Ny superbillig global ETF från Amundi - All Country World

 


Den 13 mars listade Amundi en helt ny global börshandlad fond på den tyska börsen. Den har en bred global exponering där även tillväxtmarknader inkluderas och allt detta till en fondavgift om endast 0,07 procent.

Fonden har ticker WEBG och ISINkod: IE0009HF1MK9.

Den finns hos Nordnet som är duktiga på börshandlade fonder och erbjuder handel på riktiga tyska börsen. Länk till fonden hos Nordnet: https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/18278268-amundi-prime-all

Den finns inte hos Avanza ännu för de har en usel lösning för handel med börshandlade fonder. En lösning som innebär mer vinst för Avanza men sämre upplevelse/funktion för kunden. Fonden dyker kanske upp så småningom hos Avanza.

En sådan här fond kan vara ett sätt att få bred global exponering till en låg avgift. Fonder som följer ett sådant här brett index brukar kosta betydligt mer. Jämförelsevis finns Storebrand Global All Countries som kostar 0,33 procent och där finns en börshandlad fond ifrån Vanguard som kostar 0,24 procent fondavgift.

Amundi Prime All Country World UCITS ETF följer ett index som heter Solactive GBS Global Markets Large & Mid Cap USD Index NTR och innehåller cirka 3500 bolag.

Fonden pyntar utdelning men finns även i en icke utdelande andelsklass om man hellre vill ha det. Dess legala hemvist är på Irland varpå det inte dras någon utländsk källskatt. Jag skrev felaktigt att fonden finns som icke utdelande andelsklass också men det stämmer inte. I dagsläget finns den här billiga "prime"-fonden endast som utdelande version.

Amundi brukar vara ESG så in i tusan men här är där inget sådant vad jag kan se utan att leta efter det. Läs mer om fonden på Amundis sajt: https://www.amundietf.se/en/individual/products/equity/amundi-prime-all-country-world-ucits-etf-dist/ie0009hf1mk9

44 kommentarer:

 1. I och med att det inte dras ngt källskatt så kan man ha det i en isk- konto

  SvaraRadera
 2. Nordnet är hyfsat dåliga på att redovisa när o hur ofta fonden delar ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nordnet har tidigare saknat info om utdelningar men har nyligen lagt in det på börshandlade fonder. Just den här fonden har den ingen info för att den är helt ny och det finns ingen utdelningsinfo. Generellt sett vad gäller börshandlade fonder är att det finns ingen info långt i förväg. Fondbolagen brukar besluta om utdelning och sända ut dem direkt efter beslutet varpå det inte kan existera info långt i förväg. Ett undantag är Xact Norden Högutdelande som beslutar om 4 st utdelningar på ett bräde.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Snyggt! Tack för info 👍🏻 kommer du själv köpa in dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   I dagsläget har jag inga planer på att använda sådan här exponering men om jag skulle få för mig det kan den här fonden vara ett alternativ.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej! Jag planerar att ha en "basportfölj" där jag vill ha ca 70% i en Global eller S&P 500 fond samt ca 30% i Sverige.
  Min första tanke var att använda Länsförsäkringar Global Indexnära som är både bred och billig men sedan läste jag ditt inlägg om Storebrand Global för någon vecka sedan... samt att jag är lite förtjust i Vanguard VUSA.
  Vilken av dessa 3 skulle du rekommendera som bas i min portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Tack för din kommentar. Alltså det är ju vettiga fonder allihop du nämner där. Det blir nog inte värst mycket mer fel eller rätt oavsett vilken man väljer. Är man en tvättäkta indexinvesterare så är hela principen med sådana här investeringar att välja så brett som möjligt. Då är den här fonden eller Storebrands fond något att överväga. Den som strävar efter högsta möjliga avkastning kan resonera att USA är det som drivit god avkastning historiskt. Därför har det lite smalare indexet som Länsförsäkringar följer en högre historisk avkastning. Ännu högre avkastning har en ren USA-fond vilket jag tycker rimmar bättre med resonemanget om man nu väljer bort den bredaste fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Peter Svensson22 mars, 2024 13:58

  Hej! Intressant men jag kan inte hitta hur ofta den delar ut , har du koll på de ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Amundi har inte den bästa sajten i vanliga fall och nu när det dessutom är en nystartad fond så är där verkligen svagt med info. Ingen info om utdelningsfrekvens.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Verkar vara årlig utdelning.
   https://www.solactive.com/amundi-introduces-etf-tracking-solactive-gbs-global-markets-large-mid-cap-index/

   Radera
 6. Vad heter den som inte delar ut? Denna verkar mycket intressant men vill ej ha det utdelat då jag inte orkar återinvestera just nu!

  tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har dubbelkollat det där nu och tyvärr såg jag fel och den finns inte som icke utdelande andelsklass i skrivande stund. Det var en andelsklass i en annan valuta jag råkade ta för icke utdelande. Jag har uppdaterat inlägget.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hur ofta delar denna ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Amundi har inte gått ut med den infon. Deras sajt är inte den bästa i vanliga fall och nu är det dessutom en helt nystartad fond. Ingen info på sajten ännu om utdelningsfrekvens.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Oj ännu en fond börjar nästan bli för mycket av det goda! Vet du hur mycket direktavkastning denna fonden pyntar?
  Är kund hos Avanza och köpte precis in mig i Storebrand global all countries B och Storebrand Global low volatility så det får räcka med nya fonder för min del nu känns det som.
  Har ju redan Xact sverige, Xact Norden Högutdelande, Aktiespararna direktavkastning B och ishares ftse core 100 så man har ju liksom mer än tillräckligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Globalindex har en direktavkastning kring 2 procent och det är där någonstans man kan förvänta sig att den här fonden kommer ligga.

   Man kan ju inte ha allt och den här fonden tillför egentligen ingenting mot det du redan har. Avgiftsmässigt är den billigare än Storebrand men det tillkommer ju courtage och framförallt valutaväxlingsavgift när man köper och säljer en sådan här börshandlad fond. Om man investerar på mycket lång sikt gör den lägre fondavgiften stor skillnad men det är lite krångligare att månadsspara och allt är inte bättre helt enkelt. Man får känna på det där och väga fram och åter vad som är bäst/smidigast för en själv.

   Jag gillar Storebrands fond som handlas i SEK samt medger möjlighet att månadsspara valfritt belopp efter den initiala köpet om 100k.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Kan du uppdatera oss när den kommer till Avanza! Mvh Fredrik

  SvaraRadera
 10. Hej vill tacka igen för en bra blogg har som alternativ till denna etf köpt in mig i några av (som Petrusko skrivit om) Handelsbankens o SEBs cashutdelande fonder, plus Aktiespararna direktavkastning B, tidigare i veckan fick jag min första utdelning från HB Global index o HB Europa index 😊 Mvh Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   Tack för din kommentar. Superkul med din första utdelning där. Det är ett härligt minne som kommer hänga kvar och nästa vår blir det nog än mer slantar i utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej Petrusko,
  Jag skulle sammanhanget slå ett slag för Nordnets Global Index 125 som har en liten hävstång som krydda och kostar "bara" 0.40% vilket jag tror lönar sig i längden med tanke på hävstången.

  https://www.nordnet.se/marknaden/fondlistor/18142187-nordnet-global-index

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robert,
   Tack för din kommentar. Jag gillar den där fonden ifrån Nordnet. Även om jag vanligtvis undviker fonder med syntetisk replikering.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej,

  vill återigen tack för en bra blogg, och har som alternativ till denna sen en tid tillbaka börjat månadsspara i några av utdelande fonder som Handelsbanken och SEB har (har även börjat med månadssparande i Aktiespararna Direktavkastning B) och som Petrusko skrivit om tidigare och nu i veckan kom mina första utdelningar från Handelsbanken Global och Europa

  Mvh
  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,
   Tack för din kommentar. Fina fonder där och klockrent med månadsspar. Det blir stadigt mer över tid. I början räcker utdelningen till en Capricciosa och sen till en ny TV och sen till en fin semester osv =)

   Mvh petrusko

   Radera
 13. EJ rellaterat till artikeln men har du hört något nytt gällande Avanzas utbetalning av källskatten? Skulle väl komma senast mars men troligen i måndasskiftet feb/mars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej inte hört något nytt om källskatten ifrån Avanza. Förhoppningsvis blir det ingen försening utan att den kommer i slutet av mars.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Hej Petrusko, tack för en grym blog. Har följt dig länge med aldrig riktigt kommenterat. Ska nu stuva om i min portfölj till mer fonder. Har för mig att nämnt något negativt om avgiften eller hur skatten är uppbyggd på Avanzas fonder. Stämmer det eller har jag missförstått? Funderar på att investera i deras globalfond, är det något man ska tänka på utöver den avgift de nämner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Alla Avanzas fonder är inte skapta på samma sätt men just Avanza Global är en sådan med ett upplägg som är ogynnsamt utan att det framgår klart och tydligt. Jag har skrivit ett inlägg om Avanza Global och det där med att den pyntar mer skatt än andra fonder. Checka länken nedan:

   https://petrusko.blogspot.com/2020/07/darfor-bytte-jag-bort-avanza-global.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret.

   Radera
  3. Funderar på att köpa Amundi Prime All Country World UCITS ETF. Här finns det inget ogynnsamt skatteupplägg gällande utdelningar?

   Radera
  4. Tjena, Nej det hänger på fondens legala hemvist och den här AMundi Prime All Country har sin hemvist på Irland.

