Investera för inkomst

 


Det finns många olika strategier för investeringar och det finns olika syften. Pengar man skall använda inom 5 år brukar man säga att de gör sig bäst på ett vanligt sparkonto. Det kan röra sig om tex en kontantinsats till en bostad. Inget man vill riskera på börsen utan när man väl behöver de där pengarna till bostaden skall de finnas där. Ett vanligt syfte med investeringar är till en långsiktig plan som en husbil osv. En grej som det inte pratas så mycket om här i Sverige är att investera för att generera extra inkomst.

Det skall jag skriva om nu, att investera för inkomst. Ingen snackis direkt här i Sverige men i USA är det en stor grej. Investerare med huvudsakligt fokus på den inriktningen kallar sig för "income investor" och investerarstilen följaktligen "income investing". Konceptet är inte krångligare än att man investerar för att generera inkomst här och nu. Det här skall inte nödvändigtvis kopplas samman med att leva på utdelningar eller att sluta jobba. Näe det är en liten nisch det där med att sluta jobba och leva på utdelningar. Att investera för inkomst som ett komplement till lönen däremot det lär det finnas desto fler som kan ha intresse av.

En tusing extra i månaden jämte lönen vem skulle ha något emot det liksom. Detta koncept luftar jag här och nu. Att investera för inkomst här och nu. Man kan göra det på olika sätt och det finns vägar även för den som är helt novis. Ja man kan investera för inkomst utan att ha kunskap sedan tidigare. Då tänker jag främst på fonder som pyntar utdelning. En fond innehåller många olika bolag och tar bort risken att man själv gör fel analys eller kanske inte kan analysera bolag. Jag återkommer till det där med fonder och aktier snart men först lite kring det här med att ha pengarna på börsen.

Investeringar på börsen kan snabbt gå både upp och ned i värde. Som helhet går börsen upp i det långa perspektivet men man skall bara ha pengar där som man inte behöver använda i närtid. Minst 5 års tidshorisont bör man ha. När man investerar för inkomst utsätter man kapitalet för risk i form av börsens svängningar. Utdelningar från bolag och fonder tenderar dock att svänga mindre än vad aktiekurser gör. När man investerar för inkomst behöver man vara bekväm med att det investerade kapitalet kan gå upp och ned i värde medan man tar emot utdelningar som inkomst. Den som investerar i enskilda aktier behöver ha god kunskap och erfarenhet för att lyckas i långa loppet. Det är lätt att gå på en nit och förlora hela eller delar av det insatta kapitalet i enskilda aktier. 

Att investera för inkomst handlar primärt om inkomsten här och nu snarare än att man skall bygga upp pengar till en husbil eller vad det nu må vara. Beroende på hur man investerar så kan kapitalet ändå tänkas växa på sikt men det är ändå viktigt att skilja på det här. Utdelningar utgör en stor del av börsens totalavkastning på lång sikt och om man sätter sprätt på utdelningarna istället för att återinvestera dem så växer kapitalet inte i närheten lika snabbt. Uppenbart men värt att poängtera ändå.

Åter till det här med enskilda aktier vs fonder. Det är svårt att analysera bolag och även om man är skicklig och gjort allting rätt kan det ändå bli precis knas. Oförutsedda saker händer och värdet på aktier/bolag kan snabbt gå ned. För de allra flesta är breda fonder ett smart val. Det tar bort bolagsrisken och dig själv som riskfaktor (att du gör fel/dålig analys osv).

Det finns olika sorters fonder också. Så klart, det får ju inte vara för enkelt. Det finns indexfonder som följer ett vanligt börsindex som USA eller Stockholmsbörsen och pyntar en rimlig utdelning om tex 3,5 procent. Sedan finns det indexfonder med speciell inriktning mot tex bolag med hög utdelning och en sådan fond kan pynta kring 5 procent utdelning. Ju högre utdelning desto mindre tillväxtpotential för det investerade kapitalet kan man säga som grundregel. Den som inte är noga med att det insatta kapitalet skall växa så mycket i långa loppet kanske väljer hög utdelning till stor del. Den som väljer lite lägre utdelning kan tänkas få se sitt investerade kapital växa hyggligt ändå i långa loppet.

