SPDR S&P US Dividend Aristocrats höjde utdelningen

 

Många börshandlade fonder har krångliga namn och den här är ett bra exempel på det. SPDR är namnet på fondbolaget och resten av krumilurerna är namnet på fonden. Det är en fin fond som jag gillar. Återkommer till det nedan.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist) med ticker SPYD har precis pyntat utdelning och det innebar en höjning mot året innan. Utdelningen nu i september blev $0,3789 och i årstakt är den nu $1,5292. Förra året var utdelningen i september på $0,3435.

Fonden har inriktning mot amerikanska bolag som höjt sin utdelning varje år i minst 20 år. Därav blir det naturligt att utdelningen i fonden stiger för varje år som går. Det är ett bra kvalitetsfilter det där med bolag som höjt utdelningen i så många år i följd. Det är riktiga pengar de betalar ut år efter år och det lyckas man bara med om man gör sin grej riktigt bra. Visst kan något bolag falla bort och något nytt tillkomma över tid men det är en bred samling om cirka 120 bolag i det här indexet/fonden. Man står inte och faller om enskilda bolag fallerar.

Läs mitt inlägg om fonden i länken nedan.

https://petrusko.blogspot.com/2020/06/spdr-s-us-dividend-aristocrats-etf.html


Jag tycker som sagt att det här är en rackarns bra fond och jag siktar på att ta in den på sikt. Tidigare hade jag en fond ifrån iShares med inriktning mot amerikanska kvalitetsbolag men de försämrade den genom att byta till ett nytt smalare index. Jag äger den inte längre och sedan dess är den här fonden ifrån SPDR mitt förstahandsval för exponering i amerikanska kvalitetsbolag. 

Nästa utdelningstillfälle i SPYD är i december och storleken på den utdelningen meddelas i mitten av december och har X-datum bara någon dag innan julafton.

Cibus förvärvar 2 matbutiker i Norge

 


Fastighetsbolaget Cibus med inriktning mot fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs meddelade idag att de förvärvar ytterligare två fastigheter med Coop som hyresgäst. Butikerna är belägna i Nordnorge och köpeskilling uppgår till 7,9 miljoner euro.

Så här skriver VD Sverker Källgården i ett pressmeddelande:

"Vi adderar två bra Coop-butiker till vår norska portfölj och vi ser med tillförsikt fram emot att selektivt fortsätta utvärdera nya investeringsmöjligheter på den norska marknaden".

Jag tycker det här är ett trevligt besked i dessa bistra tider på börsen. Medan fastighetsbolag fått se sina aktiekurser slaktas på börsen fortgår dess verksamhet utan större problem. Så klart varierar det från bolag till bolag där vissa fastighetstyper är mer utsatta än andra. Cibus med sina dagligvarubutiker ser jag som mindre utsatt än vissa andra. Hyrorna kommer stiga i takt med inflationen och deras hyresgäster är finansiellt starka och heller de inte värst utsatta med sin konjunkturokänsliga verksamhet. Finansieringskostnaderna var redan relativt höga i Cibus då de är ett ganska litet bolag i sin resa mot något större så klart. I takt med att de blir större på sikt får de bättre förutsättningar hos banker och på obligationsmarknaden. Relativt sitt mindre tidigare jag förstås. Om man nu skall hitta något positivt när det är så dystert på börsen.

Cibus är inte paralyserat och heller inte marknaden av den fastighetstyp de inriktar sig på.

Värderingen är attraktiv här kring 140 kronor. Det är en rabatt mot senast redovisade substansvärde om cirka 157 kronor och det är en rimlig multipel på intjäningsförmågan. Läs min kommentar utav Cibus rapport för det andra kvartalet. I länken nedan.

https://petrusko.blogspot.com/2022/07/cibus-rapport-for-det-andra-kvartalet.html

Rapport för det tredje kvartalet släpps den 9 november.

Kameo inför pajig avgift

 


Kameo inför en ny avgift där de kommer ta 1 procent per år av ditt investerade kapital. De kallar avgiften för succéavgift. Avgiften gäller på alla nya investeringar från och med 1 december. Befintliga investeringar påverkas inte.

Jag har investeringar hos Kameo men sedan en tid har jag pausat nya investeringar där. Dels på grund av det oroliga läget med räntor osv som fått börsnoterade fastighetsbolag se sina aktiekurser slaktas. Jag bedömer Kameos låntagare längre ut på riskskalan än börsnoterade fastighetsbolag generellt sett. En annan del i att jag pausat investeringar där var att jag tyckte räntan hos dem blev någon procentenhet lägre när marknaden var som hetast innan nuvarande inflationskris. Det var väl så pass stort intresse från investerare att Kameo kunde fylla lånen till en lägre räntenivå än tidigare. Det är mina två cent om denna anekdotiska betraktelse.

