Jag har köpt mer storbank

 


För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare ut som helt okej läge att köpa mer. Mitt sektorbet i bank via min trippel Handelsbanken, SEB och Swedbank var jag osäker på hur jag skulle hantera framåt. Länk till inlägget för mer kontext: https://petrusko.blogspot.com/2024/06/handelsbanken-och-mina-senaste-tankar.html

På detta har jag nu agerat och jag har alltså investerat mer i bank. Jag har tillsvidare valt att hålla mig till min banktrippel vilket innebär att jag viktar de tre bankerna lika på ett ungefär. Således när jag nu ökat så har jag gjort det med köp i dem alla tre. Bilden ovan visar Handelsbanken och några köppluppar i grafen och det är motsvarande pluppar i SEB och Swedbank.

Som jag luftat tidigare har jag bättre "feeling" och argument för Handelsbanken och framförallt SEB medan jag har en njuggare inställning till Swedbank. Att jag nu köpt mer i dem alla tre grundar sig i att jag historiskt varit nöjd med att göra ett sektorbet via en trippel på det här viset och ännu inte fattat beslut om att gå vidare på ett annat sätt. En grej jag överväger är att enbart göra eventuella nya investeringar i Handelsbanken och SEB. Det där har jag inte landat i och det är inget jag lägger så stor vikt vid heller. 

Avanza anslutna till Xetra

 


Nu är Avanza äntligen anslutna till den tyska börsen Xetra. Något jag kämpat för och lobbat för länge. Det är framförallt för alla de börshandlade fonder som finns på Xetra. Innan har man kunnat investera i vissa sådana fonder via Avanza men de har använt en tredjepartslösning där handeln inte skett direkt via riktiga börsen utan via andra aktörer. Kortfattat har det varit en mycket dålig lösning som resulterat i dålig och beroende på hur man ser på saken rentav felaktig information.

Men skit i det nu, det dåliga som har varit alltså.

Nu är Avanza anslutna till Xetra och det innebär bland annat att fler fonder blir tillgängliga och framförallt att de priser, orderdjup, spread osv som du ser är korrekt. Precis som när man handlar på tex svenska börsen är det du ser det som gäller just nu. 

Sådana här börshandlade fonder handlas i euro varpå det tillkommer valutaväxlingsavgift och utöver det tillkommer courtage.

Gött att Avanza fixat den här grejen som är en teknisk sak och egentligen självklar i mina ögon. En annan grej jag gärna skulle se Avanza förbättra är däremot en ren pris/erbjudande grej. Jag skulle vilja att de matchar Nordnets erbjudande kring valutaväxlingsavgift och då specifikt att Nordnet inte tar någon sådan vid vad de kallar för "corporate actions".

Vad det betyder är att när du äger värdepapper noterade i utländsk valuta så tar Avanza en del av kakan varje gång du får en utdelning. Då passar Avanza på att lägga på sin valutaväxlingsavgift om 0,25 procent.

Så här gör inte Nordnet och i långa loppet blir det där stor skillnad. Du får mycket mer pengar kvar i slutändan om du är kund hos Nordnet investerat i sådana värdepapper på lång sikt.

Att kämpa för en bättre funktionalitet för alla småsparare är en sak medan den här grejen med valutaväxlingsavgiften snarare handlar om pris/erbjudande är en annan grej. Det blir nog snarare en sak jag kommer lyfta fram då och då men det är en kamp jag inte tar på samma sätt. 

Realty Income höjer utdelningen - Juni 2024

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.
Fastighetsbolaget Realty Income brukar höja utdelningen minst 4 gånger per år. Ibland är det små höjningar och ibland lite större varpå jag inte brukar kommentera varje gång de höjer utdelningen. Denna gången är det en liten höjning men jag passar på att skriva om den eftersom den ändå sticker ut.

Det är bara en månad sedan de höjde utdelningen senast. Då var det en lite större höjning. Hur som helst är det kul med höjningar oavsett och att det nu sker så tätt in på är extra kul.

Nu höjs alltså månadsutdelningen från $0,2625 till $0,2630. I årstakt summerar det till $3,156. På aktiekursen $52,24 ger det en direktavkastning strax över 6 procent.