Apropå hög utdelning så finns det speciella aktier på börsen som handlar helt och hållet om utdelning. De kallas för preferens och D-aktier. De aktierna har en mycket hög utdelning men den är begränsad och kan aldrig bli högre. Därför finns där ingen nämnvärd kurspotential i aktien. Om allt går hyggligt för bolaget spottar den där preferensaktien ur sig en hög utdelning medan aktiekursen inte stiger nämnvärt oavsett hur bra det går för bolaget. Detta eftersom utdelningen är fast och preferensaktien inte tar del av stigande vinster osv i bolaget. Sådana här aktier kan ha tex 7-8 procent direktavkastning. De är inte på något sätt riskfria och utdelningarna är inte garanterade. Den som investerar i sådana här aktier behöver kunskap och läsa på ordentligt. Preferensaktier värderas utefter riskbild i bolaget och det allmänna ränteläget. När räntan stiger så går aktiekursen ned i de här aktierna och när räntan sjunker så stiger aktiekursen.

För helt vanligt folk som inte är värst insatta eller intresserade av börsen så är fonder grejen. Inte låta sig lockas av hög utdelning i enskilda aktier eller speciella investeringar som preferensaktier.

För att få en tusing extra i månaden behöver man få 12.000 kronor utdelning per år. Om man investerar i en fond med 5 procent direktavkastning så behöver man ett kapital om 240.000 kronor. Vem har det liggandes ock skräpar? Ja vissa kanske har det men de flesta har det inte men man börjar ju någonstans. Kanske tar det flera år att skrapa ihop 240 papp men det fina är att investeringar i utdelande fonder pyntar utdelning från start. Det dröjer inte till man har 240 papp innan man får utdelning utan det tickar på direkt från start. Kanske man skrapat ihop 25.000 på ett år och får 1250 kronor utdelning. Shit vad nice, det är ett par nya snygga jeans eller vad man nu lägger pengarna på. Efter ytterligare ett år med insättningar kanske man får 5000 kronor i utdelning eller förlåt mig vi snackar ju inkomst här; 5 papp extra inkomst menar jag.

Många fonder pyntar utdelning vid 1 tillfälle per år och då behöver man äga fonden vid det tillfället för att erhålla utdelningen. Börjar man investera i maj och fonden pyntar årlig utdelning i mars så behöver man vänta till nästa vår innan man får någon utdelning. Vissa fonder pyntar utdelning vid fler tillfällen. Det finns många börshandlade fonder som pyntar utdelning 4 gånger per år. Det finns några få som pyntar utdelning varje månad.

Själv ser jag mig som en income investor. Jag investerar för inkomst här och nu och äger en rad olika fonder som pyntar utdelning. Aktier och börs är ett stort intresse för mig sedan flera decennier varpå jag även äger enskilda aktier och en hel del preferensaktier som genererar inkomst.

Mina två största innehav är den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande och fonden Aktiespararna Direktavkastning b. Bägge två pyntar strax över 5 procent utdelning. Oavsett om man har ett stort kapital eller om man precis börjar och har en tusing att kicka in så är 5 procent: 5 procent. Börjar man idag är det 50 spänn man får på sin första tusenlapp men investerar man regelbundet så går det snabbare än man kan tro att bygga upp en större inkomst.

Kom ihåg att investera för inkomst begränsar den långsiktiga tillväxten av ditt kapital. Eftersom du spenderar utdelningen/inkomsten. Man kan inte äta kakan och ha den kvar. Eller i vart fal är kakan inte lika stor som för den som återinvesterar alla utdelningar. Men det är ju en helt annan inriktning. Den som investerar för inkomst har extra cash här och nu men får förhoppningsvis en liten tillväxt ändå på det investerade kapitalet. Beroende på vad man investerat i förstås. Den som har allt i preferensaktier får i princip ingen tillväxt i sitt investerade kapital medan den som har en bred indexfond med 3,5 procent utdelning torde få en ganska rimlig tillväxt över tid ändå.

Den som investerar för inkomst kan vara en pensionär som boostar sin pension men det kan för all del vara en helt vanlig arbetargubbe eller gumma i sina bästa år som vill boosta på inkomsten. Vi kommer i alla möjliga former vi som investerar för inkomst. Precis som alla andra sorters investerare. Vi har olika inriktning och plan osv. Vi ser olika ut och vi gör olika. Att investera för något om 40 år kan te sig befängt för en person medan det är självklart för en annan. Lika knasigt kan någon tycka det låter att investera för inkomst medan en annan tycker det är ganska tilltalande. Att investera för inkomst är kanske inte för dig men om det är det så hoppas jag att du fann det här inlägget intressant. 

Jag skriver enbart om investeringar som pyntar utdelning. Det är min gebit.

De två fonderna jag nämner som mina största innehav har jag skrivit mer om i länk nedan:

Aktiespararna Direktavkastning b

Xact Norden Högutdelande

Det där är ju bägge två fonder med inriktning mot hög utdelning och vill man läsa mer om någon vanlig bred indexfond med lite lägre direktavkastning kring 3,5 procent så länkar jag nedan två stycken som jag äger. En med inriktning mot USA och en med inriktning mot Stockholmsbörsen.

