1 år med Handelsbanken USA Indexfond med cash utdelning

 


För lite drygt 1 år sedan började jag investera i indexfonden Handelsbanken USA Index Criteria B. Den är en lite udda fågel i min portfölj men det ligger inte på fonden utan på mig och min strategi. Jag investerar primärt i utdelningsaktier och fonder med inriktning mot utdelningsaktier. Jag är dock inte helt insnöad på det spåret utan är även en förespråkare av att investera i helt vanliga indexfonder. Man kan ofta se mig skriva något i stil med "det är ett smart val att investera i helt vanliga indexfonder". Ah ja, på den vägen är det. Min portfölj är primärt utdelningsaktier men jag vill ju också vara smart... =) Så jag har lite vanligt index också.

Jag valde den här fonden ifrån Handelsbanken med följande resonemang på ett ungefär; Jag övervägde en globalfond men då de ofta består av cirka 70 procent USA är det inte stor skillnad mot en ren USA-fond. Den amerikanska börsen innehåller ett stort antal fantastiska bolag och så har det alltid varit. Det är en av de bäst presterande börserna över den senaste 100-års perioden. Jag tror på USA och dess fantastiska bolag även i framtiden. Därmed är en ren USA-fond framför en globalfond inget konstigt för mig. Den här fonden ifrån Handelsbanken har en rimlig avgift om totalt 0,22 procent. Den version av fonden som jag valt med "B" i slutet av namnet pyntar dessutom cash utdelning.

Cash utdelning var det ja. Varje år i mars pyntar fonden utdelningen och de siktar på att hålla den på 3,5 procent direktavkastning. I år var den på 20,04 kronor vilket var en rejäl höjning mot året innan. Det kommer sig av att USA-börsen har stigit stadigt och de där 3,5 procenten därmed utgör en större slant i kronor räknat. Börsen har stigit vidare sen utdelningen i våras och därmed fondens andelskurs. Skulle den hålla sig på den här nivån inför beslutet om utdelning i mars kan den tänkas landa på 21,14 kronor.

Läs mitt inlägg om fonden med 10-års utdelningshistorik: https://petrusko.blogspot.com/2023/08/handelsbanken-usa-index-criteria-b-med.html

Jag tittade till fonden idag då det slog mig att jag kommit av mig med köpen i den. Det är ett litet innehav och jag har tänkt mig att köpa lite mer då och då. Nu är det längesedan sist varpå jag fick lite känsla att jag behöver rycka upp mig. Det är en fin komponent i portföljen som tillför bred diversifiering och dessutom i bolag som till stor del är av annan typ än de jag äger i övrigt.

12 kommentarer:

  1. Många ekonomer tror att USA och dollarn som reserv valuta är på väg mot slutet av sin era och att ledartröjan tas över av BRICS länderna är detta någonting som du har tagit med i dina kalkyler eller kör du business as usual?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Nej det är inget jag tror på och inte något som jag ser som ett hot för en investerare att välja bred USA-exponering.

      Det är mer av en valutagrej det du klurar på och jag är inte värst orolig över ett gäng länder (kommunister, terrorister, pirater mfl) och deras handel med varandra.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hmmm...vände inte det där snacket för en del analytiker? Att man istället ser usa som no1 igen? Dvs u länderna is gonna keep uländerisch. Största hotet mot usa är usa, inte andra länder tänker jag.

      Radera
    3. Jag undrar vilka "många ekonomer" är. Såvitt jag vet så är det mest lite click-bait-artiklar som tar upp ämnet. Det är sant att det finns länder som skulle vilja vara mindre beroende av USA, men därifrån till att komma överens om något annat är det långt. Väldigt långt.

      Radera
    4. Mikael K
      Så länge jag investerat på börsen har detta prat om USA pågått. Landet har en fantastisk förmåga att uppfinna sig själv gång på gång. Det finns en dynamik och rörlighet som faktiskt imponerar. Var skapas dem nya företagen? Microsoft, Intel, Meta och alla bolag inom AI? Vad händer i Europa man producerar bilar och öser pengar på franska vinbönder. Att tro att dessa BRIC länder skulle vara något att investera i. Svar Nej.
      Mvh Lars

      Radera
  2. Hej! Tycker det tar emot att fylla på i portföljen nu när alla index är på ATH. Försöker du tajma dina köp, tex bygga kassa inför säsongsmässigt svagare period (som nu) och invänta större dippar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är ett misstag att försöka tajma på det viset. Ingen vet på förhand när börsen skall gå ned och när den skall gå upp igen. Man kan alltså inte veta när man skall sälja för att tajma nedgången och man kan inte veta när man skall köpa igen för att vara med när det går upp.

      Medan man väntar på dippar stiger börsen och man går miste om avkastning.

      Börsen går upp över tid och sätter därmed nya ATH hela tiden.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. hej petrusko!
    jag har också denna fina fond i min portfölj också den utdelande fonden som du!
    Tycker handelsbankens fonder är bra på många sätt bla deras snabba avslut vid köp/sälj(snabbare än många andra aktörer)
    Jag har även deras norden fond index criteria B(UTD)och deras global infrastructure B(UTD)
    Precis som du säger så kan man med gott samvete investera i vanliga indexfonder som globala och sverigefonder!
    ha en bra dag och tack för en intressant blogg!
    Mvh patrick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Patrick,
      Tack för din kommentar. Vissa fondbolag är jättesega med handeln i deras fonder. SEB tex de är supersega. Som du säger är Handelsbanken väldigt bra relativt andra fonder. Jag gillar allihop de Handelsbanken-fonderna du sparar i och överväger själv att använda mig av den där Handelsbanken Global INfrastructure. Den har jag spanat på sedan fonden startades för något år sedan men inte kommit till skott. Jag har lite annat som ger sådan exponering och den har helt enkelt inte varit tillräckligt högt upp på priolistan. Kanske kommer jag till skott så småningom.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej, Tack för en mycket bra blogg. Jag skulle vilja börja investera i en bra och billig USA indexfond utan utdelning. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK verkar vara en riktigt bra USA fond. Men då jag jämför den med Länsförsäkringar USA Index på en period på 10 år, så ser jag att Länsförsäkringar har presterat något bättre. Vad tycker du om Länsförsäkringar fonden? Är det något med den som du inte gillar? Tack tack !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Där är viss skillnad mellan dem i historisk prestanda. Den större delen av skillnaden verkar ha uppstått flera år bak i tiden. Förändringar i fonder kan påverka sådant där. Exempelvis kan det ha varit högre avgift i fonden tidigare i perioden. Det kan också vara skillnad tidsmässigt när de olika fonderna införde ESG-regler och bytte index. Det har de bägge gjort nämligen.

      Onödig utläggning egentligen när jag kort kunde svarat att Länsförsäkringar USA är nog ett utmärkt val för exponering i USA på lång sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Du ska ha tack för att du tipsade om denna fond. Jag började tanka i den i Januari och den är nu mitt andra största innehav efter Investor. En fet utdelning landade i våras jag hoppas på en ännu fetare till våren. God avkastning på dig.
    /K

    SvaraRadera

2 års förändringsarbete av portföljen

  För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...