Årets första köp


Jag har kickstartat året med en investering och det blev ett gäng Xact Högutdelande. Nu står vi inför utdelningssäsongen då bolagen meddelar sin utdelning för det här året. Många väljer att höja den och på så vis får jag mer i utdelning mot året innan.

En viktig del i att öka utdelningarna är också att stadigt investera mer. Jag köper regelbundet mer aktier och den här börshandlade fonden som jag nämnde. Fredagens köp i Xact Högutdelande kommer ge mig någon hundring mer i utdelning i år. På sikt tickar den in mer utdelning som i sin tur investeras och tickar in ännu mer utdelning.

Det finns naturligtvis ingen garanti att utdelningar höjs varje år men över tid är utdelningstrenden klart stigande.

Innan januari är slut kommer jag nog hinna med några köp ytterligare. Mer utdelningar yay! Runt månadsskiftet januari/februari börjar bolagens bokslutsrapporter komma och det är alltså i dem som utdelningen meddelas.

13 kommentarer:

 1. Lycka till i vår! Köper den här varje månad och längtar till utdelningen! Hoppas att FI inte har några invändningar till att dela ut pengar fler än en gång per år! Det finns inget bättre än när det rullar in pengar på kontot i form av utd varje månad! Så var tvungen att köpa några Amerikanska månads utdelare!
  Mackan
  Mackan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja visst är det gött när utdelningarna tickar in. Man har gjort sin investering och sedan tickar det på.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej. Tack för en grym blogg. Xact högutdelande är en given pusselbit i ett stabilt sparande. Jag har två frågor.

  1. Läste att du i något inlägg hänvisade att utdelningsstrategi är bättre än indexstrategi, då den har presterat bättre än index de senaste 60 åren. Vad grundar du detta på? Har försökt googla efter studier men hittar inget bra?

  2. Har tänkt sätta upp en lätthanterlig buy and hold aktieportfölj bestående av 5-6 svenska investmentbolag + xact högutdelande som ett komplement till mina indexfonder. Är det rimligt eller bör man satsa på mer värdebolag som axfood, Castellum och holmen ?

  Tack på förhand och god fortsättning.

  Mvh Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   1. Man kan läsa om det i boken Stocks for the long run av Jeremy Siegel. Han har själv gått igenom enormt mycket data och historik. Han hänvisar även till diverse studier. Ett annat sätt att bilda sig en uppfattning är att kolla in ett par utdelningsindex med lång historik. I USA finns S&P500 Dividend Aristocrats och i Sverige finns SIX Sweden Dividend 15. Bägge har avkastat bättre än breda börsindex på lång sikt.

   2. Låter rimligt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Stort tack för svar:)

   Radera
 3. Grymt, planerar också att handla lite Xact Högutdelande inom snar framtid. En mycket bra bas i utdelningsportföljen.

  SvaraRadera
 4. Lär bli samma köp för mig oxå när lönen trillar in ��. //Peder

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko. Gällande smart beta-strategin torde väl bolag kunna bytas ut i fonden om de slutar pynta stadiga utdelningar? Vet du om detta följs? Tänker tex på en del byggbolag eller bankerna mvh Janne

  SvaraRadera
 6. Flott.

  Hur mycket beräknas du få i utdelning 2020? Vad säger prognosen?

  SvaraRadera
 7. Varför XACT Högutdelande?
  Den ger ju bara 4-5% i utdelning.
  Det finns ju mängder med stora stabila bolag i världen som lätt ger 8-12% utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Berglund,
   Du får gärna stolpa upp alla dessa bolag med 8-12% utdelning som är stora och stabila. I min värld kommer hög utdelning för det mesta med högre risk men du kanske sitter på Pandoras ask och vet saker vi inte vet?

   Tack på förhand.

   // Malte

   Radera
 8. Jag avvaktar lite innan köp, tror det blir nedgång snart :)

  SvaraRadera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...