Handelsbanken USA Index Criteria b

SEB Sverige Indexnära b

Det finns många fonder att välja mellan men alla pyntar inte utdelning. Jag skriver som sagt bara om investeringar som pyntar utdelning och de fonder jag nämner ovan är exempel på några som jag gillar och investerar i.

64 kommentarer:

  1. tack för ett bra inlägg!
    När och hur ofta pyntar indexfonderna med utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det varierar men de flesta fonderna som pyntar utdelning gör det på våren under perioden mars-maj. Börshandlade fonder har oftast mer frekvent utdelning som 4 gånger per år.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Väldigt intressant inlägg. Jag tillhör de som inte är speciellt intresserad av direktavkastning. Tittar mer på totalen och har därför avvecklat xact. Med det sagt, kul att läsa detta inlägg 👌

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Kul att du uppskattade inlägget.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej
    Väldigt intressant läsning och inspirerande.Tack för du delar med dej och trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Kul att du fann inlägget inspirerande.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Glöm inte kostnaderna som ska betalas av avkastningen. Olika former av avkastningsskatt beroende på sparform samt fondavgift som kan variera stort. Även om allt sparande är bra, så kan man med några enkla grunder göra klokare val

    SvaraRadera
  5. Hej. Bra inlägg! Undrar dock om det går se på något smidigt sätt om en fond har utdelning eller inte? Jag har försökt läsa till mig men hittar ingen info.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Utgå ifrån att de flesta fonder pyntar inte utdelning. Hos Avanza och Nordnet finns det ett litet antal vanliga fonder som pyntar utdelning. Man kan filtrera fram dem hos Avanza medan hos Nordnet är jag osäker på om man kan söka fram dem på ett enkelt sätt. Hos Avanza väljer man i fondlistan något i stil med "visa endast fonder med cash utdelning". Då dyker det upp typ 20 fonder och det är de som finns med utdelning hos Avanza.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Konstaterade nyss att under de 6 år jag hållit på med aktier och inte bara fonder så har jag haft 175 000 kr i utdelning, vilket för mig som låginkomsttagare motsvarar en årslön. Ja 2022 var det t o m nästan två årslöner... Det mesta har dock återinvesterats så här långt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej RR,
      Bra gjort hörru. Go känsla att ha den där extra inkomsten. Att återinvestera som du gjort leder ju till än större inkomst i framtiden. Nice.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Tack för intressant inlägg. Tycker fonder är tråkigt men vill egentligen ha ett par. Vad tror du förresten om realty income, så himla tråkigt utveckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja det har varit en tråkig kursutveckling för fastighetsbolag och REITs en lång period nu. I grund och botten är fastigheter en rimlig tillgång som stadigt genererar hyresintäkter över tid. Äger man bara sunda fastighetsbolag som jag tycker Realty Income är så bör det bli okej i långa loppet. Det är räntekänsligt och sådant går ned när räntan stiger. Det kommer komma sådana här perioder fler gånger över åren och fastighetsaktierna kommer pressas ned precis som de gjort historiskt.

      Jag håller i mina Realty Income i långa loppet.

      Sen kan man ju ha åsikter om bolagets utveckling strategi. Jag är inte helt övertygad om att man behöver växa så snabbt som de gör nu via förvärv och hopslagningar. Jag är inte jätteförtjust i förvärvet av Decathlons fastigheter häromdagen. En enorm sporthandlare är inte lika stadig hyresgäst som en Fedex eller ett gym i mina ögon.
      Men men det är detaljer det där.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hejsan Petrusko,

    Tack för ett välskrivet och fint inlägg med ett innehåll som jag tror tilltalar många investerare. Men i din analys missar du den bästa formen av att generera kassaflöde här och nu, nämligen genom att sälja optioner och inkassera premier. Det är den absolut snabbaste vägen mot finansiell frihet eller trygghet. Det bästa med optionspremierna är att de är värdeskapande, dvs kursen för den underliggande tillgången urholkas inte så som en utdelning gör.

