Mitt börsår 2020

 


En lång svit av god prestanda är bruten när jag klockar ut 2020 på -2,62 procent samtidigt som OMXS30 inklusive utdelningar steg cirka 7 procent. OMXS30 är ett smalt index bestående av endast 30 bolag. 30 stycken riktigt stora "tråkiga" bolag. Sådana bolag presterade generellt sett sämre än börsen som helhet och om man ser till hela Stockholmsbörsen presterade den en mycket god avkastning om cirka 13 procent. Det är mäkta bra för ett enskilt år.

Min portfölj består till stor del av sådana där tråkiga bolag som man hittar i OMXS30 men jag har ju underpresterat rejält även mot det indexet. Som jag brukar påpeka så borde jag inte slå index då jag i min strategi tar lägre risk och med det borde potentialen vara lägre. Jag har över 20 procent fixed income i portföljen och det tar ned potentialen. Vidare har valutan slagit emot mig det här året. Det går ju upp och det går ned det där med valutan och andra år har det bidragit till bättre avkastning. I mitt Excelark där jag dokumenterat portföljen och mina investeringar noterar jag valutakurs vid årsskiftet.

Dollar 2019-12-31: 9,36 kronor.

Euro 2019-12-31: 10,46 kronor.

Medan euron tappat en handfull procent under året är skillnaden desto större för dollarn. Runt 13 procent är nedgången mätt i kronor till kursen 8,22 kronor 2020-12-31.

Mina största innehav Castellum och Axfood är relativt defensiva placeringar och hamnar sällan i topp mätt i börsavkastning ett enskilt år. 2020 presterade de bägge negativ avkastning på börsen och klockade ut långt sämre än breda börsindex. Detta väntade jag mig förr eller senare då jag är högst medveten om att det sällan går spikrakt upp utan man får ta något sämre år ihop med de goda. Castellum och Axfood presterar bra rent operativt och på lång sikt tenderar aktiekursen att gå som bolaget. Apropå Axfood skrev jag ett inlägg om dem häromdagen där jag oroar mig för brist på kontroll. Jag utvärderar hur jag skall agera framåt. Som jag brukar säga finns det gott om bra investeringar och man kan enkelt välja något annat. Snarast är det nog en utvärdering om Axfood fortsatt skall vara ett kärninnehav eller om jag skall vikta det lägre. 

När börsen stod som lägst och oron kring pandemin var som värst gjorde jag några affärer med rejäl förlust. Det var bla EPR Properties som äger nöjesfastigheter i USA. Verksamheten i deras lokaler står än idag still och jag sålde aktierna strax under 40 dollar. Det blev en stor förlust men jag såg en lång tid av osäkerhet för bolaget och tyckte att det var rimligt att ta hem pengarna för att växa vidare på annat håll. Aktien handlas idag kring 32 dollar. En annan usel affär blev Resurs bank som jag så glatt skrev om i min förra årssummering. Jag gick in i 2020 med en satsning och stor tro på Resurs Bank som kom att slaktas i mars/april. Där sålde jag inte långt ifrån botten till en kurs en bit över 30 spänn. 

Likviderna från de där försäljningarna samlade jag dock inte på hög utan de användes för att göra nya affärer och det blev flera riktigt fina sådana. I flera fall har pengarna växt vidare bättre i de nya investeringarna. Jag köpte Cibus runt 110 kronor och Corem preferens för 255 kronor. Pengarna från Resurs satte jag till stor del i Akelius D som stigit kraftigt sedan dess men Resurs har nog stigit än mer. Min risk är dock lägre i Akelius och osäkerheten kring kassaflöde till portföljen i form av utdelningar betydligt lägre.

Många utdelningar ställdes in eller sänktes kraftigt under 2020. Efter lite omplaceringar klarade jag mig ändå hyggligt. Mina största innehav Castellum och Axfood höjde sin utdelning medan Xact Norden Högutdelande endast gjorde en liten sänkning. Apropå Xact Högutdelande så har den presterat svagt 2020 och det är för att den typen av aktier fonden äger är mer av den "tråkiga" typen som inte haft ett starkt börsår helt enkelt. Fonden har samma inriktning och strategi som tidigare och min tro på den är oförändrad. Det kommer komma fler år i framtiden då vissa bolag presterar sämre än börsen som helhet och det får man ta. Försöker man tajma det från år till år kan det snabbt gå illa. Ett enkelt och smart val är dock att investera i en helt vanlig indexfond som följer hela Stockholmsbörsen. Där får man lite av allt på både gott och ont. Min favorit är SEB Hållbar Sverige Indexnära som följer i princip hela börsen till en mycket rimlig avgift.