Nästa utdelning med det här nya högre beloppet har X-dag i slutet av juni och paydate den 15 juli. 

Länk till Realty Income hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Axfood förvärvar City Gross

 


Det här kommer inte som en stor överraskning då Axfood sedan tidigare äger en del av City Gross. Nu köper de alltså resterande 90,1 procent för 2 miljarder kronor och kan helt ta in bolaget under sina vingar. Här finns sannolikt förbättringspotential men sådant tar tid. De närmsta åren kan det här förvärvet tänkas dra ned rörelsemarginalen för Axfood men på sikt bör det kunna bli bra.

Så här skriver Axfood i ett pressmeddelande:

"Axfood AB ("Axfood") har ingått avtal med Bergendahl Food Holding ("Bergendahls") om att förvärva en andel motsvarande 90,1 procent av aktierna i City Gross Sverige AB ("City Gross"), vilket innebär att Axfood ökar ägandet i City Gross från nuvarande 9,9 procent till en ägarandel om 100 procent. Axfood har genom minoritetsandelen sedan 2021 gemensam kontroll över City Gross och har ett långsiktigt samarbetsavtal inom bland annat logistik, sortiment och inköp, egna märkesvaror, butikssäkerhet, ekonomi, HR och IT."

"City Gross har efter lång tid av stabil lönsam utveckling liksom många aktörer på marknaden haft en något sämre utveckling under den senaste perioden av hög inflation. Verksamheten har även genomgått stora interna förändringar den senaste tiden, såsom omläggning av sortimentet, ny IT-infrastruktur och logistik. Med Axfoods kunnande och erfarenhet skapas förutsättningar för att vidareutveckla och stärka City Gross koncept och implementera effektiv drift genom hela kedjan. Härigenom stärks City Gross konkurrenskraft mot de stora aktörerna inom stormarknadssegmentet. Förvärvet av City Gross ger Axfood en tydligare marknadsposition inom stormarknadssegmentet och ökar därmed koncernens närvaro och räckvidd."

Affären är villkorad av konkurrensmyndigheters godkännande. Det borde inte vara problem dels eftersom Axfood redan äger City Gross men också för att marknaden här är dominerad av en blytung aktör i form av ICA. ICA hade inte kunnat göra det här förvärvet men att andra aktörer sätter press på dem är välkommet.

Anyhow jag vill passa på att tipsa om Axfoods IR-sida som har förbättrats rejält de senaste åren. Det är bättre och tydligare information och det presenteras på ett bra sätt. De tillhandahåller även analytikers prognoser för kommande år. Länk till Axfoods IR-sida: https://www.axfood.se/investerare/

Lägre utdelning i FLXD Franklin European Quality Dividend ETF

 


Nu har Franklin meddelat utdelning i juni för fonden med ticker FLXD. Utdelning sker kvartalsvis och de är olika stora från gång till annan. I särklass störst utdelning är den i juni. Så är det varje år och det kommer sig av hur fonden tar emot utdelningar ifrån innehaven. Europeiska bolag pyntar utdelning i högre grad under månaderna där på våren. Den här utdelningen är således viktig för totalen på året. 

Med X-dag den 12 juni och paydate den 24 juni är utdelningen på 0,5557 euro. Det är hela 22 procent lägre än utdelningen i juni förra året (0,7133 euro). 

Om man summerar de senaste 4 utdelningarna blir utdelningen totalt 1,1725 euro och på andelskursen 27,96 euro ger det en direktavkastning om cirka 4,2 procent.

Jag har ägt den här fonden ett par år och den har tickat på hyggligt. När jag gick in i den var direktavkastningen strax under 5 procent. Att den nu letat sig ned kring 4 procent är inte fantastiskt men vi får se hur det artar sig framöver. Det kan skilja en del över tid också beroende på att innehav faller ur index och andra tillkommer. Att direktavkastningen är lägre nu kommer sig dels av att kursen gått upp och att den här juniutdelningen blev lite lägre. Resterande 2 utdelningar det här året kan få upp utdelningen en del. När jag första gången skrev om den här fonden var direktavkastningen 4,6 procent så det är ju ingen stor skillnad mot nuvarande 4,2 procent.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html

Digitalt event - Presentation av Aktiespararna Global Direktavkastning

 

Foto: Cicero Fonder

På onsdag den 12 juni kl 18-19:00 kommer Cicero köra en presentation av fonden Aktiespararna Global Direktavkastning. Det är ett digitalt event där man deltar via Teams. De skickar ut en länk till de som anmäler sig till eventet och den klickar man på strax innan kl 18 den 12 juni så är man med.


