EPR Properties kommande utdelningshöjning


Det amerikanska fastighetsbolaget EPR Properties brukar meddela sin utdelningshöjning i mitten av januari och det är ju nära nu. I den senaste presentationen från bolaget sade de att utdelningshöjningen kommer presenteras i februari.

Japp de sa/skrev utdelningshöjning. Så det är ingen tvekan om det blir en höjning alltså men den dröjer till februari den här gången. Jag förstår inte riktigt varför men det har ju ingen betydelse så det lägger jag ingen mer energi på.

Utdelningen betalas månadsvis och är just nu på $0,375 vilket summerar till $4,5 och ger en direktavkastning om 6,4 procent på kursen $70,16. Den senaste höjningen var på cirka 4 procent medan snittet de senaste 10 åren är närmare 7 procent.

Under senhösten 2019 avyttrade EPR en stor del av sin portfölj med utbildningsfastigheter som nu väger 11 procent mot tidigare 18 procent i fastighetsbolagets portfölj. Resterande del är deras specialtitet och utgörs av nöjesfastigheter. 89 procent är biografer, äventyrsbad, bowling, golf, alpinanläggningar osv. De har fokus på just den typen av fastigheter och har över 20 års erfarenhet av det. Dessa fastigheter kan vara mycket lönsamma men kräver erfarenhet och kunskap för att räkna rätt på dem. EPR har just det och gör ett bra jobb med den här inriktningen.

Utbildningsfastigheterna som är kvar är förskolor och privata skolor. Medan direktören vid ett tillfälle förra året sade att man inte har några planer för stunden att sälja de kvarvarande utbildningsfastigheterna kan man kanske ana att det är vart det barkar hän på sikt. De stärker sitt fokus och inriktning på nöjesfastigheter och det är tydligt att det är där bolagets framtid är.

Mina tankar kring det där skiftet är att det är ju ändå bolagets fokus sedan tidigare och medan den lilla slurken utbildningsfastigheter utgjort en riskspridning så är det ändå en liten del av bolaget. Det är ju nöjesfastigheterna som drar in de stora stålarna. Historiskt har de nu avyttrade utbildningsfastigheterna genererat en okej avkastning men sämre än EPRs övriga fastighetsportfölj. Över tid kan det här skiftet tänkas trycka upp bolagets lönsamhet ytterligare alltså.

Jag köpte mer i EPR Properties i höstas strax under $80 som jag tycker är ett okej pris för bolaget. Nu har det ihop med hela fastighetssektorn backat lite och handlas alltså runt $70.

Upplevelser ger oss mer glädje än prylar. Bolaget har fötterna på det torra när de säger att yngre generationer är mer benägna att spendera pengar på upplevelser än prylar. Det är ett tydligt skifte och trend åt det hållet enligt gedigna undersökningar. En stark faktor för bolagets inriktning mot denna typ av fastigheter.

Länk till EPR Properties hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!
  Blir spännande att se hur stor ökningen blir.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja verkligen. Det är något som jag tycker är superspännande det här med att få veta kommande utdelning. Det bygger upp veckorna innan för att kulminera när man klickar på rapporten och läser. Jippi vad kul att vi står inför utdelningshöjarsäsongen.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej!
  Ser även fram mot vad utdelningen blir för dem olika Brookfield, även den höjningen kommer i början av februari

  SvaraRadera
 3. hm, så många aktier att köpa men som fortfarande är i uppbyggnadssstadiet gäller nu öka antalet ägda aktier, efter vårens utd, blir det ett köp! Tack Petrusko
  Mackan

  SvaraRadera
 4. Petrusko, det var faktiskt du som för länge sedan uppmärksammade mig på detta bolag. Jag tyckte bolagets profil lät intressant för min utdelningsportfölj och när jag granskade det så blev det sedan ett inköp. Ett bra bolag, helt klart.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 5. Hej och tack för en mkt trevlig blogg! Jag har ägt EPR fram tills nyligen då jag valde att avyttra innehavet, dels pga den senaste tidens rel långdragna kräft-/nedgång men framförallt efter att ha granskat siffrorna via börsdata som ger vid handen bl.a. en utdelningsandel på 172 %, påtagligt sjunkande vinst/aktie och vikande lönsamhet. Kände att jag hellre kliver av och väntar vid sidlinjen på att dessa frågetecken förhoppningsvis kan rätas ut innan jag ev kliver in igen. Har dock en känsla av att jag missat något centralt, ffa beträffande den horribelt ohållbara utdelningsandelen? Kan någon upplysa mig om vad jag missar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Ja det var bra att du sålde för du har inte alls förstått hur en REIT fungerar. Läs på om REITs och nyckeltalet FFO innan du köper någon sådan igen. EPR har god täckning av sin utdelning för att vara en REIT.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack. Tur att portföljdiversifiering är en god försäkring mot inkompetens... Jag antar då att den över tid till synes sjunkande avkastningen på kapital (ROC), vikande rörelsemarginalen m.m. inte heller är applicerbar på REITS? Är nog som du säger bäst att jag fortsättningsvis undviker hela tillgångsslaget innan jag förstår mig lite bättre på det...

   Radera
 6. EPR är bra men NWH är definitivt tryggare inom REITs o ger ännu mer utdelning o högre potential att växa. Just iof NWH ligger bäst, jag ökade ännu mer igår kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm...NWH stiger kraftig idag! Är nåt utdelning höjning på gång?!

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...