Mitt börsår 2019


Ännu ett år är till ända men det är inte vilket random börsår som helst utan det är ett särdeles bra sådant. Jag som varit med i många år kan dra mig till minnes ett par börsår med liknande fet avkastning och det var något år kring millennieskiftet samt 2009. Att 2009 var så där attans bra beror på att det var ett år av återhämtning efter börsraset i samband med finanskrisen.

Under 2019 genererade min portfölj en avkastning om 33,53 procent vilket är sanslöst mycket för ett enstaka år. När det är ett plusår är sådana där stora rörelser kul men man måste ha i tanke att det förr eller senare kommer minusår av lika saftig valör. OMXS30 inklusive utdelningar steg 30,72 procent under året varpå jag lyckats slå index ännu ett år.

Det blev inte lika rejäl överavkastning i år som 2018 men ett år när börsen stiger över 30 procent är det inget att orda om. 2018 backade ju börsen en del medan jag presterade en helt okej avkastning för ett börsår. Länk till mitt inlägg om börsåret 2018.

Jag har haft bra flyt och slagit index i många år nu. Något jag egentligen inte sikar på utan jag förvaltar mitt kapital med mål att bevara värde och generera utdelningar genom ett försiktigt/defensivt förhållningssätt. Jag anser att jag tar lägre risk än index då jag bla har en del fixed income som saknar nämnvärd potential utan istället tickar in en stadig ränta/avkastning. Jag äger stadiga bolag, gubbaktier om du så vill och ihop med mina fixed income ger det en ganska låg volatilitet. Min portfölj stiger inte lika snabbt och mycket kanske som börsen kan göra på kort tid men den hänger heller inte med ned. Det här syns i grafen som är hyggligt stadig medan den gula grafen som är index har hoppat lite upp och ned.

Min sharpekvot är på drygt 4. Det där Sharpekvot är ett nyckeltal över hur god avkastning man presterat i förhållande till den risk man tagit. Min 4:a är en hög och bra sådan och förtäljer en mycket god avkastning sett till mitt låga risktagande.

Anyhow, Under 2018 var en av mina presterare Castellum och jag skrev för ett år sedan att fastighetssektorn hade mycket goda utsikter att fortsatt prestera under 2019. Så blev det också och Castellum presterade bortåt 40 procent totalavkastning för 2019. Jag gick in i året med Castellum som mitt största innehav och det växte sig rejält större. Faktiskt såpass att jag valde att avyttra lite under senare delen av året för att hålla risken i schack. En rimlig och sund åtgärd.

Jag stängde 2019 med Xact Högutdelande som största innehav då jag valt att öka i den bla efter att jag minskat i Castellum. Det är en suverän riskspridare med god potential. På sikt låter jag  den gärna väga mer i min portfölj då den tar bort risken för mina egna misstag samt bolagsrisk. Potentialen är god i fonden med stöd av studier/historik som visar överavkastning från utdelningsaktier.

Något som seglat upp med en större viktning under året är finanssektorn. Jag har runt 16 procent av portföljen i finans nu där SEB och Resurs Holding är de största innehaven. Storbanker har gått knackigt på börsen länge nu men jag ser potential i dem på lång sikt. Jag slog till på en rejäl stek i SEB runt 80 spänn i spåren av påstådd dålig kontroll över fulpengar i öst. De har hanterat den här grejen bra i media och mot aktiemarknaden. De verkar ha agerat vettigt kring påstådda fulpengar men det hela är inte ur världen ännu. Till det pris jag köpt för är dock en nedrans massa negativt inprisat. Skulle de åka på böter så är det en tråkig engångskostnad men sedan bara gött att ha det ur världen. Ingen big deal.

