Fördelning portföljen 231229

 


Medan jag alltid har en uppdaterad lista med mina innehav här på bloggen så publicerar jag ibland ett sådant här inlägg med aktuell fördelning. Det är nu ett år sedan sist och här kommer så en bild med kort tillhörande text om innehavens fördelning i portföljen. Här är en länk till förra inlägget om fördelning i portföljen: https://petrusko.blogspot.com/2022/12/fordelning-portfoljen-221230.html

Under året har jag avyttrat några innehav som tex Castellum och Heimstaden preferens. Framförallt har jag fortsatt på det inslagna spåret att föra över mer kapital till fonder. För ett år sedan hade jag kring 50 procent av portföljen i något jag kallar för en stadig grund medan det nu är över 65 procent. Enskilda innehav har fått mindre kapital eller lämna portföljen medan jag flyttat över pengarna till några olika indexfonder. Som ni kan se i bilden ovan är Xact Norden Högutdelande för tillfället väldigt stor del av min portfölj. Den fördelningen är inte ristad i sten utan jag har lagt in mycket av pengarna där tillsvidare och kan komma ta där ifrån när jag viktar upp annat eller tar in nya innehav. JGPI från JPMorgan är ett nytt innehav som jag siktar på att vikta upp till åtminstone 5 procent av portföljen. 

En annan stor post har jag i fonden Aktiespararna Direktavkastning b. Den hade jag precis börjat köpa in mig i för ett år sedan och hade bara en ytterst liten del. Under året har jag flyttat in en rejäl slant i fonden och jag tror på den i långa loppet. Den har haft ett dåligt år relativt börsen i övrigt men det hör till och förändrar inte min syn på dess inriktning på lång sikt. Känner du inte till fonden nämner jag kortfattat att den innehåller 21 bolag med hög utdelning och att fonden pyntar utdelning. Historisk prestanda är mycket god i fonden med undantag för 2023 som varit ett svagt år. Läs mitt inlägg om fonden i länken: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att inte söla bort mina pengar. Med målsättning att bevara mitt kapital och generera utdelningar som jag lever på. Det är stor fokus på riskhantering och en stor del av risk utgör man själv som investerare. Det finns flera anledningar att investera i fonder varav en är just det där; att ta bort mig själv som riskfaktor.

Min strategi är sedan andra halvan av 90-talet en inriktning mot utdelningsaktier. Den är oförändrad med skillnad att jag nu inte har lika mycket pengar i mina enskilda aktieinvesteringar. Jag har ju dunkat in mycket pengar i indexfonder men gör samma investeringar i utdelningsaktier nu som tidigare.

En skillnad nu mot förr om åren är att jag skiftat över till högutdelare framför utdelningshöjare. Det är två olika typer av utdelningsaktier där utdelningshöjare ofta har en väldigt låg direktavkastning men god utdelningstillväxt. Sådana utdelningshöjare är ett rimligt val för den som investerar för något långt in i framtiden eller drömmer om att utdelningstillväxten skall växa utdelningen till något stort. Högutdelare däremot har desto lägre utdelningstillväxt men högre direktavkastning. Det går att använda dem på olika sätt och kombinera dem efter tycke och smak. Historiskt har jag haft en förkärlek till utdelningshöjare men nu är det betydligt mer högutdelare i portföljen. Det är rimligt för mig och där jag är. Jag drömmer inte om att utdelningarna skall växa till något stort långt in i framtiden. Den där biten har jag redan gått igenom och lever på utdelningar sedan flera år tillbaka. Tiden är nu.

För ett år sedan hade jag viktat ned preffar och D-aktier rejält och så har det varit en god del av 2023 men under hösten började jag köpa på mig mer igen. Det har varit mycket lyckat hittills då den typen av värdepapper stigit kraftigt i spåren av en förmodad räntetopp osv. Jag har i många år arbetat med preffar som en permanent del av portföljen. Jag viktade ned dem drastiskt innan de rasade när inflation och räntehöjningar slog till. Förvisso ökade jag nu i höst innan de steg men det var inte av samma dignitet. Jag har gjort små köp och har fortfarande en relativt liten andel Fixed Income i portföljen.

Fixed Income väger idag 16 procent i portföljen mot 13 procent för ett år sedan.

Valutan har varit avskräckande med Svenska kronan på historiskt låga nivåer. Jag har varit försiktig med investeringar i utländsk valuta och jag har gjort en del omplaceringar där jag tagit hem pengar ifrån tex Brittiska Pund och Dollar för att istället investera i Svenska Kronor. 

