Bra avkastning och riskspridning med Spiltan Aktiefond Investmentbolag


Ni som läst en del av det jag skriver har nog snappat upp att jag gillar investmentbolag och riskspridning. Den senaste tiden har jag funderat mycket kring några eventuella nya bolag till portföljen, dels "vanliga" bolag men även investmentbolag som Svolder. Jag är inte emot att ta på mig mer arbete i form av innehav att läsa om men i detta skede har det varit ett par faktorer som ändå motat lite. Dels tycker jag att direktavkastningen är för låg i Svolder eftersom jag behöver utdelningen till att betala mina räkningar och köpa mjölk på Willys. Några investeringar jag tittat på har bjudit på hög direktavkastning men på köpet får man bolagsrisk, risken att man har fel i sin analys och bolaget presterar dåligt. Den har man ju alltid när man investerar i individuella aktier och den skall man också ha i åtanke.

Av bla dessa anledningar har jag valt att ta in fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag i min portfölj. Den bjuder på riskspridning i en rad olika innehav som i sin tur äger en rad olika bolag. Likt de flesta vanliga fonder betalar den dock ingen utdelning och det löser jag på samma sätt som de andra vanliga fonderna jag äger. Jag skapar en egen utdelning genom att en gång per år sälja 5,5-6 procent av mitt innehav i portföljen. Det här är ganska nice då jag kan reglera storleken på utdelningen efter eget tycke. Flera investmentbolag har egentligen för låg direktavkastning för min del men här får jag exponering i dem och precis så stor utdelning som jag själv önskar. Att ta 6 procent per år är förvisso saftigt och kan under en period av riktigt sur börs leda till att jag gröper ur en stor del av värdet men jag har inte så tight kalkyl att det är undergången för mig. Nackdelen med att ta ut utdelning så här är att under dåliga börsår minskar min utdelning i kronor räknat. Om mitt innehav backar 10 procent och jag sedan tar ut min utdelning så blir den ju mindre jämfört med om fonden vore oförändrad eller stigit tex 10 procent. Oavsett om börsen går dåligt och de 6 procenten blir färre kronor så kommer de där kronorna ändå vara fler än utdelningen i tex Latour eller Investor som har 2,3 respektive 3,15 procent direktavkastning just nu.

Det här är en bra fond och jag sparar sedan tidigare i den åt mina barn. Investmentbolagen som grupp har historiskt slagit index och den här fonden ger just den potentialen till en låg avgift. Enstaka år kan naturligtvis fonden prestera lite sämre än index men på lång sikt tror jag att investmentbolagen kommer fortsätta prestera bättre än index.

I bilden ovan syns de största innehaven och som ni kan se utgör Investor och Industrivärden över hälften av fonden.

Produktens avgift: 0,24 procent.
Fondförmögenheten är cirka 6,4 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Antal ägare hos Avanza är: 165 449 stycken (WOW!)
Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och medan köpet syns dagen efter dröjer det 3 dagar innan sälj syns på depån.

Den här fonden är ett smidigt sätt att investera i investmentbolag till en mycket rimlig avgift om 0,24 procent per år. Mycket lämplig i en lång portfölj och enkelt att spara valfritt belopp från 100 kronor. Att den har så makalöst många ägare hos Avanza kan jag förstå, så bra är den.

Länk till Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

18 kommentarer:

 1. En trevlig fond, har den själv i avtalspensionen samt i en ny portfölj jag startat.

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko. Vad har du för tankar kring Spiltan Globalfond Investmentbolag ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   Jag är inte värst förtjust i Spiltans Globalfond. Dels vet jag inte hur de här internationella "investmentbolagen" har presterat historiskt, har de ens presterat så bra som våra svenska? Det är ju huvudförutsättningen för den svenska fonden. Men sedan är det också faktorer som att Berkshire Hathaway är en stor del i globalfonden och det bolaget har presterat dåligt i många år och kommer förmodligen inte prestera värst bra i framtiden heller. De har blivit för stora och kan inte skapa tillräcklig avkastning på kapitalet.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Bra fond.. Men..
  Jag tycker det är lite stor tiltning mot Lundbergsimperiet (Lundbergs + Industrivärden + att Industrivärden har ett innehav i ICA gruppen)

  Jag bygger hellre min egna korg av investmentbolag där jag likaviktar dem lite mer.. Sedan har jag uteslutit Industrivärden och kör enbart Lundbergs istället då jag vill sitta närmast ägarna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja gillar man inte Lundbergsimperiet så är det klart en bättre ide att snickra ihop sin egen kompott med andra investmentbolag.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har inget problem med Lundbergs problemet för mig är att Industrivägen + Lundbergs + Ica är 40% av fonden..
   Jag vill hellre se att innehavet i Lundbergssfären skulle vara lika stort som innehavet i Investor då skulle man kunna öka innehaven i fonden i exempelvis Öresund som jag tycker är ett roligt aktivt innehav.


