Nytt innehav i portföljen

 


Nej det är väl ingen överraskning att jag nu äger Aktiespararna Direktavkastning b. Jag har ju ägnat flera inlägg här på bloggen om fonden senaste veckan. Nu har jag fått gjort ett första litet köp i fonden och jag siktar på att köpa mer över tid. 

Fondavgiften på 0,38 procent kan man säga både bu och bä om. Det är i fondsammanhang ingen hög avgift medan om man själv investerar i aktier är det en onödig avgift. Jag tycker den är tillräckligt låg för att resonera att den inte är hela världen och fondens fördelar vida överstiger nackdelen med den här avgiften.

I en enda investering får jag en fin portfölj med 21 sunda bolag som pyntar utdelning.

Historiken för fonden och dess index är mäktig och det beror inte på tur. Indexet som fonden följde ursprungligen startades för cirka 20 år sedan och har överavkastat storbolagsindex sedan dess. Metodiken med ett urval av högavkastande aktier har stöd i statistik och börsens historik. Det finns gedigna studier i USA på denna metodik och det här svenska indexet med 20 år överavkastning talar sitt tydliga språk för att det funkar lika bra här i Sverige.

En investering i en sådan här fond tar helt och hållet bort mig själv som riskfaktor samt bolagsrisken. Alla investerare gör fel och jag är inget undantag. Alla bolag kan bli dåliga, även de bästa. I den här fonden likaviktas innehaven och inget enskilt bolag väger därför mer än cirka 5 procent. Bolagsrisken kan därmed anses eliminerad då man kan ta en smäll som "bara" kostar maximalt 5 procent.

För mig som investerar för att generera inkomst är den här fonden ett utmärkt val. Jag pytsar in pengar i fonden och lutar mig smidigt tillbaka för att årligen ta emot utdelning.

Länk till mitt inlägg om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html



18 kommentarer:

  1. Hej,
    Är där stor skillnaden mellan denna och Xact Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Ja det är stor skillnad. Xact Sverige är en traditionell indexfond där de största bolagen väger tyngst och de minsta innehaven väger obetydligt. Den innehåller 60-80 bolag där största är kring 6-8 procent och de minsta väger typ 0,2 procent.

      Aktiespararna Direktavkastning innehåller 21 st utdelningsbolag som allihop viktas till 4,7 procent vardera.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hur ofta delas det ut från denna fond?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer, en bra fond med vettig DA nu när det mesta är nedpressat rejält. Kommer dock ändå att köpa mer även när börsen går upp, då merparten av bolagen är utdelningshöjare. Skönt att ha ett ställe att lassa in pengar när man inte kan bestämma sig för vilket bolag man vill köpa, vilket är extra svårt nu i dessa bistra tider. Hade önskat att det fanns fler bransch-ETF-er i Sverige med fokus på utdelningar, och att Avanza kan sammanställa informationen kring dessa på ett vettigt sätt.

      Radera
  3. Hej Petrusko och tack för en mycket bra blogg. Intressant komplement till Xact-norden men jag är något orolig för dessa fonder som har hållbarhetsprofiler som bland annat ovanstående har. Jag har full förståelse för om man vill välja bort vissa typer av företag av olika anledningar men jag oroar mig för att det ger sämre avkastning på sikt. Är det något du reflekterar över?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Mja jag är inte så imponerad av hur fondbranschen hanterat det här med hållbarhet än så länge. Det är ingen standard utan de gör olika och flera av dem var tidigt ute och kallade sina fonder hållbara trots att de innehöll i princip hela Stockholmsbörsen. Både Handelsbanken och SEB gjorde så med sina fonder men fick på fingrarna och fick byta namn igen på sina fonder och sluta kalla dem för hållbara när de innehåller allt.

      Jag är inte övertygad om hur det här skall hanteras på den där nivån. Många bolag imponerar med sitt hållbarhetsarbete och där tror jag väldigt mycket bra görs.

