pynta fet utdelning. I år blir utdelningen totalt 2,45 kronor varav 0,65 kronor kommer pyntas i samband med en extra stämma som de kommer kalla till inom kort. 

Idag pyntade jag 38,13 kronor vilket ger en direktavkastning om 6,4 procent. 

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Bra snack om fastighetsbolag

 


Idag gjorde jag ett riktigt fynd när jag surfade in på Affärsvärldens sajt i jakt på en intressant artikel att läsa. Jag hittade ett poddavsnitt helt och hållet om fastigheter. Utöver att jag äger en rad olika fastighetsbolag har jag ett stort intresse generellt för sektorn. Det här verkade ju lovande varpå jag tog på mig hörlurar och gick och satte mig i naturen och lyssnade på avsnittet. Medan fåglar plaskade där nere i vattnet fick jag avnjuta en riktigt bra podd om fastighetsbolagen på börsen.

Podden heter Affärsvärlden Magasin och drivs av Helene Rothstein som i mina öron får till ett riktigt bra snack och flyt. I det här avsnittet pratar hon med en expert på fastighetsbolagen i fondförvaltaren Jonas Andersson. Jonas förvaltar Carnegie Fonders fastighetsfond och har i många år varit fokuserad på just fastighetssektorn. En framstående profil kring sektorn utan tvekan.

Här är länk till poddavsnittet som är på drygt 30 minuter.

https://www.affarsvarlden.se/podd/fastighetsbonanza-fran-carnegies-terrass

Vill du läsa mer om fastighetsfonden eller få en bild på Jonas är nedan en länk till hans fond hos Carnegie.

https://www.carnegiefonder.se/fonder/fastighetsfond-norden-a/


Ingen utdelning från Industrivärden

  Idag meddelade Industrivärden att de inte avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om utdelning nu i höst och det förvånar mig inte....