Investor ger stor exponering i hälsovård


Det finns många saker som gör Investor till ett bra investmentbolag varav en anser jag är den fina exponeringen inom hälsovård. Jordens befolkning växer och vi lever allt längre vilket ökar efterfrågan på produkter och tjänster inom hälsovårdsektorn. Den trenden är tydlig och väntas pågå i flera decennier framöver enligt statistik över befolkningstillväxt.

Utav Investors totala tillgångar utgör hälsovård hela 35 procent i runda slängar. Det är en stor del utav nordens största investmentbolag. Vad består de där 35 procenten av då? Ja det listar jag nedan med kort beskrivning av respektive bolag. Procenten nedan är respektive bolags andel av Investors totala tillgångar.

Mölnlycke 14 procent
Designar, tillverkar och tillhandahåller engångsprodukter för sårbehandling, förbättring av operationssäkerhet- och effektivitet, samt förebyggande av trycksår.

AstraZeneca 10 procent
AstraZeneca är ett globalt innovationsdrivet bioläkemedelsföretag med fokus på att erbjuda innovativa behandlingar
inom tre terapiområden; Oncology, Cardiovascular, Renal
and Metabolism (CVRM) samt Respiratory. Företaget har en
ledande ställning på tillväxtmarknaderna och ett flertal nya
snabbväxande produkter.

Sobi 4 procent
Sobi är ett internationellt bioläkemedelsföretag fokuserat
på sällsynta sjukdomar. Företaget var först-till-marknaden
utanför USA med en långtidsverkande behandling av
hemofili A och har idag ett ledande erbjudande inom hemofili
(blödarsjuka).

Permobil 2 procent
Tillhandahåller avancerade mobilitetslösningar och sittrehabilitering, genom utveckling, produktion och försäljning, via distributörer, av eldrivna och manuella rullstolar samt sittdynor och accessoarer.

Laborie 2 procent
Utvecklar, designar och distribuerar innovativ utrustning och förbrukningsartiklar för urologiska och gastrointestinala sjukdomar med kompletterande försäljning av engångskatetrar.

Sarnova 2 procent
En leverantör av innovativa sjukvårdsprodukter till nationell akutsjukvård, sjukhus, skolor, affärsverksamheter och federala myndigheter.

BraunAbility 1 procent
Global tillverkare av bilrelaterade mobilitetsprodukter. Designar, utvecklar och distribuerar rullstolsanpassade fordon och rullstolshissar.


Det är en rad olika verksamheter inom sektorn med klar tyngdpunkt på Mölnlycke och dess oumbärliga engångsprodukter till vården. Generellt sett är det här en sektor som är ganska stadig oavsett kriser osv. Man brukar kalla sektorn och bolag i den för defensiva placeringar just för att de står pall när andra verksamheter har det tufft med konjunktur eller vad för utmaningar som bjuds. Var bolag är det andra olikt dock och om man ser till Investors innehav så är Mölnlycke och Astrazeneca mer stadiga/defensiva än tex BraunAbility. Det är positivt att de största innehaven också är de mest stadiga i den här aspekten.

Investor är nordens största investmentbolag och exponeringen i hälsovårdsektorn är en av flera anledningar till att jag äger dem.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. När Du skriver "Mölnlycke 14 procent" äger då Investor 14% av Mölnlycke eller består Investors portfölj av 14% Mölnlycke?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är som sagt andelen av Investors totala tillgångar. 14% utav Investor utgörs av Mölnlycke alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko.
  Riktigt smidigt köpa investementbolag. Sedan om man gillar fonden får man inte missa Spiltan aktiefond investement. Riktigt billig färdig paket som sköter sig själv med automatisk månadssparande. Även om man väljer själv är det inte säkert att man slår fonden långsiktigt. Hur tänker du?
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja investmentbolag som Investor och Spiltans investmentbolagsfond är utmärkta invetseringar för gemene man i långa loppet. Ett smart val.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Spiltan själv är ju något du också kan handla, något du funderat på? Deras innehav: https://www.spiltan.se/portfolio

   Hade själv tanken för några år sedan men då var väl en post på 10k+ eller nåt. Nu är det ju enklare med pepins 120kr eller liknande.

   Radera
 3. Varför tror du då den faller så mycket vid oroliga tider? Är det industri som också utgör 30%?

  SvaraRadera
 4. Investor är ett trevlig bolag med en fin historik. Jag tycker det är riktigt häftigt att bolaget tagit sig igenom hela 1900-talet och kommit starka ur det, de startade ju upp sin verksamhet mitt under första världskriget.

  SvaraRadera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...