    Kapitalstorlek på optionsportfölj samt förväntad premieinkomst:
    Portfölj 50.000kr kan ge premier 750kr – 1.500kr/månad
    Portfölj 100.000kr kan ge premier 1.500kr – 4.000kr/månad
    Portfölj 250.000kr kan ge premier 4.000kr – 7.500kr/månad
    Portfölj 500.000kr kan ge premier 7.500kr – 15.000kr/månad Portfölj 1.000.000kr kan ge premier 15.000kr – 30.000kr/månad Portfölj 2.500.000kr kan ge premier 30.000kr – 75.000kr/månad Portfölj 5.000.000kr kan ge premier 75.000kr – 150.000kr/månad Portfölj på 10.000.000kr kan ge premier mellan 150.000kr – 400.000kr/månad

    Ha d gott
    /Glenn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Glenn,
      Har övervägt covered calls tidigare men inte satsat på det hittills då det inte funkar så bra i en kapitalförsäkringsdepå.

      Kan du ge lite mer detaljerade exempel på hur du praktiskt går tillväga om du vill skapa 30k/månad i premier från en portfölj på 2,5 MSEK?

      Vilka aktier säljer du optioner på, bara USA-aktier eller funkar det hyfsat även i andra länder?

      Vilken delta har du på optionerna för att uppnå denna summa?

      Vilken horisont: är det optioner med lösen om en vecka, en månad etc?

      Vilken mäklare handlar du genom, t.ex. Interactive Brokers eller någon annan?

      Hur gör du med deklarationen? Kan väl bli lite bökigt att redovisa och beräkna skatten?

      Radera
    2. Intresserad av de frågorna också

      Radera
    3. Tjenare,

      Jag säljer både PUT och CALLS, så mycket som mitt säkerhetsvärde tillåter.

      Jag har en short list på typ 18 bolag/aktier Europeiska och nordiska som jag handlar med fram och tillbaka och detta gör jag hos DeGiro. Tyvärr verkar det som DeGiro inte erbjuder ISK längre för nya kunder på deras plattform, vilket är kasst. Men när jag skapade konto där för X antal år sedan erbjöd de ISK, så deklarationen sköter sig själv.

      Ställer ut vecko- och månadsoptioner, men ibland kan man behöva rulla sina positioner framåt i tiden då verkligheten inte alltid blir som man tänkt sig.

      Ha d gott
      /Glenn

      Radera
  9. Mattnyttigt inlägg! Jag betraktar mig själv som en hybrid av en inkomstinvesterare och en tillväxtinvesterare. Även om jag är i mina tidiga 30, uppskattar jag verkligen att få en 'extra lön' månad/kvartalsvis samt få följa företags framsteg över tid. Du beskrev i ett tidigare inlägg ditt sätt att se på "stadig grund" i anslutning till fonder/ETF:s och tycker det är en sund strategi att efterfölja. Hur resonerar du förresten när det kommer till REIT:s nu när räntan är på väg ner- sugen att klippa några fler aktier i O eller börja en ny position i exempelvis ARE eller ADC? /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja det har varit en tråkig kursutveckling för fastighetsbolag och REITs en lång period nu. I grund och botten är fastigheter en rimlig tillgång som stadigt genererar hyresintäkter över tid. Äger man bara sunda fastighetsbolag som jag tycker Realty Income är så bör det bli okej i långa loppet. Det är räntekänsligt och sådant går ned när räntan stiger. Det kommer komma sådana här perioder fler gånger över åren och fastighetsaktierna kommer pressas ned precis som de gjort historiskt.

      Jag håller i mina Realty Income i långa loppet.

      Sen kan man ju ha åsikter om bolagets utveckling strategi. Jag är inte helt övertygad om att man behöver växa så snabbt som de gör nu via förvärv och hopslagningar. Jag är inte jätteförtjust i förvärvet av Decathlons fastigheter häromdagen. En enorm sporthandlare är inte lika stadig hyresgäst som en Fedex eller ett gym i mina ögon.
      Men men det är detaljer det där.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Håller helt med dig. Utdelningar är det lättaste sättet att få en extra inkomst och avkastning mot börsen. Jag bara älskar att det i princip varje vecka kommer in kapital som jag kan göra vad jag vill med. Detta utan att jag behöver ta ett beslut att sälja något.
    Förstår inta att inte fler svenska förstår hur lätt det egentligen är ha ett "fuck off" kapital.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Ja det är onekligen en trevlig trygghet att ha.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Kanon inlägg ! Det ena utesluter som bekant inte det andra. Underskattad fördel med inkomst investering är att man lär sig att faktiskt spendera pengarna man har sparat ihop. Jag hade ( har:-)) problem att sälja av aktier och fonder för inkomst. Efter i många år strävat efter att växa kapitalet är det minst sagt jobbigt att börja dra ifrån..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gehrke,
      Bra input där. Man kan med fördel kombinera olika syften och strategier. Den som investerar för inkomst här och nu kan och borde även ha någon sorts spar till pensionen. Osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Otroligt välskrivet och inspirerande att läsa. Tack för detta inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sebastian,
      Tack för din kommentar den gjorde mig glad.