Min fördelning är i dagsläget 88 procent investerat i SEK och resten är i huvudsak investerat i dollar. Jag har några globalfonder och dem räknar jag som dollar eftersom det är vad de innehåller i huvudsak. Mitt stora innehav i Xact Norden Högutdelande har jag klassat som SEK men där är ju en del NOK och Euro i den fonden. Till stor del är det dock SEK och jag krånglar inte till det utan klassar den så. Jag vet ju själv vad den innehåller och det är inte för någon annan jag dokumenterar.

Jag har cirka 7 procent belåning på portföljen. Utöver att jag under året har tagit ut utdelningarna ur portföljen har jag även gjort ett större uttag. Trots det står portföljen högre idag än för ett år sedan men det är ett helt annat inlägg. Inom någon dag publicerar jag mitt inlägg jag brukar kalla "Mitt börsår", en summering av året och min prestanda.

31 kommentarer:

  1. Hoppas du inte tar det på ett negativt sätt min fundering.

    Du skriver ofta att du varit på börsen i 20-25 år men förstår inte din portfölj? Om man varit med så länge som du skriver så borde du egentligen bara ha kvalitets aktier som Volvo, Atlas Copco, ABB, SKF, Swedbank, SEB, SCA, Holmen, Investor, Industrivärden mfl med yoc på säkert 5-15% och då borde du inte behövt massa "skit" aktier som D och preffar. Varför är det inte så? Det spelar ingen större roll att ha varit med i +20 år om man har din "skit" portfölj idag? Utveckla gärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag antar att du baserar dina tankar på personliga erfarenheter. Att alla du känner som investerat på börsen 20-25 år och nu lever på utdelningar ja de har yoc om 5-15% på Volvo, Atlas Copco mfl.

      Jag känner ingen annan som är i min sits så jag vet inte hur andra gör. Jag har gjort min grej och det har fungerat bra för mig. YOC är inget jag följer och det är ju bara ett tufft nyckeltal på något man ägt mycket länge. Jag har ägt Industrivärden kring 20 år och yoc är säkert stentufft på den men det är inget jag bryr mig om.

      Gott nytt år

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej Petrusko!
      Jag är inte samma anonym som tycker att du har en "skitportfölj".
      Jag har investerat i aktier 25 år nu men känner mig fortfarande som en amatör. Ok jag har Volvo Investor AstraZeneca AAK ABB mm. Jag har också D-aktier och preffar. De ger bra utdelning som kan återinvesteras i nya aktier. Felet med den typ av aktie är att de är räntekänsliga. Ligger mycket back nu men det vänder.
      Det bästa är att vara långsiktig.
      Min första portfölj har ökat 7.5×insatt kapital.
      Men under 25 år. Inga snabba cash här.
      Petrusko! Bra att du kör ditt eget race.
      Det gör jag också.
      Jag tycker att din portfölj ser bra ut.
      Är dålig på fonder men månadssparar i Spiltan realinvest global.
      Vad tycker du om den fonden?
      Tack Petrusko för dina inspirerande inlägg och jag önskar dig ett gott slut och Gott Nytt År
      Mvh Aktieamatören

      Radera
  2. Ser ut som en stabil och perfekt tråkig portfölj :-)
    Själv har jag i nuläget (ungefär):
    Länsförsäkringar Global Indexnära: ~36%
    PLUS Småbolag Sverige Index: ~30%
    Spiltan Aktiefond Investmentbolag: ~24%
    Avanza Emerging Markets: ~5,5%
    PLUS Teknologi Sverige Index: <1%
    PLUS Hälsovård Sverige Index: <1%
    Enskilda aktier: ~2,5%

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Arbetsplanen,
      Japp det är en redig tråkportfölj precis som jag gillar det =)
      Det är en mycket förnuftig portfölj du satt samman själv där. Ditt framtida jag lär vara nöjd med den =)

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tack för att du delar med dig, intressant! 👍🏻

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Tack för din kommentar.

      Gott nytt år.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tycker rakt av att Petruskos portfölj är bra om man vill leva på utdelningarna. Allt handlar som bekant om vilken risk man vill utsätta sig för. Har man slutat jobba ser portföljen annorlunda ut än när man har en inkomst. Arbetar man är man sin egen obligations portfölj.
    Gott Nytt År
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Tack för din kommentar. Bra input! Det är något helt annat nu när jag lever på portföljen. Man lägger väldigt mycket energi och fokus på riskhantering. Jag gillar egentligen utdelningshöjare allra bäst men i det skede jag är i nu passar som sagt tråkiga högutdelare bra.