Resurs Holding var jag eld och lågor över när den stod i 50,7 kronor och basunerade ut att om jag hade stålars skulle jag slå till minsann. Köp blev det men jag väntade till dess att jag hade kapital vilket blev ett bra tag senare i samband med att Akelius preffen löstes in. Strax under 55 kronor pyntade jag vilket jag tycker är en fyndvärdering det med. Resurs presterar bra och växer men de hålls nere på börsen då marknaden är svalt inställd till sektorn. Marknaden ratar det mesta inom finans och Resurs är inget undantag. Sådant här är jag van vid och det går upp och ned över tiden. Jag har varit med om tider då marknaden var lika iskall till fastighetsaktier. Någon annan gång är det en helt annan sektor som ratas. De kommer åter och jag känner mig trygg i min tro på att bra bolag presterar och får en värdering de förtjänar över tid. Just nu är Resurs Holding lågt värderad och det kan hålla i länge men förr eller senare tror jag alltså att de och andra bra bolag i sektorn får en högre värdering.

Om det blir 2020 som banksektorn får ett uppsving på börsen är svårt att veta på förhand naturligtvis men jag är absolut positionerad för det. Jag tror på sektorn i det långa loppet och den senaste tidens svala intresse på börsen har bjudit mig på bra köpläge i bra bolag.

Apropå finansektorn och min viktning i portföljen så skrev jag ett inlägg om min portföljfördelning för bara några dagar sedan. Här är länk till inlägget.

Som vanligt är jag alltid fullt investerad. Jag har inga pengar som står och jäser i tron att kunna tajma in det mest fantastiska fyndläget du någonsin hört. Jag gör rimliga investeringar och förväntar mig en god avkastning på lång sikt. Ibland blir det en svag period men jag vet att det alltid repar sig. Som den gode Peter Lynch sade "Mer pengar har förlorats i försök att tajma nedgångar än vad som faktiskt förlorats i sagda nedgång". En knackig översättning av mig kanske men innebörden är att man får sämre avkastning av att försöka tajma marknaden jämfört med att vara fullinvesterad i sunda bolag och hålla dem igenom en nedgång.

Vad 2020 bjuder på återstår att se men en sak vet jag och det är att nu står den goa utdelningsvåren för dörren. Först får vi bokslutsrapporterna från bolagen där de meddelar utdelning och sedan börjar utdelningarna ticka in. Månadsskiftet januari/februari kommer de första bokslutsrapporterna och det tycker jag är spännande. Att få veta vad utdelningen blir. Jag hoppas på en höjning totalt sett för min portfölj men jag har något innehav där man aviserat att utdelningen kommer sänkas. Det är Sampo jag tänker på som flaggat för detta. Totalt sett tror jag ändå det blir högre för min portfölj.

22 kommentarer:

 1. Tack för fint inlägg och grattis till ett fint 2019. Vad tycker du om min idé att ha min buffert investerat i xact hög? Jag tål att den rör seg och pengarna går att komma åt relativt snabbt om något skulle krisa.

  Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja så länge du kan acceptera risken är det ju värt det för potentialen. Börsen och den där fonden kan på mycket kort tid backa 30 procent och om du är bekväm med att din buffert tappar så mycket i värde är det ju lugnt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Grattis till ett snyggt börsår! Blir kul att följa dig under 2020.

  Mvh Dennis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dennis,
   Tack för det. Ja vi får hoppas på ett rimligt börsår 2020 =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko! Har följt dig under 2019 och måste tacka för en grymt bra blogg!
  Vad anser du om Peabs värdering i dagsläget? Hur länge kan den anses köpvärd då den gått upp en del sista tiden?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja Peab har gått bra på sistone men jag tycker fortfarande att värderingen är rimlig. De presterar bra och nuvarande pris kring 95 spänn avskräcker inte.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Grattis till ett bra börsår! Min rapport kommer på söndag men kan avslöja redan nu att jag är nöjd med resultatet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan, tack för det. Jag ser fram emot att läsa om ditt år.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej petrusko, du skrev för ett tag sedan om epr properties, har du ökat något där? Vad tycker du om nuvarande kurs runt 67.88?
  Mvh victor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   EPR är ett bra bolag och jag ökade för inte värst längesedan till betydligt högre kurs än nuvarande. Jag tycker den är köpvärd här. De presterar bra och har en bra strategi. De finansierar sig löpande till lägre kostnad än tidigare vilket boostar lönsamheten framåt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Min portfölj består av Investor, Industrivärden, Latour och Spiltan Investmentbolag. Jag har inte rört portföljen under 2019. Den gav drygt 37 %.