Fonden Xact Norden Högutdelande är som sagt mitt största innehav och utgör cirka 16 procent av portföljen. Historiskt har det index fonden följer presterat bra men 2020 drar ned det rejält. Över tid tror jag på en rimlig prestanda från den här fonden och hyggliga utdelningar. Jag ser den som en god riskspridare med rimlig potential/risk. Ihop med ett knippe investmentbolag och andra indexfonder utgör det en stadig grund i min portfölj. Breda riskspridare som står stadigt om/när något går illa i enskilda bolag. om jag tex bara hade haft några få innehav och ett eller flera av dem gått som EPR Properties så kan det snabbt gå illa med hela portföljen. En stadig grund som den jag nämner ovan tickar över tid på i rätt riktning och minskar ev smällar från andra innehav sett som total för portföljen. Det tar naturligtvis ned potentialen men sänker också risken. Apropå potential så har ju investmentbolagen de senaste 40 åren presterat mäkta bra. Bättre än breda börsindex och kanske blir det så även de kommande 40 åren. Visst är värderingen historiskt sett mycket hög nu i investmentbolagen och en god del av avkastningen de senaste åren kommer från multipelexpansion. Över tid är det dock inte multipelexpansion som förklarar överavkastningen utan det är helt enkelt god prestanda. Investmentbolagen som grupp har fått mycket god avkastning på sina investeringar och har därför presterat bättre än breda börsindex. På kort sikt som 5 år kan multipelkontraktion dra ned prestandan men på lång sikt tror jag fortsatt på överprestanda från investmentbolagen. Jag tror att de fortsatt kommer investera till bättre avkastning än börsindex. Nuvarande skyhöga investering tror jag inte består utan det kommer nog bli som vanligt att värderingen går upp och ned, hög och låg.

Risken i portföljen sänkte jag ytterligare under hösten då jag tog hem en fin vinst för att sänka min belåning. Länge har jag legat precis på min egna maxgräns om 10 procent belåning i portföljen. Nu är den kring 3-4 procent.

En smått rolig sak jag snappade upp i min summering för 2019 var en tanke om det kommande året 2020. Jag konstaterade att jag inte visste vad börsåret 2020 skulle bjuda på men en sak visste jag och det var att den goa utdelningsvåren stod för dörren. Haha ja det stämmer ju vilket år som helst förutom just 2020 där utdelningsvåren blev en fasa. De flesta ställdes in med sikte på ev utdelning till hösten.

I min summering för 2019 har jag även länk till åren innan där man kan läsa mina tankar och prestanda för tidigare år. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2020/01/mitt-borsar-2019.html

Mina tankar kring 2021 är inte märkvärdiga annat än att jag som vanligt tror på börsen i det långa loppet och är fullt investerad. Även denna gången ser jag fram emot utdelningsvåren och jag tror på ett bättre utfall 2021 =). 


22 kommentarer:

  1. Ja ett verkligt turbulent år.Hade själv en avkastning 2020 på 15,14% mkt beroende på tur då jag sålde 50% första dagarna i mars samt återköpte i slutet av mars.Dels var jag långsiktig i mitt störasta innehav Evolution samt tog in Sinch i juli och detta har ju i väsentlig del bidragit till avkastningen.Har själv intention att vara den försiktigare placeraren med bra DA i pref. osv, men vill gärna krydda lite också.Lycka till 2021

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena CF,
      Snyggt det där gjorde du bra. Tack jag önskar dig det samma för 2021.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Härligt att höra Petrusko, det är bara att köra på! Tack för en fin läsning genom åren.

    Allt gott,
    Eric

    SvaraRadera
  3. Bra att visa när det går mindre bra, på Twitter syns mest 3-siffriga årsavkastningar. Finns det nån anledning att du föredrar SEB hållbar framför Plus Allabolag som är billigare?/ Arthur

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Arthur,
      Plus fond är nog okej men man vet inte riktigt vad totala kostnaden för den är. Det visar sig när den varit igång något år. Utöver förvaltningsavgiften står vi kunder även för transaktionskostnader mm och ju mindre förvaltat kapital desto dyrare procentuellt sett. SEB gör det väldigt billigt då fonden är enorm. Plus fond är pytteliten och det kan visa sig att kostnaderna gör den avsevärt dyrare.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar! Är informationen på avanza om avgifter felaktig just nu? Står tex 0% i transaktionsavgifter. 0,2% totala avgifter varav 0,1% till avanza enligt info på avanzas hemsida. /Arthur

      Radera
    3. Hej Arthur,
      Nej inte nödvändigtvis. Det skulle kunna vara så men i bästa fall är totala avgiften precis så som det ser ut nu. Det är en ny fond och det tar lite tid innan rätt kostnader osv syns. Plus lånar ut aktier och tjänar pengar till fonderna på det viset. Det går till att hålla nere kostnaderna för fonden och det kan mycket väl vara så att avgiften totalt inte är nämnvärt högre än de där 0,2%.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej!
    Hur ser du på att byta ut Axfood med tex Essity som kärninnehav?

