Ett dyrt investmentbolag och ett billigt


Investmentbolag brukar värderas till stor del med substansvärdet i utgångspunkt och det kan man följa smidigt via sajten Ibindex. Värderingen går lite upp och ned för bolagen under året och håller man lite koll på det där kan man använda det till sin fördel. Tex kan den som köper varje månad välja att köpa lite mer just den månaden i bolaget som har lite lägre värdering. Ja man kan använda det som man vill. Ett alternativ är att helt passivt bara köpa oavsett månad ut och in och för en sådan strategi är fonden Spiltan aktiefond Investmentbolag ett rimligt alternativ.

Just nu handlas investmentbolaget Latour till cirka 14 procent premie vilket är i topp av spannet den brukar värderas till. Investor handlas nära 20 procent rabatt vilket är lite billigare än den värdering de haft de senaste månaderna. Jämförelsevis har man de senaste månaderna kunnat köpa Latour för mindre än 5 procent premie och Investor har handlats kring 15 procent rabatt.

Till saken hör att Latour som just nu är ganska högt värderad har historiskt aldrig varit en dålig investering ens när värderingen varit som högst. Den har presterat så mäktigt bra att även om man köpt som allra dyrast så har de tågat på starkt och ändå gett en bra avkastning åt den som betalat som mest. Så har det varit ända sedan noteringen i mitten av 80-talet. Det är ingen garanti för framtiden men kan vara en fingervisning. Den höga värderingen behöver inte avskräcka helt alltså. Det går upp och ned över året värderingen och vi kommer förmodligen kunna köpa Latour kring 5 procent premie igen framöver här.

Just nu skulle man kunna välja att avvakta Latour och fokusera på Investor. Om en månad kan det se annorlunda ut. Såpass svänger värderingen i ett substansperspektiv. Bevaka det ett tag och avgör om det är något du vill använda och agera på. Själv använder jag det på viset att jag avvaktar med att köpa Latour när den kostar runt 5 procent premie eller högre. När Investor har  runt 20 procent rabatt tycker jag att det är en riktigt bra deal. Det svänger som sagt såpass mycket att jag utan vidare får köpt mina Latour vid senare tillfälle.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Bra sida!
  Tack Petrusko
  Mackan

  SvaraRadera
 2. Är inte substansrabatten på 12,45% på Investor? Eller vad är skillnaden på substansrabatt och beräknad substansrabatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det finns en förklaring på sajten men det är ganska enkelt. Det du spanar på är senast rapporterat substansvärde. Det andra som jag nämner baserad på det rappprterade värdet men tar höjd för utvecklingen som varit sedan dess. Det rapporterade substansvärdet är allt mellan en vecka till flera månader gammalt och därför inte så relevant från dag till dag. Då är den här sajten ibindex suverän som visar vad värdet är just nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Bra sida, den ska jag lägga till i min arsenal av verktyg.

  God fortsättning och tack för bra inlägg!

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Investor med onoterade innehav är värd 596 kr enligt senaste rapporten. Jag trycker på köp vid 500 kr om det någonsin kommer ditt. Annars utvärderar jag på nytt efter rapporten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Om värdet skulle vara 50 kronor mer än så skulle du tycka att köp runt 550 kronor vore rimligt antar jag.

   Värdet på Investor är just 50 spänn mer än den där gamla rapporten. 646 kronor är substansvärdet idag.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det är korrekt, då hade jag tyckt 550 är ok pris. Hur vet du det att den är värd 646 kr? Hos ibindex står det beräknad värde 644.95 kr? Hur säkra är dessa siffror? Visar den dagens värde?

   Radera
  3. Siffrorna stämmer mycket bra. Det är superenkelt att räkna på det eftersom innehaven är börsnoterade. Den onoterade delen justerar Investor upp värdet på i samband med kvaRtalsrapporterna så om något är värdet ännu högre.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tycker att alltför många investerare sysslar med momentum aktier för tillfället. Man borde nog leta mer efter det som är billigt.

  SvaraRadera
 6. Jag tolkar det som att den första (stora gröna) siffran är mest aktuell och efter senaste kursen. Den lilla gröna är baserat på datumet efter?

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...