Mitt börsår 2022

 


Börsåret 2022 har kommit till ända och det är ett år vi många kommer att minnas. Av flera anledningar. Det var ett uselt börsår men det var också året då det var krig i Europa. Det var året då evigt sjunkande räntor snabbt svängde om. Det var året då hög inflation visade sig för första gången på mycket länge. Det var året då mycket annat hände också för den delen men där fick det vara nog om det.

2022 var ett uselt börsår och min portfölj är inget undantag. Portföljen slutade på -12,43 procent jämfört med OMXS30GI om -12,95 procent och breda börsindex som stannade på -22,39 procent. Fram till halvårsskiftet ungefär låg jag långt bättre än storbolagsindex och en av bidragarna till det var Telia. Första halvåret var aktien upp men sedan svängde det kraftigt och Telia gick från att lyfta portföljen till att dra ned den ihop med allt annat. Under senhösten kom höga energipriser och alla de nordiska telekombolagen handlades ned rejält på börsen i spåren av det. Energikostnaden kommer ta en tugga av telekombolagens lönsamhet. Axfood var ett annat innehav som bidrog kraftigt positivt. Där passade jag på att avyttra hela mitt innehav till en skyhög värdering långt över 300 kronor och står för tillfället utan. Jag har en defensiv strategi vilket förklarar varför min portfölj inte gått allra sämst. Det är främst storbolag och det är bara bolag med vinster och utdelningshistorik. Jag har kontroll på risken genom att äga flera olika bolag i olika sektorer. Inget enskilt bolag väger tyngre än 7 procent varpå jag inte drabbas så värst när ett bolag som tex Castellum går precis urdåligt. I länken nedan är min summering och prestanda för 2021. Där kan man även klicka sig vidare till åren innan. https://petrusko.blogspot.com/2022/01/mitt-borsar-2021.html

För ett år sedan lyfte jag fram att jag ville premiera breda investeringar som indexfonder och investmentbolag och det har jag gjort under året. Det jag kallar för "stadig grund" har gått från att utgöra dryga 30 procent till nuvarande dryga 50 procent av portföljen. Jag har under året viktat om. Bla storsålde jag preffar och D-aktier. Det där att inflationen var "övergående" trodde jag helt enkelt inte på och vräkte ut preffar och D-aktier innan de gick ned till följd av att räntan steg. Man får ha lite tur ibland. Fixed income har gått från att väga 25 procent för ett år sedan till nuvarande 13 procent. Jag använder mig kontinuerligt av tillgångsslaget i portföljen och nuvarande nivå är den lägsta jag kan minnas.

Medan det kanske är vettiga nivåer att köpa preffar osv på nu så har jag ingen brådska att vikta upp mig där. Jag avvaktar med det. Breda investeringar som investmentbolag och indexfonder är något jag fortsatt premierar även om de redan utgör en stor del av portföljen. 

Vid varje årsskifte noterar jag i mitt exceldokument ett par valutakurser. Idag på nyårsafton noterar jag dollarn på 10,41 kronor medan den stod i 9,03 kronor för ett år sedan. Euron noterar jag till 11,15 kronor jämfört med 10,27 kronor för ett år sedan. Valutan är att jämföra med ett gummiband, det går upp och det går ned. Ibland varar det länge men över tid går den upp och ned inom ett spann. Det är inte som med börsen alltså att den stadigt stiger över tid. Så har det inte varit historiskt i vart fall.

Så här vid årsskiftet närmar vi oss bokslutsrapporter och utdelningsbesked. Medan Castellum redan meddelat att de pausar sin utdelning verkar det vara en hygglig utdelningssäsong vi står inför ändå. Våra svenska storbolag presterar hyggligt och generellt sett väntas höjda utdelningar. Jag köpte en del bank när det stod klart för mig att inflationen skulle klamra sig fast och att räntor skulle stiga. Det har blivit en god investering hittills och det ser ut som att det blir rejäla utdelningar i sektorn under året. Ja det blir nog ett bra utdelningsår generellt sett medan jag så klart tyngs av Castellums pause.