  SvaraRadera
 7. Jag ser att vi båda äger Brookfield Renewable Partners. Vilken resa detta år! BEP har vuxit till mitt största enskilda innehav. Vad tycker du om deras planer att notera en Brookfield Renewable Coorp? Jag tycker det låter bra om det innebär att man kan köpa via Avanza nu när BEP inte går att köpa längre. Jag har tolkat det som att man som ägare till BEP får ett visst antal BEPC, men kommer priset på båda aktierna att justeras som om det vore en split?

  mvh

  SvaraRadera
 8. "Jag har inga pengar som står och jäser i tron att kunna tajma in det mest fantastiska fyndläget du någonsin hört. Jag gör rimliga investeringar och förväntar mig en god avkastning på lång sikt." Som ljuv musik. Du får stöd i forskningen. Minns att en genomsnittlig svacka historiskt ligger på 200 dagar. Med det önskar jag ditt ett gott nytt år!

  SvaraRadera
 9. Det var inte dåligt.
  Får mina 26.3% att se mesiga ut.
  Men men, jag är ny i träsket så jag är supernöjd ändå.
  Sitter här inne varje dag och försöker lära mig nya tankar och ideer.
  Mvh

  SvaraRadera
 10. Hej! Jag är en av dina nya följare för 2019, vill passa på att tacka för en mycket trevlig och intressant blogg.

  Jag skulle vara väldigt intresserad av ett inlägg med tankar kring investeringar för de som precis startat. Kanske har man 10.000, 50.000, eller 100.000 i kapital - hur hade du tänkt då? Är det samma tanke om man har 10 som 100? Med andra ord, hur hade du tänkt om du hade x i kapital och skulle börja investera januari 2020.

  God lycka 2020.

  SvaraRadera
 11. God fortsättning på det nya året, Petrusko. Ja, det har varit ett helt fantastisk börsår. Min portfölj har gått mycket, mycket bra och genererade en avkastning på 43,99 procent. Alla stora innehav gick som tåget, speciellt under nov/dec. Visst har jag innehav som inte gått alls bra, men dessa är viktade bara några bråkdelar av procent. Bevakningsinnehav kallar jag dessa. Mitt bästa innehav förra året är Sinch som har gått upp ca 360 %. Jag är fullt medveten om att denna avkastning blir mycket svårt att slå under 2020, men i långa loppet räknar jag med att få en hygglig avkastning från börsen.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 12. Tjena petrusko! Läste ditt inlägg om lendify i början av förra året och blev sugen på att månadsspara där när jag fått ihop min buffert. Såg att du inte listade lendify som en av dina fixed income. Betyder det att du inte längre använder dig av lendify? Kändes som ett ganska riskfritt alternativ men hittar en del kritiska kommentarer om företaget. Hur är din syn på lendify idag?

  Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jodå jag har kvar mina investeringar hos Lendify som jag tycker är ett klockrent komplement till börsen. Jag kategoriserar det som räntespar och har inte med det i min tårta över portföljinnehaven.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Vilken fin kurva jämfört med index, det där är ju mallen för en god nattsömn. Tack för alla fina inlägg 2019 och som jag skrivit förut är det tryggt att läsa dina inlägg när en själv börjar tveka på strategin. En boj i ett ibland stormigt hav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din goa kommentar. God avkastning på dig =)

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Du kör säkert och sakta uppåt :) Vad är det som skyddar din portfölj från nedgång? Ingen volatilitet alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja dels är det mina preffar/fixed income som tickar in en stadig avkastning men jag har även en del tråkbolag som inte rör sig lika mycket som börsen i övrigt. Telia och Johnson & Johnson är sådana med lägre volatilitet.

   Mvh petrusko

   Radera

Håll koll på fondförvaltarna

  Jag har vid några tidigare tillfällen tipsat om att hålla koll på duktiga fondförvaltare. Hitta inspiration bland deras innehav, läs nyhet...