    Själv tycker jag Essity ser väldigt fin ut

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Essity är mycket attraktivt värderad nu i mina ögon. Det är absolut ett bolag jag skulle kunna vikta tungt med sikte på flera decennier fram i tiden. Tillsvidare fortsätter jag göra småköp i bolaget, får se hur jag gör. Jag har påbörjat en utvärdering kring det här med kärninnehav. Om jag skall agera på det viset eller om jag skall ha ett annat synsätt. Blir nog en blogg om det under januari månad.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej,
    Jag gillar mycket ditt sätt att ärlig redovisar årets resultat och din neutrala självkritiken. Jag förstår samtidigt att det krävs mycket mod och mogenhet att göra det. Jag har faktiskt ganska lika "tråkiga" portfölj och intressant när jämför med din. För mig blev "-0,45%" för hel året enligt Avanza:s bild som också jag fick.
    Jag också under året gjort stora byte från de som minskade eller stoppas utdelningar till säkrare, samt bytte en hel del USA-aktier till XACT högutdelande och några europiska som man kan känna tryggare. Antalet aktier i portföljen minskade från ca 100 till ca 64 bolag. Själva portföljsvärde är inte så intressant om man fokuserar på utdelningar, utan vad som jag tycker är mest intressant var att se hur utdelning i % påverkat i jmf förra året. Min portföljs utdelningar ökat faktiskt med ca 10,5% i jmf med förra året, trots att jag för min egen säkerhet redan räknar ner utdelningar för en hel del bolag som stoppat utdelningar eller finns det risk, t.ex. jag räknar alla bankers utdelningar till högst 25% enligt EU-rekommendationer. Men att ändå utdelningar ökat med 10,5% är väldigt nöjd. Det har varit mycket lärorikt år och jag tack vare tidigare erfarenheter från 2008, IT-bubblan osv.. kunde göra ganska rätt och snabba beslut i rätt tid som jag ser nu efterhand hjälpte mig mycket.
    Mvh /Petter

    SvaraRadera
  6. Intressant att läsa och känns skönt att du fortfarande tror på xact högutdelande. Många bloggare som har dissat den ETF:en senaste halvåret. Ett av kärninnehaven hos mig också. Månadssparar fortfarande i den på Nordnet, tillsammans med lite andra ETF:er.

    SvaraRadera
  7. Bra "verksamhetsberättelse" petrusko/NLI

    SvaraRadera
  8. Menar du att du utvärderar ditt innehav i axfood baserat på hur din lokala willysaffär sköts?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna,
      Jag var tydlig med att det handlar om att bristen på kontroll är vad som fått mig orolig. Controllers på huvudkontoret skall upptäcka ineffektivitet och brister.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Ja vi hamnade på -13% av ett antal olika anledningar

    - Dollarn
    - Dåliga investeringar (EPR, RDS, Vermilion)
    - Merparten av våra värdebolag har inte lyft så som index
    - Energi, Bank, Telecom har underpresterat rejält gentemot Tech.

    Man får vara optimist och tänka att 2021 kommer vara värdeaktiernas år, och då blir det åka av :)

    SvaraRadera
  10. Min portfölj presterade med en utveckling på -2,49%
    Bara att se fram emot kommande år! :)

    SvaraRadera
  11. Tråkigt för er med minusavkastning och dessutom torska mot index. Själv ökade min portfölj med ca 260 procent under 2020, vilket är en ökning mot 2019 då den steg 190%. Jag kommer dock att lägga om fokus rejält från och med 2022 då FIRE förhoppningsvis är en realitet. Då är det defensiva placeringar med hög utdelning som gäller och bara en mindre del tillväxt (som krydda för skojs skull).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min gick upp med 5072% men det var en liten nedgång från 2019 då den gick upp en fantastiljon procent.

      Tack Petrusko för din ärlighet, det är det som gör det så läsvärt!!

      Radera
    2. Haha... som inbiten utdelningsjägare med defensiva val förstår jag att du måste tro att siffror med flera hundra procents värdeökning per år är rena fantasierna. Men icke. Det beror på din investeringsfilosofi och hur du gör din omvärldsanalys. Kolla in de bolag som kommer ersätta dagens fossildrivna motorer som sitter i miljarder fordon, fartyg och flyg världen över. De flesta kommer drivas av vätgas och bränsleceller. Dessa bolag finns både i Sverige och övriga världen. Svenska Powercell har gått från 25 spänn till 400kr på två år. Nordamerikanska Plug Power ökade 1000 procent bara förra året. Några av mina största innehav.
      Men vi gör olika investeringsval. Men några fantasier är det inte. Du får hitta andra inlägg att raljera över. Lycka till med dina investeringar.
      Mvh

      Radera
    3. Säger ju inte om det är hundralappar eller mellejoner man gjort i vinst

      Radera
    4. Låter lite som Morphic. Bra och stabilt bolag, gick också upp mycket en gång i tiden.

      Radera
  12. Tack för Din uppriktighet, Petrusko. Det samt Din ingående analys av hur portföljen har gått under 2020 och vad den har påverkats av, uppskattas mycket. De flesta som beskriver utvecklingen för sin portfölj under 2020 har slagit index flera ggr om. Ingen någonsin har presterat sämre än index, i alla enligt vad folk själva påstår. Tack för Din ärlighet och mycket trevlig läsning.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera

Swedbank höjer sin utdelningspolicy

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Ikväll efter börsens stängning skickade Swedbank ut ett pressmeddelande om att de ändr...