Industrivärden substansvärde 31 dec 2019


Investmentbolaget Industrivärden meddelade idag ett substansvärde om 259 kronor per siste december 2019. På nuvarande aktiekurs om 229 kronor för C-aktien innebär det en substansrabatt om cirka 12 procent.

Industrivärden har en koncentrerad portfölj med få innehav som de äger och utvecklar i ett långsiktigt perspektiv. De har slagit index över tid. Utdelningen brukar de höja men de sänkte den faktiskt för några år sedan. Det var dock som en följd av en ändrad policy. De sänkte den då och det blev liksom ett nytt startskott för fortsatta höjningar. Förvisso har vi ingen garanti att utdelningen höjs men det är den generella trenden på börsen att vinster och utdelningar stiger över tid. Industrivärden är inget undantag.

Bokslutsrapport presenteras 7 februari och i den lämnar de också förslag till utdelning som skall betalas under 2020. De har höjt med 25 öre i flera år nu och det är klart tänkbart att de gör så även i år och presenterar en utdelning om 6 kronor.

Industrivärden är ett av mina äldsta innehav och jag tror att jag fortfarande äger det om 50 år. Det är ett väldigt bra koncept i mina ögon. De har ett gediget kontaktnätverk som de använder för att utveckla bolagen och tillsätta de skarpaste hjärnorna där de behövs. Portföljbolagen är generellt sett bra bolag och jag har god tro på framtiden för dem.

C eller A-aktien? Industrivärden har två aktieslag och det är röststyrkan som skiljer dem åt i huvudsak. För oss småsparare har det där ingen betydelse utan vi kan med fördel välja den aktie där vi får mest för pengarna och det är C-aktien. Den brukar handlas till ett betydligt lägre pris än A-aktien.

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Hej Petrusko, och tack för en väldigt läsvärd blogg. I anslutning till det här inlägget skulle jag gärna höra vad som är din åsikt i frågan Industrivärlden vs. Lundbergs? Uppenbarligen har du valt Industrivärlden, gissar att utdelning spelar roll för dig, men finns det ytterligare anledningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tycker att Lundbergs är ett jättebra bolag med en riktigt fin portfölj. Som du är inne på är direktavkastningen för låg för att jag ska kunna leva på den varpå jag inte investerat i den i vanliga portföljen. Jag äger den dock i ett pensionsparkonto.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Svar
  1. Hello,
   Kul att du gillade den =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej, Petrusko, tack för en bra blogg och en insperation till min egna.
  Jag har också Industrivärlden som ett av mina äldre bolag. Vill minnas att jag köpte den vid 110-120 kr kring 2011 +- något år. Dock gillar jag inte att de avyttrar ssab då de håller på med utvecklingen av koldioxidfritt stål vilket Sandvik inte ens har planer på. Nu är Sandvik och ssab inte riktigt lika då Sandvik mer än bara stål men potentialen känns lite klen efter de avyttrade Cormant.

  // investerarfar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Robert,
   Det låter gött det. Då har du varit med på en fin kursresa. Jag har faktiskt aldrig varit förtjust i SSAB som är väldigt beroende utav faktorer som de själva inte har kontroll över. Råvarukostnad och valuta styr lönsamheten och kan påverka väldigt mycket åt båda håll. Det där går förvisso upp och ned över tid och kanske jämnar ut sig men när det är riktigt surt så har SSAB det jobbigare än många andra bolag. Det var en liten del av Industrivärden redan innan de började sälja så jag har ändå tyckt att det varit helt okej att ha den där exponeringen via dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko.

  Jag äger Industrivärden som utgör 6.6% av min portfölj. Sedan har jag Volvo också sol utför 6.1% av portföljen.
  Är det lite kaka på kaka o äga Volvo seperat också då de ändå utgör 21% av Industrivärden?
  Bättre att kanske sälja Volvo och köpa mer i Industrivärden, även om de har lite lägre DA. Fast känns ju lite stabilare, vad tycker du?

  Mvh Tobbe

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...