   Hemvist på Irland är bra. Där betalar fonderna liknande skatt som fonder här i Sverige. Utdelningen som fonden betalar till dig är inte belastad med utländsk källskatt heller.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Som så många andra vill även jag tacka för denna informativa och trevliga blogg, fortsätt så! Nu till min fråga, med info från Avanzas webbportal:
   - Avanza Global visar 0,09% avgift varav 0,05% förvaltningsavgift
   - AMF Aktiefond Global visar 0,54% avgift varav 0,4 förvaltningsavgift
   Med denna stora skillnad i avgift, menar du att AMF Aktiefond fortfarande konkurrerar prismässigt med Avanza Global pga skattehemvist på Irland. Rätt mig gärna om jag missförstått i stort och smått.

   Tack!

   Radera
  6. Tjena,
   Nej det blir en skev jämförelse där på grund av att AMF Aktiefond är en aktiv fond och kommer inte gå som index.

   Men om man bortser ifrån det och gör så här: Anta att man de två fondernas innehav presterar exakt lika och att man kunde investera i dem utan avgifter. Då skulle Avanza Global ändå ge dig en sämre avkastning för att den betalar mer skatt än vad en fond med hemvist i Sverige gör. Den där skatten som fonden betalar syns inte på något annat sätt än försämrad prestanda. Den redovisas alltså inte någonstans som en avgift eller så.

   Därför blir avkastningen sämre i Avanza Global jämfört med liknande fonder som har sin juridiska hemvist i Sverige.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Tjena P, off topic men noterar att du släppt Tingsvalvet. Beroende på förra veckans nyheter antar jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är några faktorer som byggt upp till beslutet att avyttra Tingsvalvet. Det är långt ut på riskskalan med tomma padelhallar och konkursade hamburgerrestauranger. Ovanpå det har de aviserat en affär som skulle tillträdas den 15 mars om de fick finansiering. De har gjort nyemission av preffar vilket ökar risken ytterligare. De skjuter på årsredovisningen en månad. Många bäckar små blev för mycket av det dåliga.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Ok P, förstår. Blev nyfiken och kikade igenom deras utbud av fastigheter, skulle utifrån detta inte köpa fler andelar i nuläget och får fundera på om det är dags att lämna bolaget tills stormen lagt sig.

  SvaraRadera
 17. Hej,
  Försöker att köpa idag på Nordnet , med det går inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den är helt ny och Nordnet tar in data samt dokument automatiskt. Förmodligen är det något dokument som inte kommit in ännu varpå handeln automatiskt inte kan tillåtas. Det löser sig nog av sig självt med tiden men kanske går det snabbare om du hör av dig till dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Hej! Vad skiljer från denna? https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/996856/amundi-msci-all-country-world-ucits-etf-eur-acc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den där är ungefär samma grejen fast med högre avgift. Den nya fonden med superlåga avgiften har ordet Prime i namnet och kostar mindre helt enkelt.

   Man kan ju tycka att de bara borde göra om en befintlig fond men nej serru så gör inte fondbolagen. De låter befintliga kunder ligga kvar i de gamla fonderna till de högre avgifterna. Därför finns det liknande fonder ifrån ett och samma fondbolag med olika avgift. iShares gör på det viset också.

   Mvh petrusko

   Radera
 19. På vilket vis har Avanza sämre lösning för etf:er? Handlar börshandlade fonder på både Nordnet och Avanza i nuläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena GZ,
   Avanza erbjuder inte handel på riktiga tyska börsen utan använder sig utav en tredje part som de skickar ordrarna till. Det kostar en liten slant att vara ansluten till tyska börsen medan Avanzas tredjepartslösning är gratis.

   Tredjepartslösningen heter Tradegate och via den ser man inte orderdjupet i handeln (de visar ett orderdjup men det är humbug). Man ser helt knasiga och direkt felaktiga kurser.

   För Avanzas kunder är det en genomusel lösning medan Avanza gör större vinst. Mer till Avanza men sämre för dig.

   Mvh petrusko

   Radera
 20. Tack för snabbt svar!
  För mig som är index-investerare och håller mig till index-etf:er med rimliga spreads, är detta något som påverkar mig egentligen? Kanske om jag lägger en order vid en tidpunkt då Avanza visar felaktigt låga spreads, men jag blir rånad på en stor spread?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Är man medveten om att man inte kan lita på kursen som Avanza visar osv så är det ingen big deal när man väl äger fonden. Jag är kund även hos Nordnet och dubbelkollar kursen där istället för Avanza.

   Det där med spread varierar under dagen och kan se rimlig ut beroende på när man kollar och vara jättestor vid andra tillfällen. Hos andra mäklare är spreaden alltid korrekt.

   Mvh petrusko

   Radera
 21. Kommer hålla koll på riktiga kursen och spreaden framgent. Tack!

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...