Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.
Det slog mig att jag skrivit flera inlägg om den här fonden men inget sammanfattande som jag brukar göra. Här kommer ett sådant inlägg och du som hängt med i allt jag skrivit de senaste månaderna finner kanske inget nytt här men likväl here we go.
JGPI ifrån JPMorgan är en börshandlad fond med aktiv förvaltning och en inriktning mot aktier globalt. De väljer ut bolag med stadig verksamhet och låg volatilitet för att minska på börsens lynniga svängningar och ge en mjukare resa. Ovanpå det har de en optionsstrategi där de ställer ut säljoptioner mot index. De gör det mot S&P500, globalindex och FTSE100 i huvudsak. Jag går in närmre på optionsgrejen längre ned i det här inlägget. Optionerna de säljer genererar en intäkt som de delar ut och den utgör lejonparten av den stora utdelningen fonden pyntar. En mindre del utgörs utav de utdelningar fonden tar emot ifrån sina innehav. Utdelningen pyntas månadsvis och i skrivande stund är direktavkastningen kring 6 procent. Fonden startades i slutet av 2023 och har inte hunnit betala så många månadsutdelningar ännu.
Fondavgiften är 0,35 procent. Som vanligt med börshandlade fonder tillkommer engångsavgifter i form av courtage vid köp/sälj precis som vid aktiehandel och det tillkommer valutaväxlingsavgift eftersom fonden handlas i euro. Det där är engångsavgifter och är obetydliga i långa loppet.
Eftersom fonden har sin juridiska hemvist på Irland dras det ingen utländsk källskatt på de utdelningar fonden betalar till dig. Om man äger den på ett ISK eller en KF dras det alltså ingen skatt alls på utdelningen precis som vore det en svensk fond.
Ovan är fondens topp 10 innehav utav totalt cirka 250. Som sig bör i en fond med global inriktning är det mycket USA. Utav den här topp 10-listan kan man se att inget innehav väger mer än 1,71 procent. Det är också en faktor som håller nere risk och kurssvängningar. Jämfört med fonder där de största innehaven kan väga kring 10 procent tex.
Optionsgrejen nu då: Jag försöker koka ner den till något lättbegripligt men samtidigt hyggligt ingående. De ställer ut optioner mot index varje vecka. De använder sig utav OTM-optioner vilket betyder att de ställer ut dem till ett högre pris än det som råder idag. Lösen är om 30 dagar och är av "european style" vilket betyder att innehavaren inte kan lösa in dem tidigare och att man vid lösen betalar mellanskillnaden snarare än att leverera ett innehav. En viktig sak att ha med sig ifrån det här med OTM-optioner är att det innebär att man ställer ut dem på några procent högre pris än dagens. Det gör att man fångar upp en del utav börsens kursuppgång. Man får optionsintäkten direkt och efter 30 dagar har man en viss intäkt om index stigit mer än det förutbestämda priset. Enkelt uttryckt kan man säga att man ger någon rätten att köpa innehavet om 30 dagar för tex 3 procent högre pris än dagens. Skulle börsen stiga tex 6 procent så är man bara med på en uppgång om 3 procent då man sålt resten till optionsinnehavaren. För det har man fått en optionsintäkt när man sålde optionen från första början. Nästa sak att ha med sig är det här att de säljer optionerna regelbundet snarare än att sälja hela klabbet var 30:e dag. Eftersom man säljer optioner varje vecka mot en del av portföljen har man aldrig sålt bort all uppgång utan man fångar upp viss uppgång även på det här viset. Dessa två faktorer är viktiga för att fånga upp börsens långsiktiga kursuppgång. Den här fonden har en mycket bra strategi för det vilket bör mynna ut i att de i långa loppet kommer prestera en hög utdelning och viss kurstillväxt.
Det finns olika typer av optioner och olika sätt att använda dem på. Det sätt fonden använder dem på ger en garanterad intäkt då man får betalt direkt när man ställer ut dem. För det priset har man gett någon rätten att få köpa innehavet till en viss kursuppgång om 30 dagar. That´s it. Det är vad optionsstrategin bidrar med i den här fonden. En intäkt som kan delas ut och en begränsning i kurstillväxten eftersom man sålt en del av den via optionen.
Primärt är fondens syfte att generera hög utdelning och viss kurstillväxt. Utdelningsavkastning och kursavkastning är tillsammans vad som kallas för totalavkastning. I den här fonden kommer den största delen utav totalavkastningen komma ifrån utdelning medan ev kurstillväxt kommer vara begränsad.
