Xact Norden Högutdelande - Uppdaterad 2024

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Nu är det ett par år sedan jag skrev ett uppdaterat inlägg om den här fonden varpå det helt sonika är dags igen. Xact Norden Högutdelande är en börshandlad indexfond med inriktning mot nordiska bolag som pyntar utdelning. Det är stadiga sunda bolag generellt sett i fonden och den kan vara ett smidigt sätt att få en bred exponering i sådana bolag i en enda investering.

Fonden har nu funnits i flera år och historiken är hyggligt okej. Utdelningen har stigit ganska stadigt sedan start. Lite längre ned i detta inlägg listar jag utdelningen år för år sedan fondstart. Ser man till totalavkastning finns det både ljuspunkter och plumpar i protokollet. Först och främst är det bra att veta att avkastningsgrafen hos din mäklare visar inte totalavkastning utan där saknas utdelningen som är en mycket stor del av fondens totala avkastning (Avanzas funktion för inkluderad utdelning i grafen är bristmässig, direkt felaktig). Fondens inriktning är inte enbart att det skall vara utdelningsaktier utan även att det skall vara låg volatilitet i aktiekursen. Det betyder att den väljer ut aktier som inte är rör sig lika kraftigt i kurs från dag till annan. Aktier som inte backar lika mycket när det stormar men heller inte stiger lika kraftigt när det är eufori på börsen. Fonden följer något helt annat än vanliga Stockholmsbörsen och den utvecklas därmed annorlunda. En stor plump i protokollet är pandemiåret då den här typen av aktier föll mycket men repade sig inte alls lika bra som techbolag och Stockholmsbörsen som helhet. Ser man till de senaste 3 åren (2021, 22 och 2023) så står sig prestandan bra relativt Stockholmsbörsen.

Under perioden 2021 till och med 2023 genererade Xact Norden Högutdelande en totalavkastning om 26,46 procent. Jämför man det mot en indexfond som följer Stockholmsbörsen så har vi SEB Sverige Indexnära som genererat en totalavkastning om 24,22 procent under samma period. Ser man på de senaste 5 åren blir det omvänt. Där är pandemiåret med och det drar ned prestandan rejält för Xact Norden Högutdelande. Det kommer vara år med sämre och bättre prestanda jämfört med något annat men i långa loppet jämnar det där sannolikt ut sig och avkastningen kan tänkas bli rimlig i Xact Norden Högutdelande. Data för avkastning och jämförelse ovan har jag hämtat ifrån sajten fondkollen.se som visar totalavkastning för fonder på ett korrekt sätt.

Fonden har pyntat utdelning sedan 2018. Den grundades året innan men pyntade första utdelningen 2018. Nedan är utdelningen år för år.

2018 5 kronor.

2019 5,6 kronor.

2020 5,2 kronor.

2021 5,36 kronor.

2022 6,52 kronor.

2023 6,68 kronor.

2024 6,88 kronor.

Utdelningen är uppdelad på 4 tillfällen om lika stora delar. Utdelningsmånaderna är mars, maj, september och november. Fondbolaget skriver att fonden siktar på att pynta 4,5 procent utdelning årligen men att den kan bli både högre och lägre. Så står det i den kortfattade infon men i den fullständiga infon om fonden kan man även läsa att det är fondens avkastning som är till grund för utdelningen och framförallt att man ser till andelsägarnas intresse att ha en stadig utdelning över tid. Nu har fonden pyntat utdelning i många år och man kan titta på utdelningshistoriken och bilda sig en förväntansbild. Det är en ganska stadig utdelning sedan start. Stadigt hög och stigande över tid.

Överst i inlägget är en bild med branschfördelning av innehaven i fonden och nedan är en lista med nästan alla innehav. Fonden har 45 innehav och listan nedan visar kring 30-35 stycken av dem per 31 januari 2024.


Fondavgiften är 0,3 procent och som vanligt för börshandlade fonder får man betala courtage vid handel precis som med aktier. Det där är engångskostnader och är obetydligt om man äger i många år.

Det här är en fond med speciell inriktning och den passar således den investerare som är ute efter just det. Det är stora stadiga bolag och det är hög utdelning. När det kommer till börsen brukar man ofta nämna termen "sova gott på natten" och den här fonden innehåller just sådana bolag. Det är typiska sova gott på natten-innehav. Stor utdelning bör man vara intresserad av också av en eller annan orsak. Det är ju grejen med den här fonden, stor utdelning.

Jag äger Xact Norden Högutdelande och har investerat i den sedan den startades 2017. Den har blivit mitt största innehav och jag tycker den är ett utmärkt sätt att få exponering i en samling stadiga bolag med hög utdelning. Jag förväntar mig inte att det kommer vara den i särklass bäst avkastande fonden i långa loppet. Jag förväntar mig att den kommer generera en hygglig prestanda över tid. Att fonden inte kommer ge mig sömnproblem och att jag kommer få stora utdelningar.

Länk till Xact Norden Högutdelande hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

11 kommentarer:

 1. Tack för infon ,är också mitt största innehav.

  SvaraRadera
 2. Jag känner mig bekväm och sover gott med detta innehav.
  Trevlig helg önskar Roger W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roger, tack för din kommentar.

   Trevlig helg
   Mvh petrusko

   Radera
 3. Intressant iakttagelse gällande Avanza och utdelningar. Jag förutsatte att utdelningar var medräknade i de grafer över aktiers och fonders totalavkastning som presenteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgris,
   Näe det är många som inte reflekterat över det och då blir det missvisande. Saken blir inte bättre av att de som faktiskt hittar den där funktionen Avanza har för "återinvesterad utdelning i grafen", att den är felaktig. Den har flera brister som gör den missvisande. Den kan tex inte hantera olika valuta i utdelning vs den valuta fonden handlas i. Framförallt blir det stora fel på grund av dålig utdelningsdata hos Avanza. Grafen räknas fram med den utdelningsdatan man kan se hos Avanza. Dels har de bara för några begränsade antal år och dels är det många värdepapper där utdelningar saknas vissa år. År som aktien/fonden har pyntat utdelning men som saknas hos Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Snyggt jobbat!
  MvH Lars

  SvaraRadera
 5. Stort tack för gedigen info som vanligt. Det här är en fond som jag sneglat på länge men aldrig gått på date med. Jag har hela tiden hittat andra alternativ som gett (historiskt) bättre totalavkastning och därför valt bort Xact högutdelande. Men samtidigt tänker jag på en konversation här i kommentarsfältet för ungefär en månad sedan när någon nämnde just detta, att Xcat var ett dåligt alternativ, och ett av svaren gick ungefär så här: "om man alltid bara nöjer sig med dom investeringar som ger absolut bäst totalavkastning så blir alla andra alternativ dåliga". Det fick mig att tänka till. Bara för att ett alternativ inte är det absolut bästa så innebär ju inte det att det är dåligt. Dåligt är för mig ett sparkonto på banken, det är riktigt dåligt. Jag antar att med Xact så får jag se det som ett ruggigt bra alternativ till ett sparkonto, ett innehav som tuggar på även om det blir omkört ibland, och framför allt ett innehav som ger stabila och höga utdelningar. Och det är ju just det som är hela grejen med Xact högutdelande, att man vill ha utdelning. Annars finns det ju gott om andra alternativ för den som söker det.
  God avkastning på dig, vi se bland miljonerna.
  /K

  SvaraRadera
 6. Men varför välja ett sämre alternativ? Om du känner till det bättre?

  Själv har jag sålt xact norden, plockat russinen ur kakan och betalar ej 0,3% för det längre och avkastar högre nu.

  Så enkelt som att köpa allt förutom telenor tillexempel. Telenor delar ut stor del av pengarna för att dom har ont om investeringsmöjligheter där avkastningen på eget kapital är hög.
  Om man då hittar en mix med utdelningstillväxt och utdelning där det är uppenbart att det finns en framtid.

  Samtidigt så diversifierar man portföljen med 35-40 bolag i den kategorin så har man förmodligen fixat till sin risk/reward.

  Man måste inte gå enbart välja mellan hög utdelningstillväxt och låg direktavkastning eller låg utdelningstillväxt och hög direktavkastning.

  SvaraRadera
 7. Tack för infon Petrusko , Xact norden högutdelande är mitt största innehav och fonden väger i skrivande stund 22% av portföljen. Har ägt den sedan start 2017 och är väl hyfsat nöjd, Den tillsammans med Vanguard all world high dividend utgör en defensiv bas i min portfölj. Inga fonder som kommer att gå som tåget men som sakta men säkert stiger lite år för år och samtidigt lämnar utdelning.

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...