SEB Hållbar Sverige Indexnära

 


Det jobbiga namnet till trots så är detta en nygammal favorit. Det är fonden SEB Sverige Indexfond som bytt skepnad. Det är i huvudsak ett par saker som hänt. Fonden har som sagt bytt namn men den har även bytt index och förhållningssätt kring det. Tidigare följde fonden SIXRX som innehåller hela Stockholmsbörsen medan den nu följer SIXPRX som också innehåller Stockholmsbörsen men med begränsningar hur mycket enskilda innehav får väga. Det där är ingen stor skillnad utan skillnaden som också gör skäl till namnet är förhållningssätt till indexet och investeringar. Man har lagt till hållbarhetskriterier där man exkluderar tex utvinning av Olja. Därför kallas fonden indexnära för den innehåller nästan allt förutom några få bolag som ratas.

I mina ögon är det här den bästa Svenska indexfonden. Den följer hela Stockhomsbörsen förutom några få bolag då och den gör det till en mycket låg avgift. Tack vare att fonden har ett enormt kapital under förvaltning blir dess transaktionskostnader väldigt låga procentuellt sett. Det är sådana kostnader som kan göra att en fond har en förvaltningsavgift om tex 0,3 procent men totala kostnaden eller produktens avgift som det kallas blir tex 0,45 procent.

Produktens avgift: 0,26 procent (varav förvaltningsavgift 0,25 procent).
Fondförmögenhet: 22 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra via Avanza: 100 kronor.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag och syns på kontot 2 dagar senare.
Antal ägare hos Avanza: 33613.

Tidigare hade fonden en avgift som den kunde ta ut men som jag förstått det nyttjades inte den. Det var en avgift om man sålde fonden inom 30 dagar från det att man köpt den. Tanken med den där avgiften var att hålla nere transaktionskostnader som delas av alla investerare i fonden. Nu är den där klausulen helt borttagen. Bra! En dum klausul som ändå inte nyttjas är ett störningsmoment. 

Bilden överst i inlägget visar fondens prestanda de senaste 10 åren. Bra att veta är att de förutom att ha bytt index även löpande har sänkt fondens avgift. Det är bara de senaste åren avgiften varit så låg som nuvarande 0,26 procent. Tidigare har den varit högre vilket påverkat avkastningen i motsvarande grad. Historiskt har en sådan här fond trots avgiften presterat bättre än en gratisfond som tex Avanza Zero. Anledningen till skillnaden är att Avanza Zero följer ett smalare index som endast består av 30 stycken storbolag.

Länk till SEB Hållbar Sverige Indexnära hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Finns även nylanserade PLUS Allabolag Sverige Index, känns väldigt lik med pyttelite lägre avgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej A,
   PLUS fond kanske kan vara ett alternativ men det får framtiden utvisa. Den är nystartad och pytteliten varpå transaktionskostnader ännu inte syns i den totala kostnad som de uppger. Det kan mycket väl vara så att den är betydligt dyrare. Det ser man alltså inte nu i de avgifter de uppger men det drabbar avkastningen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Syftade mest på förv. avgiften ja. Men vi får se vad transaktionsavgiften landar på; Den är oerhört låg på deras andra fonder, så gissar på att de kommer lyckas med det här också på sikt. Nu äger jag jag inte några av de nämnda fonderna hittils, men alltid kul med nya konkurrerande produkter 🙏

   Radera
 2. Tycker personligen att det är skittråkigt att man ska börja exkludera bolag pga hållbarhetskriterier..

  Ex finns det Svenska USA index fonder som exkluderar Google pga hållbarhetskriterier.. Köper man en amerikansk indexfond räknar man ju med att techbolagen skall finnas med.. Svårt att hålla koll på vad som exkluderas..

  Kan man tydligt se en lista på vilka bolag som exkluderas i denna fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mycket bra poäng och jag instämmer i det här att det är otydligt för spararen. Det exkluderas si och det exkluderas så. Det ena fondbolaget gör på ett sätt och det andra på sitt sätt. Avanzas egna USA-fond är ett rimligt exempel på detta. Man tror man investerar i USA men det är en smal fond med en rad olika bolag/sektorer exkluderade.

   Det har blivit krångligare att investera. Förr var en USA-fond USA helt enkelt.


   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hållbarhetfonder är nog det största skämtet just nu. Hur kommer det sig att topp 10 innehavsmässigt på en vanlig svensk Indexfond ser likadan ut hos en med inriktning hållbarhet? Trots knappast att alla bolag jobbar eller ens är så hållbara som den fonden vill få det till

  SvaraRadera
 4. SEB Hållbar Sverige Indexnära finns som utdelande också.

  SvaraRadera
 5. Jag ser att denna fond har bytt namn: https://seb.se/privat/spara-och-placera/spara-i-fonder/fonders-nyheter/nu-byter-vi-namn-pa-vara-hallbara-fonder
  M.v.h. Andreas J.

  SvaraRadera

Ha tro!

  I många lägen är det viktigt att aldrig överge sin tro. Du skulle aldrig överge ditt lag i din favoritsport när det går svagt för dem. Vis...