Prestige på börsen


Jag har slagit index i många år och jag lägger ingen prestige i det eller hur jag gör. Utan den där prestigen kan jag klarsynt titta på mina investeringar i fonder och investmentbolag som gett en överavkastning. Jag har bara gjort några smarta val och sedan är det ju personerna bakom de här investmentbolagen osv som gör jobbet. Det är ju de som skapar den goda avkastningen åt mig.

Våra stora investmentbolag på den svenska börsen har som grupp presterat väldigt bra under en mycket lång tid. I 10, 15, 30 år har de mosat index och jag tror de kommer fortsätta med det. Visst kan det bli enstaka år under resans gång där de inte hänger med index men i det långa loppet kommer de nog fortsätta överprestera.

Att det inte är jag som är fantastisk utan snarare Jan Svensson med kollegor på Latour, det gör mig absolut ingenting. Mina investeringar växer bättre än breda börsindex och det betyder mer för mig än att kunna klappa mig på axeln och säga att jag är duktig.
 Visst äger jag en hel del direktinvesteringar som Castellum, Axfood mfl men poängen är att det inte är ett nederlag att göra "simpla" investeringar som fonder och investmentbolag. Det är avkastningen som räknas.

Historiskt har investmentbolag som Investor och Latour slagit index och de har varit ett lätt sätt för investerare att få potentialen till överavkastning. För 5 år sedan, för 15 år sedan och för 30 år sedan. De här investmentbolagen har precis lika goda möjligheter i framtiden att slå index och det är en av anledningarna att de är en viktig investering för mig. Jag gör en smart placering i en till synes simpel investering och kan tänkas få en hög avkastning. Därför ökade jag nyligen i Latour och jag köper regelbundet i dem samt Investor mfl.

Läs mer: Så här skrev jag om Latour när de rapporterade nyligen.

Att få en okej avkastning i linje med börsindex är rimligt och lägger man bort prestige även där så är indexfonder ett smart val. De borde åtminstone få väga rejält i portföljen. Som jag skrev på twitter nyligen: Det är inget nederlag att investera i indexfonder, det är en smart placering för helt vanligt folk som vill ta del av börsens avkastning på lång sikt.

Läs mer: Jag ökade nyligen i ett par indexfonder och skrev så här.

17 kommentarer:

  1. En undran latour som du köper lite då och då av Har En direktavkastning på 2.10 % och vist den kommer kanske höja varje år men hur mycket kommer den att stiga varje år? Tex på 10 år varför inte köpa lite av bankerna istället tex Nordea.seb m.m som kostar ungefär lika mycket men Har en bra utdelning 5-8% och haft det ett tag. ??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får ju räkna på vad man tror om framtiden och utvecklingen framöver. Latour har låg da men har totalavkastat över 25% (CAGR) per år de senaste 5 åren.

      Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Hej anonym,
      Tack för din kommentar. Latour har historiskt presterat brutalt mycket bättre avkastning än bankerna. Sedan starten mitten 80-talet är avkastningen kring 100.000%. Stirrar man sig blind på en hög direktavkastning kan man gå vilse och landa i en sämre potential.

      Jag har mycket hellre Latour med sina dryga 2% direktavkastning och dess mäktiga förmåga att skapa avkastning åt ägarna. Bankerna ger en mycket sämre totalavkastning och det är ett enkelt val för mig.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jag har som du även Investor, mitt största innehav, men har även Kinnevik som jag gillar. Offensivare än flera andra investmentsbolag och förstås lite mer risk med större del i onoterat, Zalando osv. Har du tittat och valt bort Kinnevik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nyttboende,
      Tack för din kommentar. Jag har tittat på Kinnevik några gånger men jag är inte så imponerad av deras förmåga att göra bra placeringar. De äger en del skitbolag och har historiskt gjort affärer som inte imponerar. Men men, de presterar förmodligen okej ändå på sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej Petrusko,
      Jag vet inte hur du definierar skitbolag och jag vet inte vilka du menar. Kinnevik fick ju en hel del kritik när de köpte in sig i Zalando, och det har ju gått hyfsat.
      Affärsvärlden tycker osäkerheten minskat och har riktkurs på 420 kr på ett års sikt. Vi får se vad som händer

      Radera
    3. Tjena,
      Tack för din kommentar. Ja min ljumna syn på Kinnevik börjar kanske bli förlegad. Jag var på väg att omvärdera och köpa dem men just då köpte de Com hem och då avstod jag. Qliro/Cdon är ett exempel på investering som sänker förtroendet kring deras skills att göra bra placeringar.

      Zalando är ett intressant case och det väger ju tungt i Kinnevik.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Bra skrivet, jag håller med och har också mycket i investmentbolag. De har som sagt bra historik och duktiga investerare som driver dem.

    SvaraRadera
  4. Bra inlägg! Investor och Latour är två stora innehav i min portfölj :).

    Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko. Är du lika positiv angående Spiltan investement? Den värkar ha fin blandning för rimmlig årsavgift. Ännu bättre riskspridning än att välja investement själv? Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jacke,
      Spiltan aktiefond investmentbolag tycker jag är en bra fond. Fin exponering i olika investmentbolag till låg avgift.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej Petrusko, hur länge skall man tolerera att en indexfond underpresterar gentemot de andra fonderna i ens portfölj? Jag tänker på swedbank robur access asien som har gått upp knappt 5% iår, medans mina andra fonder har stigit 15-30% iår ungefär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym,
      Tack för din kommentar. Fonder med olika inriktning kommer av dess natur prestera olika vid olika tillfällen. Att en indexfond som följer ett asienindex presterar annorlunda än en fond som inte följer samma index är alltså helt i sin ordning. Du får fundera på om du tror på Asien och din anledning att ha en exponering där. Tror du på det är en Asienfond en god ide. Att utvärdera hur en fond eller en region presterar bör man inte göra på kort tid som ett år utan det är mycket längre tidsperioder som krävs för det.
      Om 5 år kanske det visar sig att dina andra fonder bara stigit 5% medan Asienfonden stigit 15-30%.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. när du säger du slagit index, vad använder du som index? sixreturnportfolio?

    tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rishi,
      Med god marginal har jag slagit de breda svenska index som finns. SIXRX, pick one.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej Petrusko! Har du någon uppdelning i procent hur stora dina innehav är i tex investmentbolag, aktier, fonder mm?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Emil,
      Tack för din kommentar. Jag brukar skriva ett sådan inlägg några gånger per år och här är länken till det senaste. Inga jättestora förändringar sedan dess. http://petrusko.blogspot.com/2018/03/fordelning-portfoljen-180330.html

      Mvh petrusko

      Radera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...