Aktiespararna Global Direktavkastning B - med cash utdelning

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden som i sin tur förs över till ägarna i hög grad. Dels via vanlig aktieutdelning men även via aktieåterköp. Den här inriktningen med fokus på total yield har historiskt presterat starkt och potentialen att slå vanliga globalindex finns där. Visst vore det trevligt om den skulle fortsätta slå index men framförallt skall man nog se fonden som ett sätt att investera globalt i sunda bolag med stor total yield.

Fonden är aktivt förvaltad men det är inte i traditionell mening att det sitter en förvaltargubbe och försöker göra smarta investeringar. Nej den här fonden fungerar som en vanlig indexfond men skillnaden är att de inte slaviskt följer ett specifikt index. En indexfond följer ett index och köper/säljer det en dator säger ska köpas. Den här fonden har en metodik som de matar in i en dator som i sin tur säger vad som skall köpas. Precis som en indexfond. En fördel detta medför när man själva står för metodiken är att man kan agera snabbt om något knasigt händer i ett bolag. Då kan fonden snabbt agera medan fonder som följer ett visst index måste vänta till dess att indexet gör sin uppdatering/ändring vilket brukar vara 1-2 gånger per år.

Kanske blev det lite snurrigt det där kring hur fonden är aktiv men funkar som en indexfond ändå. Det är ingen big deal men jag ville ändå lyfta fram det dels då det finns fördelar med det men även för att konceptet aktiv fond kan vara avskräckande för vissa. Ja, avskräckande för det är förknippat med hög förvaltningsavgift. Så är det inte här dock.

Förvaltningsavgiften är 0,3 procent.

Fondens startdatum var 2024-05-02

Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag. Köp syns på kontot dagen efter medan sälj syns efter 2 dagar.

Minsta belopp för köp hos Avanza är 100 kronor.

Eftersom fonden fokuserar på total yield så ser innehavet lite annorlunda ut än i liknande fonder. Det har medfört en annan sektorfördelning och kanske man kan säga att det är lite piggare innehav än man normalt ser i en sådan här fond. Det är några techbolag där och där är några innehav med låg vanlig utdelning men de har desto större kapitalöverföring via aktieåterköp. Fonden gör urvalet på flera parametrar varav ett knippe är till för att säkerställa uthållighet i vinster och kapitalöverföringar. En sorts kvalitetsfilter kan man säga. Flera utav innehaven i fonden är bra utdelningsaktier jag känner igen sedan tidigare. Anyhow, nedan är fondens innehav inför fondstarten.


Fonden kommer i två andelsklasser varav jag fokuserar på andelsklass B som pyntar utdelning. Fondens målsättning är att pynta minst 5 procent direktavkastning och de kommer pynta utdelning två gånger per år. I juni och i december varje år medan fondens första utdelning blir i december 2024. 

Det är en intressant metodik i fonden där den inkluderar aktieåterköp. Fondavgiften är relativt låg och jag tycker det här är ett smidigt sätt att i ett enda slag investera i ett knippe sunda bolag. Jag kommer använda den i min portfölj som en komponent för global exponering i sunda bolag och god utdelning. 

Länk till Aktiespararna Global Direktavkastning B hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

38 kommentarer:

 1. Tack för en bra blogg! En fråga, Har redan SEB Global indexnära D i portföljen som du tidigare skrivit om. Är det dumt att månadsspara i två olika globalfonder eller hur ser du på det? Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte skrivit ett inlägg om SEB Global Indexnära D men visst kanske jag har svarat på någon kommentar eller så om den. Den har sitt säte i Luxemburg och det dras nog skatt på de utdelningar fonden sänder till dig. Bortsett från det är det en en vanlig indexfond.

   Man behöver inte ha många olika fonder. Det räcker med en vanlig global indexfond.

   Den här fonden har en specifik inriktning mot bolag med hög yield. Det är ett smalare urval än en traditionell indexfond. Det är knappt 100 innehav mot bortåt 2000 stycken som det brukar vara i vanliga globala indexfonder.

   Du behöver inte den här fonden. Man investerar i den för man tycker den tillför något i portföljen.

   Är man en tvättäkta indexinvesterare har man 1-2 fonder och skiter i allt annat som utdelningsfonder osv.

   Utöver den lite snurriga utläggningen så nej det behöver inte vara dumt att ha flera liknande fonder. Man kan tex resonera så här; Jag vill ha 10 procent ren Japanexponering i min portfölj och jag väljer att ta det via två olika Japanfonder där jag fördelar innehavet 50/50.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur är det med källskatten på denna fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en svensk fond och funderar likadant som alla andra svenska fonder med global inriktning.