Anyhow om vi blickar framåt får vi se om denna avgift blir en succé för dem. Om jag redan fann dem mindre attraktiva så är den här avgiften definitivt spiken i kistan. Nej, jag ratar dem och kommer ta ut mina pengar från Kameo när mina befintliga investeringar återbetalats.

Mer Börspsykologi

 


Jag har läst boken Mer Börspsykologi av Cristofer Andersson och det är en passande bok för det rådande börsklimatet. Det är mycket bistra miner på börsen nu och en stor del av det handlar om just psykologi. Vissa aktiekurser är nedpressade långt mer än vad fundamenta berättigar, av rädsla, flockmentalitet mm. Du kanske just nu överväger att sälja. Alla andra säljer ju. Det går ju så dåligt på börsen nu.

Väldigt mycket av vår framgång och våra motgångar på börsen landar i just psykologi. Det krävs tex bra "sittfläsk" att vädra ut stormen. Att motstå starka känslor att följa med flocken och sälja. Att motstå starka känslor av rädsla när du ser minus 10, 20, 40, 60 procent. Rädsla säger jag och även om du själv kanske inte tänkt på det så är just rädsla en stor grej på börsen. Anledningen är att vissa saker vi utsätts för triggar vår stenåldershjärna i form av "fight or flight". Det är ett essentiellt system för vår överlevnad då det fick oss att fly eller slåss när vår överlevnad var hotad. Som när vi på savannen mötte ett blodtörstigt rovdjur. Per automatik körde vår hjärna igång och fick oss att snabbt som tusan lägga benen på ryggen eller smasha in skallen på rovdjuret. Idag går vi sällan på rovdjur bara så där men vår hjärna funkar likadant nu som då. När vi ser minus på vår börsportfölj triggas det där överlevnadssystemet och per automatik kanske vi följer strömmen och säljer.

Eller kanske inte. Genom att lära sig mer om psykologi och närmare bestämt "börspsykologi" kan vi bli bättre på att hantera vissa situationer. Jag tycker att man får läsa om bra exempel och psykologiska faktorer i den här boken och jag är övertygad om att du blir en bättre investerare med dess kunskap innanför västen.

Boken har en föregångare som jag också läst och gillade men jag kan inte säga att man måste läsa den först. Den här boken står utmärkt på egna ben och jag gillar den här bättre än den första. Det är ett tag sedan jag läste föregångaren varpå jag inte kan sätta fingret på varför jag gillar den här bättre men jag håller mig till känslan och står för det.

Hur du agerar i tuffa utmaningar som rovdjursmöten och börsras är avgörande. Kunskap om detta är en viktig nyckel till framgång. Lär dig mer om hur din hjärna och ditt psyke funkar. Hur du kan hitta bra vägar kring det med bra rutiner. Det kvittar hur duktig man är på att analysera bolag om man inte har insikt i börspsykologi.

Mitt Bibliotek har boken i sortimentet och det är goda chanser att även din bibbla har den. Ett tips till dig som överväger bibblan är att söka på dess hemsida och ev boka där. Du hittar enkelt via en sökning och när du bokar ställer de undan boken till dig så den är lätt att hitta när du väl kommer dit. 

Fredag wohoo

 


Idag är det fredag med allt vad det innebär. Familjen petrusko skall äta taco till middag och medan det är vad jag ser fram emot längtar barnen mer efter fredagsgodis. När jag var barn åt man lördagsgodis men det har tydligen gått inflation i det där också varpå det nu för tiden är både fredagsgodis och lördagsgodis.

Om en kvart öppnar Stockholmsbörsen och terminshandeln pekar på en svagt positiv öppning. För alla som följer börsen på daglig basis vore det så klart trevligt med en positiv avslutning på veckan. Det har ju redan serverats citroner så det räcker till och blir över.

Apropå mat upplevde jag i mataffären igår att det verkar vara knackig leverans nu på en rad olika varor. Kanske en tillfällighet, kanske inte. Har du någon observation från din affär? Jag läste en rubrik igår om att det råder brist på passerade tomater.