      Ha det gott.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Hej Petrusko.
    Det här var ett riktigt gediget och intressant inlägg. Känner mig träffad, jag har haft mycket funderingar kring detta tema. Jag har haft svårt att se varför man ska lägga pengarna i tex Xact högutdelande istället för något av de stora investmentbolagen som historiskt gett bättre total. Men nu fick jag en mer nyanserad bild.
    God avkastning på dig.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Koll på kontot,
      Tack för din kommentar. Kul att du fann inlägget intressant. Man kan med fördel ha flera strategier/syften parallellt. Man kan ha ett spar för framtiden knökefullt med fina investmentbolag och jämte det kan man ha en portfölj med större del utdelningsfokuserat med syfte att generera inkomst här och nu. Det är individuellt så klart men man kan ju kombinera och göra precis som det passar en själv.

      Mvh petrusko

      Radera
  14. Tack för en fantastisk inlägg , Mycket intressant och mycket givande inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Ako,
      Tack för din kommentar. Mycket kul att höra att du fann inlägget givande.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  15. Får väl upprepa min kommentar. Bloggaren jobbar bra! Mycket bra investeringsuppslag. Som en random walker tycker jag det här är investeringar som man kan göra. Går man lugnt framåt med månadsinvesteringar ja då har man oddsen på sin sida.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars,
      Tack för din kommentar. Som alltid: Ett klokt val med indexfonder =) Jag är stor förespråkare för att ta det lugnt på börsen, inte ha bråttom att bli rik. Tiden gör sitt osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  16. Om man tittar på preferensaktier och liknande så bör man jämföra med räntefonder. Jag har senaste året köpt en del AMF Företagsobligationsfond (dess innehav är korta räntepapper med BBB-rating). Uppgången på fonden över senaste året har varit 6,6%, vilket jag jämför med utdelning på aktier (dessutom har jag kompletterat med långa räntefonder för att minska risken vid räntenedgång då långa obligationsfonder stiger när räntan faller).

    Jag har tidigare legat tungt på aktier, men nu ska jag sluta jobba (pensionerar mig några enstaka år innan ordinarie pensionsåldern) för att leva på besparingar/tjänstepension. Då vill jag fördela risken lite så jag sålde en del aktier och köpte räntefonder (10-15% av besparingarna).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och att du delar med dig av din situation. Klokt att dra ned på risk när man närmar sig pensionsålder.

      Mvh petrusko

      Radera
  17. Kul inlägg. När man pratar om extra inkomster i form av utdelningar så blir jag lyrisk. Jag tänkte tidigare mer på p/e-tal, soliditet, substans/aktiepris och även om jag tänker i första hand på detta fortfarande så blir utdelningarna mer och mer intressanta desto större de blir. Jag är dock en ren aktiegubbe. Xact norden högutdelare tar 0,32% avgift. Aktier som man behåller över tid ger en årlig kostnad på nära 0. Courtaget för köpet kostar en gång. Man kan ju kopiera innehavet i fonden om man vill.

    För övrigt tycker jag din sida är mycket bra. Kul att läsa även om jag hållit på med aktier i över 30 år.

    Tror jag själv är ett exempel på hur sparande över tid ger resultat. Även med små medel. Det gäller bara att vara ihärdig i sitt sparande. Precis som petrusko är. Sen har jag gjort många riktigt dåliga beslut. Men det gör inte så mycket om man är långsiktig och har en väldiversifierad portfölj, aktier och/eller fonder.
    Mvh

    SvaraRadera
  18. Svensk income investor11 februari, 2024 02:33

    ”Näe det är en liten nisch det där med att sluta jobba och leva på utdelningar.”

    Hur kan detta vara en liten nisch? Mitt absolut största mål i livet är att komma ut ur ekorrhjulet, den ultimata friheten. Jag kan väl inte direkt vara ensam om att sträva mot denna dröm? En stor andel av befolkningen trivs inte på sina arbetsplatser. Jag vet att jag personligen skulle ha NOLL problem att sysselsätta mig utan ett vanligt förvärvsarbete, tvärtom är det nästan nödvändigt för att hinna ta hand om min egen gårdsfastighet/skog etc. Jag skulle garanterat aldrig någonsin ”få tråkigt” eller vad skrämselpropagandan nu säger om de som vill leva enligt FIRE och sluta jobba.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Svensk income investor,
      En nisch är det för att det inte är särskilt vanligt. Det är ytterst få som faktiskt slutar arbeta och lever på utdelningar långt innan ordinarie pensionsålder.

