Jag säkrar upp mitt kassaflöde


I början av den här krisen och utdelningssloparperioden när bara ett par av mina bolag slopat utdelningen resonerade jag att blir det inte värst många fler så klarar jag mig ändå. Jag lever på utdelningar och ni har nog snappat upp alla sänkningar och slopade utdelningar de senaste veckorna. Det har blivit väldigt många mer indragna utdelningar nu och det betyder att jag behöver agera för att ha pengar till mölk och elräkningen osv. Det kan man göra på olika sätt där ett är att sälja en liten slurk aktier för att motsvara en utdelning. Ett annat exempel på lösning är att placera om till något som fortsatt pyntar utdelning.

I princip allting har backat på börsen och så även preferensaktier och D-aktier som jag nu finner mycket attraktiva. Ni kanske har läst något av mina inlägg de senaste veckorna där jag köpt bla Akelius D och skrivit om just detta.

Det här sammanfaller väl med att jag övervägt omplaceringar och idag har jag agerat genom att skifta mer pengar från bank till preffar och D-aktier. Jag sålde mina sista Resurs, Handelsbanken och SEB och köpte istället Akelius, NP3 pref och Fastpartner D. De här aktierna som jag nu köpt har en hygglig uppsida men den är ju inte i närheten lika stor som i bankerna jag sålde. Å andra sidan vet jag vad jag får här och nu i preffarna. Det kommer ticka in utdelningar och aktiekursen kommer stiga till normalvärdering. När läget klarnat igen på börsen kan det hända att jag skiftar tillbaka en del kapital till vanliga aktier som har större potential på lång sikt än preffar och D-aktier.

Jag bevakar utvecklingen och gör ytterligare omplaceringar vid behov. Exempelvis befarar jag att Sampo kan dra in sin utdelning och det får jag ju ta ställning till.

Kom nu ihåg att mina omplaceringar är med min strategi i åtanke där jag förvaltar för att leva på kapitalet. Det ger förmodligen bättre avkastning i långa loppet att behålla de där bankaktierna. Tänk på det om du har en annan strategi än den jag har.

Läs mer:
Igår skrev jag om mina kärninnehav som utgör 1/4 av portföljen. Länk till inlägget: https://petrusko.blogspot.com/2020/04/karninnehaven-star-starka.html

27 kommentarer:

 1. Håller med dig om att det kan vara vettigt att vikta fixed income högre ifall man lever på utdelningarna.

  Fokus på kärninnehav som Axfood, Castellum, Latour,Investor etc i kombination med preffar och D-aktier gör nog din vardag enklare.

  XACT högutdelande är ju suverän i sin spridning inom Norden men avgift(även om den är låg) kontra att man är lite oklar hur man hanterar utdelningarna vid dessa tider(vad jag känner till) gör att jag finner säkrare alternativ.
  Genom din nuvarande portfölj så är du otroligt bred med branscher och exponering geografiskt. Behöver du ha denna ETF i din portfölj när du fokuserar på att leva på utdelningarna och prioriterar säkerheten att utdelningarna trillar in på kontot?

  Hur ser du på USA marknaden som har betydligt större tradition att behålla sina utdelningar. Jag tänker tex JNJ och liknande. Är det mest pga din situation(lever på utdelningarna) som du inte fyller på lika mycket i dessa typer av bolag längre? Eller är det för att du har en tillräckligt stor position redan?
  Förstår givetvis att pris SEK/USD spelar roll, likväl källskatten då jag förstår att du kör Avanza(renodlat?).

  Vore intressant ifall du kunde göra lite analyser/inlägg på kvalitébolag som den gamla goda tiden.

  Tack för en bra blogg.

  Mvh Dennis  SvaraRadera
 2. Sampo ska bli väldigt spännande att se hur dom påverkas. Rätt försäkringsbolag tror jag kan bli en riktig vinnare framöver. Folk kör inte bil längre = inga utbetalningar på bilförsäkringar (men premierna består). Folk är hemma och ser om sina hus = mindre utbetalningar på hemförsäkringar, men premierna består. Folk reser inte längre = inga utbetalningar på reseförsäkringar, men premierna består då dom ingår i hemförsäkring en.