      Gott nytt år

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Tack för att du delar med dej följer dej nitiskt
    Gott nytt år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peter,
      Tack för din kommentar. Gott nytt år!

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Charlie (från twitter)29 december, 2023 19:32

    Hur tänker du kring dem 2 utdelande fonderna från Handelsbanken som ligger som 0% i portföljen? Något du gillar och tänker öka i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Charlie,
      Den ena är en fond med inriktning mot globala högutdelare. Den har en förhållandevis hög avgift varpå jag inte vill ha värst mer mer pengar i den.

      Den andra Handelsbankenfonden är en ren USA-indexfond och den siktar jag på att använda som min USA-exponering när och om jag bedömer det bra läge att skruva upp den. Om det inträffar ett bra läge där dollarn står lågt och börsen är okej kan jag eventuellt skruva upp min exponering mot USA och dollarn via den fonden. Den har en låg avgift och gör sin grej bra.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för tankegångarna och gott nytt år!

      Radera
  7. Tänkte på Aktiespararnas direktavkastning B, som du har 16% placerat. Den har Intrum, SBB och Stora Enso. Utebliven utdelning i Intrum, sänkt utdelning i Stora Enso och SBB osäker framtid. Förstås andra bolag som förhoppningsvis höjer utdelning nästa år. Tycker dessa tre bolag är dåliga val, sedan har man H&M som största innehav. Även JM som de har lär sänka utdelning. Hade hellre sett Essity, Nordea, TietoEvery, KnowIT t.ex

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      SBB och Intrum kommer sparkas ut ur indexet som Aktiespararna Direktavkastning följer. De gör en årlig översyn i mars. Det är en skam att SBB togs in i våras. De togs in på rena bluffen när de föreslog en utdelning de inte kunde stå för. Skitbolag byggt på snickesnack och luft men snart är det borta ur fonden och hör till historien.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Även om SBB sparkas ut så får man inte något större förtroende för förvaltarna av denna fonden som på våren 2023 väljer att plocka in ett bolag som SBB. Har dom inte fingret på pulsen överhuvudtaget…

      Radera
    3. Tjena Anonym,
      Det är en passivt förvaltad indexfond. Därmed har förvaltarna inget med saken att göra. En indexfond innehåller de bolag som ingår i index.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Petrusko, var är dina Investor??!!

    Mvh

    Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kalle,
      Där är allt några INvestor kvar men innehavet väger mycket mindre nu än tidigare. För ett år sedan vägde det kring 7 procent medan det nu är under 1 procent.

      Investor är ett fantastiskt bolag och en bra utdelningshöjare. En bra komponent i en långsiktig portfölj.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Tjena P, givande läsning kring din strategi och se fördelning av innehav. Måste tacka för alla dina inlägg under det gångna året, tillfört mig massor med kunskap och inspiration! Gott Nytt År! //humlan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej humlan,
      Tack för din kommentar. Kul att jag kunnat inspirera.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej,
    Reagerade likadant. Trodde att Investor var någonting som låg dig varmt om hjärtat? Ett köp-vid-bra-rabatt-innehav som bara samlades på hög och gjorde sitt?

    Vänligen,
    //Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Fredrik,
      Tack för din kommentar. Jag förstår precis hur du resonerar och är övertygad om att det är en vinnande inställning på lång sikt angående Investor. Jag har gjort lite annorlunda och just nu är vikten i Investor mycket låg. Tiden får utvisa hur jag går tillväga om jag får ett mäkta bra läge kanske jag gör en stor ökning på ett bräde eller kanske jag viktar upp den regelbundet över lång tid. Just nu har jag viktat den precis där jag vill ha den.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Hej petrusko! Du ger en bra röst åt den universella sanningen att självkännedom är en grundförutsättning för ett tillfredställande liv, både inom ekonomi och investeringar liksom inom övriga områden i livet. Många förstår inte det utan försöker leva upp till en bild som någon annan har satt upp. Det leder ofta till frustration, missnöje och ibland även bitterhet. Ser fram emot ett nytt år med din blogg, Gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gurkan,
      Tack för din kommentar. Det var fint skrivet tycker jag och det träffade bra.

