Telia återköpt aktier för 4,2 miljarder kronor


Sedan 23 april 2018 har Telia återköpt cirka 105 miljoner stycken aktier till ett värde kring 4,2 miljarder kronor. Aktier för ytterligare 800 miljoner kronor skall köpas till och med mars i år för att komma upp i 5 miljarder kronor som Telia skall köpa åter egna aktier för per år. Det är betydligt färre aktier som skall vara med och dela på framtida vinster. Men det är ju inte slut nu i april utan återköpsprogrammet sträcker sig över 3 år och aktier för totalt 15 miljarder kronor skall återköpas.

Vi har snart avverkat ett år och 5 miljarder kronor och har alltså två år och 10 miljarder kronor återköp kvar.

Ett sådant här återköpsprogram är ett sätt att överföra värde till aktieägarna. Ett alternativ till kontant utdelning. Utdelning betalar Telia som vanligt så det här är inte en ersättare utan något som löper parallellt. Aktierna som återköps kommer makuleras och på så vis blir varje kvarvarande aktie värd mer. De ger rätt till en större del av bolaget och dess framtida vinster. Utdelningen per aktie blir högre som ett resultat av sådana här återköp (allt annat lika). Under 2018 betalade Telia totalt 2,3 kronor per aktie i utdelning och man har kommunicerat att man under 2019 kommer betala i närheten samma belopp.
Vad utdelningen faktiskt blir får vi besked om i samband med årsrapporten 25/1. Baserat på en oförändrad utdelning om 2,3 kronor och en aktiekurs på 42 kr är direktavkastningen 5,5 procent.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

  1. Intressant det här med återköp av egna aktier, gör man det endast för att ge högre värde för framtida aktieägare, har man för mycket pengar som behöver göras av med av någon anledning eller finns det andra fördelar för företaget?(typ skattemässiga eller liknande). Jag gissar att dem där 15 miljarderna också skulle kunna delas ut till aktieägare eller investeras i andra verksamheter för att också på ett eller annat sätt skapa värde för aktieägare.

    Med vänlig hälsning, Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders,
      Återköp är ett sätt att föra över pengar till ägarna. Telia har ett mycket starkt kassaflöde och finansiell ställning. De fixar tex att casha utdelning, göra återköp och göra stora förvärv. Skattemässigt är det en fördel för de ägare som har aktierna i en vanlig depå. De hade ju beskattats om pengarna istället delats ut.


      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tjena! Skulle gärna vilja få din synpunkt på mitt inlägg ovan. Med vänlig hälsning, Anders

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...