  I den andra vågskålen ligger ju ökade utbetalningar på sjuk och personförsäkringar...

  Vad väger tyngst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det är inte fullt så enkelt med försäkringsbolag. KNasigt som det kan låta så är börsutvecklingen A och O för ett försäkringsbolag. De tjänar nämligen pengar på att investera de premier de får in på sina försäkringar. När börsen och allt annat rasar påverkar det försäkringsbolagen stort. De har det tufft nu.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Nja, det är där det där med rätt bolag kommer in. Hos IF är avkastningen från investeringar bara en liten del av resultatet. Och investerngarna avastade exakt lika mycket 2018 när börsen gick ner som dom gjorde 2019 när börsen gick upp så jag tror deras börsexponering är liten.

   Topdanmark däremot ser ju ut som dom står och faller med börsutvecklingen.

   IF väger ju tyngre än topdanmark hos sampo så det kanske inte är så illa.

   Radera
 3. Jag undrar om Sampo. Tror kanske att Finnarna skiter i vad maggan säger och Walroos drog under 5 år ned nästan all risk i NDA (därav ingen topline. Men inte heller stor risk. Med en kreditportfölj som inte imploderar så varför skulle NDA/Sampo ställa in utd? Minska precis som Telia, absolut. Men ställa in, kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Sampo skiter i maggan men de lyssnar på EU som manar alla banker och finansbolag att hålla inne sin utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Man kan ju verkligen säga att den här krisen är ett riktigt stålbad för att se om ens taktik håller. Klarar man det här klarar man nog alla andra finanskriser som inte involverar stora mängder kärnvapen.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko!
  Beträffande försäkringsbolag så har Gjenside stått emot bra, är det ett bolag du tittar på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej jag håller mig primärt till usa, kanada och finland när jag kollar utanför sverige.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Beklagar detta ödet. Det ser väldigt dyster ut för dig. Du borde i princip inte ökat från december, vilket var din största misstag. Nu genom att växla till D-aktier är en desperat överlevnadsförsök som på sikt kommer att du tappa alla tillväxt möjligheter, vilket i min uppfattning kommer att vara din nederlag. Dags söka jobb redan.
  Tycker synd om dig och hoppas du kan överleva.
  (jag vet du törs inte varken svara eller publicera detta, men du vet iaf hur vi andra ser på dig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Du verkar främst vara ute efter att pika mig och vara dryg. Det gör mig inget, jag har koll på vad jag gör. Din kommentar säger mest om dig själv. Du förstår det kanske inte men alla sunda människor som läser den förstår vad du är för en.

   Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vi andra, ursäkta men uttala sig inte om andras åsikter än dina egna, du verkar mest vara småsint och avundsjuk, kör hårt och lycka till Petrusko

   Radera
 7. Hej petru tycker du att epr properties är värt att köpa nu ? Och hur blir det med deras utdelning ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Risken är rejält förhöjd i EPR nu och det är sunt att hålla sig undan. Utdelningen kan slopas och aktien kan backa mycket mer. Det är bedrägligt att lockas av vad som ser ut som hög direktavkastning. Bättre spana efter riktigt sunda case. Då undviker man många minor.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Bry dig inte om trollen som kryper fram ur hålorna nu när det blåser snålt. Strategin är sund, skulle det ändå inte gå vägen i längden ja då har vi en helt annan värld framför oss med världskrig eller liknande. Jag förutspår att börsen kan gå ner ytterligare en vända men på sikt är det uppåt som gäller. Alternativet är att vi ger upp och det är inte mycket till alternativ eller hur?! Det är sådant de avundsjuka trollen ägnar sig åt!