(Ja länken ser knasig ut men det är någon sorts ID för just det här eventet).

Så här skriver Cicero om eventet:

"Cicero fonder bjuder in till en digital kvällsdragning tillsammans med våra förvaltare Jonas Eklund och André Netzén Örn. Under kvällen kommer vi att prata om vår nystartade fond Aktiespararna Global Direktavkastning och dess förvaltningsstrategi. Vi kommer också att beröra beteendeekonomi och hur det påverkar investeringsbeslut, samt kvantitativ förvaltning, hur vi på Cicero Fonder jobbar med det, och dess fördelar.  Kvällen avrundas med en avslutande frågestund."

Jag har börjat investera i den här fonden och tycker det skall bli kul att checka in den här presentationen. Vi är många som gjort just så varpå jag kan tänka att där är ett gäng där ute som har intresse i den här presentationen. Cicero bjöd in mig och sade att jag gärna får dela med mig med den här inbjudan.

Fonden Aktiespararna Global Direktavkastning har jag skrivit om och vill du läsa om den så är länk till mitt inlägg här: https://petrusko.blogspot.com/2024/05/aktiespararna-global-direktavkastning-b.html

Månadsutdelning juni - JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF

 


Varje månad pyntar den här fonden utdelning och det är en rejäl sådan. Den har en målsättning att generera hög inkomst till oss andelsägare. Avkastningen kommer primärt ifrån utdelningen men viss kurstillväxt kan man förvänta sig över tid. Via optioner har de simpelt flyttat avkastning ifrån kurstillväxt till utdelningsbara cash. Historiskt har börsen avkastat 8-10 procent per år och börsens avkastning är då både kurstillväxt och utdelningar som tillsammans mynnar ut i de där 8-10 procent i snitt per år. Vissa aktier betalar ingen utdelning och rent teoretiskt är då avkastningen 0 procent ifrån utdelningar och 8-10 procent ifrån kurstillväxt. Ett annat hypotetiskt bolag pyntar 8 procent utdelning men kursen växer bara 0-2 procent per år. Bägge fallen genererar 8-10 procent per år och hur de gör det är skit samma.

Anyhow. Den här fondens utdelning för juni nu då;

Med X-datum den 13 juni och pay date den 8 juli är utdelningen på $0,1907.

I årstakt summerar den utdelningen till $2,2884 vilket på kursen 23,9 euro ger en direktavkastning om 8,8 procent. Nu funkar det ju inte exakt så att utdelningen är den samma årets alla månader. Det varierar månad till månad hur stor utdelningen är och det beror dels på de utdelningar fonden tar emot ifrån innehaven men framförallt på optionsintäkter. När det är lite skakigt på börsen får man bättre betalt för optionerna medan det är omvänt sämre betalt när det är lugna gatan på börsen.

Den här fonden är nystartad sedan november 2023 och har inte hunnit betala så många utdelningar ännu. Den har liksom arbetat sig upp på stadigt högre direktavkastning från månad till månad där den första var på strax under 5 procent. Det var en låg nivå och förmodat så på grund av att fonden var ny och de helt enkelt inte hunnit få in så mycket optionsintäkter och utdelningar att dela ut. En rimlig förväntning är en direktavkastning kring 7-9 procent på ett år och eventuellt en liten kurstillväxt. Avkastningen i den här fonden kommer alltså primärt ifrån utdelningen.

Jag äger den här fonden och har lagt en god del av min portfölj i den. Läs mitt inlägg med mer info om fonden i länken nedan.

https://petrusko.blogspot.com/2024/04/jgpi-jpmorgan-global-equity-premium.html

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...