En sådan här fond är för den som vill ha stor utdelning och för den som vill ha en lite lugnare börsresa. Man är inte på något sätt undantagen börsnedgångar i den här fonden men flera faktorer i den borgar för en lugnare resa. Dels via innehaven som valts ut för att de är stadiga pjäser med god operationell prestanda och en låg volatilitet i aktiekursen. Dels via optionsintäkterna som genererar avkastning i ur och skur. Även om fondens innehav skulle gå ned lika mycket som index vid en börsnedgång så är optionsintäkterna där och minskar nedgången. Det är troligt att fondens totalavkastning blir lägre än börsindex på lång sikt. Via optionsstrategin ger man bort en del av uppgången och får istället en lite stadigare resa och stor utdelning. Är det något som tilltalar kan fonden vara något att spana in. Jag gillar den både för dess utdelning och i ett riskperspektiv. Det är bred global exponering och det är låg volatilitet.
Utdelningen betalas som sagt månadsvis och de brukar meddela den några dagar in i månaden och den har sedan X-dag några dagar efter det. Eftersom utdelningen till stor del kommer ifrån optionsintäkter så kommer den variera från månad till månad. Detta eftersom det är så optionshandeln fungerar. När det är stora rörelser på börsen får man bättre betalt för optionerna och då kan fondens utdelning bli större medan när det är stiltje blir det lite mindre att dela ut.
Rätta mig om jag har fel, men denna typ av optionshandlande ETF genererar väl normalt sett högre avkastning ju mer volatil "börsen" är? Hur som haver, en trevlig etf att ha i bagaget. Gillar inte att man inte kan handla amerikanska ETF-er i EUropa. t.e. SCHD är en väldigt trevlig sådan, och jag har inte lyckats hitta en motsvarighet på Tradegate. Kanske du har koll?
SvaraRaderaTjena Snålgrisen,
RaderaSCHD är en fin fond. Det finns flera olika utdelningsfonder noterade i EU men det finns ingen som är som SCHD. Man får hitta någon annan att gilla helt enkelt. En bra som jag skrivit om tidigare är FUSD ifrån Fidellity. Länk till mitt inlägg om den nedan:
https://petrusko.blogspot.com/2022/08/fidelity-us-quality-income-ucits-etf.html
Mvh petrusko
Gillar denna fonden väldigt mycket, avser att öka varje månad.
SvaraRaderaMvh Daniel
Tjena Daniel,
RaderaTack för din kommentar. Jag har köpt mer regelbundet sedan fonden blev tillgänglig i slutet av 2023. Just nu har jag kommit upp i 6 procent av portföljen och har tagit sikte på 7 procent initialt. Efter det så avvaktar jag och eventuellt kan jag komma bestämma mig för en lite större viktning på sikt. Jag har tänkt mig att den får väga 7-10 procent som mest.
Mvh petrusko
Har köpt kombon Irland och optionsstrategin är intressant. Skall bli kul att följa. Hittills har det gått bra. Köpt mer SEB indexnära idag. Man får tänka på att räkningarna betalas i svenska kronor. Snyggt jobbat av bloggaren.
SvaraRaderaMvH Lars
Hej Lars,
RaderaTack för din kommentar. SEB Indexnära sitter alltid fint och nu närmar sig utdelning i den också om man har andelsklass B men det har jag för mig att du skrivit tidigare att det är den du har.
Ha det gott
Mvh petrusko
Helt klart en intressant fond att plocka in i portföljen, Har inte kommit till skott ännu då Jag jobbar på att bygga upp en position i Aktiespararna direktavkastning b, men den ligger på min "att göra lista"
SvaraRaderaEn fråga Petrusko hur avser du att vikta denna fonden i din portfölj?
Och hur stor andel av en börsportfölj tycker du att man ska ha i utländska innehav med tanke på valuta risk (Många pratar om en kommande dollarkollaps)
Som alltid väldigt intressant att besöka din blogg, uppskattar verkligen allt jobb du lägger ner för att informera oss börsintresserade :)
Tjena Mikael,
RaderaTack för din kommentar. Jag har idag kring 6 procent av portföljen i JGPI och har tagit sikte på att komma upp i 7 procent.
Hur mycket man skall investera i annan valuta finns det många teorier och åsikter om. Genom att investera i Stockholmsbörsens storbolag får man exponering i all världens valutor. Våra storbolag säljer mestadels i andra länder och på den vägen är det.
Om man själv investerar direkt i utländska bolag eller fonder så blir man direkt utsatt för eventuella svängningar på grund av valutan. Det behöver inte vara så illa men kan vara något att hålla koll på beroende på ens egna förutsättningar. För min del som lever på utdelningar vill jag inte ha allt för stor del i utländsk valuta eftersom utdelningen då kan komma variera väldigt mycket i Svenska kronor på grund av valutan.
Mvh petrusko
Tjenare P!
SvaraRaderaSnyggt och informativt! Glöm inte att "länka" detta inlägget via din portfölj till detta innehavet så som du har gjort med Cibus. Då blir det lätt att hitta information om just det innehavet om man vill veta mer. Tror detta inlägget hade passat perfekt för det.
Ha det!
