söndag, januari 01, 2017

Så här presterade jag 2016

Under 2016 blev min totalavkastning 13,59 procent jämfört med börsens 30 största bolag som avkastade 9,41 procent totalt (SIX 30 Return Index).
Jag är mycket nöjd med detta, framförallt då jag egentligen inte har som målsättning att slå index ens. Utan att ha satt specifika mål siktar jag på att ta lägre risk och att vara defensiv/bevara värde.
När jag gick in i 2016 hade jag en god del fixed income för att under andra halvåret fega på mer och gick ur 2016 med 38 procent fixed income.
Med facit i hand hade det ju gett bättre avkastning att inte agera så men det är ju lätt att säga i efterhand och samtidigt har jag ju en målsättning att ta lägre risk. Lägre risk kommer på bekostnad av potential. De starkaste åren kommer jag sannolikt inte hänga med lika långt upp och de svagaste kommer jag inte backa lika mycket i totalavkastning.

Nu när jag lever på utdelningarna har jag antagit en än mer försiktig strategi och kommer fokusera på investmentbolag och indexinvesteringar framöver. Köper jag preffar skall det i huvudsak vara sådana med låg risk och det finner man i de sunda bolagen med hyreslägenheter, Akelius och Balder.
Jag kommer alltså fortsätta köpa enstaka bolag som tex VF Corp, Skanska och Pfizer men när 2017 är slut vill jag stå med störst nettoköp i investmentbolag.

Grafen ovan och 13,59 procent är en sanning med modifikation. Det är mina konton hos Avanza men jag har ju konton hos Nordnet också. Mitt egna sätt att följa upp utvecklingen inkluderar insättningar så det blir ju lite krokigt om man skall säga vad man faktiskt presterat. Jag nöjer mig därför med de där 13,59 procenten. Mitt totala portföljvärde Avanza+Nordnet+insättningar har stigit med 30 procent under 2016. Innehaven hos Nordnet har gått starkare än mina Avanzakonton, mina insättningar utgör långt under 10 procentenheter i den där 30 procentiga ökningen.
Jämförelsevis presterade Simon Blechers Carnegie Sverigefond 13,4 procent under 2016.

En sak är jag övertygad om och det är att 2017 inte kommer ge lika stor ökning. Inte nog med att jag inte kommer göra insättningar, jag lever ju för mina utdelningar nu också. I min budget har jag att varje månad återinvestera en del av utdelningarna men det blir ju en liten kaka förhållandevis.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

17 kommentarer:

 1. Det ser stabilt ut, Petrusko. Du har ingen annan inkomst än utdelning och har ändå råd att återinvestera utdelning?

  SvaraRadera
 2. Tjena Stefan,
  Tack. Jo jag är beroende av lite sidoprojekt och mina intäkter från bloggen.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko,
  Vad är det som gör att du anser Akelius och Balder lågriskprofil? Är det att de har fokus på hyreslägenheter eller är det andra nyckeltal?
  Tack!

  SvaraRadera
 4. God fortsättning!
  Snygg och stabil utveckling! Min utdelningsmaskin (Avanza) presterade12,62 %. Det ska bli spännande att se hur 2017 kommer att utvecklas och att fortsätta att följa dig.

  Mats

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko, du kanske har delat med det tidigare men vad ligger din årliga utdelning på?
  //Micke

  SvaraRadera
 6. Hej Utdelningsskåningen,
  Framförallt för att de äger bra hyreslägenheter. Det är den fastighetstyp som har lägst risk. Om en hyresgäst säger upp sitt avtal har man fixat en ny som flyttar in samma dag den förre flyttar ut. Lager och industrifastigheter kan stå tomma länge innan man hittar en ny hyresgäst. Gymgrossisten flyttade ur sina lokaler till större i Trollhättan för flera år sedan och den gamla fastigheten har stått tom sedan dess. På riktigt bra läge i Trollhättan.

  Sedan har Balder en sund belåningsgrad och Akelius har en väldigt låg och imponerande starka finanser.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Tjena Mats,
  Bra jobbat det där är en fin avkastning. Låt oss hoppas vi bägge får ett bra 2017 också =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej Micke,
  Direktavkastning på min portfölj är strax över 5 procent. Utdelning i kronor delar jag inte med mig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Kommer du fokusera på Investor eller blir det något nytt Investmentbolag som plockas in också?

  Mvh Olle

  SvaraRadera
 10. Hur ser du på Balder på nivån va 326kr köp värd? Tror du den kommer fortsätta att sticka uppåt eller tror du den Kommer falla neråt igen? Skulle ha gått in vid 314kr men hoppades på lite lägre kurs men nu verka den vara gå upp.

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
 11. Tjena Olle,
  Jag kommer ha stort fokus på Investor tänker jag men jag är lite sugen på att ta in Latour igen. För gott den här gången. Jag har ju tagit in den ett par gånger tidigare men aldrig hunnit bygga upp en meningfull andel innan jag sålt för att satsa på mer betydelsefulla innehav. INte alls som jag planerat egentligen men så har det blivit.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Hej Marcus,
  Jag har relativt nyligen betalat än mer för Balder pref men jag är inte så picky och jagar VM i lägst inköpspris. Jag har köpt betydligt lägre också för någon vecka sedan men ja jag tycker den är köpvärd här. Låg risk i verksamheten och det värdesätter jag högt!
  På några års sikt tror jag absolut att vi får se lägre kurser i preffar generellt. Jag tar det för troligt att Balder pref kommer handlas kring 300 kronor i en sådan period. I spåren av stigande marknadsräntor och brantare räntekurva.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Det som jag kan konstatera av grafen är att Din portfölj gick strålande fram till augusti, därefter har den mer eller mindre stampat. Gjorde Du några omallokeringar runt juli/augusti? Du borde ha lagt Dig på index då, vilket är ju lätt att se i efterhand :-) God fortsättning på det nya året.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sänkte risken då. Mindre dollarexponering och mer preffar.

   God fortsättning
   Mvh petrusko

   Radera
 14. Tjena, hur får du till portföljrapporten att det står ”alla konton”?
  När jag försöker kan jag bara välja ett konto i taget.. ;)
  //Sixten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sixten,
   I kontoöversikten kan du klicka innehav. Scrolla längst ned och där har du grafen för alla konton.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Bra jobbat! 18,18% här förutom IBM, Ena och sorgebarnet Ericsson.

  https://dividendbomber.wordpress.com/2017/01/04/arsrapport-2016/

  SvaraRadera