torsdag, oktober 06, 2016

Placeringar med låg risk

Jag har varit ute på en morgonpromenad i den härliga höstsolen. Nästan en timma ute i friska luften i ett hyggligt tempo, det är en bra start på dagen minsann!
Under promenaden arbetade hjärnkontoret för fullt som vanligt och jag tänkte mycket kring riskhantering och närmare bestämt att jag vill fokusera på låg risk i det jag köper framöver.

De placeringar jag främst tänker på är följande:

Investor. Indexnära med stor riskspridning i flera noterade innehav samt även onoterade. Bonus är att de har fokus på stigande utdelning.

Xact OMXSB Utd. Börshandlad indexfond som betalar utdelning i juni. Mer eller mindre helt fri från enskild bolagsrisk. Indexplacering är ett utmärkt sätt att "skydda sig" från att gå på en mina eller något oförutsett i ett enskild bolag.

Balder preferens. Majoriteten av fastigheterna utgörs av bostadsfastigheter vilket är den typ av fastighet med lägst risk. En pålitlig och sund preferensaktie. Mycket låg risk för utebliven utdelning.

I första hand är det sänkt utdelning jag vill undvika men också risken att förlora stort värde permanent. Om jag har haft helfel om ett bolag som går in i väggen och inte repar sig så tappar jag ett viktigt kassaflöde i form av uteblivna utdelningar.  Investor kommer fortsätta höja sin utdelning och även om något enstaka år skulle hicka till så är den långa trenden stigande utdelning. För Xact OMXSB Utd är grundprincipen den samma med stigande utdelning på lång sikt i takt med att börsen stiger men här är utdelningen mer "ryckig". De sänkte ju tex. utdelningen i somras.
Balder preferens är den som är mest pålitlig, den kommer förbli oförändrad till döddagar eller till bolaget löser in preffen.

Framåt kommer jag sannolikt placera i ovan nämnda alternativ till god del.


16 kommentarer:

 1. Synd att Investor ser ut att fortsätta bli allt dyrare (i mina ögon), men det är visserligen fortfarande en fin substansrabatt vid dessa nivåer.

  SvaraRadera
 2. Hej Johan,
  Ja verkligen. Jag flyttar stadigt upp kursen man önskar köpa på och den man faktiskt köper på. Tidigare i år hoppades jag på att köpa på 250 kronor, det är ju hyggligt avlägset nu.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej
  Tycker du att Balder pref är intressant trots att den ligger över inlösen?
  Mvh / Jörgen

  SvaraRadera
 4. Hej Jörgen,
  Jag betalar inte över 350 kronor som är inlösenkursen för Balder pref.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko

  Jag har sett att du har pref aktier och en fixed income etf. Jag tittar på möjligheterna med t.ex pimco bond etf eller liknande. Ser alla ok ut. Hur tänkte när du valde? Mvh Rudric

  SvaraRadera
 6. Hej Rudric,
  Jag valde PCN från Pimco. Den har relativt hög risk men en direktavkastning som är värd risken.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Det låter sunt. Blir ju viktigare med låg risk nu när du har fått ihop ett stort kapital som du ska leva av.
  /Daniel

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko, jag funderar på en amorteringsportfölj där jag månadsvis sätter in pengar istf att amortera bolånet. Invändningen jag själv har är att både preffar och high yield riskerar att tappa i kurs när riksbankerna börjar att höjanräntan. Hur resonerar du kring detta?

  SvaraRadera
 9. Vad tror du om castellum nu när fastighetssektorn verkar börja dyka? -5,59% à månad

  SvaraRadera
 10. Tjena Danne,
  PReffar mfl kan backa rejält när räntan väl går upp. Att göra som du överväger är ändå en god ide om du inte har för avsikt att sälja inom en viss tid utan främst äger för att erhålla utdelningarna. Om planen är att vid behov sälja alltihop för att betala ned lånet så är risken alldeles för hög tycker jag.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Petrusko, tack för svar. Vid behov vill jag kunna sälja rubbet för att amortera, så preffar & high yield innebär för hör risk för en amorteringsportfölj.

  Jag har svårt att se vilka typer av värdepapper som passar in i en sådan amorteringsportfölj.
  Det ska vara värdepapper som överavkastar boräntan 1.5% ("avkastning" på amortering är 1.05% efter ränteavdrag) med gärna ett par %.

  Eventuellt skulle det kunna vara typ Spiltan räntefond som placeras i en depå, har du några andra förslag så mottages det tacksamt :)

  Mvh, Daniel

  SvaraRadera
 12. HEj Danne,
  Några alternativ: Akelius spar räntekonto på 3,5 %. MAxgräns på 50.000 kronor.
  SAS preff. Den handlas över inlösenkurs men är peggad så man skall räkna med en inlösen 2019 för 525 kronor. Det blir en kalkylerad kursförlust men en hygglig årlig avkastning ändå.

  Yes, några alternativ att checka in.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Jag var för snabb på avtryckarn. SKrev "några alternativ" istället för ett par för att jag skulle nämna tre.

  Oscar Properties preff som kostar kring 510 kronor kan man kräva inlösen på en gång per år och få 500 kronor i inlösenbelopp. Också en kalkylerad kursförlust men något man lätt kan räkna hem jämfört med annat.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. ingen fara, bra att vara beredd med fingret på avtryckaren :)

  Tror du att fastighetspreffar är mer räntekänsliga än ex. SAS-preffar?

  SvaraRadera
 15. Håller med till 100%. Många på twitter etc. placerar i små tillväxtbolag och visst man blir sugen när man ser den potentiella avkastningen. Men att göra detta när börsen är så pass högt värderat är risky business.

  Jag tycker man ska fokusera på att investera i aktier med minimal nedsida när börsen är högt värderad (t.ex. Axfood, Johnson&Johnson eller Wal-Mart). Nu råkar just de två första vara ganska högt värderade men de kommer ändå inte rasa vid en eventuell finanskris. Många jagar hög avkastning även nu vilket kan/kommer leda till en eventuellt stor förlust.

  Känns mycket förnuftigare att jaga hög avkastning när börsen är lågt värderad a la 2008-2013.

  http://fuckyoufonden.blogspot.se/

  SvaraRadera
 16. Ser du castellum som köpvärd nu kring 121kr och hur mycket tror du att utdelningen kommer att landa på nästa vår?

  SvaraRadera