Realty Income slår till med rejäl utdelningshöjning igen


Realty Income som betalar utdelning varje månad brukar dessutom höja den minst en gång i kvartalet. Historiskt har utdelningstillväxten varit totalt kring 5 procent per år. Då de höjer flera gånger per år så är vissa höjningar ganska små men de senaste åren har de kickstartat året vid några tillfällen med en förhållandevis stor utdelningshöjning.

Utdelningen som betalades nu i januari höjdes pyttelite men i februari är höjningen på 2 procent vilket får anses vara en kickstart på året. Ytterligare fler höjningar kommer presenteras under året och ta utdelningen till än högre nivå.

Den nya utdelningen summerar till totalt $2,706 i årstakt jämfört med $2,652 tidigare. Per månad är beloppet $0,2255.

Realty Income är ett amerikanskt fastighetsbolag av typen REIT vilket innebär att man måste betala en rejäl utdelning för att behålla sin skattestatus som REIT. På sådana här bolag tittar man på något som kallas FFO istället för redovisad vinst per aktie eftersom den senare innehåller bla nedskrivningar som inte påverkar de riktiga pengarna som kommer in i bolagets kassakista. FFO är vinsten exklusive de här faktorerna varpå det är ett mått på de pengar som verkligen finns tillgängliga för utdelning.

Bolaget har en mycket låg belåningsgrad då man finansierar sig genom att ge ut nya aktier i huvudsak. Ett smart sätt att finansiera sig på så länge utdelning och FFO ökar per aktie och det gör de. Så här gör REITs generellt i USA och en anledning är att den processen är mycket simplare och snabbare där än här i Sverige. Kom ihåg, det du bryr dig om som liten småägare är värdet på ditt innehav. Att "vinsten" per aktie och utdelning per aktie stiger. De bra bolagen fixar detta galant. Tänker du utspädning av ägandet nu så är du ute på fel spår. Du är en småsparare och skall tänka på värdetillväxt. Din investering skall öka i värde. Det här är inte alls samma sak som när sunkiga bolag i Sverige ger ut fler och fler aktier. De gör det för att de är skitbolag och värdet på sådana aktier blir i de flesta fall lägre och lägre och någon utdelning betalar de inte. Jo, en omvänd utdelning kan man ju säga eftersom de gör nyemissioner och ber dig om mer och mer pengar hela tiden.

Fastighetsbolaget Income hör till mina större innehav och jag har satsat på dem av flera anledningar. Visst har de fin historik av stigande utdelningar och vinst/FFO. De har också en strategi som är väldigt bra och väl fungerande. De äger i huvudsak fastigheter med en eller få hyresgäster och dessa är noga utvalda av Realty Income. De väljer enbart hyresgäster med god kredit rating och en verksamhet som inte hotas av butiksdöden/ehandeln. Typiska hyresgäster är FedEx, AMC bio, gym, apotek, bensinstation osv. Hyresavtalen är av triple net lease typ vilket betyder att alla kostnader förknippade med fastigheten betalas av hyresgästen. Underhåll, skatt you name it. Realty Income behöver bara luta sig tillbaka och ta emot hyran. Det ger ett väldigt förutsägbart och pålitligt kassaflöde.

De har pyntat utdelning i väldigt många år men vi får hålla oss till historiken sedan börsnoteringen 1994. De har höjt sin utdelning varje år sedan dess och den senaste höjningen nu innebär en direktavkastning om 4,2 procent på kursen $64,76. X-datum för den kommande utdelningen är 31/1 och äger man aktien handelsdagen innan det så får man utdelningen betalad i mitten av februari.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

  1. Hej! Jag är ny i det här forumet o det känns spännande! Du har ju även EPR o blir inte det lite kaka på kaka med Realty o EPR?
    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders,
      Tack för din kommentar. Det är två bra bolag det där. Ungefär som två goda kakor, det är ju gött. Så länge man inte själv har någon knepig strategi som förhindrar att äga flera bra bolag i samma bransch så är det inget negativt med det. Kan du komma på något negativt?

