Valutarisk, Euro

Dollarn står ju relativt högt nu mot vad vi är vana vid på flera år. Som investerare tänker man eller i vart fall bör man tänka en del kring valutarisk i placeringar. En jättebra investering i ett USA-bolag kan bli medioker eller dålig på kort sikt om dollarn utvecklas negativt.
I mitt Excel jag har min portfölj mm i för jag notering för diverse valutor per årsskiftet och jag noterade nu när jag ögnade igenom dem att Euron inte varit så "fladdrig" i kronor sett. Jag kollade närmre på det och zoomade ut till en period om cirka 15 år.
Bortsett från en peak 2009 så har Euron varit ganska stabil i svenska kronor räknat. Nu är ju det ingen garanti för framtida utveckling men man kan ju ha det i bakhuvudet och göra vad man vill med informationen. Jag tänker mig en lägre valutarisk i Europlaceringar jämfört med dollar, för oss svenskar alltså.
Tittar man på grafen för Dollarn under samma period om cirka 15 år så har ju den bjudit på en berg och dalbana som kan göra vem som helst åksjuk.
Låt mig bjuda på en tredje och sista graf:
Här har vi en ännu längre period och tittar på dollarns utveckling sedan januari 1997. Den blåa grafen är Eurons utveckling under samma period. Som ni kan se en mycket mer harmonisk och stadig utveckling för den.
Det är kanske inte så konstigt vi är ju närmre våra grannar i Europa och vi har mycket gemensamt med dem. Att köpa tex finska aktier i Euro bör vara mindre avskräckande än att exponera sig i dollar.

4 kommentarer:

  1. Problemet är att vi inte har tillgång (med samma låga courtage) till Tysklands, Frankrikes etc. börser som vi har till USA, Canada etc. Det betyder att Belgien/Frankrike (11 EUR) så vill du gå in med relativt stora summor för att courtaget inte ska bli för stort, Tyskland (19 EUR) är ännu dyrare etc. Det gör också att snitta ner/upp sig eller köpa några fler aktier med utdelningen som kom in helt enkelt inte fungerar.

    Inte ett problem om du har en större portfölj och är redo att ta en position på 2.000 EUR+ men under det så blir courtaget ganska högt.

    SvaraRadera

  2. Mycket bra information, tack!

    Hur kommer det sig att dollarn fladdrat så förbannat?

    /Andreas

    SvaraRadera
  3. Med take på EU-experimentets katastrofala utveckling ekonomiskt och politiskt sett, så skulle jag nog inte betta allt för mycket på att euron är en trygg hamn framöver. Stora utmaningar väntar även framöver för eurozonen och dess valuta.

    SvaraRadera
  4. Mycket fin presentation. Tankvärt. Tycker själv att det känns lite att köpa bolag i USA, vilket känns tråkigt då jag gärna skulle vilja öka mer :) på 20 år kanske det däremot inte gör så mycket.

    Antar att du inte heller investerar så mycket i väst under rådande situation?

    SvaraRadera

5 bästa tips från investmentbolagsdirektören

  På sajten Placera är där en artikel nu med 5 tips från Per H Börjesson. De kallar det tips för att bli rik men tycker man det är lite paji...