      Som det hanteras i fondbranschen nu så föredrar jag rena index utan hållbarhetsböset men nu är det vad det är och många fonder har en hållbarhetspolicy. De ser ändå helt okej ut om man ser till innehållet.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hejsan, intressant fond! Tycker den är relativt lik xact norden högutdelande. Vilka fördelar och nackdelar ser du mellan de 2? Själv har jag en stor post i xact norden högutdelande. Den utgör en bra trygg bas i portföljen samt utdelningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      De är ju lika i bemärkelsen att de bägge har en inriktning mot utdelningsaktier men utöver det har de väldigt olika urvalsregler. Det är Sverige Vs Norden och det är likaviktat Vs inte likaviktat. Rimliga fonder båda två. Man dör inte av att ha bägge och man klarar sig sannolikt utmärkt med bara en av dem.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Båda fonderna har aktier med ganska så låg risk. Samt innehaven är relativt snarlika. Banker, Telekomm etc. Stämmer som du nämner, det går bra att äga bara en. Xact-högutdelande Norden har utdelning 4ggr per år så väljer den.

      Radera
  5. Lite lätt off-topic men ändå inte: I vilka situationer vill man ha en vanlig aktiefond istf för en ETF? Vad är fördelarna? Jag tycker ETF har mer fördelar. Generell fråga bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Johan, Ja det är en bra fråga och de har bägge sina fördelar. Generellt sett har ETFer lägre avgift och att de kan säljas på sekunden över börs är en fördel. Vanliga fonder är väldigt smidiga att automatiskt månadsspara i och man kan med fördel investera små belopp åt gången om man önskar. Utan att behöva fundera på avgifter som courtage.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Men varför köper du inte aktierna direkt istället för genom ombud? Helt meningslöst betala dyr avgift för att någon annan ska köpa aktierna åt dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Oklart om du inte läste mitt inlägg eller om du inte förstod det men det var ju exakt vad jag argumenterade i mitt inlägg. Varför jag valt att investera i fonden.

      Sådana här kommentarer dyker upp titt som tätt när det kommer till fonder och det är inte en särskilt genomtänkt fundering.

      Fonder har många innehav och de viktas om årligen. Det behövs ett väldigt stort kapital för att kunna replikera en fond till lägre avgift än den fonden erbjuder. Det behöver säljas och köpas nytt flera gånger. Utöver den faktorn är det tidskrävande.

      Den här funderingen dyker upp titt som tätt som sagt men ingen gör det här som kallas att självindexera. Det är inte en slump utan förklaras huvudsakligen av det jag nämner ovan. Jo det finne en del som självindexerar, I USA känner jag till i vart fall men det är investerare med hundratals miljoner dollar.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej,

    Det ser ut som att denna fond inte backar lika mycket som övriga börsen i turbulenta tider.

    Kan ha fel angående det men en del tyder ju på ganska stabil avkastning.

    Några tankar om det?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja historiskt har den här fonden presterat bättre än breda börsen i upp och nedgång. I nedgång genom att inte backa riktigt lika mycket. Om det blir så även i framtiden återstår att se men indexet fonden följer har anor från år 2002 och har slagit breda börsindex sedan dess.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej,

    Satt och tänkte lite på detta med utdelningen.

    Verkar inte riktigt framgå hur utd fungerar?

    Det vore ju en klippa om dom väljer att skifta vidare mottagen utd vilket gör fonden än mer intressant.

    Har du några tankar/info om detta?

    Mvh P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena P,
      Den infon finns där i mitt inlägg om fonden som jag länkat till. Det är mottagna utdelningar som ligger till grund för utdelningen.

      Mvh petrusko

      Radera

Mer ICA och Willys hos fastighetsbolaget Cibus

  Det har varit några händelserika dagar i fastighetsbolaget Cibus som meddelat flera förvärv av dagligvarufastigheter. En kort tid handelss...