      Att många drömmer om det är något annat. Det stannar vid just en dröm. Man behöver ju faktiskt spara och investera under en lång tid för ändamålet och människan är usel på att avstå nöje/tillfredställelse idag för det dubbla i framtiden. Det är så vi är kodade att fungera. Därmed är det också endast en dröm för de allra flesta.

      Vore det en vanlig företeelse skulle du känna en hel drös med folk som slutat jobba och istället lever på utdelningar. Jag känner ingen som gör det och jag är övertygad om att inte du heller har många i din närhet som gör så.

      Med det sagt önskar jag dig framgång med din målsättning. Du är inte ensam när du lyckas men det är inte många runt dig som kommer göra samma saken.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Svensk income investor11 februari, 2024 10:56

      Tack för svaret,
      OK då förstår jag vad du menar. Men har inte du själv slutat ha ett "vanligt" jobb för några år sedan eller minns jag fel? Du borde väl kunna leva gott på kapitalet vid det här laget?

      Jag är uppenbarligen kodad på ett annorlunda sätt. För mig kommer det inte stanna vid en dröm, det ger mig mer glädje att investera pengar än att konsumera upp dem och jag vill till varje pris bort från ekorrhjulet som mest känns som ett fängelse.

      Radera
  19. Tack för ett super bra inlägg! Du tar upp Handelsbanken usa och SEB Sverige, vad är din åsikt angående Handelsbanken Europa som också ger utdelning? Bra för riskspridning eller bara onödigt att ha?

    Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frida,
      Tack för din kommentar. Jag gillar den där Handelsbanken Europa som ger utdelning och beroende på vad man har i övrigt i portföljen kan den vara en rimlig komponent. Jämte den där USA-fonden är den en bra riskspridare. Satsar man stort på en globalfond så kan det vara lite annorlunda. En globalfond innehåller ju redan USA och Europa mm. Medan man inte har något behov av en USA-fond jämte en globalfond så kan man resonera annorlunda kring andra regioner. En globalfond består till cirka 70 procent USA. Vill man neutralisera det lite kan man ju ha tex en Europafond jämte globalfonden.

      Om man vill styra det där själv så väljer man nog ingen stor exponering i globalfonden från första början. Näe då väljer man kanske snarare en USA-fond en Europafond osv och sätter samman det som man själv önskar.

      Mvh petrusko

      Radera
  20. Mycket intressant och välskrivet inlägg. När man har olika syften med sina investeringar så blir också strategin olika. Det finns inte rätt eller fel strategi, ty det beror på vilket syfte man har med sina investeringar på börsen. Mitt mål med investeringarna på börsen har alltid varit att maximera avkastningen. Därför har jag återinvesterat utdelningarna och utdelningarna har inte varit viktiga annat än någon sorts kvalitetsstämpel för bolaget. Delar ett bolag ut pengar så genererar bolaget ett överskott, ty annars finns det inga pengar att dela ut.

    Ha en trevlig söndag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Tack för din kommentar och att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag har alltid haft just utdelning som ett krav i mina investeringar och precis likt dig sett det som en sorts kvalitetsstämpel. Genom att filtrera bort alla bolag som inte pyntar utdelning har man undvikit väldigt många dåliga investeringar. Sen måste man ju förstås se till mycket mer än bara utdelning men den är en bra del i totala analysen av ett bolag.

      Mvh petrusko

      Radera
  21. Hej,

    Fint inlägg.

    Jag skulle vilja vikta JPM högt av just den anledningen.

    Jag ”vill” se den som typ en global fond där jag får avkastningen nu och inte om 10-15år som snitt.

    Har du några anmärkningar för att vikta denna högt?

    Hälsningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Man kan ha åsikter generellt sett om att vikta globalfonder tungt när det kommer till valutaexponering och tung viktning i USA osv. Det där gäller alla globalfonder och är individuellt hur man resonerar kring det.

      Den här globalfonden ifrån JPM specifikt är inte enbart globala aktier utan man får även exponering i den där optionsstrategin med tillhörande motpartsrisk. Jag är inte orolig, det är nog ingen stor risk men det är ändå något mer än enbart globala aktier. Av den anledningen kanske man bör vara mer försiktig med just den här globalfonden.

