De senaste åren har väldigt många sparare valt billiga indexfonder och det är ett ganska smart val. En indexfond presterar som börsen, varken sämre eller bättre justerat för avgiften förstås. Det där med avgiften är därför väldigt viktigt på passiva indexfonder eftersom storleken på fondavgiften är så mycket sämre avkastning än index du kommer få. 0,15 procent eller 0,3 gör faktiskt skillnad på riktigt lång sikt.
Ja ja, indexfonder är populära vad annat är nytt då? Jo här är en tanke jag har och det är att om man noga väljer ut en aktiv sverigefond och ställer sig frågan; hur illa kan det gå?
Tankarna för mig till just Carnegie Sverigefond som förvaltas av Simon Blecher. De har en sund strategi med fokus på stora välmående bolag som lämnar utdelning. Fonden har presterat bra sedan start och Blecher har förvaltat den sedan 2006. Resonemanget jag tänkte man kan bolla med här är att genom att investera i en sådan här fond har man möjligheten att få bättre avkastning än index samtidigt som man förmodligen inte riskerar värst mycket sämre avkastning än index. Visst kan det enstaka år skilja en del men på tex 5 års sik skulle jag bli förvånad om avkastningen från Carnegie Sverigefond skulle bli väsentligt sämre än index. Om den skulle bli betydligt bättre skulle däremot inte förvåna alls. Blecher är duktig, strategin är vettig och historiskt har de presterat bra.
Ett resonemang man kan klura lite kring. Kanske 100 procent indexfonder skulle kunna vara 60/40 index/Carnegie Sverigefond och ge lite större potential till begränsad extra risk. Fundera på det, det är det minsta man kan göra.
Som jag nämnt tidigare följer jag en del förvaltare via bla deras månadsbrev som jag tycker är ett käckt och snabbt sätt att få en glims av hur de gjort och hur de tänker. Länk till Blechers senaste brev här.
Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
NP3 gör riktad emission av preferensaktier
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Jag föredrar när fastighetsbolag jag äger preffar i finansierar sig via nya stamaktier...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
Kan du ge några tips på aktivt förvaltade global och Europa fonder?
SvaraRaderaTack på förhand.
MVV
Tjena anonym,
RaderaJa det finns ju en del att välja mellan. Själv har jag valt Didner & Gerges Globalfond i mitt PPM. Den har presterat okej och jag har förtroende för dem. D&G har en bra strategi och sunda tankar kring placeringar.
Mvh petrusko
Hej!
SvaraRaderaJag tror inte jag förstår resonemanget. Ser man inte fondens utveckling efter avgiften på tex Avanza? Om fonden presterat bättre än index när avgiften är dragen går väl att läsa ut svart på vitt? Framtiden är förstås svår att sia om, men huruvida en aktiv förvaltare är värd sin avgift eller inte historisk trodde jag man kontrollerade i dess % värdeökning.
Tjena,
RaderaNäe du får nog läsa en gång till. Resonemanget är att om man gör ett bra val i en aktiv fond så är nog risken på nedsidan inte stor medan man har potentialen till bättre prestanda.
Mvh petrusko
Hej! En fråga som är lite off-topic. När du kollar på vinsttillväxten för ett bolag, för att tex räkna ut PEG-talet, kollar du under en längre period (10år) eller bara från föregående år?
SvaraRaderaTack för en mycket lärorik blogg!!
Tjena,
RaderaTack för din kommentar. Varje case är det andra olikt men jag vill väldigt gärna se lång historik med stadigt stigande vinst. Enbart ett års historik är ju inte mycket att hoppa högt över i sig.
Mvh petrusko
Tycker det är en synnerligen dålig idé att betala för en aktivt förvaltad Sverigefond. Vill man ha en aktivt förvaltad fond skulle jag valt något som Morgan Stanley Invf Global. Bloggaren har tagit upp Storebrand Global Multifactor.
SvaraRaderaHär kan man ju alltid intala sig själv att man får något för pengarna:-))
Med vänlig hälsning
Lars
Tjena
SvaraRaderaCarnegie Sverigefond ger ingen utdelning ! Iofs så är väl det kanske bra för långsiktiga(då denna del återinvesteras), rent av ett mycket bra val iom att Simon Blecher är mycket duktig och har enl mig sunda tankar ang investeringar på sikt. Ett annat klokt val för den ointresserade som låter det "ticka" på i decennier är "komben": Avanza Zero(el Nordnets dito) och Spiltan räntefond. Mixen 60/40 kan då ändras utifrån rådande börsklimat till en kostnad av att ändra % andel i vice versa.Den mixen slår nog även blandfonder såväl som rena indexfonder på sikt, lång sikt kostnadsmässigt samt riskmässigt... då det är en viktig del i den långsiktige fondinvesterarens kostnader. Det blir en hel del på ngr decennier som går till de avgiftsbelagda fonderna.
Kan man också någorlunda tajma nedgångar genom att öka procentandelen räntefond genom att helt enkelt föra över från aktiefonden under denna tid och sedan gå tillbaka när det "ljusnar i tunneln" igen så är det riktigt "Gött mos" =)
Mvh
Pensionären