      Jag ser då inget negativt med det utan det handlar som vanligt om hur man bygger upp sin portfölj och hur man sprider riskerna. Om man tex känner sig bekväm med att ha 15% fastighetsbolag i portföljen så kan man ju nå det med 1 bra bolag eller varför inte 2 bra bolag om 7,5% vardera. Riskspridningen blir ju bättre om man fördelar den på två bolag.

      Inget negativt med goda kakor i min värld och jag tar gärna två.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej! Är ny på detta forum vilket känns kul!
    Blir det inte lite kaka på kaka med både Realty o EPR då de väl har liknande målgrupp? Har själv EPR o vet inte om jag ska öka där eller köpa till Realty?
    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera
  3. Hej, spännande inlägg. Många gånger så har jag uppfattat att det finns en fördel att ha utländska aktier i en kapitalförsäkring istället för på ett isk. Vill minnas att det är av skattetekniska orsaker. Gäller detta även REITs? Deras skattestruktur ser väl annorlunda ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Niclas,
      Ja det har att göra med den skatt som vi ägare betalar på utdelningarna vi tar emot och det gäller även REITs. Vi svenskar betalar 15% utländsk källskatt på amerikanska innehav. I en KF fixar mäklaren smidigt skatten i retur åt dig. I ett ISK finns det mängder med ifs and buts som leder till att du får mindre eller ingen skatt alls i retur. Jag har skrivit ett inlägg om det.

      http://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Inga lån funkar ISK med lån så KF, kan man sammanfatta det så?

      Peter

      Radera
  4. Svar
    1. Hahga ja en stor "like" på det =)

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Själv köpte jag Realty i december. Man gör onekligen jobbet jag menar att ge investerarna vad investerarna vill ha. I klartext månadsutdelningar. Skall man köpa tänka på valutarisken. Du betalar mat och kläder i svenska kronor.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valutaeffekter över tid med cost averaging är försumbara.

      Radera
    2. Hej Lars,
      Tack för din kommentar. Jag lägger ingen stor vikt vid valutan när jag tittar på individuella innehav. Över tiden jämnar det där ut sig då de går upp och ned. Jag är även av åsikten att ett bra bolag bär sig självt såpass att min investering inte stjälps av att jag har valutan emot mig.

      Jag håller dock noga koll på totala valutafördelningen i min portfölj. Eftersom jag behöver utdelningen för att betala elräkningen och köpa mat kan jag inte tillåta den variera allt för mycket mellan månaderna. Det hänger dock ihop med att jag har en relativt tajt budget. Har man större utrymme (betydligt större portfölj) så har det mindre betydelse.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Kapar tråden lite..
    Vad tycker du om Avanzas senaste att man ej kommer att kunna handla LP bolag längre exempelvis Brookfield Renewable.. ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var såg du den nyheten?

      Radera
    2. Tjena,
      Ja det är ju ett surt besked. De gör det på eget bevåg dessutom då det i dagsläget inte finns några krav på dem att göra den här åtgärden. De tycker väl att det tar för mycket av deras tid att hantera utdelningarna som har ett speciellt upplägg samt frågor från aktieägare som undrar varför utdelningen dröjer så attans länge.

      Jag undrar om de backat på beslutet dock. Det har varit mycket snack på twitter efter beskedet och i ett svar meddelade Avanza att de skulle avvakta med LPs trots allt. Jag tolkar det att de menar att de inte spärrar dem nu utan väntar lite. Ja ja det klarnar ju i dagarna. Avanza går ut med ny info/spärrar handeln.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej Petrusko,

    Tack för en bra blogg! Du behöver inte ta med den här kommentaren.
    Vill bara säga att det skulle vara intressant med en post om vem Boogle är som dog igår

    Mvh
    Andreas

    SvaraRadera
  8. Köpte själv aktier i Iron Mountain som är en REIT. Verkar vara ett superbra företag? I princip "monopol" i sin nische. Vad tror du?

    SvaraRadera
  9. Du som gillar utdelningshöjningar, läs artikeln nedan:
    https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/02/21/varldens-langsta-utdelningshojarsviter.html

    Trevlig Helg

    //Krusse

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...