Fidelity US Quality Income UCITS ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Här är en börshandlad fond med inriktning mot kvalitetsbolag som pyntar utdelning. En liknande inriktning som SPDR US Dividend Aristocrats med ticker SPYD. Det finns dock en tydlig skillnad mellan de två även om de bägge innehåller kvalitetsbolag och flera överlappande innehav.

Fidelity US Quality Income har en del IT/Techbolag vilket inte är särskilt tonsättande i fonden SPYD från SPDR. Som ni kan se i topp 10-listan ovan är det en god slurk Apple, Microsoft och NVIDIA. Det gör den annorlunda och kanske attraktiv beroende på investeraren och dess preferenser. Man kanske väljer den ena framför den andra eller man kanske vill ha dem bägge.

Fonden har 112 innehav och det är bolag med goda finanser och möjligheter att betala stadigt stigande utdelning. Startdatum för fonden är 27 mars 2017 varpå den har 5 års historik men inte 5 fulla kalenderår ännu. Kalenderåren 2018 till 2021 har den presterat bättre avkastning än SPYD men det skall man vara försiktig att rakt av ta för givet att den kommer fortsätta att göra. Det är en period där techbolag presterat väldigt bra vilket gav en extra skjuts till avkastningen. Olika sektorer turas om att vara "bäst" och tech som boostat avkastningen i fonden under en period kanske blir det som drar ned den under en annan period. Över längre perioder i termer av decennier så jämnar det där ut sig och man behöver inte vara värst orolig över sektorfördelningen utan snarare fokusera på att det är bra kvalitet på bolagen i fonden. I långa loppet tenderar aktiekurs följa bolagens prestanda och en fond med inriktning mot kvalitetsbolag kan vara en rimlig långsiktig investering. 

Fondens avgift är 0,25 procent.

Fondförmögenheten är cirka 7 miljarder kronor.

Direktavkastningen är i skrivande stund 2,1 procent och utdelningen betalas kvartalsvis februari, maj, augusti, november. X-datum brukar vara runt den 18:e medan pay-date brukar vara 25:e i respektive månad som de betalar utdelning.

Ticker för fonden är FUSD och den har sin hemvist på Irland och det dras därför ingen utländsk källskatt på utdelningar man får från fonden. Man kan således ha den på ett vanligt ISK-konto. Vill man inte ha utdelning så finns det en version av fonden som inte pyntar någon utan istället återinvesterar den inom fonden. Den versionen har "acc" i namnet vilket förtäljer att den ackumulerar utdelningen i fonden. Som vanligt när man köper börshandlade fonder tillkommer courtage vid köp och sälj samt valutaväxlingsavgift men det är engångsavgifter och betyder inte så mycket för en långsiktig investerare.

Jag gillar både den här fonden från Fidelity och SPDRs fond med ticker SPYD. Bägge har inriktning mot kvalitetsbolag men de har lite olika innehav varpå jag gott kan tänka mig att äga båda. För stunden äger jag ingen utav dem men jag har planerat att ta in SPYD som varit min favorit ett tag för den här inriktningen. Tidigare var en fond ifrån iShares min favorit men den äger jag inte längre och jag gillar den inte sedan de försämrade den tidigare i år (de bytte till ett smalare index). Japp den där SPYD har jag alltså tänkt ta in i portföljen på sikt men det kan gott bli så att jag tar in den här från Fidelity också. 

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

8 kommentarer:

 1. En riktig favorit i portföljen. Tror det är en del av strategin att branschfördelningen ska vara som s&p 500 för att inte avvika från index för mycket men samtidigt ge en högre DA och utdelningstillväxt.

  Tack för en grym blogg

  /Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christian,
   Tack för din kommentar. Kul att du äger och gillar fonden. Jag tycker det är ett suveränt sätt att investera i kvalitetsbolag i ett enda slag via en sådan här ETF.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej vad anser du om den här ETFen?
   Franklin LibertyQ European Dividend UCITS ETF
   https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BF2B0L69

   Radera
  3. Hej det regnar pengar, Jag har skrivit om den där fonden från Franklin. Länk till inlägget nedan.

   https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html?spref=tw

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Har du nån koll på om det blir nån skillnad i avkastning mellan en ETF som delar ut och en som återinvesteras automatiskt?

  Tack för en bra blogg.

  Mvh Tomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tomas,
   Det är samma totalavkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hejsan. Det är väl ändå 15% i skatt på utdelningen mellan innehavet (US) och ETF:en på Irland. ISK/KF spelar ingen roll då man äger ETF:en men bäst vore väl ändå aktierna direkt i en KF där man sedan får tillbaka hela källskatten till slut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Skatteavtalet ser olika ut mellan olika länder och ja fondbolag betalar viss skatt på utdelningar. Oavsett om det är ett svenskt fondbolag eller europeiskt.

   När fonder sedan betalar utdelning är den föremål för beskattning. Om den här fonden hade haft sitt säte i Tyskland eller Luxemburg istället hade det blivit skatt på utdelningen från fonden. Den hade belastats dig alltså.

   Därför är det viktigt att hålla koll på vart de börshandlade fonderna har sitt säte.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...