  SvaraRadera
 9. Låter rimligt. När man väl är uppe i ett större kapital (så man till och med kan leva på det) vill man ju bevara det man har snarare är att försöka maxa avkastningen flera år framåt. Jag tänker så iallafall.
  Det är väl också bland annat därför som marknaden kan gå runt, folk befinner sig i massa olika livssituationer världen över. Någon måste ju sälja för att någon annan ska kunna köpa. Kanske gjorde du någon glad som var i början av sin resa (t.ex. som mig) genom att sälja vissa aktier "billigt", men det gagnar samtidigt dig :-)
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
 10. Intressant! Jag har också funderat lite på hur XACT beräkningar utdelningarna, särskilt i tider som dessa.

  Lycka till, kämpa på och tack för en bra blogg!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 11. Du kan alltid ställa ut optioner(Covered Calls) mot dina innehav i Castellum, Axfood, Investor, Industrivärden och Nordea, för att få ett bättre kassaflöde. Detta kan du göra månadsvis. Enda risken är att dina aktier kan bli sålda till ditt önskade lösenpris. Kan vara värt för dig att titta in på detta för att säkra upp ditt kassaflödet.
  /Glenn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Glenn,
   Ja just covered calls är en strategi som jag gillar. I övrigt är jag inte värst förtjust i optioner och finansiella produkter. Jag kör inga covered calls i dagsläget.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej,
   Då måste innehaven ligga i vanlig depå med 30% beskattning.

   Radera
 12. Har gjort lite som du och viktat upp i D-aktier. Hade inga sådana innan krisen, men när det gick att köpa SBB-D på 10% och Akelius-D över 8% med potential på uppsidan på över 50% var det alldeles för lockande. Räknar med att de utdelningarna är tryggade. Ligger redan +25% på SBB, mindre på Akelius eftersom jag prickade botten sämre där, men fortfarande gott på plus.

  Jag har kvar mitt jobb, kommunalanställd lärare och räknar med att lönen fortsätter att komma så min situation är enklare då jag inte "behöver" utdelningarna, men man gillar ju ändå utdelningar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JB,
   Smart där. Det har varit ett grymt bra case i flera utav preffarna och D-aktierna. SBB som du fångade var nog den med störst potential samtidigt som risken inte springer iväg allt för värst. Jag har fina uppgångar på det jag köpt, Corem tror jag är bortåt 15-20% + ink utdelning. Grymt attraktiva affärer att kunna göra. Köpa fixed income med sådan betydande kurspotential.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Hej Petrusko,

  Köpte en del preffar för några v sedan, k2a, volati, corem mm de är upp 5-15%. En mkt bra affär. En del har jag sålt av och lagt i stam men vinsten är ju ändå god. Du hade otur med exit bygg och exit bank men jag tycker det vägs upp att du resonerar klokt och verkar var en smart investerare som håller över tid. Fortsätter följa dig. Jag har gått-33 till -19 nu o dessa tider men fortsätt öka i kvalitetsbolag, blå mkt Investor, cibus och även köpt in Fortum för runt 12 euro. lycka till mvh Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Janne,
   Bra affärer du gjort där och Fortum tror jag kommer bli en riktig kalasaffär sett till den låga risken.

   Ja bank som jag sålt har ju backat lite mer än börsen i övrigt. Allt har backat och jag ser det som att pengarna bara bytt fordon för sin fortsatta resa. Bankerna kommer komma åter likt börsen i övrigt. Nu har jag skiftat över till annat som repat sig mycket snabbare men i det långa loppet är nog potentialen i bankerna bättre.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Hej P

  Tack för bra tips!

  Tog rygg på dig gällade Akelius och Sagax, men fick tyvärr inte den mängd jag önskade innan de ryckte uppåt igen. Köper på mig mer framöver så länge DA är minst 7%.

  Nyfiken på hur du ser på Genova pref, där jag funderar på en halvprocentare.

  Hälsn
  Erik

  SvaraRadera
 15. Ja det här måste vara tristare tider för en som lever av utdelningar. Men det är nog övergående och i slutändan ett bevis på att strategin fungerar. Har du någon cashbuffert så du klarar dig ett tag utan att behöva sälja i dåliga lägen?

  SvaraRadera
 16. Hur är det med utdelningen i fortum.
  Är det ok att få den i ISK?.

  SvaraRadera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...