Vanliga fonder med hög direktavkastning

 


Vanliga fonder är ett smart och smidigt sätt för helt vanligt folk att spara på börsen. Av olika anledning kan man vara intresserad av att få en hög direktavkastning ifrån sin investering. Det finns en hel del fonder som pyntar utdelning men inte jättemånga som har värst hög utdelningsnivå i termer av direktavkastning. Det här direktavkastning är ordet för utdelningen i förhållande till andelskursen i fonden. Om en fond står i andelskurs 100 kronor och pyntar 5 kronor utdelning så är direktavkastningen 5 procent.

Nedan är ett gäng vanliga fonder som har hög direktavkastning relativt andra fonder. Det är inte en komplett lista utan snarare ett urval. Det finns dock inte en uppsjö fonder med hög direktavkastning varpå det här är ett gott urval bland dem. De är listade från högst till lägst direktavkastning.

Storebrand Global Low Volatility B. Den här fonden är nog den vanliga fonden jag känner till med allra högst direktavkastning. Inriktningen är aktier med god utdelning men framförallt låg volatilitet. Det där låg volatilitet innebär att de kursmässigt inte fladdrar lika hysteriskt upp och ned som börsen i övrigt kan göra. Fonden har som målsättning att pynta 5-7 procent direktavkastning och historiskt har den legat stadigt på cirka 6 procent. Utdelningen betalas en gång per år i juni (årets utdelning är redan avklarad). Tyvärr har den här fonden en minsta initiala köp om 100.000 kronor men efter det kan man köpa för 50 kronor åt gången. Fondavgiften är totalt kring 0,7 procent vilket är på "högsidan". Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2024/06/storebrand-global-low-volatility-b.html

Aktiespararna Direktavkastning B. Den här följer ett index som riktar in sig på svenska storbolag med god utdelning. Den kan vara en komponent för svensk exponering i en portfölj med fonder med tex global inriktning. Historiskt har direktavkastningen legat kring 5-6 procent per år och utdelningen betalas i juni. Årets utdelning är redan avklarad. Fondavgiften är totalt cirka 0,35 procent vilket är klart rimligt. Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html

Aktiespararna Global Direktavkastning B. Den här startades efter framgångar med den svenska versionen. Som namnet antyder är inriktningen global. Likt de flesta globalfonder innehåller den kring 65-70 procent USA-bolag. Det är så det är i världen att en mycket stor del av alla börsbolag hör hemma i USA. Den här fonden siktar på att pynta minst 5 procent utdelning och det uppdelat på två tillfällen per år, juni och december. Eftersom fonden startades i maj är det för tidigt att direkt spotta ur sig en utdelning nu i juni varpå första utdelningen ifrån fonden blir i december i år. Fondavgiften är totalt cirka 0,35 procent vilket är klart rimligt. Läs mitt inlägg med mer info om den här fonden: https://petrusko.blogspot.com/2024/05/aktiespararna-global-direktavkastning-b.html

Storebrand Global All Countries B. Den här skiljer sig lite från de andra på det viset att den inte har inriktning mot hög utdelning. Det är en helt vanlig indexfond där de väljer att hålla en relativt hög utdelning om 4-6 procent per år. Historiskt har utdelningen legat stadigt på 4,5 procent. Det är en sådan där fond med hög minsta initiala insättning om 100.000 kronor. Fondavgiften är lite drygt 0,3 procent vilket är rimligt för en fond som följer ett så pass brett globalindex som denna. Den innehåller även tillväxtmarknader vilket saknas i de globalfonder med lite lägre avgift. Läs mitt inlägg med mer info om den här fonden: https://petrusko.blogspot.com/2024/03/storebrand-global-all-countries-b.html

Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria B. Här är en fond som följer ett globalt index med traditionella utdelningsaktier. Den pyntar cirka 4,5 procent utdelning och det sker i mars årligen. Avgiften är på "högsidan" här med en total avgift om 0,7 procent. Läs mitt inlägg med mer info om den här fonden: https://petrusko.blogspot.com/2023/05/handelsbanken-global-high-dividend-low.html

Handelsbanken Global Infrastruktur B. Som namnet antyder är det här en fond med nischad inriktning mot Infrastruktur. Den typen av verksamhet anses stadig över tid och tillgångsslaget är populärt bland långsiktiga riskaverta investerare. Det är en komponent man använder för riskspridning och kanske risksänkning. Den stadiga verksamheten är ingen raket men tickar in pengar i ur och skur. Det är järnvägar, broar, elektricitet, telekomnät osv. Fonden har inte funnits så länge varpå detta året pyntades den första utdelningen. De pyntade 4 procent i år och jag tror den kommer vara stadig framöver ifrån den nivån. Utdelningen betalas årligen i mars. Avgiften om 0,63 procent är på högsidan men för den här inriktningen mot infrastruktur är den rimlig. Läs mitt inlägg om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2024/03/handelsbanken-global-infrastruktur-b1.html 

17 kommentarer:

  1. Handelsbanken USA Ind Crit B1 och SEB Sverige Indexnära B utd så är man klar. Kanske inte kvalar in som högutdelande men båda ligger ju nära 4%, viktigast av allt de har en stigande utdelningstrend och god totalavkastning.