   Fonder betalar utländsk källskatt på utdelningar de tar emot. Det varierar från land till land hur mycket men eftersom fonder som denna består utav USA-aktier i huvudsak kan man skita i de övriga länderna och rikta in sig på hur det funkar i USA. Svenska fonder pyntar 15 procent utländsk källskatt på de utdelningar de tar emot ifrån USA-aktier.

   Utdelningen som en svensk fond sänder till dig som investerare belastas inte med skatt om man äger i ett ISK eller en KF.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar och tack för en bra blogg, Petrusko :-)

   Radera
 3. Hej P!
  Visst skulle Nordnet plocka in den här också? Ligger inte uppe hos dem ännu men de brukar vara lite segare än Avanza enligt min erfarenhet. Ställt frågan till kundtjänst men de har långa svarstid för det mesta. Önskar en fin helg!
  Hälsar Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas,
   Jajjemen den kommer komma till Nordnet också. De var bara inte lika supersnabba som Avanza. Nästa vecka lär den finnas där också.

   Ha en go helg

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Toppen, tack för det!

   Radera
  3. ja Nordnet är alltid 2-3 på bollen!tråkigt men sant!
   Detta blir en intressant fond att investera i!

   Radera
 4. Dum fråga kanske. Men hur fungerar det med utdelningen? Sätts den in på ISK och så får man själv välja vart den ska investeras eller återinvesteras utdelningen direkt i fonden?

  SvaraRadera
 5. Jag gillar fonder med utdelning mest för enkelheten. Visst man kan köra ackumulerande men känslan av utdelningar som trillar in sporrar mig att fortsätta.

  Jag har Storebrand all countries B och många av de utdelande fonderna på Avanza. En del med geografisk spridning och de andra såsom aktiespararna och Swedbank Global hi osv med kvantitativ uppsättning.

  Hur skulle du fördela fondernas uppsättning? Vill bara att de trillar ner i rätt korg vid lön

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko!

  Hur fungerar det med utdelningen? Återinvesteras den automatiskt i fonden eller har man möjlighet att själv välja vart man investerar den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo!,
   När man äger fonden hos Avanza så kommer utdelningen som cash. Då kan du göra vad du vill med cashen. Andra mäklare kan hantera det annorlunda så man behöver dubbelkolla hos dem isf. Tex Länsförsäkringar återinvesterar utdelningar ifrån fonder vare sig du vill det eller ej.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Toppen! Tack för svar!

   Radera
 7. Har lagt en köporder och avser börja återinvestera utdelningar i denna framöver. Utvärdering följer naturligtvis med tiden så får man se om den håller måttet.

  SvaraRadera
 8. Om alla läste hela inlägget så så står det ju att fonden betalar ut i pengar 2 ggr per år om man köper andelsklass B. Dock är det ju inte så hos alla banker och då får man kontrollera med sin bank. Avanza gör det dock. Tack för kanoninlägg Petrusko. Första köpet i denna fond är gjord.

  SvaraRadera
 9. Tjenare Petrusko.
  Tack som vanligt för snabb och akkurat info.
  Jag tycker dom verkar lite lata på Cicero, vill man ha uppdaterad info om deras fonder så hittar man det här på din blogg långt innan den finns på deras hemsida. Dom har till exempel inte ännu uppdaterat innehavslistan för Aktiespararna direktavkastning B fastän det var länge sedan några av innehaven byttes ut. Nu släpper man en ny fond men det finns ingen info på deras hemsida angående innehaven i fonden, och det är ju det minsta man kan begära tycker jag. Nu vet jag vad den nya fonden innehåller tack vare din blogg, så kudos till dig, men slappt av Cicero.
  God avkastning på dig.
  /K

  SvaraRadera
 10. Hej hur högt komma du att vikta den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag har inte filat fram en siffra på det ännu men för stunden resonerar jag så att JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income är den globalfond jag valt att satsa på i första hand. Den har en vikt om cirka 7 procent i min portfölj och därmed tänker jag en mindre vikt än så i Aktiespararna Global Direktavkastning. Kanske ändrar jag mitt resonemang på sikt men så är det nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Ska man äga flera global varianter som storebrand All B, High vola samt aktie global? Eller räcker en av dom? Eller kanske 1/3 i varje?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Nicky,
   Man klarar sig utmärkt med endast en av de fonderna du nämner. Storebrand All Countries är en bra bas i portföljen. En utav de andra två fonderna du nämner kan vara ett komplement om man vill ha exponering mot utdelningsaktier och eller boosta upp direktavkastningen i portföljen.