   Men med detta sagt det är en väldigt bra fond men för mig som redan har väldigt stort portföljinnehav i investmentbolag då det var där jag började känns det bättre att vikta själv..

   Radera
 4. Hej!
  Gillar också Spiltans fonder.
  Jag valde dock deras Aktiefond Stabil istället.
  Den presterar minst lika bra,men fördelen är att
  den svänger betydligt mindre.
  Hade kanske passat dig som ska ta ut pengar lite
  då och då.Mindre risk att dippen blir djup.
  Ha de!!
  //Jojje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jojje,
   Åh den fonden gillar jag. Har den i ett pensionspar.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Intressant. Jag har gjort precis tvärt om i dagarna, sålt fonden och köpt underliggande papper i stället i de "aktiva" depåerna. Men fonden finns i pension och månadssparandet hos Nordea. Det där sparandet jag har för att få bättre ränta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det blir ju lite högre avkastning på sikt att direktäga de olika investmentbolagen.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Borde väl inte spela någon roll om man säljer fondandelar eller bara låter 1000 aktier i x företag sitta för att samla utdelningar. Fonderna köper ju nya aktier för utdelningarna. Då kan man sälja fondandelar som motsvarar värdet på utdelningarna.

  SvaraRadera
 7. Hej! Ja detta är en fin fond, har den i mitt barnspar.
  Helt annan fråga hur gör du med din fixed inocome? Jag tycker de flesta preffar är högt värderade nu.
  En fråga i anslutning till detta, en hel del preffar värderas nu högre än deras inlösen kurs (tex sagax) själv är jag kraftigt emot att köpa preffar över inlösen, men hur ser du på saken?

  Med vänlig hälsning JFG

  SvaraRadera
 8. Själv äger jag Globalfonden, då jag anser att det ger mig en attraktiv global riskspridning som är lite omständligt att skapa själv, till skillnad från vad som gäller för många svenska investmentbolag. Jag har vart med sedan start i den fonden, och avkastningen har varit bra.

  Jag får även instämma i Petruskos kommentar om antalet ägare i Spiltans fonder hos Avanza. Det är nästan fascinerande att fondbolaget nu förvaltar 40 Miljarder+ så framgångsrikt.

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 9. Jag gillar verkligen denna fonden. Och tycker egentligen att den är billig. Men det är ju ännu billigare att köpa de 4 största bolagen själv. De utgör ju ändå över 70% av fonden. Det blir billigare i längden. Jag sålde denna i barnportföljen och äger de 4 största innehaven direkt istället.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
 10. Själv har jag i dagens sura börsklimat valt att sänka risken i min portfölj något och därmed sålt av spiltan investmentbolag. Fonden har hög risk och har gått dåligt. I år +1.18 %. På 1 år +0.25 %. En billig global indexfond som jag ligger relativt tungt i har i år gått + 10.65 %
  165 000 ägare i spiltan investmentbolag är mycket men för några månader sedan var det väl runt 167 000 stycken. Men, men det kanske vänder upp igen. ��

  SvaraRadera
 11. En bra o prisvärd fond som jag rekommenderar till många.
  Men inte till dig, du har ju kunskap tid och stor depå, du direktäger redan flera av inehaven.
  Så för dig blir det bara en liten men helt onödig extra fondavgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena BankAnakonda,
   Tack för din kommentar. Japp det här är verkligen en fond för gemene man. Själv använder jag den som komplement. Jag har större belopp Investor, INdustrivärden och Latour. Så kommer det förbli, småpengar i denna fonden och stora pengar direkt i investmentbolagen.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Du bör lägga till att en anledning (viktigaste faktiskt) till att investmentbolagen slagit index är att dom är belånade. Jämför gärna med att köpa en indexfond med snittbelåning för att få det jämförbart.
  Mvh
  Olle

  SvaraRadera

Nytt innehav Blackrock inc

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Blackrock är världens största kapitalförvaltare och jag investerar själv i deras fonde...