Därför äger jag inte de svenska storbankerna

Jag får ofta frågan varför jag ej äger någon svensk storbank.

Ja hur skall jag förklara. Till att börja med kan jag erkänna att jag har svårt att greppa och förstå bankerna. Jag skulle nog ändå kunna tänka mig att placera i dem hur knasigt det än låter. Jag tror de stora svenska bankerna är bra välskötta bolag som inte kommer haverera över en natt. Förmodligen kommer de vara en bra långsiktig placering. Den bank jag gillar bäst är Handelsbanken, den är mest konservativ. Jag äger den via Industrivärden.

De svenska bankerna är dock inga pålitliga utdelare! De har hög direktavkastning nu och kommer nog höja nästa vår. Rätt som det är kommer tuffare tider och då kommer de sänka utdelningen. Jag äger hellre bolag som aldrig sänker eller alltid höjer utdelningen. Alternativt bolag med än högre direktavkastning och ingen eller mycket liten risk att de sänker, tex Telia eller Fortum.

Jag tycker alltså inte att de svenska bankaktierna är bra utdelningsbolag. Stick i stäv med gängse uppfattning, jag vet. =)

Kolla in Avanzas lista med nordiska och amerikanska banker

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

21 kommentarer:

  1. Jag tycker Handelsbanken har stabilare vinst och utdelning sätt även över längre tid än Fortum. Och räknar du in den politiska risken med energibolag och då särskilt kopplingen till Ryssland så tycker jag Handelsbanken mfl framstår som ett väldigt säkert kort

    SvaraRadera
  2. För egen del så är jag tungt viktad i svenska banker av den anledningen att de tjänar pengar som gräs och att risken är rätt låg. Det är ju inte så att de kommer att tillåtas att gå i putten...

    Jag kan hålla med om att de inte är några stabila utdelare och sänker utdelningarna så snart det är lite sämre konjunktur. Och andra sidan är de rätt kvicka med att höja utdelningarna när utrymme finns.

    Sjäalv så shoppade jag tre banker när finsanskrisen inträffade. SHB och Swedbank delar årligen ut mer pengar än vad jag har i GAV. Citigroup harvar på med den fantastiska utdelningen med 5 cent i kvartalet.

    Jag är rätt trygg med mitt svenska bankinnehav även om vi får ett ställ nedåt.

    Mvh//Cm

    SvaraRadera
  3. Jag har också en stek i fortum. Tycker om att det är ett stabilt elbolag som gått ner mycket i pris det senaste och ger en fin utdelning. Har du fortum i ISK eller kapitalförsäkring med tanke på källskatten?

    / David

    SvaraRadera
  4. Tjena David,
    jag har Fortum i en KapitalFörsäkring som är det bästa för utländska innehav. Googla petrusko isk för mer info om det.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Gillar vissa svenska banker.

    Men om du inte gillar ojämn vinst (sett per aktie, många svenak delar ut % av vinsten)
    då undrar jag. tycker du det är bättre de lånar (oavsett ränta) för utdelningen istället för att sänka?

    SvaraRadera
  6. Håller med i att de sänker utdelningen men håller inte med i att det skulle vara en anledning till att inte handla bankaktier. Handelsbanken har ökat utdelningen med 7% per år senaste 10 åren. Nordea har ökat utdelningen med 12% per år de senate 10 åren. Swedbank drabbades hårt under krisen men delar ut mer pengar nu än innan krisen. Det man kan lära sig av statistiken om man inte vill köpa bankaktier nu, tycker jag är att köpa dem när de är nedtryckta under kriser. Historiskt har man fått enormt bra avkastning med stora utdelningsökningar. Har inte jämfört men tror säkert att om man jämfört JNJ med Nordea och blickar 10 år framåt kommer man hova inte mer i utdelningar hos Nordea jämfört med JNJ. Allt beroende på att startavkastningen på utdelningen är så pass mycket högre. Även om det kommer 1 eller 2 år med sänkt utdelning så hinner inte JNJ ifatt. Som sagt... bara gissning men o andra sidan gissar du också med detta inlägg så tar mig friheten att göra det samma.

    Mvh
    Orvar

    SvaraRadera
  7. Glömde säga att det finns banker som inte sänkt utdelningen alls under finanskrisen. Kanadensiska Bank of Nova Scotia sänkte aldrig utdelningen under finanskrisen. Handlas just nu till över 4 % direktavkastning. Trots det har Nordeas utdelning växt med 12 % per år och BNS med 7%.

    Mvh
    Orvar.

    SvaraRadera
  8. Hej!

    Jätteintressant att höra hur du/ni resonerar kring de svenska bankerna.
    Jag har själv Fortum och två banker just nu.
    Samtidigt sålde jag av banksektorn i våras för att köpa annat då banker kändes högt värderade. Nu har jag köpt in mig i banksektorn igen.
    Fortum skiljer sig från bankerna då jag precis som du inte bryr mig om kortsiktiga svängningar i aktiekursen utan istället krasst konstaterar att de är en pålitlig utdelare.
    Det som känns centralt i detta sammanhang för mig är aktiv/passiv portföljförvaltning. Jag har inga regler uppställda för när det är dags att sälja av högt värderade innehav (vilket jag säkert borde ha...), men kan jag växla från högt värderade till lågt värderade innehav men med hög direktavkastning tror jag mig kunna få en viss hävstång på så vis.
    Och samtidigt har jag ju insett att jag är relativt värdelös på marknadstajming varför en mer passiv strategi ofta ger mer än att försöka hoppa från tuva till tuva...

    Stort tack för att du delar med dig av din kunskap, Petrusko!

    Hälsar
    Lars

    SvaraRadera
  9. Varför tror du att Telia inte kommer sänka sin utdelning?

    SvaraRadera
  10. Om du hade köpt JNJ och och en portfölj av alla de fyra storbankerna i Sverige. Sen jämfört resultatet nu. Med vilket resultat hade du fått mest utdelning? Bankerna eller JNJ?

    SvaraRadera
  11. Hello, verkar vara en del som är sugna på att backträjda och ifrågasätta om kanske bankerna varit bättre än JNJ eller Castellum osv de senaste 10 åren.

    Om vi ändå skall backträjda så får mitt svar bli att jag skulle slänga bankaktierna i soptunnan och köpt Latour 1985.

    Jag gillar två olika sorts utdelningsinvesteringar och de svenska bankaktierna är odugliga för min del. Glöm inte att vi alla har olika strategier, bankaktierna kan passa vissa och inte alls passa somliga.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Hej Anonym,
    beträffande ojämn vinst och att låna för att hålla uppe utdelningen.
    Jag föredrar bolag som stadigt ökar vinst och utdelning. Tex JNJ, Castellum och H&M.
    Deras kassaflöde och vinst växer år ut och in precis som utdelningen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  13. Tjena Lars,
    Du är inne på något där på slutet; det är svårt, nästan omöjligt att tajma marknaden varpå en mer passiv strategi kan vara att föredra. Tex månadsspara i indexfonder eller buy and hold i sunda, bra bolag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  14. Hej Anonym med fråga om Telias utdelning:

    1. Telia har gått ut och sagt att utdelningen nästa vår blir minst 3 kronor.
    2. Telia har finanser att behålla eller höja utdelningen flera år framöver
    3. Jag har tillgång till SMEdirekt prognoser

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  15. Lite offtopic, men jag är lite nyfiken på SME direkt. Tycker du det är pålitliga prognoser?

    SvaraRadera
  16. Tjena Leif,
    SME direkt har prognoser på de lite större nordiska bolagen. Om man tar det för var det är, en prognos. Så tycker jag de är jättebra.

    Och ja, i de flesta fallen jag spanat på har det ej förekommit någon stor avvikelse.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  17. Hej Petrusko.
    Har du övriga banktjänster hos en storbank eller nischbank?
    Såg att du handlar aktier på Avanza, varför äger du inte aktier i Avanza ?
    Du kan du ju se utdelningen som återbäring på courtagen du betalat.... ;-)
    Själv så köpte aktier i Avanza ca 6 m efter jag blev kund där 2003.
    Tycker det är en bra ide att äga aktier i bolag man själv är kund hos.
    Därför köpte jag även aktier i Bahnhof när de erbjöd aktier med rabatt,när de gjorde en ägarspridning 2006. I fjol köpte jag även aktier i Telia.
    Det är ju lättare att förstå bolagen som kund.

    SvaraRadera
  18. "Hello, verkar vara en del som är sugna på att backträjda och ifrågasätta om kanske bankerna varit bättre än JNJ eller Castellum osv de senaste 10 åren.

    Om vi ändå skall backträjda så får mitt svar bli att jag skulle slänga bankaktierna i soptunnan och köpt Latour 1985.

    Jag gillar två olika sorts utdelningsinvesteringar och de svenska bankaktierna är odugliga för min del. Glöm inte att vi alla har olika strategier, bankaktierna kan passa vissa och inte alls passa somliga.

    Mvh petrusko"

    Du svarar inte på frågan och som vanligt tål du inte ifrågasättande. Låt sektbeteendet fortsätta. Om du ska bevisa något får du komma med siffror och inte "jag tror".

    SvaraRadera
  19. Börsveckan skriver: "SEB – anstränger inte kapitalbasen lika mycket för att öka utdelningsandelen som Nordea och Swedbank och därmed blir SEB.s direktavkastning mer långsiktigt uthållig." Jag hade SEB, men sålde för 110 kr. Kändes att aktien var överköpt. Nu handlas aktien för strax under 95 kr. Utdelningen i år var 4,75 kr så jag funderar starkt på att köpa in mig igen. Du har nog helt rätt att alla aktier passar inte i allas portfölj.
    //Krusse

    SvaraRadera
  20. Hej Orvar/Anonym,
    Du blandar nog ihop mig med någon, jag har inget problem med ifrågasättande.
    I det här inlägget förklarar jag varför just jag inte äger bankaktier. Detta är baserat på just min strategi.

    Är det min strategi du ifrågasätter?

    Du ställer ingen fråga men söker i en kommentar svar, återkom med frågan så skall jag försöka svara så gott jag kan.

    Du pratar i termer om hög utdelning vill påminna dig att för de flesta är det totalavkastning som är avgörande. Må hända att svenska bankerna kommande 10-års period delat ut mer i kronor räknat men jag är övertygad om att JNJ gett en bättre totalavkastning under perioden. De är lågt värderade och har branschens bästa läkemedelsportfölj och pipeline, mycket god outlook alltså. Som jag nämner i mitt inlägg tror jag dock att de svenska bankaktierna är en bra placering på lång sikt.
    Det här är ju min tro och förhoppning och en anledning att jag äger JNJ framför en svensk bank. Betydligt fler svenskar äger svenska banker vs JNJ så man kan konstatera att väldigt många resonerar på ett annat sätt. Eller så har de helt enkelt inte upptäckt superbolaget Johnson & Johnson =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  21. Tjena Krusse,
    Säkert ett bra läge att gå in igen. Det låter ju som SEB är ett fint case bland bankerna.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...