Fördelning portföljen 221230

 


Nu var det dags igen för ett sådant här inlägg med fördelning av portföljen. Det har inte hänt så mycket sedan sist men några små förändringar är det allt. Jag har alltid en lista med alla mina innehav under fliken "Min portfölj" och några gånger per år lägger jag upp detta inlägget med aktuell fördelning. Här är en länk till mitt förra inlägg om fördelning: https://petrusko.blogspot.com/2022/09/fordelning-portfoljen-220908.html

Under året har jag minskat i Axfood och de "ynka" 2 procenten jag hade kvar i slutet av sommaren har jag avyttrat och för stunden äger jag inte bolaget över huvud taget. Efter jag sålde backade Axfood kraftigt och vid 250 kronor var den på en nivå där jag var attraherad att börja köpa igen. Jag agerade inte direkt och tillfället varade inte länge. I skrivande stund handlas Axfood runt 290 kronor vilket är en nivå jag avvaktar på. Det är ett rackarns bra bolag som genererar ett mäktigt kassaflöde. Jag äger gärna Axfood och hoppas nog att slippa stå vid sidan av som jag gör nu.

Jag har tagit in några nya innehav som inte hunnit bli så stora ännu. Dels är det investmentbolaget Lundbergs men det har jag för avsikt att hålla en vikt under 1 procent. Jag har tagit in fonden Aktiespararna Direktavkastning b som pyntar utdelning och den tycker jag är en intressant riskspridare som samtidigt har god potential och pyntar god utdelning. Där har jag inte hunnit plutta in mer pengar än att den väger strax under 1 procent men jag duttar in mer regelbundet i den.

Som jag skrivit om vid några tillfällen vill jag ta in en USA-fond men det har inte blivit av. Jag har haft så mycket annat att investera i. På sikt vill jag fixa det där och få mer USA-exponering och jag lutar åt att välja Fidelity US Quality Income. Den har en rimlig historik och gör ett bra urval av bolag med hög kvalitet.

De senaste åren har jag viktat upp indexfonder samt investmentbolag och det jag kallar för "stadig grund" väger nu en bit över 50 procent. Jag är fortsatt en stockpicker men jag har nu en rejält stadig grund som stöttar mig när jag har fel. Jag behöver inte längre jaga avkastning utan lägger större vikt i att inte söla bort mitt kapital. Oavsett är indexfonder och investmentbolag ett smart val.

Fixed income väger 13 procent varav 10 procentenheter är preffar och D-aktier i svenska fastighetsbolag. De andra cirka 3 procentenheterna är obligationer via en amerikansk fond jag äger sedan länge (Pimco PTY).

81 procent av slantarna är investerade i svenska kronor och lejonparten av resten är exponerade i dollar.



16 kommentarer:

  1. Äger du fortfarande SEB Sverige Indexnära? Du rekommenderade väl den för länge sen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena UB,
      Det är en bra fond som jag skrivit om flera gånger. Tycker den är bästa svenska indexfonden ihop med PLUS allabolag Sverige. Nej det är inget jag äger i min portfölj. Jag kör sedan många år på Xact Sverige i portföljen för svensk indexexponering.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. För första gången under de dryga 20år som jag följt dig, har jag mer fastigheter än dig! Ska bli intressant att se när du väljer att vikta upp igen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kalle,
      Tack för din kommentar. Den var lite kul tycker jag. Genom åren har jag haft väldig övervikt mot fastigheter och som du nämner är det nu mindre än någonsin. Framförallt ligger det i att jag sålde en stor del av mina preffar innan de rasade men dellvis ligger det i att Castellum och Cibus har backat extremt mycket.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Snyggt P!

    Jag tar med mig att du lägger större vikt på index och investmentbolag, där får jag kvitto på att även lilla jag är på rätt väg :)

    Tack för all info och inspo under 2022. Önskar dig ett riktigt gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ocke,
      Du är på rätt väg =)

      Tack för din kommentar och gott nytt år.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Fina innehav! Även jag fokuserar mer på indexfonder och investmentbolag för att ha just en "stabil grund". Tack för en intressant blogg!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Egon,
      Tack för din kommentar. Jag är övertygad om att det är ett vinnande koncept att ha en stor del stadig grund ihop med sina aktieaffärer. Den som vill vara stockpicker kan då både stockpicka och ha sin stadiga grund att stötta sig mot. Förr körde jag enbart stockpicking och skulle det gå åt fanders i ett sådant läge är man ganska rökt.

      Ett bra råd jag hört från en duktig fondförvaltare är att de första 100.000 kr skall gå i indexfonder. Innan man ens tänker tanken att köpa aktier skall man ha de där 100k i indexfond. Jag tycker det är rimligt.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Tack för bra blogg. Intressant att se din fördelning. Ser att du inte har så många investmentbolag. Jag funderar på Öresund - Ovzon som raket o stabila papper som SEB, Bahnhof, Nordnet o Bilia. Vad tror du om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag vill gilla Öresund men de är inte vad de en gång var. Ägde dem för ca 20 år sedan och då var de rackarns bra. Nu är det längesedan Öresund presterade bra och de har en del riktigt mökiga innehav i portföljen. De klamrar sig fast vid sina jäkla kycklingar. De har haft den investeringen länge och om den skall bli ens okej behöver aktiekursen flerdubblas härifrån förmodligen. Det händer nog.....

      Med det sagt så kan det så klart hända att Öresund kommer igång och presterar. Tillsammans med några andra investmentbolag är den riskspridning och potential. Klar risk att den fortsätter vara en slamkrypare dock.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för - som alltid - ett klokt svar. Gott Nytt!

      Radera
  6. Svenska pesetas är en skräpvaluta enligt Gardell (inte bögen, utan den andre) och devalveras ca 20 % årligen. Har du övervägt minska dina 80 % i svenska pesetas aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nybörjarmisstag att tro att exponeringen är mot svenska kronor bara för att det handlas på Stockholmsbörsen

      Radera
    2. Devalveras 20 % ? Du får nog läsa på lite bättre.. pesetas är numera euro. Så nu vet du det.

      Radera
  7. Tror du på Australien? Eller varför har du annars investerat i Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan, som till minst 45% består av Australiensiska bolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin, Australien är ihop med Sverige och USA de bästa börserna de senaste 100 åren. Det kan nog gå bra även de kommande 100.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...