   Storebrand low volatility har en liknande inriktning som den här Aktiespararna Global Direktavkastning. Jag gillar dem bägge men väljer en av dem: Aktiespararna Global Direktavkastning. Avgiften är lägre i den och det gör skillnad på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Är en trogen läsare men detta är första gången jag ställer en fråga här.Hur tungt vågar man vikta den här fonden? Skulle 20-30 procent vara för mycket.
  Tänker jag fel missar jag något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Kul att du hängt med och läst här länge och kul att du kommenterar nu. Den här fonden har en god diversifiering över många olika bolag i olika sektorer och geografier. Man behöver inte vara rädd att ha 20-30 procent av portföljen i en sådan här fond. Man kommer liksom inte förlora alla sina pengar i en sådan här fond utan risken är framförallt att avkastningen skulle bli avsevärt sämre än en vanlig global indexfond sett över en period om åtminstone 5 år.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Tack för allt jobb du lägger, shit alltså! Börjar bli så många fina fonder du nämner så att det känns som att det inte kan gå fel!!
  Har kört rejset i många år, men nu med alla fina fonder du namedroppar så kör i alla fall jag, stor del i dom!
  Gör mina egna val! Siktar på Fire så småningom!
  Stort Tack för ditt engagemang!

  SvaraRadera
 14. Hej P, ser ut att vara en vettig placering tycker jag som amatör men ändå lever av utdelningen mitt innehav genererar.
  Är det fel att säga att denna fond bevarar och inte först och främst skapar stora värden. Fast på på lång sikt är ju inte den globala avastningen att förakta.
  Trevlig helg önskar Roger

  SvaraRadera
 15. Varför har fonden ingen belåningsgrad och saknar ränterabatt? Det är ju dåligt…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det beror på att den är helt nyupplagd i systemet. Avanza har som standard ränterebatt på nästan alla fonder men den behöver finnas i systemet ett tag innan det dyker upp. Kan variera hur lång tid det dröjer men åtminstone 3 veckor kan man räkna med. Frågar man dem säger de nästa kvartal men så länge har det inte dröjt i de fonder jag engagerat mig i.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Vad kan utdelningen tänkas hamna på här, någon som har koll på vad innehaven ligger kring?

  Lite många för många för att orka kolla upp men en del finans, läkemedel/hälsa och teleoperatörer borde väl tala för en hyfsad %-sats iaf?

  SvaraRadera
 17. Hoppla, slarvläste tydligen. Målsättning över 5% låter ju bra

  SvaraRadera
 18. Hej P,

  Vet du om innehaven i den globala versionen kommer att bytas ut över tid som de gör i den svenska motsvarigheten av aktiespararna direktavkastning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det görs en översyn av portföljen på samma sätt som index brukar agera. Något bolag åker ut och något annat åker in. Vad som inte görs är rebalansering likt Aktiespararna Direktavkastning. Den fonden likaviktar alla innehav 1 gång per år och det gör inte den här. På gott och på ont men jag tror det är bäst så här i en bred global fond som denna. Det genererar ju transaktionskostnader att likavikta.

   Mvh petrusko

   Radera
 19. hej!
  Någon mer som är besviken på nordnet som inte lagt upp den fonden i deras lista än?
  sen en sak till som nordnet är urusla på och det är att svara på mail!avanza +några andra aktörer svarar inom någon dag ibland samma dag men inte nordnet där kan det dröja upp emot en vecla innan svar!DÅLIGT!!!
  Mvh Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrick,
   Ja här tog det längre tid än jag trott. Jag trodde allt att Nordnet skulle ha uppe fonden igår. Den dyker nog upp när som helst. Att Nordnet är sega på att svara har jag tyvärr hört ifrån flera andra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Och när man väl får svar efter en halv evighet får man goddag yxskaftsvar ” Tack för ditt meddelande. Vet dessvärre inte om detta är en fond Nordnet planerar att lägga till i sitt utbud, men jag ser till att ta vidare din förfrågan till berörd avdelning som ett önskemål.”

   Jag antar att Petrusko har bättre koll än Nordnet 😴
   Mvh Jonas

   Radera
 20. Tack för bra info, det står inget om denna cash-utdelning när man klickar in på fonden, varför är informationen så dålig? och hur ska man veta skillnaden på A och B för Aktiespararna Global Direktavkastning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Generellt sett när det gäller investeringar så finner man bäst och komplett information på bolagets egna webbsajt om det är en aktie man vill investera i eller fondbolagets egna webbsajt om det är en fond man vill investera i. Där finns infon.

   Mvh petrusko

   Radera
 21. Hej,
  5% utdelning, motsvarande kr?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   5 procent är 5 procent. Har du investerat 1000 kr i fonden får du femtio kronor utdelning. Just nu är andelskursen cirka 100 kr. 5 procent av 100 kronor är 5 kronor.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...