Svolder ägarförändring och substansvärde


Enligt ägardatatjänsten Holdings har Öresund sålt sina sista aktier i investmentbolaget Svolder. De var tidigare en storägare med 18 procent av aktierna i Svolder men har under 2019 successivt sålt sitt innehav.

Om detta kan man tycka både bu och bä i Öresunds perspektiv. Man kan fråga sig om investmentbolag skall äga andra investmentbolag. Å andra sidan kan man rimligtvis se det som vilken finansiell placering som helst  och i mina ögon var det den bästa i Öresunds portfölj.

Öresund har presterat dåligt de senaste åren och de gör en rad förändringar för att hitta vägen till framgång igen. Man får hoppas att de hittar något att investera i som om möjligt är ännu bättre än Svolder.

Jag gillar Svolder som jag följt i över 20 år. De har presterat bra över åren och jag tror de kommer fortsätta göra det även i framtiden. Inriktningen mot småbolag är mycket intressant då historiken visar att småbolag som grupp avkastar lite mer än breda börsindex. Svolder har en slimmad organisation och en sund strategi. Det här är ett viktigt innehav för mig i ett pensionsparkonto.

Svolder redovisar substansvärde veckovis vilket underlättar för gemene man att värdera bolaget. Det är också anledningen att de gör på det viset, för att hålla hög service och god informationsgivning till småsparare. Idag rapporterade Svolder ett substansvärde om 140 kronor vilket på nuvarande aktiekurs innebär en rabatt om cirka 2,5 procent. Jag gillar Svolders småbolagsportfölj och jag tror på dem. Att kunna köpa det till rabatt är en bra deal i mina ögon. Ibland är rabatten större och ibland mindre. Vissa perioder har aktien handlats med en premie.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Hej,
  Ja det är tråkit att öresund sålt av svolder. Var lite därför jag har mer öresund än andra bolag. Nåja, får börja vikta upp Svolder på riktigt.
  Annars var det lite kul att få rabbat på rabbat på boladen i svolder med öresund samtidigt som lite högre direktavkastnig.

  Vill minnas att svolder hade ganska hög direktavkastning förut eller mer normal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det stämmer att Svolder hade betydligt högre direktavkastning förr i tiden. Deras utdelningspolicy var då att betala ut 5 procent av substansvärdet årligen.

   Medan det var en väldigt tydlig utdelningspolicy var det ändå bra att de ändrade den. Den tog helt enkelt för stor del av bolagets medel samtidigt som de behövde växa sin kapitalbas. Växa kapitalbasen behövde de göra för att ha mer pengar att fördela kostnaderna på. Föreställ dig samma kostnader som nu men endast 800 miljoner kronor portföljvärde att fördela dem på. Det blir procentuellt sett väldigt dyr förvaltning. Därför är det bra att de ändrat policyn och behållit mer av kapitalet inom bolaget. Nu har de en portfölj på 3-4 miljarder kronor att fördela kostnaderna på.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko, tack för en fin blogg!

  När Öresund säljer Svolder säljer de att av de få innehav som gått bra senaste åren. De börjar snart likna Ratos, man säljer det som går bra och behåller resten.

  Svolder är en av mina favoritaktier. En bra exponering mot småbolag med bra riskspridning och vanligtvis en fin substansrabatt, jag ökar dock inte just nu.

  Har du möjlighet att lägga till min blogg i dina "bloggar jag läser"? Du ligger självklart med i min lista

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pengabingen,
   Jag har läst din blogg ett tag nu och tycker den är fräsig. Lade till dig på min lista idag.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack, älskar ordet fräsig :D

   Radera
 3. Placera har precis skrivit en artikel om investmentbolag, se nedan
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/01/13/investmentbolagen.html

  Det förekommer att bolag äger aktier i konkurrerande bolag t.ex. så äger Sagax en hyfsad del av Nyfosa aktier. Borde inte bolag satsa pengarna att utveckla/utöka sin kärnverksamhet istället för att köpa aktier i konkurrenter?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. Jag håller med om att det kan vara tveksamt att ett investmentbolag ska äga ett annat investmentbolag. Det blir lite som Havsfrun där ett investmentbolag investerar i olika fonder. Dubbla avgifter tänker jag... I fallet Svolder och Öresund så kändes det ändå som om Svolder kompletterade Öresunds innehav på ett hyfsat snyggt sät. Själv är jag dock nöjd med att Öresund lämnar för då slipper vi ha Nordeamannen (som Öresund utsåg) i Svolders valberedning.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 5. Finns det någon lämplig fond, ETF eller investmentbolag som är tungt viktat mot nordiska bank/finanssektorn? Känner till DNB Finans och Tellus finansfond men inte riktigt vad jag söker.

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...