Nedan är en länk till min senaste portföljfördelning: https://petrusko.blogspot.com/2022/12/fordelning-portfoljen-221230.html19 kommentarer:

 1. Tack för många intressant inlägg under året som gått. Jag hoppas du får en fin start på 2023!

  (Min utveckling var ett par procentenheter sämre än din, vilket jag återkommer till på min egen blogg inom kort. Förutom otur får jag skylla på en del - så här i efterhand - felaktiga aktiva beslut. Suck...)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon,
   Tack för det och gott nytt på dig med. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Gott nytt år Petrusko och tack för all bra och snabb information!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalkyl,
   Gott nytt år

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack för ett intressant bloggår Petrusko !! Min stora exponering mot USD, CAD, EUR och stora diversifiering även bolagsmässigt gav ett bra resultat om -5,09% för helåret men ett präktigt utdelningsrekord. Det senare är för mig prioriterat.

  Gott Nytt År !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja valutan har verkat till vår fördel under 2022 i utländska investeringar generellt sett. Förr eller senare svänger det nog om till det motsatta men om det blir 2023 eller något annat år återstår att se.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Nja, det där med valutan. Drar du ut trenden på kronan några decennier så är det katastrofalt. Knappast sidledes och det beror på politiskt sett ekonomisk vanskötsel där problemen "döljs" i form av sänkt valuta, på ett medvetet vis i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Min portfölj klarade sig bra under året, totalt +5,13% hos Avanza. Där majoriteten av pengarna ligger på ISK (+3,84%) och har även en tjänstepension (+5,91%). Dessa siffror är tom 29e december, då Avanza ännu inte laddat de sista affärerna från igår. De största bidragsgivarna kom i början av året i form av Amasten Pref och FPAR Pref

  SvaraRadera
 6. Tack för all info och inspiration under året Gott nytt år

  SvaraRadera
 7. -10.4% sammanslaget blev det för mig, exl utdelning. KF med Enphase, Abbvie, Sampo och Nordea i spetsen gav +14% så glad för diversifiering. För referens kan säga att min Lysa Hållbar 95/5 portfolio gav -7.4% så ett bra och enkelt sätt för de flesta att sprida risken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikko,
   Gött presterat där både i din stockpicking och din Lysa. Riktigt kul. Abbvie är ett fantastiskt fint bolag occh jag saknar att äga det sedan jag sålde. Får se hur jag gör påå sikt om det kanske får komma åter in i portfölen. Sampo och Nordea är bolag jag finner intressanta även de och över väger att ta in i portföljen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Gott nytt år Petrusko!

  SvaraRadera
 9. Ja vilket år. Slutade själv -15,45% på Avanza och -7,82% på Lysa. Vikten är 25% Avanza och 75% Lysa. AvanzaISKn består endast av Spiltan Investmentbolag och LFB Global.

  Gott nytt på dig!

  SvaraRadera
 10. Gott nytt år Petrusko och tack för alla intressanta inlägg. För egen del så har min portfölj backat -5% i år, Men den får gärna backa 50% till för då behöver Jag bara betala hälften så mycket i ISK skatt. Bara utdelningarna håller i sig det är prio för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Bra gort där. Minus 5 procent är inte värstans när börsen i övrigt backar som den gjorde 2022.

   Gott nytt

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Vad tror du om Telia på 26 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Hank,
   Telia är ett kknepigt case men här nere på 26 kronor är det inte som mest riskfyllt. De kommer generera 2-2,5 kr fritt kassaflöde per aktie det närmsta året och verksamheten är stadig. På lång sikt är Telia sämre potential än övriga börsen men sett tilll den stadiga verksamheten och den nuvarande värderingen kan man kanske få en god avkastning till låg risk under en period.

   Mvh petrusko

   Radera

Industrivärden utdelningshistorik

  Investmentbolaget Industrivärden har ingen perfekt utdelningshistorik men de är en hygglig utdelningshöjare ändå. Ovan är siffror för en 1...