    Sen kan man lyxa till det med XACT Norden Högutdelande och JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF. Toppat med Investor, Cibus och Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Dist.

    Så har jag gjort iaf, enda bekymret är att hitta pengar att köpa mer för hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      De där fonderna Handelsbanken USA index och SEB Sverige indexnära är mäkta fina fonder och utmärkta komponenter för ett långsiktigt spar på börsen. Jag gillar dem och har en liten slant i dem båda. Jag har ju ett fokus på lite högre direktavkastning varpå de här två inte är så stora innehav.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Om du skulle sätta ihop en fondportfölj där varje fond pyntar utdelning minst fyra gånger per år, hur skulle den se ut?

    Tack för allt du delar med dig.
    Mvh MK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är ett bra ingångsvärde för ett inlägg. Vore kul med ett samlande inlägg (ungefär som detta) men med fokus på att bygga utdelning vår, sommar, höst och vinter.
      Typ 3-4 bra innehav per årstid.

      Radera
    2. Rätt liten eftersom det knappt finns några fonder som delar ut fyra gånger per år.

      Radera
  3. Hej!

    Handelsbanken Sverige 100 Index Criteria (B1 SEK), avgift 0,20 %, utdelning 4 % blir mitt bidrag till högutdelande fonder.

    Lite lägre utdelning, 3,5%, har Handelsbanken Europa Index Criteria (B1 SEK). Avgift 0,2 %.

    Båda dessa delar ut en gång per år, i mars.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Newman,
      Fina fonder du nämner där. Handelsbanken Sverige 100 index är en vettig sverigefond. Jag har valt en sverigefond ifrån SEB för att den följer i princip hela börsen varpå jag även får exponering i småbolag där. Över tid är det inte så stor skillnad mellan dem utan den stora skillnaden är när man går till det smala storbolagsindexet OMXS30 med endast 30 st storbolag. De senaste åren har storbolagen presterat starkt men ser man på mycket lång sikt så är avkastningen lite högre i de bredare indexen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej!

      Gissar att fonden du refererar till är SEB Sverige Indexnära B?

      Jag har den också, för det är kul att få utdelningar vid olika tidpunkter :-)

      Mvh

      Radera
  4. Vad tycker du om:
    Handelsbanken Norden Index Criteria (B1 SEK) . Alla aktier i hela Norden och ger dessutom utdelning. Bra val för mig men innehåller hög andel Novo Nordisk, en risk man får vara medveten om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja som du nämner är det en mycket stor exponering i Novo Nordisk i den där fonden. Man behöver ha en uppfattning om Novo för att investera i fonden anser jag. Jag gillar den fonden som har en mycket bred nordisk exponering. Den har inte sållat bort små och medelstora bolag utan innehåller alla bolag på de nordiska börserna. Nästan alla, de har ju sitt ESG-filter som filtrerar bort några få.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej!

      Tack för påminnelsen om den fonden! Den borde jag också listat.
      Den är ju inte heller så dum: 0,4% i avgift och 4% utdelning.

      Jag gillar den delvis, med reservation för att Novo Nordisk utgör cirka en femtedel av fonden, vilket gör att jag inte lägger mig tungt i den.

      Mvh

      Radera
  5. Aktiespararna Direktavkastning B verkar inte pengarna ha kommit för på avanza än? Någon som fått?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Aktiespararna Direktavkastning B har sin utdelning imorgon. De sänder utdelningen till våra mäklare den 26 juni. Efter det kan det nog ta någon dag innan den syns på kontot.

      Utdelningen är sannolikt redan avklarad i den bemärkselsen att det är för sent att hinna köpa och få utdelningen. Det är ju 1 dags handelstid och man hinner helt enkelt inte köpa innan utdelningen då.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Jo, utländska fonder utdelning, är det skatteavdrag på detta, som för utländska aktier? Om man har ISK

    SvaraRadera
  7. Tja petrusko,
    har nu fått utdelning på Avanza ISK för Storebrand Global all countries. Dock har de dragit källskatt, vad jag förstått från vad du skrivit så ska ingen källskatt dras då hemvist för fonden är Sverige? Betyder det att de gjort fel? Någon annan som det också dragits källskatt för?
    mvh Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza har svarat mig på twitter att det inte skall dras skatt på utdelningen från dessa fonder ifrån Storebrand i ett ISK och att de kollar på att justera det åt berörda kunder.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej
    Ja du är inte ensam skulle precis skriva och fråga Petrusko.

    SvaraRadera

SEB starkt år men inget ovanligt

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Bankaktier är gubbiga och blir ofta avfärdade eller kategoriserade som "trötta&qu...