Avanza var snabbare än väntat med utdelningar i utländsk valuta nu i månadsskiftet. De brukar ta flera dagar på sig innan utdelningen syns på min depå. Den här gången såg jag dem "bara" ett par dagar efter. Det var utdelningar från en rad olika ETF:er jag äger från bla Vanguard. Utdelningar med pay date den 28 september alltså. Kan låta knas för er som inte äger utländska aktier osv men ni som gör det lär vara med på vad jag menar. Det är som att Avanza sitter på cashen och gör ränta på dem ett par dagar.

Det var några snabba puckar från mig. Lite börs och lite annat. Ha en riktigt go fredag och helg nu.

Köpt ännu fler Xact Norden Högutdelande

 

Börsen surar vidare och generellt sett är jag övertygad om att det är bra köpläge nu för den långsiktige. Att pricka rätt bolag är dock inte enkelt varpå jag väljer att skjuta brett. Jag har ökat i Investor nyligen och i dagarna har jag köpt fler Xact Norden Högutdelande. Två breda investeringar som i sig ger en god riskspridning.

Senaste köpet var idag till 115 kronor styck för Xact-fonden.


Som vanligt lever jag inte i någon illusion om att jag kan pricka botten eller det ultimata köpläget. Jag investerar till rimliga nivåer och där jag tror mig få en god avkastning på lång sikt. Om börsen backar än mer imorgon är det direkt osmart att tänka "attans jag skulle väntat till imorgon". Ja, det är nästan lika osmart som att efter en lottodragning tänka att attans de siffrorna skulle jag ju valt (och faktiskt tro att man kunde gjort det).

Jag gör rimliga investeringar och får god avkastning över tid.

Xact Norden Högutdelande pyntar utdelning 4 gånger per år och nästa tillfälle är i november om 1,63 kronor med X-datum 15 november. Efter det är nästa utdelningstillfälle till våren efter ett beslut om nästa års utdelning. I år meddelade de beslut i början av februari och det är rimligt att tro på ungefär samma tid under 2023 med en första utdelning i mars och sedan samma schema som i år.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/04/xact-norden-hogutdelande-etf.htmlAktiekurser fladdrar upp och ned medan utdelningar är desto stadigare


 Börsen går upp och den går ned. Ibland går den riktigt uselt under en period vilket vi upplever just nu. Aktiekurser går ned mer för var dag som går. Något som fladdrar desto mindre är utdelningar. Från dag till annan förändras de inte. Utdelning beslutas om vid bolagstämma årsvis här i Sverige. Medan beslutet tas en gång per år har det blivit desto vanligare att dela upp själva betalningen och många bolag betalar nu 2-4 gånger per år. 

Utdelningen är inte lika volatil som börskurser. Den tickar in under året och många bolag höjer den från år till år. Även om aktiekursen går kass kan utdelningen stiga. Faktiskt kan det ofta vara så att bolaget går bra rent operativt även om dess aktiekurs går kass.

Aktiekursen styrs i korta perspektivet av börshumör, politik, världsliga händelser mm. Det kan vara stora kursrörelser utan att bolagets prestanda motiverar det.

Utdelningen däremot styrs inte av något humör eller udda händelser. Det är riktiga pengar och bolagets prestanda som styr. Ett intressant exempel är historik från S&P 500. På bortåt 100 år har utdelningar bara sänkts nämnvärt vid 3 tillfällen. Två gånger i samband med den stora depressionen och det tredje tillfället var i samband med finanskrisen på 00-talet. Kursutvecklingen däremot för S&P500 har varit desto ryckigare även om den långa trenden är upp så klart.

Jag kallar mig för utdelningsinvesterare och jag fokuserar på utdelning. När börsen surar blir jag inte rädd eller sur utan om något ser jag det som bra läge att köpa fler aktier i sunda utdelningsaktier. Mina utdelningar har varit stadiga under tiden börsen gått under isen.

Självklart kan man inte bara titta på utdelning utan man behöver så klart göra en gedigen analys av bolaget. Det är ju sunt förnuft. Efter att man sållat bort alla bolag som inte pyntar utdelning eller alla som pyntar under en viss gräns så finns det oerhört många bolag kvar att spana närmre på. Man kan enkelt hitta bra bolag som är bra och pyntar utdelning.

Börsen går inte spikrakt upp och så gör heller inte alla bolags utdelningar. Visst förekommer det sänkningar men väldigt många bolag är stadiga på den punkten. Till våren kommer förslag till utdelning för nästa år och det ser jag fram emot.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats höjde utdelningen

  Många börshandlade fonder har krångliga namn och den här är ett bra exempel på det. SPDR är namnet på fondbolaget och resten av krumilurer...