      Mvh petrusko

      Radera
  22. Hej!
    Tack för det här inlägget. Gillade det.
    Skrev faktiskt alldeles nyligen om att jag går över mot utdelande fonder. Jag är också intresserad av extra inkomst från mina investeringar eftersom att ett mål är att åka utomlands för utdelningar (eller extra inkomsten, som du kallar det). Finns ju bra indexfonder nu som ger utdelning och har rimlig avgift. Så nu börjar jag investera i dem.
    Här kan du läsa mitt inlägg

    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello Pappa betalar?,
      Tack för din kommentar. Kul att du gillade inlägget och kul att höra om dina planer hur du avser göra med din extra inkomst. Det låter helt sonika förträffligt det du berättar.

      Apropå de utdelande fonderna så är det grymt nice att det nu finns både börshandlade fonder och vanliga fonder med utdelning. Det finns vanliga indexfonder för olika länder och regioner och det finns mer specifik inriktning som en viss bransch eller högutdelande bolag som jag är lite förtjust i. Man kan komponera en portfölj precis som man vill utan att behöva göra avkall.

      Jag tycker att de helt vanliga indexfonderna med utdelning är ett utmärkt basval. Tex den där SEB Sverige indexnära b för Sverige eller Handelsbanken USA Index Criteria b för USA.

      Håll mig uppdaterad kring dina utlandsresor. Det tycker jag vore glädjande att höra om.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Håller helt med dig. Finns mycket bra fonder och börshandlade fonder idag.
      Kommer uppdatera dig när det blir resor för utdelningarna.

      Ha det!

      Radera
  23. Hej, jag hat hållit på med aktier under en längre period. Det har gått bra och jag skulle kunna sluta jobba. Jag kan tänka att det skulle vara lockande med utdelningsaktier då även om jag aldrig hittills har fokuserat på det. Eftersom det historiskt har funkat väldigt bra med min nuvarande investeringsfilosofi så ser jag en stor risk i att jag vid byte av min strategi skulle gå miste om mycket framtida avkastning. Hur tänker du kring det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Du har gjort ett bra jobb med dina investeringar låter det som. Att du har en strategi du är nöjd med och som fungerat bra är jättebra. Man kan gott resonera att inte "laga något som inte är trasigt".

      Att hålla sig till sin strategi som funkar bra ter sig rimligt. Om du vill använda pengar till konsumtion kanske din strategi skulle kunna fungera ihop med att sälja en liten del av innehavet för konsumtion.


      Mvh petrusko

      Radera
  24. Hej Petrusko, jag är 57 år och sparat i aktier i 40 år. I början sparade jag både tokigt och slugt, mest tokigt men det som sparats ihop gick sedemera till hus och familj. Typ 2010 läste jag en bok av Per H Börjesson som ändrade mitt sätt att investera rejält. Så jag har sparat på och läst lite olika bloggar som insperation. Bland annat din som varit mycket inspirerande och lärorik.
    Från första december 2023 lever jag på mina utdelningar vilket är spännande och härligt.
    Mvh Roger W

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Roger,
      Tack för din kommentar och att du delar med dig av din story. Den var kul att höra och du har ju verkligen gjort en bra grej där.

      Kul också att höra att jag kunnat inspirera till sunda investeringar på börsen.

      Ha det gott.

      Mvh petrusko

      Radera
  25. Tjenare!
    Jag har drygt 50k som ligger på ett sparkonto med 3.5% ränta. Det är en lite buffert/spar för att köpa bil med min sambo. Kan det vara smart att ha dessa pengar i en av de 2 fonder du nämner med 5% utdelning. Högre risk ja men jag ska troligen inte ha pengarna förens 1-2 år. Tankar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Hur skulle det kännas om ni siktat på en fin Audi men pengarna räcker bara till en skruttig Opel?

      Pengar som man skall använda inom 5 år gör sig bäst på ett sparkonto. Börsen kan när som helst backa mycket på kort tid. En nedgång om 30 procent strax innan ni skall köpa bil och det blir en skruttig Opel. Inte kul.

      Mvh petrusko

      Radera
  26. Jag är 59, på väg mot 60 och planerar att sluta jobba om 6-24 månader lite beroende på hur den senaste omorganisationen på jobbet spelar ut ;) De senaste två åren har jag successiv anpassat min portfölj efter detta och har nu 60/40 portfölj uppdelad i tre strategier. Räntedelen, cash och räntefonder, planerar jag att leva på fram tills jag börjar ta ut min pension. Sedan har jag en utdelningsstrategi ( inkomststrategi då) med utdelande fonder där ambitionen är jag ska få ut ca 6K per månad efter skatt för att boosta pensionen. Slutligen en vanlig ackumulerad strategi med fonder som bara står på tillväxt, men där jag roar mig ibland med att laborera med 4% regeln för att se vad jag kan få i ytterligare förstärkning. Jag har bara ett enskilt aktieinnehav numera, och det är Lundbergs som väger ca 10%. I inkomststrategin väger XACTHDIV ca 50% kompletterat med FLXD, JGPI och ett par vanliga utdelande fonder. Jag har fått mycket inspiration av dig Petrusko och det tackar jag för :) Mvh Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders,
      Tack för din kommentar och för att du delar med dig av din situation. Du har gjort bra med ditt spar, dina investeringar och det låter som det torde bli guldkant på tillvaron utav det där =)
      Jättekul att höra att jag inspirerat till sunda investeringar på börsen.

