söndag, januari 01, 2017

Fagerhult

Jag hade inte så bra koll på vad Fagerhult sysslar med för något men jag hade en uppfattning att det är ett sunt bolag. Jag har sett det i goda sammanhang genom åren och Latour äger dem. Aldrig har jag checkat in dem och läst lite mer om dem. Anledningen är att de aldrig dyker upp på mina screeners där jag brukar filtrera på bla direktavkastning och den är för låg i Fagerhult. Om jag skall göra ett undantag och äga något med så här låg direktavkastning så blir det hellre investmentbolaget Svolder som bjuder på riskspridning i ett helt knippe små och medelstora bolag.
Utdelningshistoriken är ganska hygglig för Fagerhult. En sänkning kring finanskrisen likt många andra bolag och en oförändrad 2011/2012 när det åter var lite tuffare börstider.
Direktavkastningen är som sagt låg och senaste utdelningen på 3,5 kronor ger på kursen 233,5 kronor en direktavkastning om 1,5 procent.

Fagerhult är ett av Europas ledande belysningsföretag och i mina ögon är det en verksamhet i ett mycket intressant skede. Övergång till LED är i sin linda när det kommer till gatubelysning och affär/kontor mm. Duktiga säljare kan förklara fördelarna med LED-tekniken och sälja in den till nästan vem som helst med en hjärncell eller två. LED ger bättre ljus och drar mindre ström, mycket mindre.

Som sagt så är Latour en storägare i bolaget med drygt 48 procent av kapital och röster. Kanske känner ni till att Latour presterat en makalöst god avkastning på både kort och lång sikt. Fagerhult har dragit sitt strå till stacken och presterat jättebra.
Jag tror på Fagerhult och dess fina verksamhet på lång sikt. För min del kommer jag inte köpa den dock men jag kanske kommer bli ägare ändå. Jag överväger nämligen att ta in Latour i portföljen igen. Det har ju varit en miss att inte fortsätta äga den och köpa mer över tid. Sedan 1985 då Latour noterades finns det nog inget bolag som gett bättre totalavkastning, strax under 80000 procent eller 23 procent i genomsnittlig årlig avkastning. Det är helt crazy bananas bra!
Länk till Fagerhult hos Avanza (Adlink).

5 kommentarer:

 1. Hej! Hoppas julledigheten har varit bra. Intressant inlägg,har själv funderat på Latour. Jag har x antal aktier i Investor B till kursen 340,50. Jag tänkte sälja dom om köpa investor A ist för 336,80kr/aktie. Det blir samma bolag fast jag får mer aktier till ett bättre pris. Är det logiskt av mig och hur fungerar det med skatt? Jag har allt på ett ISK och har courtageklass mini på avanza.
  Tacksam för svar
  Mvh Simon

  SvaraRadera
 2. HEj Simon,
  I och med att du har aktierna på ett ISK så triggar det ingen skatt att sälja och byta till Investor A. Det verkar ju som en rimlig deal. Efter courtage blir det några kronor kvar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Okey då vet jag :) ska fundera på det. Tack för snabbt svar :) ha en trevlig kväll.

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko,

  Kommer du skriva något inlägg om hur det gick med din portföljs avkastning under 2016?

  /C

  SvaraRadera
 5. Tjena C,
  HEhe, jag satt och knåpade på det medan du frågade. Nu är det publicerat. mitt senaste inlägg.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera