Jag har byggt en stadig grund i börsportföljen


Alla har vi väl på ett eller annat sätt hört uttrycket att bygga på stadig grund. Om inte annat känner man ju till de tre grisarna vars bräckliga hus blåser bort medan det stadiga stenhuset står kvar.
 Likt den duktige grisens stenhus tycker jag det är en bra ide att bygga börsportföljen på stadig grund. Jag tänker då på innehav som står pall tidens prov och allt vad som kan bjudas på börsen. Sådana placeringar är indexfonder och de stora investmentbolagen. De är en riskspridning via alla sina innehav och tar bort risken att du som investerare väljer fel bolag eller att något oförutsett drabbar ett fint bolag du satsat på.

Med en stadig grund kan portföljen ta en törn eller två. En investering blir inte alls vad du tänkt dig men det är okej för den är bara en i mängden utöver din stadiga grund.
Jag har laddat upp med investmentbolag och indexfonden Xact Högutdelande. Under en tid har jag lagt extra krut på detta, att bygga upp den här stadiga grunden i börsportföljen. Nu utgör den 26 procent och jag nöjer mig inte där utan siktar på större andel på sikt. Däremot så växlar jag ned lite nu och lägger inte lika stor fokus på det utan tillåter mig om jag så önskar att köpa mer utav andra godbitar så som utdelningshöjare som jag gillar så mycket.

Ja under en tid nu har jag ju skrivit var och varannan dag att jag köpt mer Xact Högutdelande eller Investor. Mitt nästa köp gör jag i början av maj och jag siktar på att öka i Johnson & Johnson eller att ta in Pepsico i portföljen igen.

Ingenting är omöjligt och visst skulle både Pepsico och Johnson & Johnson kunna bli dåliga. Det är vid just sådana händelser det sitter riktigt gött att de väger en liten del av portföljen medan stadiga grunden väger tungt och bara tuffar på. På kort sikt svänger börsen lite upp och ned men i det långa loppet tuffar den på uppåt. Med en bred investering så som indexfonder eller tex Investor så hakar man med på den där resan upp. Enskilda bolag som Pepsico mfl har en så kallad bolagsrisk och något kan hända som gör att bolaget presterar dåligt en lång tid eller kanske aldrig ens repar sig.

Oavsett om du är en utdelningsinvesterare likt mig eller om du har någon annan strategi så är den där "stadiga grunden" något du verkligen borde överväga.

17 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Håller själv på att bygga upp min stora portfölj från att nästan bara ha ägt aktier till att bara nu äga Xact Hdiv och några indexfonder. Kan tänka mig att ta in några investmentbolag som Investor i framtiden som ett komplement till indexfonder men Xact Hdiv kommer alltid att vara basen på ca 30-40% av portföljen.
  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej LD,
   Tack för din kommentar. Ja men där har du gjort ett smart val i mina ögon. En utmärkt grund i portföljen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tjena! Nu blir det en aning OT här men jag har en fundering som du kanske kan svara på. Finns det lättillgänglig och aktuell data på värderingsmultipel P/E för några vanliga svenska index, främst intresserad av SIXRX, och var jag kan hitta sådan data? MVH Chrille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag minns inget gratis för Sverige på rak arm. Börsdata har infon. Morningstar har gratis för USA.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko,

  Vi har tänkt lika. Jag har 23% xact hdiv och investmentbolag. Resterande är utdelningshöjare och lite preffar. Fokus för mig är hälsovård, mat, telenät, infrastruktur och förnybart. Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Tack för din kommentar. Det låter som en bra plan det där och jag gillar ditt fokus där på fina sektorer som generellt sett har gott kassaflöde och mindre konjunkturkänsliga än många andra.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Pepsi känns som ett bra alternativ, köpte själv förra sommaren och den har tickat på bra sedan dess. Mina anteckningar säger att dom höjt utdelningarna i 45 år, senast med ca 3% inte illa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   TAck för din kommentar. Ja Pepsi har tickat på bra och förhoppningsvis fortsätter de göra så. De höjer snart sin utdelning igen och jag är lite osäker på om det är 47:e eller 46:e året i följd. Förra höjningen var riktigt saftig på cirka 15% och så hög blir den nog inte denna gången.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Själv ligger jag endast 10% I Sverige. Resten I usd, euro, dk och nok. Svenska börsen är en pyttebörs och Sverige ett land som är på dekis. När man ser hur portföljen går upp tack vare valutan blir det påtagligt hur tråkigt det är att få sin lön i sek.
  Mvh
  P, I blått

  SvaraRadera
 6. Var hittar ni all info ang utländska utdelningsbolag?
  Äger såhär långt bara svenska bolag och skulle vilja ta mig över till andra sidan Atlanten där utdelningsbolag verkar vara populärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobbe,
   Jag tycker att Yahoo Finance är jättebra för detta. De har satsat stort på just finansnyheter och har väldigt bra info om olika aktier men också nyhetsartiklar och video. De sänder tex live från Berkshire Hathaways årsstämma (Warren Buffetts bolag).

   Yahoo Finance har info om värdering, historiska utdelningar och värderingar. De har prognoser för framtida vinster mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Kloka ord och ett gott inlägg!

  Bygger min pensionsportfölj mer på det sättet, medans den andra portföljen är lite mer spridd på olika bolag och endast ett ib.

  Vad tycker du om Investor, Industrivärden och Svolder som bas? Samt två indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter som en utmärkt bas det där. Mycket fin potential i de där investmentbolagen, jag tror på dem i långa loppet. Ett par eller fler indexfonder är inte tokigt. Själv har jag bara en för stunden och saknar en helt vanlig indexfond för breda börsindex. Den jag har är ju en smart beta indexfond och följer 45 nordiska bolag med bra utdelning. Jag tror på den fonden och studier talar för strategin med utdelningsfokus men det är ändå nice att dessutom ha vanliga indexfonder. Vanliga indexfonder kan ju inte gå fel... De är vad de är. Det är börsindex och går som börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tänker liksom du att man vill ha en stabil grund att stå på. Främst vill jag ha investmentbolag, xact högutdelande och några indexfonder som grund i portföljen. Planen på sikt är att även ta in mer tillväxtbolag i portföljen för att krydda till det lite extra men fortfarande ha den där stabila grunden att stå på som du skriver.

  Många rapporter ser ändå helt ok ut även om jag tycker att t.ex. investors VD ord om framtiden var synnerligen intressanta ur ett investerarperspektiv då han ser en avmattning framöver i konjunkturen. Vad tycker du om framtidsutsikterna och rapporterna som kommit in hittills och låter du det påverka dina investeringar på något sätt, mer defensivt t.ex?

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Hej Petrusko!
  Jag har en bas med indexfonder såväl globala (mest Nordamerika) som tillväxtmarknader plus lite annat. Har försökt täcka större delen av världen och inte bli för exponerad mot just en marknad som Nordamerika t ex.
  Förutom det köper jag bara aktier i intressanta utdelningshöjare, men är rätt new in the game så har inget större kapital ännu.
  Såg att du och flera andra i kommentarerna här förespråkar Xact högutdelande. Tyckt den verkat intressant också men är ovan vid ETFer och vet inte hur jag ska tänka när man försöker värdera dom. Hur tänker du/ni? Finns det nån bra strategi? Alternativ genväg: vad är en rimlig kurs att köpa just XACT Högutdelande till?

  Tacksam för svar!
  /Kusko

  SvaraRadera
 11. Suveränt"Nog många som är eller kommer bli stressade över björn marknaden. Köp index eller investmentbolag och sov gott.

  SvaraRadera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...