      Ha det gott.

      Mvh petrusko

      Radera
  27. Bra skrivet som vanligt. Jag började investera seriöst på börsen 2013. Snubblade över din blogg tidigt in i börskarriären. Följt dig dagligen under säkert 10 år nu.

    Dina kloka ord kring riskhantering och utdelning var nånting som jag snöade in tidigt på, jag har en liknande strategi som dig, med undantag preffar och d-aktier.

    Du ska ha enormt tack, respekt och mycket kärlek kring det du gör för oss vanliga småsparare. Keep it up, du är grym! Enligt mig, en av sveriges bästa blogg för vanliga tråk-investerare.

    /Niclas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar Niclas,
      Det gläder mig att höra i dubbel bemärkelse. Dels att jag kunnat inspirera till sunda investeringar men framförallt för att du investerat klokt i över 10 år. Gör man sunda investeringar så är det bara en tidsfråga innan det bygger upp till något stort. 10 år är en bra bit på vägen =)

      Tack för dina fina ord.

      Ha det gott.
      Mvh petrusko

      Radera
  28. Hej, tack för din blogg som jag följer med stort intresse! För enkelhets skull skulle jag kunna tänka mig att ha allt kapital i Xact Norden Högutdelande, den ger ju bra utdelning fördelat över året. Skulle du själv kunna överväga denna lösning eller vilka nedsidor ser du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det skulle jag kunna tänka mig. Den fonden ger en god riskspridning över 45 bolag varav inget väger nämnvärt mer än 3 procent. Det är stadiga sunda bolag med god utdelning. Precis den typ av bolag jag brukar investera i.

      God riskspridning, god utdelning, god nattsömn.

      Mvh petrusko

      Radera
  29. Hej Petrusko,
    Skulle du kunna be Nordnet att lägga Handesbaken Europa Ind Crit B1 Sek också ? Stor tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nordnet håller på med en översyn av utdelande fonder och de skall vara färdiga med det nu i slutet av februari. Jag tror den fonden kan komma med då men jag håller utkik.

      Mvh petrusko

      Radera
  30. Hej, riktigt schysst att du återkopplar och "touch base" som ovan med jämna mellanrum. Standardförfarande bland ekonomibloggar brukar annars vara att ha ett enda inlägg från typ 2012 om hur man investerar och sen aldrig återkomma till ämnet igen. Därför är detta den enda blogg som är värd att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och tack för din feedback.
      Jag upprepar gärna sådant jag skrivit om tidigare. I första hand för att det är ett intressant ämne och för att det finns många nya läsare som tar del av det.

      Många gånger kan jag själv ha fått mer erfarenhet och kunskap i ett visst ämne vilket kan öppna för nya vinklar osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  31. En fundering. Vad anser du om fondrobotar så som Lysa eller opti?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Fondrobotar tillför något på marknaden. För dem som är okunniga och inte vill/kan sätta sig in ens det minsta.

      Har man möjlighet att sätta sig in bara en aning så kan man ganska enkelt se att billiga indexfonder är ett smart val. Då är fondrobotar onödiga.

      Man klarar sig utmärkt med en enda indexfond för ett långsiktigt spar. En bred svensk indexfond ger exponering i alla Sveriges börsbolag som i sin tur har försäljning världen över och därmed tar del av olika länders valuta, utveckling osv.

      Vissa väljer att investera i global indexfond och det funkar nog hyggligt det också men man behöver inte krångla till det med fancy argument av tveksam karaktär.

      Trots att fondrobotar borde vara helt onödiga så finns där ändå de som inte själva är stånd i att sätta sig in i saken och det finns de som inte prioriterar att sätta sig in i saken. För dem kan en fondrobot vara något.

      Mvh petrusko

      Radera

5 bästa tips från investmentbolagsdirektören

  På sajten Placera är där en artikel nu med 5 tips från Per H Börjesson. De kallar det tips för att bli rik men tycker man det är lite paji...