      Gott nytt år

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Med andra ord du har omvandlats din depå till en död stillastående utan tillväxt. I bästa fall kommer att kanske ha någon % tillväxt. En ekonomisk självmord när rädsla efter flera ggr av felplaceringar tvingar en att desperat hitta en väg ut och slippa ta egna "felaktiga" beslut. Man tappar helt förståndet med börsen.
    Mitt råd: svälj din stolthet och sök hjälp hos så många kunniga i andra forum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låt mig gissa, du tycker att Petrusko ska ta råd av personer på "aktieraket-forum" och investera i medtech och crypto?

      Radera
  13. Hmm...har det gått så dålig även iår trots att du har försökt rädda allt det går genom att låta fondförvaltare göra jobbet för dig 🙂
    Du är förutsägbart 🙂 Det år som brukar gå hyfsad bra för dig lägger du direkt en bild av din depå-utveckling med jmf med index och skryter men det år som gått dålig lägger du inget från din depå och bara ljuger med siffror tagit från luften. Jag är ganska säkert att det har gått betydligt sämre för dig, det räcker se hur det har gått med dina fonder o skräp-prefar. Varför man inte visar depå-charten (som du har visat när det har gått bra) om man inte har något att dölja?! 😉 Var iaf ärlig mot de som följer dig.
    Låt oss gissa:
    fram till år 2019 börsen gick upp år efter år under 12-13 år. Då även en blind höna kunde skryta att är mästare på börsen. Sen kom Pandemin, kriget, räntehöjningar, ... Först då behövdes lite skicklighet och kunskap att gå genom turbulensen. Men precis då började allt spårar ur för dig, misstag efter misstag orsakade att du tappade själv förtroende till själv och flydde desperat till fonder.

    Du bör kanske lägga ner det här löjliga sidan och börja följa någon som kan hjälpa dig med placeringar. :-) I slutändan varken fonder, preffar eller D-aktier kan göra något åt dina misstag, ändå kommer att du fortsätta ta felaktiga beslut. Du har nu skapat en portfölj med noll tillväxt, om ett år märker du vilka stora misstag var med två av dina köp i 2023.
    Mina kommentarer har endast ett syfte: Att minimera skador hos de oerfarna som följer här.
    Att du lägger bara en blid från OMX-utveckling och sen tror ingen kan genomskåda dig..... haha påminner kejsarens nya kläder 😂
    Gått nytt år 😉

    SvaraRadera
  14. Hmm...har det gått så dålig även iår trots att du har försökt rädda allt det går genom att låta fondförvaltare göra jobbet för dig 🙂
    Du är förutsägbart 🙂 Det år som brukar gå hyfsad bra för dig lägger du direkt en bild av din depå-utveckling med jmf med index och skryter men det år som gått dålig lägger du inget från din depå och bara ljuger med siffror tagit från luften. Jag är ganska säkert att det har gått betydligt sämre för dig, det räcker se hur det har gått med dina fonder o skräp-prefar. Varför man inte visar depå-charten (som du har visat när det har gått bra) om man inte har något att dölja?! 😉 Var iaf ärlig mot de som följer dig.
    Låt oss gissa:
    fram till år 2019 börsen gick upp år efter år under 12-13 år. Då även en blind höna kunde skryta att är mästare på börsen. Sen kom Pandemin, kriget, räntehöjningar, ... Först då behövdes lite skicklighet och kunskap att gå genom turbulensen. Men precis då började allt spårar ur för dig, misstag efter misstag orsakade att du tappade själv förtroende till själv och flydde desperat till fonder.

    Du bör kanske lägga ner det här löjliga sidan och börja följa någon som kan hjälpa dig med placeringar. :-) I slutändan varken fonder, preffar eller D-aktier kan göra något åt dina misstag, ändå kommer att du fortsätta ta felaktiga beslut. Du har nu skapat en portfölj med noll tillväxt, om ett år märker du vilka stora misstag var med två av dina köp i 2023.
    Mina kommentarer har endast ett syfte: Att minimera skador hos de oerfarna som följer här.
    Att du lägger bara en blid från OMX-utveckling och sen tror ingen kan genomskåda dig..... haha påminner kejsarens nya kläder 😂
    Gått nytt år 😉

    SvaraRadera
  15. Hej Petrusko,
    Skulle du kunna göra ett inlägg på belåning av portföljen? Någon tips and tricks för nybörjare som aldrig gjort detta från din erfarenhet. Skulle jag vara tacksam for detta. Tusen tack

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....