Jag köpte mer Investor idag


Bilden ovan visar Investors kursutveckling hittills i år. Bara senaste veckan har den stigit väldigt mycket och hämtat in en god del av nedgången i mars. I det korta perspektivet kan man peka på att jag köpt när aktien redan stigit men jag har ett längre perspektiv än så och räds inte köpa Investor på nuvarande nivåer. Jag köper regelbundet mer Investor. Ibland lite billigare och ibland kostar det lite mer.

Investor har en rimlig värdering och de äger en lång rad väldigt bra bolag. Som jag tidigare lyft fram ger Investor en god exponering i hälsovårdsektorn vilket jag gillar.

Utdelning pyntar de nu i juni. Den är förvisso betydligt lägre än förra året men det är ändå en utdelning. Många andra bolag har helt dragit in utdelningen i år. Kanske får vi se ett gäng utdelningar till hösten via beslut på extra bolagsstämma. Så kan mycket väl ske även i Investor. Att de till hösten beslutar om ytterligare en del. Oavsett får man se 2020 som lite av ett förlorat utdelningsår och det är vad det är. Över tid repar det sig och utdelningar från börsen blir stadigt större.

Investor har en mycket fin historisk avkastning och jag är övertygad om att de även i framtiden kommer prestera bättre än breda börsindex. En bra komponent i ett långsiktigt spar.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. köper oxå investor då och då, inte störst men nära på i min portfölj. finns även i dotterns o sambons portföljer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Klockrent. Jag har den i mina barns spar också. Har sålt in den till min fru också =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Köpte en slurk investor i mars, när de var billigare.

  Ja det är alltid trist med inställda utdelningar. Dock, vi hade prognos Jan-Maj på 111000 kr, har fått 72000 kr. Inte helt nattsvart ändå.

  SvaraRadera
 3. Behåller mina Investor 20 år till, inköpta 2009 för 117 kr:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det gör du rätt i. Jag är övertygad om att jag fortfarande äger Investor om 20 år. För 20 år sedan ägde jag dem inte utan lade krutet på Industrivärden och Ratos. Jag är kanske runt 10 år i Investor nu, jag minns inte riktigt. Ratos har jag inte kvar sedan länge men jag följer dem fortsatt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, har 25% av min portfölj i investor.

  Jag jag kompletterar även med xact högutdelare samt xact Sverige. Vilket av de två har gett en högre totalavkastnimg på 5 eller 10 år?
  Jag syftar på indexet de följer, inte själva ETF då de är så pass nya. Hittar ingen index som kan gå så långt bakåt.

  Mvh
  Vasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Vasse,
   på 5 år har indexet som Xact Högutdelande följer presterat bäst. Det har avkastat cirka 52 procent medan Xact Sverige avkastat cirka 32 procent.

   Här är länk till sida med info om Nordic High Dividend Low Volatility Criteria index som Xact Högutdelande följer:
   https://handelsbanken-marknadsinformation.se/app/market/shbindex/Aktieindex

   Xact Sverige bytte nyligen index till ett med hållbarhetskriterium men det är ingen stor skillnad mot det index den följde innan. När jag spanade nu fann jag ej 5 års graf för det index som är nu men det är ganska rättvisande att se på totalavkastningen för Xact Sverige då det förra indexet är snarlikt. Där kan man ju lägga till fondavgiften på de där 32 procenten så det kanske rör sig om 33-34 procent på 5 år då. Fortfarande en bra bit ifrån Xact Högutdelande.

   Jag har betydligt mer investerat i Xact Högutdelande och tror på bättre avkastning även framöver men det är ingen garanti förstås att det blir så. Det går att se historiskt att aktier med hög utdelning presterat en bättre totalavkastning än breda index. Det talar för Xact Högutdelande.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tackför en bra analys och tack för att du letade fram fakta
  Mvh
  Vasse

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...