tisdag, januari 08, 2019

Skanska utdelningshistorik samt kort om ny order på 1,1 miljarder SEK


Skanska har tecknat ett avtal om att renovera och bygga ut Bookline High School i Massachusetts, USA. Kontraktet är värt cirka 1,1 miljarder kronor och inkluderas i orderingången för det fjärde kvartalet 2018.
Så här skriver Skanska:

"Skanska ska bygga en skolbyggnad på cirka 11 000 kvadratmeter, liksom addera en flygel på cirka 6 500 kvadratmeter på en existerande skolbyggnad. En ny lobby på nästan 300 kvadratmeter ska också uppföras.

Skanska ska dessutom renovera samtliga skolans byggnader, park och vägnät.

Projektet startade i november 2018 och ska vara klart under det tredje kvartalet 2021. Arkitekter är William Rawn Associates."

Skanska ihop med hela byggsektorn har gått dåligt på börsen det senaste året, sämre än breda index som backade under 2018. Dels är det på grund av svag prestanda men också marknadens tro kring konjunktur mm. Lönsamheten har topp fokus nu hos Skanska som sjösatt en rad åtgärder för att prestera bättre. Facit har vi om några år när nya kontrakt rullar in pengar och gamla kontrakt med sämre lönsamhet avslutats.


Vinsten för 2018 tyngs av nedskrivningar och undermålig marginal men bör ses som ett hack i kurvan och inget hot mot utdelningen. Skanska har goda finanser och gör ändå en något såndär vinst för 2018. Utdelningen om 8,25 kronor behöver inte sänkas och medan jag sett estimat där en liten höjning väntas så tänker jag mig en oförändrad utdelning. Skanska har höjt eller lämnat utdelningen oförändrad i 15 år och har bara sänkt utdelningen vid tre tillfällen sedan 1985. De sänkte i den stora fastighetskrisen i början av 90-talet och de sänkte två gånger i början av 00-talet efter IT-kraschen. En fin historik är dock ingen garanti för framtida utdelning men det kan ge en hint om verksamheten och bolaget.

Skanska måste lyckas med att höja sin lönsamhet för att prestera större vinster framöver. Jag tror att de fixar detta, en konkurrent som Peab är ett exempel på att det går att bedriva liknande verksamhet med en rimlig marginal. Skanska har dessutom satt fingret på vad som pressat ned lönsamheten och vidtagit åtgärder mot detta. Det har dels varit för generösa/optimistiska kalkyler som i efterhand visat sig ge för dålig kalkyl. Detta kontrolleras nu bättre av en ny risk controller. Alla avtal som ingås skall ha en tydligare kalkyl med mindre risk. Man tackar nej till avtal som inte når upp till bolagets lönsamhetsmål.

Jag äger Skanska och tror på byggsektorn på mycket lång sikt. I det korta loppet kan det naturligtvis vara risky men det får just kortsiktiga spekulanter oroa sig kring. Jag tänker mer i termer av befolkningstillväxt, urbanisering osv. Trender som genererar efterfrågan på byggtjänster på mycket lång sikt. Sjukhus, broar, kontor, skolor osv kommer behöva byggas även i framtiden och Skanska är väl positionerade för att vara med i den utvecklingen.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Mycket läsvärt! Tänker lite kring det här estimatet du sett kring ev. utdelningshöjning, minns du vart du läste det?

  Kronan till miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Tack för din kommentar, kul att du gillar. Hmm, senast var nog idag i en artikel av Peter Malmqvist hos Aktiespararna.se.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tjena!
  Jag köpte mer Skanska idag, är inte ett dugg orolig, det är en aktie jag kommer att behålla livet ut;) Hoppas på många långa år av stabila utdelningar.

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena K,
   Tack för din kommentar. Samma här, inte orolig över Skanskas potential på sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Toppen inlägg! Tråkigt att se röd siffra i portföljen men så länge de inte sänker utdelningen är jag nöjd. Får hoppas att kursen kanske går lite bättre i år.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej US,
   Tack för din kommentar. Visst finns det potential i Skanskas aktiekurs även på kort sikt som innevarande år. Om det visar sig att konjunkturen inte blivit så dålig som marknaden befarar, Skanska visar att det rullar på okej för dem, ja visst kan aktien ta ett kliv upp redan i år.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko!
  Äger själv NCC och tror på dom på lång sikt.
  Ett aldrig säljainnehav.
  En off topic fråga: har du kikat nåt på Clorox?
  Köpte in mig där lite idag. Fin utdelningshistorik, bra produkter samt en aktie som jag tror alltid klarar konjunkturer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micael,
   Tack för din kommentar. Yes, jag har spanat på Clorox och tycker det är ett bra bolag. Mycket fin och bra verksamhet samt en god historik. Jag tittade till det nyligen och vill minnas att jag tyckte det såg rimligt prisat ut.

   Mvh petrusko

   Radera