Tjena Mattias,
RaderaTack för din kommentar och bra tips där. Jag skall fixa det omgående.
Ha det gott.
Mvh petrusko
Hej Petrusko.
SvaraRaderaJag och min sambo har äntligen börjat fondspara (Levler). VI la in 100k som start och kommer spara ca 5k per månad.
Vi har valt att hålla det relativt simpelt.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 50% (avgift 0.18%)
Amf Nordamerika 30% (avgift 0.32%)
SEB Sverigefond Småbolag C/R 20% (1.15%)
Vad tycker du rent spontant om detta upplägg?
Mvh
Lisa
Tjena Lisa,
RaderaTack för din kommentar. Ni har gjort ett smart urval där med era fonder. De där fonderna med den fördelningen blev inte till av en slump. Jag tänker mig att ni gjort ett mycket välgrundat upplägg där.
Bra gjort.
Mvh petrusko
Tack Petrusko, för tydligt inlägg som vanligt. Är det någon som månadssparar i JGPI på Nordnet och vet om den omfattas av deras erbjudande om courtagefritt månadssparande i ETF? Jag är inte kund hos Nordnet idag, men är sugen på att bygga en liten position över tid i JGPI.
SvaraRaderaTjena Johan,
RaderaTack för din kommentar. Jag är kund även hos Nordnet men har tyvärr ingen koll på månadssparet de har. Jag vet att andra bett dem lägga till JGPI i månadsdealen men vet inte om det har blivit av.
Hoppas någon som använder månadssparet och har koll på det där kan flika in med ett svar här.
Mvh petrusko
Ja, det går att månadsspara courtagefritt i fonden via Nordnet. :)
RaderaTanken att månadsspara i JGPI är intressant. Att månadsvis se den arbetsbefriade inkomsten växa är ju lockande. Några års regelbundet gnetande skulle ge ett fint tillskott bland utdelningarna. //humlan
SvaraRaderaBehövs enorma summor för att det ska göra någon meningsfull skillnad i vardagen men man måste ju börja någonstans.
RaderaHej, Jag läser i Dagens industri att Nordnetsindex småbolagsfond får betala 30% skatt på erhållen utdelning från de underliggande bolagen. Detta pågrund av att fonden är registrerad på Irland. Vet du om detta även gäller ETF:er som är registrerade på Irland? Tänker tex denna ETf från JP Morgan, förvisso befriad från källskatt från landet där det underliggande bolaget är noterat men att utdelningen belastas med 30% skatt på Irland? Bif länk till artikeln i DI. https://www.di.se/nyheter/hog-skatt-i-nordnets-indexfond-forsamrar-avkastningen/
SvaraRaderaMvh Eraxon
Tjena,
RaderaNordnet har valt att göra en deal med en extern part. Ett swap-avtal där fonden inte äger aktierna som ingår i indexet utan de har kommit överens om att få avkastningen som indexet genererar via den där tredje parten.
De har valt ett index av net return typ som är efter skatt. Eftersom den externa parten är en utländsk aktör och det är ett index efter skatt så blir det mindre avkastning som Nordnet får i sitt Swap-avtal.
Nordnets fond får bara avkastningen som kvarstår efter utländsk källskatt.
Ett makalöst dåligt upplägg som Nordnet antingen gjort en tabbe eller varit korkade när de skapade fonden.
Jag skrev om den här fonden när den lanserade men jag missade det här med indexet och jag tycker att det är ett genomuselt upplägg.
De flesta svenska småbolagsfonder har inget korkat swapavtal. De är svenska fonder och de äger de svenska småbolagen. Därför dras det ingen skatt på utdelningen i vanliga svenska småbolagsfonder.
Mvh petrusko
Hej Petrusko
SvaraRaderavar köper du den fonden?
Tack för den här! Har väntat på att JEPI skulle dyka upp som UCITS ända sedan amerikanske ETFs blev off-limits för oss Europeer! 6% direktavkastning är väldigt starkt för en standard "indexfond". Nästan alla mina innehav i portföljen har 6% eller högre direktavkastning, så den här blir ett perfekt komplement till portföljen.
SvaraRaderaTjena,
RaderaKul, jag kan relatera då jag såg JEPI i USA en lång period innan den här JGPI kom till EU. Man ville ju komma åt den liksom. Nu har vi JGPI =)
Har du några andra ETFer bland dina innehav som pyntar 6% elller högre?
Mvh petrusko
Hej, och tack för bra inlägg. Jag har stora positioner i XACT högutdelande, Vanguard All World, två iShares samt Aktiespararna Global DA.
SvaraRaderaGer bra cashflow, men just nu lite ryckigt.
Funderar på att plocka in denna för att få ett bättre flöde. Men, för oss som inte är experter på optioner: Finns risk för urholkning i denna?
Jag har avstått Global X-utdelaren av det skälet, men antar att denna är lite annorlunda?